Povežimo se

Gradnja

Koje su razlike između montažne i modularne gradnje?

Više od 70 izlagača iz cijele regije okupljeni na Modular Homes Expo sajmu pokazali su zainteresiranim posjetiteljima napredak materijala i modernih sistema gradnje.

Modular Homes Expo

Modular homes expo je prva europska izložba montažnih i modularnih objekata. Prva ove vrste u Hrvatskoj, u regiji i u Europi. U svojoj prvoj godini u Areni Zagreb imala je 30.000 posjetitelja bez ozbiljne reklame, ove godine očekujemo još bolji rezultat. Ovo je polako postala i platforma na kojoj se okupljaju i uspostavljaju različite vrste suradnje među dionicima, odnosno među izlagačima i među digitalnim graditeljima i možda nas u nekim godinama koje slijede očekuju još novosti od cijelog produkcijskog tima, rekla je Katarina Antešić, organizatorica sajma.

Svakog dana održano je nekoliko panela stručnih tematika, a sajam je nudio i edukativan aspekt za posjetitelje koje je najčešće zanimala razlika između montažne i modularne gradnje.

Razlika između montažne i modularne gradnje

Kod montažne i modularne gradnje razlika je samo u stupnju pripremljenosti objekta prije, dakle, izvan gradilišta prije nego sam objekt dođe na gradilište. Modularna tako ima vrlo visoki stupanj završenosti objekta u samoj tvornici, što dodatno ubrzava i montažu na samome terenu, dok je klasična montažna gradnja vrsta gradnje gdje se svaki element na temelju posebno sastavlja na gradilištu, objasnila je Antešić.

Montažna kuća

Montažna kuća napravljena je od tvornički izrađenih panela koji se na gradilištu spajaju u cjelinu. Iako mogu biti i betonski paneli, većina proizvođača koristi drvne konstrukcije. 

Moderne montažne kuće su hit

Svi materijali koje mi koristimo prilikom gradnje su prirodni materijali, rađeni su od prirodnih elemenata. Nosiva konstrukcija kao takva je drvena nosiva konstrukcija, koriste se KVH grede, izolacija unutar objekta je mineralna, odnosno kamena vuna koja se također radi od prirodnih materijala, koriste se gips kartonske ploče, znači sve su to elementi koji sastavljeni čine jedno prirodno okruženje za investitora unutar kojeg će živjeti, rekla je Vedrana Novak iz Domusplusa.

Modularna kuća

Modularne kuće najčešće su napravljene od čelika, zato što je taj materijal vrlo zahvalan za transport, što je i njihovo jedino ograničenje.

Modularna gradnja znači najjednostavnije znači građenje u modulima. To su predgotovljeni moduli koji se dostavljaju, koji se sastavljaju u tvornici i dostavljaju na direktno na gradilište.

Ograničenja su u modulima, znači modul mora se moći transportirati tako da se projektiraju moduli koji su prilagođeni transportu, onda slaganjem tih modula se mogu dobiti razne kombinacije i razna tlocrtna rješenja, rekla je Marija Laginja Gaćina, vlasnica tvrtke za izgradnju modularnih objekata.

Prednost montažne i modularne gradnje

Prednost montažne i modularne gradnje u odnosu na klasičnu je brzina izvedbe. Useljenje u ovakve objekte moguće je unutar nekoliko mjeseci.

Osim same brzine gradnje, tu imamo naravno i energetsku učinkovitost, pogotovo u današnje vrijeme kada su režije kao takve i energenti kao takvi iznimno skupi, materijali koje koristimo, izolacija koju koristimo omogućuje da je potrošnja energije unutar samog objekta iznimno, iznimno niska, pogotovo ukoliko se to spoji  još sa nekakvim fotonaponskim panelima i sa dizalicama topline koje mi kao takve standardno ugrađujemo, dodala je Novak.

Za obje vrste gradnje, potrebno je na lokaciji napraviti temelje na koje će se objekt postaviti te dovesti sve potrebne priključke. Montažna gradnja u Hrvatskoj ima sve više korisnika dok se modularna tek treba etablirati.

Modularna gradnja u Hrvatskoj je na početku, iako ima velikih firmi koje su već zastupljene i europskom i na svjetskom tržištu, ali ima još puno prostora za razvitak raznih rješenja i solucija koje mogu poboljšati razvoj modularne gradnje u Hrvatskoj.

U Europi i svijetu je to veliki hit. Dogodio se prije nekoliko godina veliki bum i stvarno šta se događa je da se građevina vraća u tvornice jer se u tvornicama mogu kontrolirati procesi, može se napravit vrhunska kvaliteta i onda se smanjuje rizik jer se gotovi modul dostavlja na gradilište gdje se samo spaja, pojasnila je Laginja Gaćina.

Financijska usporedba

Posjetitelje je zanimalo i koliko se cjenovno razlikuje montažna gradnja od klasične.

Ono što moramo uzeti u obzir kada radimo usporedbu klasičnog i montažnog načina gradnje je ustvari da uspoređujemo jednako vrijedne materijale. Znači, ako uspoređujemo izolacijska svojstva kamene vune kao materijala od 15 centimetara u klasičnoj i u montažnoj gradnji, to je onda pravilna usporedba, recimo. I u tom pogledu cijene su otprilike tu negdje. Sama financijska usporedba nije nešto što radi prevagu našim investitorima, već su i kvaliteta gradnje i kvaliteta materijala koje kao takve koristimo, izjavila je Novak za Dom na kvadrat.

Izlagači montažnih kuća

Iako je na sajmu sudjelovalo više od 70 izlagača izdvojili smo nekoliko vrhunskih proizvođača montažnih kuća.

Stela haus – montažne kuće iz susjedne Slovenije

Stela haus koristi najkvalitetnije materijale koje danas možemo naći na tržištu. Počevši od industrijskog drveta, kamene vune visokih toplinskih svojstava, fermacel ploča više…

Luksuzne montažne kuće DOMUSplusa

Montažne kuće više nisu jednostavna i privremena opcija za rješavanje stambenog pitanja. Montažna gradnja dokazala se kao pouzdan izbor za kompleksne objekte s velikim više…

Vrhunske niskoenergetske montažne kuće tvrtke Domprojekt

Domprojekt nudi dvije razine dovršenosti objekta – visoki stupanj izgrađenosti ili ključ u ruke. Visoka razina izgrađenosti znači da je kuća izvana kompletno završena,  a interijer je više…

Partas niskoenergetske CLT montažne kuće

Drvo je oduvijek bio vrlo cijenjeni materijal u građevinskoj industriji, a danas prednjači u montažnoj gradnji. Inovativni materijal CLT ili cross laminated timber više…

Oglas

Gradnja

Stanovanje – osnovna ljudska potreba i stambena politika RH

Praćenjem stanja u stanogradnji utvrđena je potreba za izradom Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. 

Mi govorimo u ovom trenutku o konceptu stambene politike, to nije dokument koji je od strane Vlade prihvaćen. To su prijedlozi koji proizlaze iz naših iskustva, iz naših analiza. Modeli kako se može aktivirati te stotine tisuća praznih stanova u jednoj državi, nismo mi jedini koji imamo taj problem, su financijsko porezni. Vlada mora odlučit u kom smjeru će ići. Dakle, mi nudimo rješenja, ali konačni smjer mora odlučit vlada, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ciljevi stambene politike

Stambena politika imati će za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te neposredno  utjecati na smanjenje iseljavanja, aktiviranjem praznih stambenih jedinica kojih je između 400 i 600 tisuća te kroz četiri osnovne poluge.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

To je financijska poluga, porezna poluga, zemljišna i ekološko energetska. U ovom segmentu aktiviranja praznih stambenih jedinica, jesu li to obiteljske kuće ili su stanovi, imamo dvije poluge s kojima možemo varirati, koja će biti jače upotrjebljena, koja slabije. Hoće li to biti poticaj vlasniku stana da stavi svoj stan u priuštivi najam ili će biti porezna represija ili će biti i jedno i drugo kombinirano, to sad ovisi na odluci Vlade, dodao je Uhlir.

Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40. godina starosti kojima bi se osigurao jednostavniji put do nekretnine po pristupačnijim cijenama.

Priuštivo stanovanje će omogućiti građanima koji u ovome trenutku na tržištu ne mogu kupit riješit stan ili stambeno pitanje, da li izgradit obiteljsku kuću, kupit stan ili ući u najam, potpuno je svejedno od ta tri modela, imamo dosta građana koji ne mogu riješit stambeno pitanje. Upravo zato se radi stambena politika, da kroz djelovanje ove četiri poluge koje država ima na raspolaganju omogući djelu građana priuštivo stanovanje. Kako? Povećanje ponude, odnosno aktiviranjem ovih praznih stanova ili omogućavanju neprofitnim stambenim zadrugama da više djeluju da se građani mogu samoorganizirati prema svojim potrebama ili treća situacija ili treća opcija je klasična gradnja za prodaju i kupnju stanova, izjavio je Uhlir za Dom na kvadrat.

Moderne montažne kuće su hit

Naglasak na montažnu i modularnu gradnju

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako će se poticati održiva gradnja što uključuje montažnu i modularnu gradnju.

Montažna gradnja kao jedno unaprjeđenje klasične gradnje je ima svoje poglavlje kroz tehničko tehnološki razvoj općenito gradnje u Hrvatskoj, kada moramo poraditi na tome da unaprijedimo razinu naše gradnje sa ekološkog stanovišta i sa stanovišta kružnog gospodarenja, građevinskim materijalima, prostorom i to podrazumijeva isto tako i modularno montažnu gradnju koja ima te karakteristike da se industrijski proizvode građevinski elementi, a čim je uključena industrija to znači veća razina zaštite okoliša, bolja uporaba materijala i to je zapravo smjer koji želimo više potaknut, istaknuo je.

Modularna gradnja pokazala vrhunsku arhitekturu

Stanovanje je osnovna ljudska potreba, a stanogradnja utječe na gospodarstvo države, zato će se stambenom politikom pokušati intervenirati na više razina.

Nastavite čitati

Gradnja

Pet načina za veliku uštedu vode u kućanstvu – iznenađujuće jednostavno

Pametna potrošnja vode važna je stavka za uštedu, ali i očuvanje okoliša

Voda je jedan od najvažnijih prirodnih resursa na planeti i svi dobro znamo da bez nje nema života za ljude, životinje i biljke. Kako je u pitanju limitirani resurs, važno je i da ga koristimo pametno i uštedimo kad god i koliko god možemo.

Na sreću, ušteda vode u kućanstvu je jednostavan zadatak, potrebno je samo uključiti u svakodnevicu jednostavne mjere uštede koje će kroz vrijeme učiniti veliku razliku. Evo kako to jednostavno učiniti.

1. Popravite pipu iz koje kapa voda

Ne samo da kapanje vode iz pipe ili cijevi može učiniti veliku štetu u vašem kućanstvu, u pitanju je i bespotrebno trošenje resursa. Važno je pronaći mjesto gdje voda kapa i popraviti ga. Ako je u pitanju slavina, to vjerojatno možete i sami te imate sav potreban alat, ali ako su u pitanju cijevi, pozovite majstora koji će kvar sigurno popraviti i vi ćete biti mirni još dugo vremena.

Zašto iz klima uređaja curi voda? Ovo su najčešći razlozi

2. Uključite perilicu rublja i posuđa samo kad su pune

Kada je vrijeme za pranje posuđa i rublja, nikada perilice nemojte paliti ako nisu potpuno pune jer ćete tako samo bespotrebno trošiti vodu i električnu energiju. Prema nekim podacima prosječna obitelj u Americi u godini dana perilice upali oko 300 puta, što znači veliku potrošnju vode.

Iako danas skoro svako kućanstvo ima perilicu za posuđe, neki i dalje vole posuđe prati ručno pa je savjet stručnjaka da u tom slučaju zatvorite odvod i napunite sudoper vodom ako želite biti štedljivi.

3. Pametno zalijevanje vrta

Održavanje vrta i travnjaka često zahtijeva puno vode, ali ako odaberete biljke koje se odlićno snalaze u podneblju u kojem živite i kojima nije potrebno toliko vode i koje koriste nutrijente iz zemlje, možete puno uštedjeti. Na vama je samo da se informirate koje su to biljke najbolje za vaš vrt i koje će trebati najmanje dodatne vode za rast.

Vrhunske niskoenergetske montažne kuće tvrtke Domprojekt

4. Kratko ispod tuša

Možda vam je ujutro omiljena stvar stati ispod toplog mlaza vode i tamo provesti 15 minuta, ali niste niti svjesni koliko ste vode potrošili – uzalud. Uz to, svaki put kada se tuširate, trošite i puno energije za zagrijavanje vode.

Ako skratite vrijeme tuširanja možete učiniti puno za vaš kućni budžet, ali valja napomenuti da postoje i “pametne” glave za tuš koje će pomoći pri uštedi vode i energije.

5. Gasite vodu kada perete zube

Ako ostavljate vodu da curi iz pipe kada perete zube, niste sami, to je često navika ljudi koji pritom uopće ne razmišljaju o tome koliko vode troše uzalud.

Zanimljiv podatak; ako svi članovi vaše obitelji nauče zatvarati pipu dok se peru zubi, to donosi uštedu od 30 litara vode u godini dana. Dakle jednostavno je, kada perete zube nemojte pustiti vodu da teće ako želite manje račune za potrošnju vode i energije.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice