Povežimo se

Gradnja

Stela haus – montažne kuće iz susjedne Slovenije

Iako je u Hrvatskoj zastupljenost montažne gradnje manja nego u zemljama zapadne Europe, proizvođači se trudi korisnicima približiti takvu vrstu gradnje i privući ih visoko kvalitetnim materijalima.

Stela haus prije svega je našla mjesto na tržištu zahvaljujući visoko kvalitetnim materijalima koje ugrađuje u svoje kuće. Izdvajamo se također na tržištu na taj način jer se držimo samo Premium standarda, šta to znači, to znači da proizvodimo samo pasivne i nisko energetske kuće.

Stela haus

Stela haus koristi najkvalitetnije materijale koje danas možemo naći na tržištu. Počevši od industrijskog drveta, kamene vune visokih toplinskih svojstava, fermacel ploča zatim napomenuo bih da je jako bitan segment u svemu tome da se kuće prvo projektiraju u softverima koji su tehnološki trenutno najnapredniji na tržištu i samim tim se kuće poslije toga proizvode na vrhunskim strojevima kao što su CNC mašine i to dovodi do milimetarske preciznosti kada je u pitanju sama montaža kuće, rekao je Vladimir Šunjka, direktor tvrtke Stela haus.

Debljina zida ove montažne kuće je 42, 3 centimetra od čega je čak 38 centimetara izolacija, što odgovara najvišim kriterijima u niskoenergetskoj gradnji.

Tipske i individualne kuće

Uz tipske kuće, koje su standardna ponuda, Stela haus lako se prilagođava svim zahtjevima klijenata nudeći tvornički proizvedene dijelove objekta.


Koje su razlike između montažne i modularne gradnje?

Kod montažne i modularne gradnje razlika je samo u stupnju pripremljenosti objekta prije nego sam objekt dođe na gradilište. Modularna tako ima više…


Stela haus ima tipske kuće ali na kraju u 99 posto slučajeva Stela haus proizvodi individualno jer svaki kupac ima vlastite želje, također na to utječe i sama lokacija jer određene, većina tipskih kuća ne može da se postavi na određenim lokacijama tako da mogu slobodno reći da Stela haus proizvodi individualne kuće to jest po željama kupaca, dodao je Šunjka.

Iako je sve izvedivo, kad birate novu kuću, preporuka je birati je prema mikrolokaciji građenja, pri čemu će vam Stela haus stručnjaci rado pomoći.

Svaka parcela ima svoju lokacijsku informaciju, moramo se pridržavati nekih pravila, na primjer, zna se točno u Dalmaciji kakva kuća ide, kakav odabir materijala ide, kakvi krovovi idu, u Istri je drugačije, u Austriji je drugačije tako da se držimo tih nekih normi, rekao je Šunjka.

Visoka preciznost te učinkovito iskorištavanje materijala

Strogo kontrolirani uvjeti za proizvodnju standardiziranih dijelova u tvornici osiguravaju visoku preciznost te učinkovito iskorištavanje materijala, čime se smanjuje i količina energenata utrošenih tijekom gradnje ali i kasnijeg korištenja.

Stela haus ima garanciju 50 godina na konstrukciju, na ostale stvari postoje garancije na prozore, na toplotne pumpe, to jest na dizalice topline posebno, izjavio je Šunjka.

Dok tradicionalna gradnja zahtjeva duge periode planiranja i izvođenja radova, montažna gradnja znatno skraćuje to vrijeme. Prefabricirani dijelovi obično se proizvode paralelno s pripremom gradilišta.

Investitor mora pripremiti teren, prije svega temeljnu ploču,  naravno u suradnji s nama, mi iskontroliramo je li sve to u redu i krećemo dalje s izgradnjom.

Sama montaža traje relativno kratko, to je nekakvih 5, 6 dana, međutim, da bi se kuća odradila kvalitetno moraju se poštivati procedure i sama gradnja kuće traje od 5 do 6 mjeseci do razine ključ u ruke, rekao je Šunjka.

Kompletan dizajn objekta

Stela haus slovenski je proizvođač montažnih kuća koji nudi kompletan dizajn objekta.

Mi se izdvajamo po tome što smo jedni od rijetkih koji rade po sistemu visoki Roh bau na području cijele Hrvatske, Austrije, Slovenije na ključ dok u zapadnim zemljama, zemljama zapadne Europe, a radimo od najmanjih objekata do najvećih objekata. U Njemačkoj radili stambene blokove gdje imamo zgrade s 4 kata, izjavio je Šunjka.

Brzina, ekonomičnost i održivost montažnu gradnju čine atraktivnim izborom za obiteljske kuće, ali i druge vrste objekata. Tehnološki napredak i inovacije u materijalima i procesima nadilaze nekadašnje probleme i montažne kuće čine sve češćim izborom za izgradnju novog doma.

Oglas

Gradnja

Koliki je vijek trajanja električnog bojlera? Odgovor bi vas mogao spasiti od skupih kvarova

Zamjena bojlera prije nego što se pokvari ključna je, a uz ove savjete možete povećati njegov životni vijek i učinkovitost

Razumijevanje životnog vijeka vaše električne grijalice (bojlera) i prepoznavanje znakova njegovog pada ključno je za proaktivno održavanje. Čineći to, možete se pripremiti za zamjenu prije nego što se pokvari.

Iako postoje općenite procjene životnog vijeka bojlera, imajte na umu da na to utječu različiti čimbenici, poput vrste, održavanja, kvalitete vode i načina korištenja. Izračunavanjem specifičnog vremenskog okvira vašeg bojlera možete bolje predvidjeti kada će zamjena biti potrebna.

Trikovi za opremanje kupaonice

Koliko dugo traje električni bojler?

“Životni vijek bojlera nije uklesan u kamen i može varirati ovisno o nekoliko ključnih čimbenika,” objašnjava Mehdi Khachani, izvršni direktor JMK Plumbing. Prvo, značajnu ulogu igra vrsta bojlera koju imate:

Tradicionalni bojleri obično traju između 8 i 12 godina, pod pretpostavkom da se pravilno održavaju. Grijači vode bez spremnika, s druge strane, obično imaju dulji životni vijek, u prosjeku između 10 i 20 godina. To je zahvaljujući njihovom inovativnom dizajnu, koji eliminira potrebu za spremnikom.

Čimbenici koji utječu na trajnost bojlera

  1. Održavanje – jedna od najvećih stvari koje utječu na stvarni životni vijek bojlera je održavanje. Osnovno održavanje grijača vode uključuje saznanje koliko često trebate isprazniti grijač vode i ispiranje spremnika u skladu s tim, provjeru curenja ili korozije, provjeru ventila za smanjenje tlaka i održavanje odgovarajuće temperature.
  2. Kvaliteta vode – tvrda voda s visokim sadržajem minerala može ubrzati koroziju i nakupljanje taloga, skraćujući životni vijek bojlera. Ugradnja omekšivača vode ili korištenje redovitih tretmana za uklanjanje kamenca može pomoći u izbjegavanju nakupljanja kamenca zbog tvrde vode, a povremeno ispiranje može ublažiti ovaj problem i produžiti vijek trajanja vaše jedinice.
  3. Korištenje – teška uporaba, kao što su česti zahtjevi za toplom vodom ili prekomjerni rad grijača vode izvan njegovog kapaciteta, može opteretiti sustav i dovesti do preranog kvara.
  4. Okolišni čimbenici – okruženje u kojem bojler radi također može utjecati na njegov vijek trajanja. Na primjer, izloženost ekstremnim temperaturama, visokoj vlažnosti ili korozivnim kemikalijama može utjecati na njegovu trajnost.
  5. Kvaliteta same električne grijalice vode
  6. Kvaliteta postavljanja bojlera

Zaključak

Ako je moguće, povremeno bi ste trebali dati svoj grijač vode na pregled kvalificiranom vodoinstalateru. To će omogućiti pravovremene popravke ili zamjene i može produžiti ukupni vijek bojlera. Osim toga, povremeno testiranje kvalitete vode može pomoći u otkrivanju problema koji mogu ubrzati koroziju ili nakupljanje taloga u bojleru. Brzo rješavanje problema sa kvalitetom vode može produžiti vijek vašeg električnog grijača vode.

Zašto je mint boja izvrsna opcija za modernu kupaonicu?

Nastavite čitati

Gradnja

Stanovanje – osnovna ljudska potreba i stambena politika RH

Praćenjem stanja u stanogradnji utvrđena je potreba za izradom Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. 

Mi govorimo u ovom trenutku o konceptu stambene politike, to nije dokument koji je od strane Vlade prihvaćen. To su prijedlozi koji proizlaze iz naših iskustva, iz naših analiza. Modeli kako se može aktivirati te stotine tisuća praznih stanova u jednoj državi, nismo mi jedini koji imamo taj problem, su financijsko porezni. Vlada mora odlučit u kom smjeru će ići. Dakle, mi nudimo rješenja, ali konačni smjer mora odlučit vlada, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ciljevi stambene politike

Stambena politika imati će za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te neposredno  utjecati na smanjenje iseljavanja, aktiviranjem praznih stambenih jedinica kojih je između 400 i 600 tisuća te kroz četiri osnovne poluge.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

To je financijska poluga, porezna poluga, zemljišna i ekološko energetska. U ovom segmentu aktiviranja praznih stambenih jedinica, jesu li to obiteljske kuće ili su stanovi, imamo dvije poluge s kojima možemo varirati, koja će biti jače upotrjebljena, koja slabije. Hoće li to biti poticaj vlasniku stana da stavi svoj stan u priuštivi najam ili će biti porezna represija ili će biti i jedno i drugo kombinirano, to sad ovisi na odluci Vlade, dodao je Uhlir.

Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40. godina starosti kojima bi se osigurao jednostavniji put do nekretnine po pristupačnijim cijenama.

Priuštivo stanovanje će omogućiti građanima koji u ovome trenutku na tržištu ne mogu kupit riješit stan ili stambeno pitanje, da li izgradit obiteljsku kuću, kupit stan ili ući u najam, potpuno je svejedno od ta tri modela, imamo dosta građana koji ne mogu riješit stambeno pitanje. Upravo zato se radi stambena politika, da kroz djelovanje ove četiri poluge koje država ima na raspolaganju omogući djelu građana priuštivo stanovanje. Kako? Povećanje ponude, odnosno aktiviranjem ovih praznih stanova ili omogućavanju neprofitnim stambenim zadrugama da više djeluju da se građani mogu samoorganizirati prema svojim potrebama ili treća situacija ili treća opcija je klasična gradnja za prodaju i kupnju stanova, izjavio je Uhlir za Dom na kvadrat.

Moderne montažne kuće su hit

Naglasak na montažnu i modularnu gradnju

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako će se poticati održiva gradnja što uključuje montažnu i modularnu gradnju.

Montažna gradnja kao jedno unaprjeđenje klasične gradnje je ima svoje poglavlje kroz tehničko tehnološki razvoj općenito gradnje u Hrvatskoj, kada moramo poraditi na tome da unaprijedimo razinu naše gradnje sa ekološkog stanovišta i sa stanovišta kružnog gospodarenja, građevinskim materijalima, prostorom i to podrazumijeva isto tako i modularno montažnu gradnju koja ima te karakteristike da se industrijski proizvode građevinski elementi, a čim je uključena industrija to znači veća razina zaštite okoliša, bolja uporaba materijala i to je zapravo smjer koji želimo više potaknut, istaknuo je.

Modularna gradnja pokazala vrhunsku arhitekturu

Stanovanje je osnovna ljudska potreba, a stanogradnja utječe na gospodarstvo države, zato će se stambenom politikom pokušati intervenirati na više razina.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice