Povežimo se

Bilje

10 najvažnijih savjeta za pravilno zalijevanje biljaka

Dobre prakse zalijevanja rezultirat će zdravim biljkama, bilo u zatvorenom ili na otvorenom. Redovito zalijevanje također je ključno za proizvodnju zdravog voća i povrća u vrtu

Bez obzira na vaše vrtlarsko iskustvo, vjerojatno već znate da svim biljkama treba voda kako bi dosegle svoj puni potencijal—uostalom, to osnovno znanje potječe iz uvodnih satova prirode u osnovnoj školi. No, ono što možda ne znate jest da pogrešne tehnike zalijevanja biljaka mogu dovesti biljke u opasnost od bolesti, pa čak ih i ubiti. Bilo da želite uzgajati lijepe vanjske trajnice ili ste upravo kupili novu sobnu biljku, pridržavajte se ovih savjeta za zalijevanje biljaka unutra i vani i uživat ćete u zdravim, sretnim primjercima.

Vanjske biljke

1. Zalijevajte biljke ujutro

Najbolje doba dana za zalijevanje biljaka je ujutro, kaže Peter Pappas, dizajner sustava za navodnjavanje u okrugu Middlesex, Massachusetts. “Zalijevajte vanjske biljke rano ujutro kako biste smanjili isparavanje,” kaže.

Hladna tla omogućuju vodi najbolju šansu da dopre do korijena biljaka prije nego što ispari. Zalijevanje biljaka rano osigurat će im dovoljne zalihe vlage ispod tla kako bi izdržale vrućinu vrućeg ljetnog dana.

Najgore vrijeme za zalijevanje vrtnih biljaka? Noću. Ako zalijevate cvijeće i povrće nakon što sunce zađe, gljivice mogu preuzeti kontrolu.

2. Nemojte zalijevati prečesto ni premalo

Prije zalijevanja provjerite je li tlo vlažno, ali ne previše mokro. Osobito tijekom vrućeg vremena može biti primamljivo zalijevati tek toliko – i dovoljno često – da tlo ostane vlažno. Međutim, plitko površinsko zalijevanje vrta obeshrabruje razvoj dubokog korijenja. Umjesto toga, odaberite rjeđi raspored zalijevanja koji temeljito zasićuje tlo. “Duboko zalijevajte kako biste potaknuli snažan rast korijena,” kaže Pappas, i kako biste potaknuli “dublje, otpornije korijenske sustave.” Većina biljaka preferira ravnomjerno vlažno tlo, ali idealna razina vlage ovisi o vrsti biljke i fazi rasta. Standardno pravilo je da cvijeću i povrću osigurate ekvivalent od 2.5 cm vode tjedno (i do dvostruko više tijekom vrhunca ljeta). “Prestani (zalijevati) kada je tlo vlažno, ali ne preplavljeno,” dodaje Pappas.

3. Zalijevajte biljke u razini tla

Usmjeravanje vode na bazu vaših biljaka omogućuje hidrataciju točno tamo gdje je potrebna: korijenima. Razmislite o postavljanju cijevi za natapanje između biljaka u cvjetnom ili povrtnom vrtu kako biste polako i duboko natopili tlo i osigurali zdrav rast. Zalijevajte polako kako bi voda mogla prodrijeti u tlo oko biljaka i biti dostupna korijenima, umjesto da samo otječe.

4. Nemojte zaboraviti i na drveće

Novo zasađeno drveće i grmlje treba temeljito natapati vodom 2 ili 3 puta tjedno tijekom prvog mjeseca. Nakon tog razdoblja, zalijevajte ih tjedno tijekom prve vegetacijske sezone. Ustaljeno drveće i grmlje (koje je staro najmanje 2 godine) treba zalijevati samo jednom svaka 2 tjedna tijekom vegetacijske sezone kada je kiša rijetka.

5. Kontrolirajte razinu vlage

Vrtne biljke mogu patiti kada se tlo osuši. Biljke ne vole “mokre noge”, što znači da također trpe ako im korijeni sjede u vodi i ne dobivaju dovoljno kisika.

Na vruć dan s vjetrom, površina tla može izgledati suha, dok je tlo ispod možda još uvijek vlažno, stoga je bitno provesti brzi pregled kako biste osigurali da ne zalijevate previše. Držite pri ruci drveni štap i umetnite ga nekoliko centimetara u tlo vrta, zatim ga izvucite i provjerite. Vlažno tlo će se zalijepiti za štap, ali ako izađe čist, tlo je suho i vrijeme je za zalijevanje.

Zalijevanje sobnih biljaka

6. Koristite kanticu za zalijevanje sobnih biljaka

Pokušavati zalijevati listnatu sobnu biljku iz čaše ili vrča za piće često rezultira proljevanjem vode preko ruba i po stolu ili prozorskoj dasci. Za zalijevanje koristite kanticu s uskim izlivom koji može direktno zaliti biljku u razini tla, a da ne navlaži lišće. Dugačak izliv iz kante također sprječava proljevanje vode.

7. Nemojte stavljati sobne biljke u posude bez drenažnih rupa

Većina sobnih biljaka treba dobro drenirano tlo kako bi rasle i napredovale. Ako voda ne može otjecati kroz dno posude, korijeni mogu ostati u vodi i potencijalno trunuti. Provjerite dno svake posađene sobne biljke i presadite one u posude bez drenažnih rupa u odgovarajuće posude koje imaju rupe za drenažu.

8. Manje zalijevajte zimi, a više ljeti

Zimi su dani kraći, a sobne biljke manje dobivaju svjetlost kroz prozore. Kao rezultat toga, fotosinteza (proces u kojem biljka pretvara svjetlost u hranu) usporava, a biljka ulazi u fazu mirovanja tijekom koje joj je potrebno manje vode. S pristupom proljeća, duži dani signaliziraju biljci da počne rasti, a u tom trenutku njezine potrebe za vodom rastu. Prilagodite svoje navike zalijevanja biljaka sukladno tome kako ne biste uzrokovali stres ili žeđ.

9. Nemojte prekomjerno zalijevati biljke

Prekomjerno zalijevanje jedan je od glavnih uzroka neuspjeha sobnih biljaka. Početnici u uzgoju sobnih biljaka često imaju tendenciju prečesto zalijevati svoje biljke, misleći da je to upravo ono što im treba. Prekomjerno zalijevanje povećava rizik od truljenja korijena i gljivičnih oboljenja. Ako primijetite povijene stabljike, uvenule listove, bijeli premaz (gljivice) ili mušice iz porodice Diptera (što je kukac koji dobro uspijeva u stalno vlažnom tlu) u kući, velika je vjerojatnost da previše zalijevate biljke.

S druge strane, ako donji listovi na vašoj sobnoj biljci osuše i otpadnu, a rubovi listova na drugim dijelovima biljke postanu hrskavi i smeđi, vjerojatno joj nedostaje vode.

10. Koristite kapilarno zalijevanje dok ste na putu

Čak i najzdravije sobne biljke će patiti ako ih ne zalijevate tjedan ili dva dok obitelj ide na odmor. Izbjegavajte stavljanje biljaka u kadu ili sudoper napunjen s par centimetara vode jer bi mogli stradati od “mokrih nogu”.

Kapilarno zalijevanje je jednostavan način osiguravanja dovoljne količine vode biljci bez poplave:

  • Stavite veliku staklenu posudu s vodom pored biljke.
  • Izrežite komad pamučne vrpce ili traku apsorbirajuće tkanine dovoljno dugu da doseže od biljke do dna posude s vodom.
  • Jedan kraj umetnite u vrh tla, a drugi u vodu u posudi. Vrpca djeluje kao kapilarna fitilj, polako prenoseći vodu biljci dok ste vi odsutni.

Moglo bi vas zanimati i : Kada je idealno vrijeme za zalijevanje cvijeća i koliko mu vode treba?

Oglas

Bilje

Koja je biljka najbolji ukras za vaš dom prema horoskopskom znaku?

Uljepšaj svoj dom sretnim sobnim biljkama prema svom horoskopskom znaku

Jesi li ljubitelj astrologije koji traži više od samo mjesečne prognoze u novinama? Znaš li da postoji sretna kućna biljka za svaki znak zodijaka koja se računa na temelju planetarnih povezanosti, rasporeda sadnje i kako određene biljke nadopunjuju životinjski totem povezan s svakim znakom zodijaka? Ovdje je kratki popis s referencama koja sobna biljka najbolje odgovara tvom znaku rođenja.

Drvo žada: sretna sobna biljka za Jarca

Svatko tko poznaje ambiciozni znak zna da su novac i financije na vrhu popisa prioriteta Jarca. U Feng Shui-u, drvo žada, sukulent koji je jednostavan za uzgoj s lišćem veličine novčića, je magnet za novac. Također, to je i sretno drvo Jarca. Uzgojite sretnu biljku u zlatnom loncu i smjestite je u jugoistočni dio dnevne sobe, blizu ulaznih vrata.

Vrtlari na Instagramu – ovih 10 inspirativnih profila vrijedi zapratiti

Senecio rowleyanus (Krunica) za Vodenjaka

Vodenjak je najčudniji i najsvestraniji znak zodijaka, a njihov osjećaj za estetiku to i potvrđuje. Od svih znakova, za Vodenjaka se jedino kaže da potječe iz svemira! Zbog toga je Krunica, čije lišće podsjeća na okrugli zeleni grašak, najbolji izbor za Vodenjakovu ‘vanzemaljsku’ vibru.

Ovaj viseći sukulent predivan je ukras svakom prostoru

Vodene paprati za Ribe

Ribe, najbolji vrtni trik koji možete isprobati je ulaganje u vodeni vrt ili prijenosni unutarnji ribnjak. Ova mala dekoracija za dom pomoći će vam da ostanete vjerni svom elementu, vodi. Dok su plutajuće vodene paprati sretne za vas, druge dodatke mogu uključivati vodene ljiljane, vodene zumbule i većinu vodenih biljaka. Pokušajte dodati nekoliko tropskih riba na kraju, kao što su gupiji, medaka ili rasbore, koje će održavati vaš prostor bez komaraca.

5 tropskih biljaka koje će pretvorit svaki prostor u zelenu oazu

Juka za Ovna

Podrijetlom iz Afrike i tropske Amerike, juka je idealna sobna biljka za bebu zodijaka, Ovna. Grm s debelim deblom okrunjen prskalicama bodljikavih listova simbolizira čvrsti torzo i spiralne rogove Ovna. Juka pruža neobičnu središnju točku u svakoj sobi, zbog čega privlači Ovnovu raskošnu estetiku. Ova sporo rastuća biljka otporna je na sušu i dobro se prilagodila tropskoj klimi Indije.

Ruže za Bika

U rasponu od cvjetnih, začinskih, mošusnih i čajnih aroma: umirujući mirisi ruža blagotvorni su za sporog i senzualnog Bika. Osim minijaturnih ruža, nije lako uzgajati ovaj rod u zatvorenom prostoru, ali svakako se isplati uložiti trud ako ih uspijete natjerati da procvjetaju. Ruže su svete za božicu Veneru, koja je ujedno i vladajući planet za Bika. Unutarnji vrtovi s ružama, strateški uzgojeni na prozorskoj dasci, čine elegantne ukrase.

Koje ruže posaditi?

Krotoni za Blizance

Blizanci su predstavljeni parom blizanaca jer imaju promjenjivu osobnost i nikada nisu ista osoba u dvije različite prilike. Mozaik listovi Krotona sazrijevaju u bogatim nijansama ružičaste, zelene i žute boje, što vrlo dobro predstavlja osobnost Blizanaca. Ova sobna biljka vrlo je popularna kao unutarnja opcija, ali i u vrtovima diljem Indije. Ova biljka je puna boja, zbog čega najbolje dolazi do izražaja uz neutralnu pozadinu bijelih ili bež zidova.

Mirni ljiljan za Raka

Rak, znak koji vlada kardinalnim vođenjem i majčinstvom, a njegovu dobroćudnu vibru najbolje prikazuje Mirni ljiljan u svakom kućanstvu. Njihovi cvjetovi podsjećaju na kobru, ali su dugo bili povezani s mirom, spokojem i iscjeljenjem u duhovnosti. Mirni ljiljani popularan su izbor za darivanje u većini rasadnika zbog svog dramatičnog izgleda. Postavite mirni ljiljan u visoku, usku posudu kako biste dodali visinu kutu sobe.

Rajska ptica: sobna biljka koja odiše lavovskom energijom

Ako pogledate raskošne narančasto-plave cvjetove rajskih ptica, primijetit ćete nekoliko sličnosti između cvjetova i lavlje grive, što ovu biljku čini sretnom za Lava. Jesmo li zaboravili spomenuti da izgledaju pretjerano i skupo, što odgovara lavovskoj energiji? Biljke rastu do šest stopa visoko, a njihovi cvjetovi kaplju sočnim nektarom, stoga ih strateški postavite dalje od skupih tepiha i presvlaka.

Fikus gumijevac za Djevicu

Djevice su poznate po svojoj praktičnosti i ozbiljnosti, zbog čega se jedna sobna biljka poput Fikusa gumijevca najbolje uklapa uz njih. Fikus gumijevac često se može zamijeniti za umjetnu biljkama zbog svojih prekrasnih sjajnih listova koji imaju karakterističnu crvenu vanjsku stranu prije nego što se razviju. Ova sobna biljka također ima svoje mjesto u Feng Shui-u te se obično sadi u sjajni bijeli keramički lonac kako bi se istaknula njegova ozbiljnost.

Orhideje za Vagu

Vaga je uvijek u potrazi za ravnotežom. Orhideje, njihova sveta biljka, su vrlo slične po prirodi jer rastu na korama drugih stabala. Oboje su zračne prirode. Orhideje su krhke i elegantne, baš kao i svaka Vaga koju biste sreli. No, riječ opreza, ova sobna biljka je vrlo zahtjevna i složena za održavanje, stoga uložite u učenje kako se o njoj pravilno brinuti prije nego što kupite ovu egzotičnu biljku.

Znate li kada i kako presaditi orhideju? Pratite ove jednostavne korake

Beautiful orchid flowers on a pink background. Floral background

Dracena za Škorpiona

Dracaena Marginata ili Zmajevac je uobičajena biljka u portugalskim vrtovima Goa-e i stigla je u Indiju kada je država bila kolonizirana. To je zagonetna biljka sa šiljatim crveno obrubljenim listovima, koji predstavljaju rep škorpiona. Uspijeva u suhim pustinjama, baš kao što bi to učinio škorpion, zbog čega se smatra sretnom za Škorpiona. Vizualno, nalikuje na preokrenutu metlu, zbog čega je idealna za avangardni dodir u opremanju doma.

Monstera za Strijelca

Monstera je popularna viseća sobna biljka koja raste s velikim, perforiranim listovima. Uživajući rasti nesputano, vrlo je slična duhu pastuha, koji je životinjski totem Strijelca. Kao vrsta iz kišnih šuma, monstera najbolje uspijeva u prostorijama s visokom vlagom, poput kupaonice ili u kutu rustikalne kuhinje.

moglo bi vas zanimati i: Kako urediti vrt prema horoskopskom znaku?

Nastavite čitati

Bilje

Vrtlarski radovi u srpnju koje ne smijete zanemariti

Štetnici su česti u srpnju pa je važno redovito pregledavati biljke i poduzeti mjere za njihovu zaštitu.

Održavanje vrta u srpnju zahtjeva posebnu pažnju, kako bi biljke ostale zdrave i bujne. Ovaj mjesec nam donosi mnoge izazove ali uz pravilnu njegu ćete uživati u prekrasnom i produktivnom vrtu cijelo ljeto.

Vrući srpanjski dani znače da biljke trebaju dodatnu količinu vode. Zalijevajte vrt rano ujutro ili kasno navečer, kako biste smanjili isparavanje. Sakupljanje kišnice može biti koristan način za zalijevanje vrta tijekom sušnih razdoblja. Postavite spremnike za sakupljanje kišnice. Koristite vrtnu pumpu za sigurno i praktično navodnjavanje, a one mobilne su i praktične za upotrebu.

Redovito uklanjajte korov jer drugim biljkama uzima hranjive tvari i vodu koja je potrebna vašim biljkama. Korištenje malča oko biljaka može spriječiti rast korova ali i pomoći u zadržavanju vlage.

Orezivanje biljaka je važno za održavanje njihovog zdravlja. Uklanjanje ocvalih cvjetova potiče novi cvat a orezivanje grmova i živice pomaže da zadrže željeni oblik. Koristite škare za živicu za brz i učinkovit rad.

8 znakova koji otkrivaju da je vaša biljka bolesna – evo kako je spasiti

Biljke trebaju dodatne hranjive tvari tijekom ljeta kako bi nastavile cvjetati i rasti. Štetnici su česti u srpnju pa je važno redovito pregledavati biljke i poduzeti mjere za njihovu zaštitu. Redovito pregledajte biljke kako biste otkrili znakove bolesti na vrijeme. Brza reakcija može spriječiti širenje i sačuvati zdravlje vašeg vrta.

Redovita košnja trave je ključna tijekom srpnja

Tehnologija pametnog vrtlarenja donosi niz prednosti za moderne vrtlare. Robotske kosilice rade tiho, sigurno, nježno i naravno pametno. Redovnom se košnjom travnjak održava u savršenom obliku.

Iako je srpanj u punom jeku ljeta, razmislite o pripremi vrta za jesen

Planirajte sadnju biljaka koje cvjetaju u jesen. Postoji niz biljaka koje možete posijati u srpnju. Posebno su prikladne biljke kratkog vremenskog roka rasta kao što je začinsko bilje i salata.

Idealno je vrijeme za berbu i sušenje začinskog bilja. Mnoge biljke postižu vrhunac arome u srpnju.

Robotske kosilice – idealno rješenje za jednostavno i efikasno održavanje travnjaka

Vrt nije samo mjesto za rad i uzgoj biljaka, već i prostor za kreativnost i druženje. Kroz razne aktivnosti možete iskoristiti plodove svog vrta na jedinstvene načine. Izradite vijence od svježih cvjetova, priredite osvježivače zraka i ulje od bilja iz vašeg vrta, pripremite džemove i sirupe. Uključite i djecu u vrtne i kreativne radove. Izradite hotel za kukce, hranilice za životinje, životinje od češera i perja. Vrt nudi beskrajne mogućnosti za uživanje i povezivanje s prirodom. Uključite pametne uređaje i iskoristite svaki trenutak s obitelji i prijateljima.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice