Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Koji alat treba imati svaki vrtlar?

Pravi alat za uređenje okućnice omogućit će jednostavnije i brže obavljanje vrtnih zadataka, ostavljajući vam više vremena za uživanje na otvorenom. Koje alate koristiti te koje su prednosti akumulatorskih programa, otkrivaju nam AL-KO stručnjaci za vrt.

Što trebate imati u svome spremištu?

Pravi alat u ruci znači i ispravnu brigu za okućnicu, bilo da se radi o biljkama ili travnjaku. Nekoliko je osnovnih alata koje bi svaki vrtlar trebao imati u svom spremištu.

Joža Frljužec naglašava da potreban alat za uređenje trave uključuje kosilicu, flaksericu, škare za živicu, te puhač lišća kako bi u jesen počistili lišće ili travu s određenih površina.

Lagan i praktičan multifunkcionalan alat osnovni je uređaj i ekonomični pomoćnik za najvažnije radove u svakom vrtu.

AL-KO akumulatorski uređaji

“Multifunkcionalni tool je uređaj kod kojeg imamo osnovni uređaj na koji možemo nastaviti kosu za košnju trave, njega možemo opet skinuti dolje, namontirati lančanu pilu sa produžetkom kako bismo obavili visoku rezidbu, grane na drveću, a možemo nastaviti i teleskopske škare za živicu kako bi visoko grmlje sa visine od nekih tri metra mogli sa gornje strane obrezivati.”

AL-KO akumulatorski uređaji omogućavaju ugodan i nesmetan rad bez zvuka i kabela, a jedna baterija odgovara svim vrtnim alatima.

“AL-KO ima tri akumulatorska programa u ponudi. Jedan je Bosh 18 volti Home and Garden, gdje koristimo Boshove akumulatore, drugi je AL-KO 36 voltni za srednje površine i Solo by AL-KO 36 voltni program gdje koristimo akumulator za profesionalnu upotrebu.”

Osim toga, u ponudi se nalazi i kosilica koja je za kvadrature sa pet amperskim baterijama za površine do 1100 kvadrata, a ti akumulatori istovremeno se mogu koristiti na drugim uređajima što bi značilo ako vam ne treba sad taj akumulator na kosilici, možete ga staviti na lančanu pilu, na kosu na multifunkcijski alat da biste mogli koristiti škare za živicu, za visoku rezidbu ili puhač lišća.

Kako odabrati odgovarajuće škare za živicu?

Moderne baterijske škare za živicu su snažne, nevjerojatno tihe i s minimalnim vibracijama, a njihov odabir ovisi o vrsti posla koju ćete obavljati.

“Najbolje škare za živicu odabrat ćemo na taj način da znamo trebamo li rezati u visini ili u standardnim visinama. Ako trebamo standardnu visinu, do visine čovjeka ili do dva metra, ne trebamo teleskopske škare za živicu nego možemo koristiti obične 55 centimetarske koje možemo montirati uz pas na akumulator i to je trenutno jedna od najlakših škara za živicu na tržištu.”

Ključno je smanjiti težinu stroja

Iako sama baterija nije teška, postavljanjem baterije na pojas oko struka, dodatno se smanjuje težina samog uređaja, što će omogućiti uređivanje vrta u kraćem periodu i više uživanja u suncu.

“Bit je da olakšamo stroj jer svaki gram na određenom uređaju koji nosite u ruci u roku deset, dvadeset minuta postaje kao da imate par kila više u ruci, i čim olakšamo uređaj na bilo koji način, lakše ćete i duže moći raditi.”

Rezanje grana na većim visinama, a bez zapetljavanja kablova, užitak je za svakog vrtlara. Akumulatorski alat AL-KO može dosegnuti sve visine i orezati grane bez imalo muke.

Brzo rastuća priroda može lako izmaknuti kontroli, međutim i manja orezivanja ponekad su dovoljna za održavanje željenog oblika. Za uređivanje zelene ograde, svakako koristite oštar i čist alat, jer će se tako napraviti lijepi rezovi. Kad odredite oblik i veličinu, obrezivanje počnite od podnožja i radite prema gore, a zatim uživajte u svom uređenom vrtu.

alko-garden.hr

Oglas

Bilje

Zračne biljke senzacija su u svakom interijeru

Tillandsije, poznatije pod nazivom zračne biljke, apsolutna su senzacija koja je svojim atraktivnim izgledom i jednostavnim održavanjem brzo osvojila svijet. Radi se o biljkama koje apsorbiraju vlagu iz zraka i ne zahtijevaju stalnu brigu. 

“One su posebne po tome da su epifiti. To znači da u prirodi ne rastu u zemlji, ne primaju vodu i hranjive tvari preko korijena nego se zakače negdje za neke površine poput drveća, kora. Može biti ako je neka urbana sredina na krovovima ili telefonskim žicama i onda svu vodu i hranjive tvari primaju preko listova i zraka. Zato ih zovemo zračne biljke.”, rekla je Bojana Bota, suvlasnica trgovine s biljkama. 

Zračne biljke fantastične su sobne biljke koje se mogu postaviti na bilo koje mjesto u  domu gdje inače ne biste mogli postaviti biljku u teglici. 

Tillandsije se ne sade, a mogu se izložiti bilo gdje. To mogu biti neki ukrasni stalci, ali može recimo biti i neki zanimljiv komad drveta, kamen koji ste našli u prirodi na koji ćete ih objesiti i zakačiti.

Tillandsije su apsolutno dobar ukras i pogotovo u kombinaciji s nekim zanimljivim stalkom i zanimljivo izloženi na neki način mogu stvarno izgledati kao male skulpturice.

Dvije su vrste zračnih biljaka – pustinjske i prašumske, a razlikuju se po količini trihoma – sitnih dlačica na lišću preko kojih uzimaju vodu. Prašumske vrste  imaju bogatije zeleno lišće dok su pustinjske svjetlije, ali održavanje je identično. 

Jedna od prednosti Tillandsija je pošto nemaju zemlju niti  plastičnu posudu zato što se ne sade; nema neke dodatne potrošnje plastike kod njihovog uzgoja.

Da bi zračna biljka bila sretna u vašem domu, potrebno je ispuniti tek nekoliko uvjeta. 

Najveća je razlika između prirode i naših uvjeta u stanu je ta što Tillandsije žive u suptropskim i tropskim krajevima gdje vlada visoka vlaga u zraku, a mi doma tu visoku vlagu naravno nećemo moći postići što znači da ih povremeno moramo pošpricati ili potopiti u vodi i tako zapravo zaliti, dati im vlagu koja im treba, objasnila je Bota. 

Potopite ih u vodu na dvadesetak minuta jednom tjedno, a zatim ih dobro posušite licem položite  prema dolje  na papirnati ubrus kako bi se ocijedio višak vode. Ove prekrasne zelene kuglice idealan su izbor za početnike i savršen ukras za svaki interijer. 

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Koje biljke pročišćavaju zrak

Sobne biljke su jednostavan i atraktivan način da uljepšate svoj dom ili ured, no također mogu pročistiti zrak i poboljšati vaše raspoloženje. Istraživanje NASA-e pokazalo je da postoji niz sobnih biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka u našem domu. One neutraliziraju neke od toksina iz prometa, kućanskih kemikalija i boja, a neke vrste pomoći će u filtriranju otrovnih kemikalija.

Anturijum

Biljke koje najviše očišćuju zrak su Anturijum, odnosno Muški cvijet. Njemu treba puno indirektne svjetlosti, a zalijeva se otprilike jednom tjedno, ali naravno, prvo provjerite tlo, odnosno je li se posušilo prvih pet centimetara tla, rekla je agronomkinja Lucija Erceg.

Spatifilum

Osim što jedroliki bijeli cvjetovi pomažu u stvaranju opuštajućeg, mirnog prostora, Spatifilum ima najizraženija svojstva za pročišćavanje zraka. On je zapravo po NASA-i najučinkovitiji pročišćivač zraka.

Pročišćuje spore plijesni, različite štetne spojeve koji se nalaze u zgradama. Dobre su i za kupaonice jer se tamo često stvaraju plijesni, pa ako ga tamo ostavite, naravno, ako kupaonica ima prozor, tamo će onda dobro i uspijevati i očišćavati vam zrak.

Agleonema i Dracena

Za prostore poput radnih mjesta, gdje obično provodimo veći dio dana, idealne su Agleonema i Dracena, jer najbolje podnose kratka razdoblja izravnog sunčevog svjetla.

Agleonema je odlična za uredske prostore jer podnosi nizak intenzitet svjetlosti pa onda može biti i u slabije osvijetljenim prostorima, a zalijeva se otprilike jednom tjedno. Dracena je isto dosta česta uredska biljka jer se jednostavno održava. Može podnijeti polu-sjenu, najbolje uspijeva na dosta indirektne svjetlosti, a što se tiče zalijevanja, opet je negdje jednom tjedno do jednom u deset dana.

Bršljan

Na našoj listi zasluženo mjesto zauzima Bršljan. Cvjetovi koji se penju na zidove, prelijevaju preko ograde ili se vijugaju po tlu također su popularne sobne biljke koje pozitivno utječu na zrak koji udišemo, a uz pravilnu njegu mogu dobro rasti i u zatvorenom prostoru.

Bršljan je isto dobar pročišćivač zraka, također pročišćava spore plijesni. Ali, tijekom zime bi trebao biti u hladnijem prostoru, ne pretjerano grijanom i trebat će mu malo veća vlaga zraka u usporedbi s inače onim centralnim grijanjem koje nam isuši zrak.

Sanseveria

Omiljena zbog jednostavne njege i upečatljivih listova, Sanseveria je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Riječ je o izdržljivoj biljci čijoj jedinstvenoj strukturi ne treba mnogo vode ili sunčeve svjetlosti da bi uspjela.

Što se tiče Sanseverie, njena briga je najjednostavnija od svih sobnih biljaka jer ona može stvarno jako jako niske intenzitete svjetlosti podnijeti. Može i dosta svjetlosti podnijeti, a što se tiče zalijevanja, u principu je tek kad se skroz posuši tlo, odnosno jednom u dva tjedna do jednom u tri tjedna, objasnila je Lucija Erceg.

Kada birate biljke koje će pročistiti zrak u vašem domu i uljepšati prostor, sjetite se osnovnih potreba biljke. Ako vaš dom ima male prozore i nema dovoljno prirodnog svjetla, odaberite biljke koje provjereno uspijevaju u takvim uvjetima. Omogućite li biljkama izdašno zalijevanje i potrebnu sunčevu svjetlost, one će vam uzvratiti ljubav čistim, detoksiciranim zrakom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice