Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Podsjetnik što napraviti u vrtu i kojim alatom

Evo ‘to do’ liste što sve trebate napraviti

S prvim zrakama proljetnog sunca, počeli su i radovi u vrtu. Travnjaci, živice, sadnja – posla ima napretek. Napravili smo vam mali podsjetnik što sve sad treba napraviti, ali i s kojim alatom.

Alat je spreman, vrijeme je da se bacite na posao. Lijepa okućnica i travnjak zahtijevaju njegu. Prvu proljetnu košnju obavljamo ovisno o vremenskim uvjetima, kada nam se temperatura zraka kreće iznad 10 stupnjeva Celzijevih i kada se stvore uvjeti za rast trave.

košnja-dom-na-kvadrat

‘Riječ je o tzv. košnji čišćenja kojom travnjak kosimo na visini od 4 do 6 centimetara. Ako je travnjak u sjenovitom dijelu razina košnje treba biti viša. Pomagač u tom poslu nam je akumulatorska kosilica AL-KO koja sakuplja travu u koš. Ovo su uređaji iz porodice Bosch home and garden compatible gdje više uređaja može koristiti jednu bateriju. Kad završite s travnjakom, vrijeme je je za rubove’, pojašnjava Dejan Vrček, prodajni savjetnik u AL-KO-u.

Prozračivanje travnjaka

Rubne dijelove održavat ćemo s trimerom za travu, imamo trimer koji može kositi rubne dijelove dvorišta. Isto tako imamo zaštitu za bilje na trimeru tako da možemo bez problema kositi oko bilja, a da ga ne oštetimo. Nakon košnje vrijeme je za prozračivanje travnjaka.

‘Prozračivat ćemo s akumulatorskim strojem, na stroju se nalaze češljevi koji prodiru u zemlju i iz zemlje izvlače korov, mahovinu i filc koji se sakupio tijekom stajanja travnjaka’, dodaje Deajn.

travnjak-dom-na-kvadrat

Stroj prodire u zemlju radeći kanale, koji se napune vodom i pomažu zemlji da što duže bude  vlažna, a travi da nikne. Tijekom zimskog razdoblja neki su dijelovi travnjaka sigurno ogoljeli, pa rupe treba popuniti novom travom, odnosno dosijati.

Prvo travnjak, onda živica

‘Dovoljno je na početku sezone prihraniti travnjak, povaljati ga i kasnije onda u jesen ponovo ako je to potrebno’, siguran je.

Nakon travnjaka, vrijeme je za živicu. Njezinim urednim orezivanjem i oblikovanjem  potičete joj rast i brinete da ostane gusta. Rezidba u ovo doba godine može biti i malo hrabrija jer time je prozračujete i potičete rast mladica.

‘Kod živice nam je važno da imamo kvalitetan alat, mi ćemo koristiti škare akumulatorske, čiji su noževi dijamantno brušeni i laserski rezani i na taj način nećemo oštećivati grane’, kaže.

Nemojte raditi po najjačem suncu

Za bočnu stranu živice bit će dovoljne i manje akumulatorske škare, a za vrh će ipak dobro doći teleskopski pomagač. Živicu treba orezivati na odgovarajućoj temperaturi. Pazite da to ne radite u vrijeme velikih vrućina ili jakog sunca jer zbog iznenadne izloženosti većoj količini sunca, završno tkivo lista može izgorjeti. Zato je ovaj posao najbolje raditi kad je vrijeme oblačno, a temperatura ne previsoka.

Oglas

Bilje

Iz Umjetničkog rasadnika dolaze najljepše biljne kreacije s potpisom kipara i dizajnerice cvjetnih aranžmana

Ovo malo umjetničko djelo svakom prostoru daju posebnu notu

Kad se spoje različite vrste umjetnika, poput kipara i dizajnerice cvjetnih aranžmana, to rezultira biljnim aranžmanima koji svakom prostoru daju posebnu notu.

Umjetnički rasadnik u Zagrebu mjesto je gdje se umjetnost spaja s prirodom. Impresivne skulpture biljaka poput muzejskih eksponata, nastaju pažljivim odabirom
cvijeća i posebno dizajniranih posuda.

“Umjetnički rasadnik je specifičan po tome što spaja umjetnost i biljke u jedno. Ja ovdje radim biljne skulpture, ja ih tako volim zvati zato što one funkcioniraju sa svojom posudom koja je ujedno i malo umjetničko djelo. Zato ćete ovdje vidjeti da su biljke s tim svojim posudama prezentirane na postoljima – uzdignute su kao u galerijskom prostoru što zapravo ističe njihovu ljepotu.”, navodi Lana Đud, mag. Biol. Exp., vlasnica umjetničkog rasadnika

Koncept biljnih aranžmana Lana razvija u suradnji s mladim umjetnicima i kiparima, a njihove estetski dojmljive kreacije često su i prilično funkcionalne.

“Ja sam ta koja osmišljava biljne kreacije, a imam nekoliko suradnika koji za mene rade posude. Posude su keramičke i od betona. I zapravo svaka ta kreacija je pomno osmišljena. Svaka biljka je pomno odabrana u svoju posudu i zapravo to je ono što je čini posebnom, a suradnici koje imam to su sve ljudi iz Hrvatske, mladi i stariji umjetnici i zapravo stalno nalazim nove, jer je želja da ovdje kod mene bude što širi asortiman proizvoda, da
svatko nađe nešto za sebe i za svoj dom.

Ono što imamo u ponudi i na što sam baš jako ponosna su djela jednog našeg mladog keramičara i kipara koji je izradio i sam zapravo dizajnirao tanjuriće za tegle i dobio efekt ponovno te skulpturalnosti gdje je podignuo cijelu posudu u zrak.  Ona zapravo kao da lebdi na svom tanjuriću. Dakle, dobili smo tu funkcionalnost da svaka posuda ima rupu na dnu za odvodnju vode što je jako važno za samu biljku, a opet se postigao i taj vizualni estetski moment gdje to izgleda stvarno posebno i drugačije.”, pojašnjava sugovornica.

Iako je teško sa sigurnošću predvidjeti kako će skulptura u konačnici izgledati, ideja je svaku biljku uskladiti s posudom. Lana će, kada su skulpture gotove i kada dobije svoje posude, birati biljke za njih i to na dva načina: “Jedno je ono što načelno imam u ideji, što bi bojom, teksturom odgovaralo; a drugo je ono što je zapravo realnost – što se nudi na tržištu. Tako da ne može to uvijek biti točno onako kako sam ja zamislila, ali kriteriji su dosta visoki tako da moram biti s tim 100 % zadovoljna.”

Mogućnosti za kombiniranje je pregršt, a ove se kreacije lako prilagođavaju svim stilovima interijera i eksterijera.

“Ja jako volim boje i volim da je šareno, ali isto tako kad radim volim imati i taj dio koji je potpuno minimalistički gdje je samo bijela ili crna glazura i to onda u kombinaciji sa zelenom biljkom izgleda odlično. Ali nisu samo zelene biljke u pitanju, vidjet ćete tu na primjeru da imam taj kontrast – postoje sukulenti koji su potpuno bijeli i onda se savršeno  spajaju s crnom glazurom.” ističe.

Uz manje teglice, Lana izrađuje i veće posude pogodne za balkone i druge vanjske prostore. Kako je ljubiteljica vanjskog bilja, tu se je nekako i najslobodnija, odnosno ima prostora za kreativnosti i za kombiniranje biljaka.

“Tu se onda radi o većim posudama, otprilike 35 cm i u njima mogu kombinirati tri do četiri različite vrste. Također pazim da one bojom, teksturom, svojom fiziologijom i životnim uvjetima koji trebaju, odgovaraju jedni drugima. Ako su to biljke za sunce moraju sve voljeti sunce, moraju sve voljeti vlagu i slično.”

Želite li sami okušati u izradi atraktivnog aranžmana, Lana ima nekoliko savjeta.

“Moj savjet bi bio da se dobije taj efekt skulpturalnosti i da se ta biljka i tegla dignu na jednu višu razinu. Povoljna varijanta je da ljudi stave  samostojeće police na koje mogu onda postaviti te teglice i igrati se zapravo s dizajnom. Zgodno ih je postavljati u jedan trokut da su tri zajedno, to je uvijek oku privlačno i jako lijepo izgleda. Vanjske tegle su zamišljene da svakako idu na povišeno, na stol, a možemo po narudžbi napraviti i veće  proporcije tegli, otprilike 40 x 60 cm, one su zapravo onda opet samostojeće tegle u koje se može svašta kombinirati.”, ističe sugovornica.

Ovaj šarmantni rasadnik nije samo mjesto u kojem se stvara, on je inspirativno okruženje koje poziva da dom ukrasite jedinstvenom simbiozom umjetnosti i prirode

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Urbana poljoprivreda u gradskim vrtovima sve popularnija – evo što se u njima najčešće uzgaja

Posljednjih nekoliko godina sve je više gradskih vrtova koji su namijenjeni za urbanu poljoprivredu

Urbana poljoprivreda događa se u svim gradovima diljem svijeta. Vrlo često se nalazi na krovovima zgrada, a kod nas su najzastupljeniji gradski vrtovi. Provjerili smo što se u njima najčešće uzgaja.

Marko Kos, pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Velike Gorice kaže kako se
urbana poljoprivreda može definirati kao poljoprivredna proizvodnja u području grada, na gradskim površinama.

Već desetak godina i stanovnici Velike Gorice imaju svoje gradske vrtove koji su se vrlo dobro integrirali te svake godine raste potražnja za gradskim vrtovima, a na području grada trenutno su tri vrta, ali bi se uskoro mogao otvoriti i četvrti gradski vrt.

Neiskorištene gradske parcele čije je održavanje nekad predstavljalo izazov, sada su pretvorene u obradivo zemljište.

“Gradski vrt je oblik uzgoja povrća na otvorenom koji se dodjeljuje građanima koji su zainteresirani za njihovo korištenje. Najčešći su urbani vrtovi na krovovima zgrada, vertikalni, na balkonima, ali kod nas su najzastupljeniji gradski vrtovi u ovom obliku na kojem se nalazimo. Osnuju se na gradskim parcelama, na slobodnim gradskim parcelama koje su prije nego što su postale gradski vrt bile teret gradu za održavanje. Nisu bile iskorištene na ovaj način kao sada.”, pojasnio je Marko Kos.

Gradski vrtovi ispunjavaju nekoliko ciljeva

Prije svega uzgoj hrane kao potpora kućnom budžetu, poticanje fizičke aktivnosti, boravak u prirodi i mjesto za odmor i druženje.

Grad Velika Gorica kroz projekte Gradske vrtove osnovala je tri gradska vrta na tri različite lokacije u površini od 12 000 kvadrata te se tim putem omogućuje 150 korisnika gradskih vrtova.

Površine gradskih vrtova su minimalno 50 kvadrata te znači naši korisnici uzgajaju povrtne kulture, od salate, rajčice, paprike, luka te uz to uzgajaju i cvijeće, začinsko bilje, uglavnom povrtne kulture – jednogodišnje povrtne kulture.”, dodaje sugovornik.

Gradski vrtovi doprinose sadržaju i kvaliteti života u gradovima te promoviraju tradicionalne načine uzgoja hrane.

“Urbana poljoprivreda je vrlo važna za naše građane koji nemaju mogućnost uzgoja povrća na svojim vrtovima jer ne posjeduju zemljište, ovako im je omogućeno da kroz gradske vrtove zasiju i uzgoje svoje poljoprivredne proizvode. Prednosti gradskih vrtova su te što građani mogu uzgajati svoju ekološku hranu, smanjuju kućni budžet te provode slobodno vrijeme u gradskim vrtovima i žive zdrav način života.

To je velika prednost jer svaki korisnik sam sije, sam uzgaja, a vjerujemo da tako uzgajaju ekološku hranu, za koju se ne može reći da je tretirana previše pesticidima. Uglavnom, oni su odgovorni za svoju hranu koju proizvedu.”, zaključio je Kos.

Urbana poljoprivreda pokretač je pozitivnih promjena na više razina — od uzgoja svježe hrane do smanjenja troškova života i promicanja zdravih navika. Sve popularniji zeleni prostori pružaju miran kutak za opuštanje i stvaraju ekološki osviještenu zajednicu unutar najdinamičnijih sredina.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice