Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Vrtni roštilji za ljetnu uživanciju

Uživanje u suncu i ugodno druženje na terasi s obitelji i prijateljima, osim pokoje vrtne ležaljke ili garniture nadopunit će vrtni roštilj. Na koji ga je dio terase najbolje smjestiti te kakve vrste vrtnih roštilja razlikujemo, pogledajte u nastavku.

Iako je mjesec lipanj pred vratima, niske temperature za ovo doba godine te oblačno vrijeme i mnogo padalina, nisu nam pružile mnogo prilika za odmaranje u ambijentu vrta ili terase. Promjenjivo proljeće polako se bliži kraju, u nadi da će nas ljetni porast temperature i stabilizacija vremena, izmamiti na druženje na otvorenom.

Mali vrtni raj

Osim odmora na lijepo uređenoj terasi ili okućnici, takvi prostori mogu poslužiti i za uživanje u ukusnim obrocima poput mesa ili ribe na roštilju i kotlovine te druženju uz zvukove puckenja vatre. Ponuda vrtnih roštilja veća je no ikad, a modeli variraju ovisno o svojoj veličini i obliku, kao i materijalima od kojih su izvedeni. Roštilj može biti otkriven ili natkriven, a potonji će pružiti i adekvatnu zaštitu od sunca ili padalina, a razlikujemo i roštilje izvedene kao samostalne elemente od onih koji su smješteni u sklopu vrtne kuhinje. Druženje uz roštilj koji se nalazi u sklopu samostojeće krovne konstrukcije tako neće prekinuti niti iznenadni ljetni pljusak.

Vrtni rostilji Dom2

Izbor pravog modela rostilja

Bilo da se odlučite na gradnju vrtnog roštilja ili za neki od montažnih modela, bitno je razmisliti na koji ćete dio terase smjestiti vašu vrtnu pečenjaru. Prvi je preduvjet da konstrukcija bude postavljena na ravnu i čvrstu podlogu kako pod težinom roštilja ne bi došlo do sjedanja zemlje. To bi moglo izazvati pucanje konstrukcije, a osim što bi se time umanjila estetika kamina i cijelog prostora, mogla bi se smanjiti i funkcionalnost pečenjare te ugroziti sigurnost korisnika. Vrtni kamin mora biti pozicioniran tako da nastali dim i žeravica ni u jednom trenutku ne predstavljaju opasnost za okolinu. A kako bi se zadržala funkcionalnost prostora, dimenzije roštilja potrebno je prilagoditi veličini terase na koju ga smještamo.

Osim izbora odgovarajuće veličine, kao i različitih popratnih elemenata poput rešetki za roštilj, odabrati možete i vizualni stil vrtnog kamina kako bi se što bolje uklopio u ambijent. Ložište vrtnog kamina mora biti obloženo kvalitetnom šamotnom opekom, dok betonska konstrukcija može ostati gola ili ju se može obložiti nekom od dekorativnih obloga. Uz različite vrste uvijek aktualnog prirodnog kamena, vrtni kamini se oblažu i ciglom, kao i reljefnim oblogama koje vizualno asociraju na kamen.

Vrtni roštilj Dom2

U pojedine modele vrtnih roštilja integrirana je i krušna peć, a pripremu hrane i manipulaciju njome olakšat će i prostrana radna ploha te vodovodna instalacija koja također može biti integrirana u kućište kamina.

Montažni roštilji

Motažni roštilji uštedjet će vrijeme koje biste inače utrošili u samostalnom zidanju takve konstrukcije. Ako se ipak odlučite na zidanu varijantu, bitno je pravilno dimenzionirati i kvalitetno izvesti ložište i dimnjak. Kako ne bi došlo do nekih neželjenih posljedica, takav je posao ipak najbolje prepustiti stručnoj osobi.

Uz dobro društvo i osvježavajuće piće u ruci, u komfornosti vlastitog vrta ili terase tako ćete moći uživati u ukusnim ribljim i mesnim specijalitetima, pod vedrim, sunčanim nebom ili uz toplinu vatre i pogled na zvjezdano nebo kada padne mrak.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bilje

Biljke penjačice savršen su ukras na ogradama i pergolama

Šest penjačica koje će krasiti vašu okućnicu cijelo ljeto

Pergole i ukrasne ograde mogu biti vizualno savršen ukras vrtu i kući, a još će ljepše biti ako ih ukrasite biljkama. Savršen izgled je najlakše postići penjačicama koje će oblikom listova ili pak bogatom cvatnjom zaigrati prostor, a po vrućinama ponuditi i malo hlada…

Kako bi usmjerili njihovo širenje samo na mjesta gdje su poželjne, penjačicama treba postaviti dovoljno čvrstu konstrukciju za rasprostiranje. To mogu biti stupovi sa žicom, drvena, žičana ili pletena mreža. Možda već na umu imate penjačice koje će krasiti vašu okućnicu, ali ako ste neodlučni, možda vam ovaj popis pomogne.

1. Kozja krv

Ovo je još jedna biljka koja može trajati dugo, a obožava biti na direktnom suncu. Mogu narasti i do 2 m visine ali ih možete ošišati i uređivati po želji. Predivni mirisi roskasto bijelog cvijeta će vas oduševiti, a odlično izgledaju kao dodatak pergoli.

2. Vinova loza

Plodove otkriva sredinom ljeta i u jesen, a odlično će poslužiti za prikrivanje struktura u vrtu, zidova ili pregrada, dodatak je što možete uživati i u voću koje visi s vaše pergole ili sjenice. Možete ih posaditi bilo gdje, ali ako imate mjesto u vrtu kojemu je potreban hlad, vinova loza je odlična opcija.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Puno je vrsti koje će dati i fino grožđe, ali za to je ipak potrebno nekoliko godina strpljenja, a može narasti u visinu i do 15 metara. S grožđem ili bez njega, pruža savršenu zaštitu od sunca.

3. Ruže penjačice

Ako želite malo romantike u svom vrtu, ruže penjačice su savršen odabir. Osim svojom ljepotom, svaki će tren proveden u njihovoj blizini obogatiti savršenim mirisom… Rastu brzo, a možete ih sami formirati prema želji.

4. Glicinija

Ova će penjačica “padačica” ponuditi i predivan miris cvijeta koji cvjeta često u proljeće i ljeto. Lako se održava, a potrebno joj je samo omogućiti potporanj po kojem će se penjati, a taj put možete odrediti sami.

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Prije nego biljku zasadite, pazite da to bude mjesto gdje nema dosta vjetra jer ga ne voli. Dobro je znati da može trajati desetljećima, potrebno ju je samo obrezivati. Cvjetovi mogu biti boje lavande, bijeli, plavi pa čak i ružičasti u rano proljeće i ljeto.

5. Tekoma

Ako želite malo egzotike dodati vrtu, ova je biljka idealna za vas. Tijekom ljeta i jeseni nude bogatstvo cvjetova u crvenoj i narančastoj boji. Vole sunce, vodu i dobru drenažu tla.

6. Pavitina

Postoje stotine varijanti ovih penjačica i svaka od njih zahtjeva drugačiju njegu. Kako se oduvijek nalazi na mediteranskom području, voli sunce ali ipak treba i malo hlada, posebno oko korijena. Ako želite imati pavitinu u svom vrtu, razgovarajte sa stručnjakom o tome koju vrstu odabrati i kako se o njoj brinuti.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Uspješan spoj umjetnosti i hortikulture za savršen izgled vrta

Jedinstven pristup uređenja vrtova koji se ne prakticira nigdje drugdje na svijetu

Dizajnerica vrtova Petra Novak ima dvije velike ljubavi – umjetnost i hortikulturu, a odlaskom na Oxfordov studij dizajna vrtova, uspješno je spojila te dvije ljubavi. Vodeći se načelima dizajna prema Johnu Brooksu, Petra za svoje vrtove uvijek bira one biljke koje će im dati umjetničku vrijednost.

Radi se o jedinstvenom pristupu uređenja vrtova koji se ne prakticira nigdje drugdje na svijetu, pa tako niti jedna druga škola, ni jedan drugi college ne proučava tu praksu.

“Ovaj pristup omogućava tj. otkriva kako integrirati objekt s vrtom ali i vrt sa širom cjelinom, znači sa zajednicom ili širim krajolikom… Pokazalo se da na takve prostore naša podsvijest najbolje reagira, najopuštenije se osjećamo u takvim prostorima jer nam daje osjećaj zajedništva. Svi mi jako volimo taj osjećaj pripadnosti šire cjeline i ti prostori u nama bude najpozitivnije emocije.”, pojasnila je dizajnerica.

Ono što dobar dizajn vrta donosi su i smanjeni troškovi održavanja ali i utrošenog vremena u održavanje tog prostora, a pritom se neće umanjiti njegova kvaliteta. To se može postići planiranjem funkcionalnih oblika.

“Sve kreće od baznog plana, što bi značilo da kad stavimo određeni element u prostor on zauzima takozvani pozitiv, a pritom moramo cijelo vrijeme paziti što se događa s negativom. Često ljudi svašta postave u vrt i onda se dogodi situacija da nam je jako teško u njemu koristiti kosilicu jer nemamo kuda proći, tako si na samom početku stvaranja napravimo problem u održavanju prostora.”, navodi Novak te dodaje kako se prilikom dizajniranja vrta jako pazi na spomenuti negativ u prostoru, sklad, ljepotu i olakšano kretanje. Sve bi trebalo biti na svom mjestu i pratiti svoju funkciju.

Svjetlost u vrtu je važan dio dobrog dizajna

Iduća bitna stavka u dizajnu vrta je svjetlost koja mu daje čaroliju, a svi najljepši svjetski vrtovi savršen su primjer kako bi se svjetlost trebala integrirati u dizajn.

Talijanski vrtovi, poznati u svijetu, su najzanimljiviji upravo zbog igre svjetlosti, svjetla i sjene. U njima je svjetlost vrlo jaka i upravo taj Bosce gro uključuje male šumarke i špiljice koje su oni radili naspram otvorenih površina gdje je svjetlost jaka. A kako se ta svjetlost probija u te zamračene dijelove stvara se čarolija talijanskih vrtova”, pojašnjava te otkriva kako upravo u zagrebačkom parku Maksimir možete uživati u primjeru prekrasnog Engleskog vrta, gdje je krajobraz rađen po tom principu. Najljepši je, kaže dizajnerica kada se nakon kiše jave sunce i izmaglica, pa možemo vidjeti svu čaroliju engleskog dizajna vrta, stvaranog upravo za takvo vrijeme kada se se otkrivaju sve vizure i djeluju čarobno u takvom ambijentu.

Odabir biljaka od iznimne važnosti

“Biljke se uvijek sade u takozvani zatvoreni sklop, što znači da moramo znati koliki će ta biljka prostora zauzeti, a sadimo na taj način da one zatvore prostor, da nema gole zemlje i da se smanji potreba za plijevljenjem. Također, biljke se mogu prilagoditi specifičnim potrebama ljudi, vrt uvijek mora imati taj neki osobni karakter. Ako ste od onih koji uživaju u radovima u vrtu, možete se poigrati s odabirom biljaka”, dodaje Novak te ističe kako dizajn vrta potiče bioraznolikost, ekološku obnovu staništa koja su sve ugroženija, a privući će i ptice u čijem pjevu svi volimo uživati.

Bilje koje su za njih autohtone ne će privući ptice, osobno uvijek kad ih biram i slažem nekakvu shemu sadnje, odabirem biljke koje će privlačiti dobrodošle kukce i ptice. Voda je još jedan element koji ih privlači”, pojasnila je te zaključila kako vrt treba biti na usluzi ljudima koji u njemu borave, buditi mir i sreću i to je razlog zašto dizajn ovisi o osobnosti i preferencijama i o mogućnostima održavanja.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice