Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Alat za iskusne vrtlare

Imate li veliki vrt, proljetni poslovi mogu biti vrlo izazovni. Olakšati ih mogu alati namijenjeni profesionalcima i ozbiljnim vrtlarima.

Duži dani i lijepo vrijeme mame nas u vrt, a ožujak je doba kada treba obaviti proljetne poslove kako bismo svoje vrtove pripremili za nadolazeću sezonu. Da biste uklonili tragove zime u vašem vrtu, pripremite prikladan alat koji će omogućiti jednostavnije i brže obavljanje vrtnih zadataka.

Solo by AL-KO

“Za zahtjevne vrtlare i profesionalce, AL KO u asortimanu ima Solo by AL-KO sa akumulatorskim sustavom od 36 volti koji daju najbolji omjer snage i kapaciteta akumulatora kako bi vaš vrt izgledao potpuno fantastično. Solo by AL-KO ima cjelokupni asortiman. Sad ćemo koristiti naš takozvani multitool, višenamjenski uređaj di možemo više nastavka koristiti. Uz taj sustav imamo i kosilice, trimere, puhač lišća, šišač za živicu, dovoljno široki asortiman za svakog profesionalnog vrtlara.

Koji alat treba imati svaki vrtlar?

Tako da je SOLO by AL-KO profesionalni brend kojeg možete samo kod ovlaštenih trgovaca kupiti.” rekao je Joža Frljužec iz AL-KO-a.

Joža Frljužec

Kako izabrati novu kosilicu

Birate li novu kosilicu, nekoliko je čimbenika koje treba uzeti u obzir, a jedan od njih je udobnost.

“Gledamo naravno i po površini vrta. Jer imamo akumulatorske kosilice koje imaju kapacitet sa dva akumulatora sa 2 ampera da pokosimo do 1100 kvadrata.” kaže Fruljužec.

Za ovu manju površinu bila je dovoljna priključna kosa višenamjenskog uređaja, nakon čega je grabljama pokupljena pokošena trava.

Višenamjenski alat

Osim toga obavljeno je nekoliko osnovnih proljetnih poslova koristeći alat iz asortimana SOLO BY AL-KO.

“Ovi radovi koje smo sad radili su jesenski ili proljetni radovi za uređenje vrta, kao šišanje živice, obrezivanje grana, puhanje lišća je i u jesen i u proljeće kako bi staro lišće očistili, maknuli sa travnate površine kako bi trava opet lijepo nikla.”

Višenamjenski alat snažnog motora praktičan je akumulatorski pomoćnik koji osigurava ugodan rad uz minimalne vibracije. Zahvaljujući mnogobrojnim dodatcima, može se koristiti za razne poslove i na različitim visinama.

Popis proljetnih radova u vrtu

“Ovisi koliko produžetaka ubacite. Tako da imamo produžetke od metara, ako dodamo još metar ubacimo, možemo još više doći. Ajmo reći, na nekih 4, 5 metara bez problema možemo doći.”

Proljetnim orezivanjem bilo koje vrste živice potičemo rast mladica omogućavajući bolji prodor sunčeve svjetlosti. Grane Lovor višnje u ovom su vrtu orezivane SOLO by AL-KO škarama za živicu koje svojim moćnim  noževima mogu prerezati i vrlo debele grane.

“Ako nam mač ima duljinu od 25 centimetara onda smo u krajnjoj liniji ograničeni sa debljinom grana koju možemo presjeći od 25 centimetara.”

Koliko je snažna lančana pila sa zakretnom glavom priključena na osnovni višenamjenski alat, savršeno prikazuje lakoća kojom su odrezane debele grane magnolije. Kod orezivanja drveća bilo koje vrste važno je orezati unutrašnjost krošnje kako bi se dobila prozračnost.

Akumulatorski puhač

I za kraj uklanjanja zime iz vrta i sa staza, korišten je puhač lišća. Akumulatorski puhač omogućuje brzo i učinkovito čišćenje, a SOLO by AL-KO akumulatorski asortiman ima snažne baterije kojima ćete moći jednostavno i brzo urediti svoj vrt.

“Baterija traje ovisi o kapacitetu baterije. Imamo 2,5, 5 i 8 amperske baterije tak da recimo živicu možete i više od 90 minuta šišati u komadu sa jednom 8 amperskom baterijom.”

Vrtovi će se uskoro potpuno zazeleniti, a da ne bi izmakli kontroli, koristite kvalitetan alat za redovno održavanje.

“Solo by AL KO biramo jer vam daje veselje pri radu. “

alko-garden.hr

Oglas

Bilje

5 navika koje negativno utječu na zdravlje i izgled vaših biljaka

Njih je potrebno izbjegavati

Uzgoj biljaka može biti izuzetno zadovoljavajući hobi, ali kako biste postigli uspjeh, važno je voditi računa o zdravlju biljaka. Nažalost, postoje neke loše navike koje mnogi vlasnici biljaka imaju, a koje mogu negativno utjecati na rast i razvoj biljaka.

U ovom ćemo članku istaknuti pet takvih navika koje bi trebalo izbjegavati kako biste održali zdravlje svojih biljaka.

1. Nedostatak ili pretjerano zalijevanje

Pravilno zalijevanje ključno je za zdravlje biljaka. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, dok pretjerano zalijevanje može izazvati truljenje korijena. Važno je prilagoditi zalijevanje potrebama svake biljke i pažljivo pratiti vlažnost tla.

2. Nedovoljna ili prevelika količina svjetlosti

Svjetlost je bitna za fotosintezu biljaka. Nedovoljno osvjetljenje može dovesti do izduživanja stabljike i gubitka boje lišća, dok prejaka svjetlost može izazvati opekline na lišću.

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

Informirajte se o optimalnoj količini svjetlosti potrebnoj za svaku vrstu biljke koju uzgajate i pružite joj odgovarajući stupanj osvjetljenja.

3. Nepravilno gnojenje

Biljkama su potrebne hranjive tvari kako bi se pravilno rasle i razvijale. Ignoriranje pravilnog gnojenja može dovesti do nedostatka hranjivih tvari ili njihovog pretjeranog unosa, što može imati štetne posljedice po biljke.

4. Nedovoljno ili nepravilno rezidba

Pravilna rezidba biljaka može imati pozitivan utjecaj na njihov rast i oblik. Nedovoljna rezidba može dovesti do zagušenja biljke, dok nepravilna rezidba može narušiti njen prirodni oblik.

Redovita rezidba biljaka pomaže poticanju zdravog rasta, poboljšanju cirkulacije zraka i uklanjanju oštećenih ili bolesnih dijelova biljke.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

5. Zanemarivanje adekvatne drenaže

Dobro drenirano tlo omogućuje biljkama pravilno upijanje vode i zadržavanje viška vode koje može dovesti do truljenja korijena. Zanemarivanje adekvatne drenaže može dovesti do gušenja biljaka i smanjenja njihove sposobnosti apsorpcije hranjivih tvari.

Provjerite jesu li posude za biljke opremljene rupama za odvod vode i koristite li dobro drenirajući supstrat..

Nastavite čitati

Bilje

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

Toplo vrijeme volimo svi, pa i insekti…

Pravo je vrijeme za pripremu protiv najezde komaraca, a to možete učiniti tako da na vrijeme zasadite biljke koje će ih cijelo ljeto držati podalje od vaše kuće svojim mirisom.
Dobra je vijest da je izbor velik, mi donosimo popis biljaka koje se lako održavaju, a vi odaberite onu koja će se odlično uklopiti u vaš vrt.

1. Limunska trava

Možda se radi i o najpoznatijoj biljci koja tjera komarce, a sve zahvaljujući intenzivnom mirisu citrusa koji komarci jako ne vole. Ako niste spremni za sadnju limunske trave možete koristiti i svijeće koje nude isti miris i jednako dobro štite od komaraca.

2. Kadifa

Sade i radi predivnih boja ali i mirisa koji tjera komarce i druge insekte. Ova se biljka jednostavno održava, ali ako redovno odstranjujete stare svjetove i lišće ona će dugo cvjetati i štiti vas od insekata.

kadulja-biljka-domnakvadrat

3. Kadulja

Odličan je dodatak jelima ali i vašem vrtu ako se želite riješiti komaraca. Odlično uspijeva u vrtu i u povišenim gredicama, a možete je zasaditi uz biljke koje često napadaju životinje, a ona će ih štititi svojim intenzivnim mirisom.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

4. Ukrasni luk

Većina će cvjetati u proljeću, prije prave sezone komaraca, ali kako se temperature zraka mijenjaju iz godine u godinu, možemo lako računati da će se i oni pojaviti dok traje proljeće. Lako se održavaju ali pružaju jako zaštitu od insekata.

5. Pelargonija

Ona se često sadi u vrtu, a kako ima i citrusni miris, može vas štititi od komaraca. Najbolje ju je saditi blizu ulaza u kuću.

6. Bosiljak

Osim što je idealan za razno razne gastro kombinacije, bosiljak će vam biti od koristi i u borbi protiv ugriza komaraca. Naime, bosiljak je jedan od najjačih repelenata, točnije, tvari koja se nanosi na kožu, odjeću ili druge površine koje odvraćaju insekte. Bosiljak će svojim mirisom otjerati komarce, i druge insekte. Bit će djelotvoran i ako vas komarac ugrize. Protrljajte mjesto ugriza listovima bosiljka i smanjit ćete svrbež.

bosiljak-biljka-domnakvadrat

7. Ružmarin

Komarci i ružmarin se nikako ne vole! Teglicu ružmarina stavite na dasku od prozora, i tako ste onemogućili komarcima ulaz u prostoriju, pogotovo kada je ružmarin u cvatu. Ako želite ekstra rastjerati dosadne insekte, protresite teglicu ružmarina i tako dodatno pojačajte njegovu učinkovitost.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

No, ako se koji uporni komarac ipak provuče kroz zasjedu i ugrize vas, ružmarin će vam opet biti od pomoći. Lišće ove biljke ublažit će svrbež nastao ugrizom. Ne čudi stoga da se od eteričnog bilja ružmarina rade preparati protiv ugriza komaraca i drugih insekata.

8. Lavanda

Opće je poznato da je lavanda itekako učinkovita u borbi protiv moljaca, te ju stoga mnogi sušenu stavljaju u platnene vrećice u ormare. No, ova biljka nije samo djelotvorna na tom polju. Lavanda svojim mirisom tjera i komarce, a ujedno osvježava prostor te utječe na raspoloženje.

9. Neven

Još jedna biljka koja se našla na našem popisu je neven. Osim što cijelo ljeto svojim cvijetom uljepšava prostor, neven itekako ima još jednu bitnu ulogu. Svojom mirisom neven će otjerati komarce i druge insekte, a djeluje i na valjkaste crve, nematode, i druge nametnike u zemlji.

10. Menta

Osim što nikako s komarcima nije na ‘ti’ i tjera ih, menta će svojim mirisom otjerati i mrave, buhe i razne druge insekte. Buketići suhe mente pak imaju neugodan miris za miševe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice