Povežimo se

Bilje

8 znakova koji otkrivaju da je vaša biljka bolesna – evo kako je spasiti

Vaša sobna biljka će vam pokazati ako ima najezdu uši, ili ako dobiva previše (ili premalo) sunca – ako znate što tražiti

Vaša cijenjena sobna biljka, koja je nekad privlačila pažnju u dnevnoj sobi, iznenada postaje žuta i gubi lišće. Mislili ste da ste je pravilno zalijevali i dali joj odgovarajući omjer gnojiva, ali brzo propada i ne možete shvatiti što nije u redu s vašom biljkom.

Prije nego što se uspaničite, postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste oživjeli svoju nekada veličanstvenu biljku, pod uvjetom da to radite korak po korak. “Previše intervencija stresno je za biljku i može spriječiti oporavak,” kaže Leslie Coleman, specijalistica za informacije o biljkama iz Botaničkog vrta New Yorka.

1. Venjenje ili žućenje lišća

Jedan od najčešćih problema sa sobnim biljkama su opušteni ili žuti listovi. Ovi simptomi mogu značiti ili prekomjerno ili nedovoljno zalijevanje. “Koristite prst da osjetite zemlju u posudi i provjerite je li biljka suha prije nego je zalijete,” kaže Laura Payne, edukatorica za hortikulturu pri Oklahomskom državnom sveučilištu.

10 najvažnijih savjeta za pravilno zalijevanje biljaka

Ako je zemlja suha nekoliko centimetara u dubinu, samo je potrebno lagano zalijevanje. Ako je zemlja još uvijek vlažna na površini i nekoliko centimetara u dubinu, nemojte ponovno zalijevati biljku. “Kad su biljke previše zalivene, izgledaju kao da venu,” savjetuje Payne.

2. Otpadanje lišća – najčešći znak da je biljka bolesna

Neke biljke će odbaciti svoje lišće nakon iznenadne promjene mjesta, temperature ili vlage. “Kada prelazimo s klima uređaja na grijalice, to također može stresirati biljku,” kaže Payne.

Biljke poput fikusa s listovima u obliku violine i drugih fikusa poznate su po svojoj osjetljivosti na promjene, kaže Payne. Čak i ako je njihovo trenutni mjesto preblizu prozoru ili ima previše topline, ne vole se premještati u druge prostorije. Rješenje? Pazite prije premještanja vaše biljke i bilo kakve promjene u njenom okolišu napravite što postupnije.

Neuništive – ovo su najotpornije biljke za vaš dom

3. Smeđi rubovi lišća

Ako rubovi lišća izgledaju smećkasto, ali list ne izgleda isušeno (isušeni listovi obično su znak da biljci treba veća vlažnost), vjerojatno ste previše gnojili. Korištenje razrijeđenog gnojiva pri svakom zalijevanju pomoći će biljkama u posudama da dobiju esencijalne hranjive tvari, kaže Payne. Ali ako počnete primjećivati smeđe listove, prestanite koristiti gnojivo i samo koristite običnu vodu kako biste isprali nakupljenu sol iz gnojiva, kaže Payne.

4. Najezda kukaca ( bilo koje vrste )

Nisu svi kukci na sobnim biljkama loši – neki su čak i korisni, poput skakavaca, koji su mali bijeli kukci koji žive u zemlji i jedu razgrađeni biljni materijal. No, ako vaša biljka počne izgledati nezdravo i primijetite znakove oštećenja na stabljikama i lišću, možda imate problem s nametnicima.

“Ako je problem u insektima, identificirajte nametnika i tretirajte ga blagom tehnikom specifičnom za tog insekta,” kaže Coleman. “Fizičko uklanjanje i visokokvalitetni, organski komercijalni proizvodi sigurniji su za vašu biljku od domaćih pripravaka.” (Drugim riječima, nemojte sami raditi pesticide.) Budite temeljiti, pregledavajte biljku svaki tjedan i ponavljajte tretman dok više ne bude potreban.

5. Duge, ispružene stabljike i grane

Premalo svjetla uzrokuje da biljke izgledaju blijedo i počinju se protezati prema najbližem izvoru svjetlosti. Ako nemate prozor u blizini (ili je vaš prozor već pun drugih biljaka), razmislite o nabavci lampe za uzgoj kao dopunu.

Sobno bilje koje podnosi nedostatak svjetla

6. Truli korjeni

Većina sobnih biljaka u vrtnim centrima i trgovinama biljkama dolazi iz tropskih ili sušnih klimatskih područja i zahtijeva vrlo poroznu zemlju za sadnju kako bi voda mogla slobodno otjecati. Ako je tlo previše gusto, može ugušiti korijenje i uzrokovati njihovo truljenje. Jedini način da provjerite trune li korijenje jest da izvadite biljku iz posude.

“Dok je biljka van posude, pregledajte korijenje da biste vidjeli ima li mekanih ili sluzavih dijelova,” kaže Coleman. “Koristite sterilizirani alat za rezanje kako biste odrezali ove oboljele dijelove. Ako je većina korijena zdrava, vaša biljka ima bolju šansu za oporavak.”

7. Spori rast i uvinuti listovi

Ako biljka koja je nekada bila zdrava i bujna usporava rast ili ima uvijene listove, to bi mogao biti znak da joj posuda postaje tijesna. Jedini način da to provjerite jest da nježno izvučete biljku, i ako su korijeni većinom prekrili tlo ili izlaze iz dna posude, vrijeme je za veći dom. Prilikom presađivanja, budite sigurni da koristite zemlju koja oponaša izvorno stanište biljke. Iako je presađivanje najbolje obaviti tijekom ranog vegetacijskog razdoblja, ispravljanje ovog stanja je važnije, kaže Coleman.

8. Nezdrave stabljike

Ponekad će samo jedan dio ili grana biljke biti zahvaćeni, dok ostatak biljke izgleda zdravo. U ovom slučaju, možete koristiti sterilizirane škare za obrezivanje kako biste odrezali zahvaćeni dio. Nastavite rezati dok ne vidite zdravo tkivo, kaže Payne, i nastavite sterilizirati škare nakon svakog reza.

Oglas

Bilje

Koja je biljka najbolji ukras za vaš dom prema horoskopskom znaku?

Uljepšaj svoj dom sretnim sobnim biljkama prema svom horoskopskom znaku

Jesi li ljubitelj astrologije koji traži više od samo mjesečne prognoze u novinama? Znaš li da postoji sretna kućna biljka za svaki znak zodijaka koja se računa na temelju planetarnih povezanosti, rasporeda sadnje i kako određene biljke nadopunjuju životinjski totem povezan s svakim znakom zodijaka? Ovdje je kratki popis s referencama koja sobna biljka najbolje odgovara tvom znaku rođenja.

Drvo žada: sretna sobna biljka za Jarca

Svatko tko poznaje ambiciozni znak zna da su novac i financije na vrhu popisa prioriteta Jarca. U Feng Shui-u, drvo žada, sukulent koji je jednostavan za uzgoj s lišćem veličine novčića, je magnet za novac. Također, to je i sretno drvo Jarca. Uzgojite sretnu biljku u zlatnom loncu i smjestite je u jugoistočni dio dnevne sobe, blizu ulaznih vrata.

Vrtlari na Instagramu – ovih 10 inspirativnih profila vrijedi zapratiti

Senecio rowleyanus (Krunica) za Vodenjaka

Vodenjak je najčudniji i najsvestraniji znak zodijaka, a njihov osjećaj za estetiku to i potvrđuje. Od svih znakova, za Vodenjaka se jedino kaže da potječe iz svemira! Zbog toga je Krunica, čije lišće podsjeća na okrugli zeleni grašak, najbolji izbor za Vodenjakovu ‘vanzemaljsku’ vibru.

Ovaj viseći sukulent predivan je ukras svakom prostoru

Vodene paprati za Ribe

Ribe, najbolji vrtni trik koji možete isprobati je ulaganje u vodeni vrt ili prijenosni unutarnji ribnjak. Ova mala dekoracija za dom pomoći će vam da ostanete vjerni svom elementu, vodi. Dok su plutajuće vodene paprati sretne za vas, druge dodatke mogu uključivati vodene ljiljane, vodene zumbule i većinu vodenih biljaka. Pokušajte dodati nekoliko tropskih riba na kraju, kao što su gupiji, medaka ili rasbore, koje će održavati vaš prostor bez komaraca.

5 tropskih biljaka koje će pretvorit svaki prostor u zelenu oazu

Juka za Ovna

Podrijetlom iz Afrike i tropske Amerike, juka je idealna sobna biljka za bebu zodijaka, Ovna. Grm s debelim deblom okrunjen prskalicama bodljikavih listova simbolizira čvrsti torzo i spiralne rogove Ovna. Juka pruža neobičnu središnju točku u svakoj sobi, zbog čega privlači Ovnovu raskošnu estetiku. Ova sporo rastuća biljka otporna je na sušu i dobro se prilagodila tropskoj klimi Indije.

Ruže za Bika

U rasponu od cvjetnih, začinskih, mošusnih i čajnih aroma: umirujući mirisi ruža blagotvorni su za sporog i senzualnog Bika. Osim minijaturnih ruža, nije lako uzgajati ovaj rod u zatvorenom prostoru, ali svakako se isplati uložiti trud ako ih uspijete natjerati da procvjetaju. Ruže su svete za božicu Veneru, koja je ujedno i vladajući planet za Bika. Unutarnji vrtovi s ružama, strateški uzgojeni na prozorskoj dasci, čine elegantne ukrase.

Koje ruže posaditi?

Krotoni za Blizance

Blizanci su predstavljeni parom blizanaca jer imaju promjenjivu osobnost i nikada nisu ista osoba u dvije različite prilike. Mozaik listovi Krotona sazrijevaju u bogatim nijansama ružičaste, zelene i žute boje, što vrlo dobro predstavlja osobnost Blizanaca. Ova sobna biljka vrlo je popularna kao unutarnja opcija, ali i u vrtovima diljem Indije. Ova biljka je puna boja, zbog čega najbolje dolazi do izražaja uz neutralnu pozadinu bijelih ili bež zidova.

Mirni ljiljan za Raka

Rak, znak koji vlada kardinalnim vođenjem i majčinstvom, a njegovu dobroćudnu vibru najbolje prikazuje Mirni ljiljan u svakom kućanstvu. Njihovi cvjetovi podsjećaju na kobru, ali su dugo bili povezani s mirom, spokojem i iscjeljenjem u duhovnosti. Mirni ljiljani popularan su izbor za darivanje u većini rasadnika zbog svog dramatičnog izgleda. Postavite mirni ljiljan u visoku, usku posudu kako biste dodali visinu kutu sobe.

Rajska ptica: sobna biljka koja odiše lavovskom energijom

Ako pogledate raskošne narančasto-plave cvjetove rajskih ptica, primijetit ćete nekoliko sličnosti između cvjetova i lavlje grive, što ovu biljku čini sretnom za Lava. Jesmo li zaboravili spomenuti da izgledaju pretjerano i skupo, što odgovara lavovskoj energiji? Biljke rastu do šest stopa visoko, a njihovi cvjetovi kaplju sočnim nektarom, stoga ih strateški postavite dalje od skupih tepiha i presvlaka.

Fikus gumijevac za Djevicu

Djevice su poznate po svojoj praktičnosti i ozbiljnosti, zbog čega se jedna sobna biljka poput Fikusa gumijevca najbolje uklapa uz njih. Fikus gumijevac često se može zamijeniti za umjetnu biljkama zbog svojih prekrasnih sjajnih listova koji imaju karakterističnu crvenu vanjsku stranu prije nego što se razviju. Ova sobna biljka također ima svoje mjesto u Feng Shui-u te se obično sadi u sjajni bijeli keramički lonac kako bi se istaknula njegova ozbiljnost.

Orhideje za Vagu

Vaga je uvijek u potrazi za ravnotežom. Orhideje, njihova sveta biljka, su vrlo slične po prirodi jer rastu na korama drugih stabala. Oboje su zračne prirode. Orhideje su krhke i elegantne, baš kao i svaka Vaga koju biste sreli. No, riječ opreza, ova sobna biljka je vrlo zahtjevna i složena za održavanje, stoga uložite u učenje kako se o njoj pravilno brinuti prije nego što kupite ovu egzotičnu biljku.

Znate li kada i kako presaditi orhideju? Pratite ove jednostavne korake

Beautiful orchid flowers on a pink background. Floral background

Dracena za Škorpiona

Dracaena Marginata ili Zmajevac je uobičajena biljka u portugalskim vrtovima Goa-e i stigla je u Indiju kada je država bila kolonizirana. To je zagonetna biljka sa šiljatim crveno obrubljenim listovima, koji predstavljaju rep škorpiona. Uspijeva u suhim pustinjama, baš kao što bi to učinio škorpion, zbog čega se smatra sretnom za Škorpiona. Vizualno, nalikuje na preokrenutu metlu, zbog čega je idealna za avangardni dodir u opremanju doma.

Monstera za Strijelca

Monstera je popularna viseća sobna biljka koja raste s velikim, perforiranim listovima. Uživajući rasti nesputano, vrlo je slična duhu pastuha, koji je životinjski totem Strijelca. Kao vrsta iz kišnih šuma, monstera najbolje uspijeva u prostorijama s visokom vlagom, poput kupaonice ili u kutu rustikalne kuhinje.

moglo bi vas zanimati i: Kako urediti vrt prema horoskopskom znaku?

Nastavite čitati

Bilje

Vrtlarski radovi u srpnju koje ne smijete zanemariti

Štetnici su česti u srpnju pa je važno redovito pregledavati biljke i poduzeti mjere za njihovu zaštitu.

Održavanje vrta u srpnju zahtjeva posebnu pažnju, kako bi biljke ostale zdrave i bujne. Ovaj mjesec nam donosi mnoge izazove ali uz pravilnu njegu ćete uživati u prekrasnom i produktivnom vrtu cijelo ljeto.

Vrući srpanjski dani znače da biljke trebaju dodatnu količinu vode. Zalijevajte vrt rano ujutro ili kasno navečer, kako biste smanjili isparavanje. Sakupljanje kišnice može biti koristan način za zalijevanje vrta tijekom sušnih razdoblja. Postavite spremnike za sakupljanje kišnice. Koristite vrtnu pumpu za sigurno i praktično navodnjavanje, a one mobilne su i praktične za upotrebu.

Redovito uklanjajte korov jer drugim biljkama uzima hranjive tvari i vodu koja je potrebna vašim biljkama. Korištenje malča oko biljaka može spriječiti rast korova ali i pomoći u zadržavanju vlage.

Orezivanje biljaka je važno za održavanje njihovog zdravlja. Uklanjanje ocvalih cvjetova potiče novi cvat a orezivanje grmova i živice pomaže da zadrže željeni oblik. Koristite škare za živicu za brz i učinkovit rad.

8 znakova koji otkrivaju da je vaša biljka bolesna – evo kako je spasiti

Biljke trebaju dodatne hranjive tvari tijekom ljeta kako bi nastavile cvjetati i rasti. Štetnici su česti u srpnju pa je važno redovito pregledavati biljke i poduzeti mjere za njihovu zaštitu. Redovito pregledajte biljke kako biste otkrili znakove bolesti na vrijeme. Brza reakcija može spriječiti širenje i sačuvati zdravlje vašeg vrta.

Redovita košnja trave je ključna tijekom srpnja

Tehnologija pametnog vrtlarenja donosi niz prednosti za moderne vrtlare. Robotske kosilice rade tiho, sigurno, nježno i naravno pametno. Redovnom se košnjom travnjak održava u savršenom obliku.

Iako je srpanj u punom jeku ljeta, razmislite o pripremi vrta za jesen

Planirajte sadnju biljaka koje cvjetaju u jesen. Postoji niz biljaka koje možete posijati u srpnju. Posebno su prikladne biljke kratkog vremenskog roka rasta kao što je začinsko bilje i salata.

Idealno je vrijeme za berbu i sušenje začinskog bilja. Mnoge biljke postižu vrhunac arome u srpnju.

Robotske kosilice – idealno rješenje za jednostavno i efikasno održavanje travnjaka

Vrt nije samo mjesto za rad i uzgoj biljaka, već i prostor za kreativnost i druženje. Kroz razne aktivnosti možete iskoristiti plodove svog vrta na jedinstvene načine. Izradite vijence od svježih cvjetova, priredite osvježivače zraka i ulje od bilja iz vašeg vrta, pripremite džemove i sirupe. Uključite i djecu u vrtne i kreativne radove. Izradite hotel za kukce, hranilice za životinje, životinje od češera i perja. Vrt nudi beskrajne mogućnosti za uživanje i povezivanje s prirodom. Uključite pametne uređaje i iskoristite svaki trenutak s obitelji i prijateljima.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice