Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Popis proljetnih radova u vrtu

ALKOva serija 18 volti omogućiti će brzu i jednostavnu pripremu vrta za proljeće.

Kad je temperatura zraka 15 stupnjeva celzijusa, a tlo 5, vrijeme je za prve radove u vrtu. Sezonu ćemo započeti u vrtu površine oko 200 kvadratnih metara, gdje će se koristiti AL-KO uređaji iz asortimana 18 volti.

Specifičnost alata je da jedna baterija odgovara na sve uređaje. S time da odgovara i na druge proizvođače koji koriste baterije Bosch home and garden, rekao je Dejan Vrček prodajni predstavnik AL – KO-a.

Dejan Vrček

Orezivanje živice ili zelene ograde

Sada je idealno vrijeme za orezivanje živice ili zelene ograde. Ovdje su posađene Red Robin Fotinije za čije će se orezivanje koristit teleskopske škare s podesivom radnom glavom i ručkom.

Za orezivanje živice koristili smo škare za živicu također iz iste obitelji, 18 volti.

Njezina specifičnost je da je uravnotežena za lakše rukovanje. Noževi su dijamantno brušeni i laserski rezani što nam omogućuje precizan i čisti rez. Noževi se nalaze i na našim teleskopskim škarama za živicu, jedino što je kod njih prednost je da možemo dosegnuti puno veću živu ogradu nego što je to slučaj sa klasičnim škarama za živicu. Prosječno možemo nekih 4 metra visine njima dosegnuti i druga stvar, ono što je bitno, mobilni smo jer koristimo akumulatorske baterije.

Kod orezivanja živice na početku možemo biti malo hrabriji pa možemo živicu malo hrabrije orezati. Na taj način ju prozračujemo i potičemo rast mladica. Moramo kod živice pazit da nije prevelika temperatura i da sunce ne grije previše jer bi na taj način mogli oštetiti lišće i koji bi nam moglo izgorjeti.

Orezivanje drveća

Orezivanje drveća također se radi prije cvatnje, a bitno je orezati unutarnji dio krošnje da bi se dobila prozračnost. Koristit ćemo malu lančanu pilu koja je specifična po tom jer ima integriranu malu uljnu pumpu. Pumpa podmazuje lanac i čuva nam samu vodilicu i vijek trajanja lanca, ona je napravljena na način da bude kompaktibilna da se možemo uvući u samu unutrašnjost krošnje i da možemo oblikovat krošnju, prozračit ju, da može doprijeti sunce do nje i da može sama krošnja ojačat i dati nam mladice, objasnio je Vrček.

Ako želite privući ptice u vaš vrt zasadite ove predivne biljke

Radovi na travnjaku

Kad tlo uspije zadržati temperaturu od 10 stupnjeva, vrijeme je za radove na travnjaku, odnosno košnju.

Proljetnu pripremu tla u vrtu, radimo kako bi uspostavili vodo zračni režim. Rahlanjem poboljšavamo strukturu zemlje, pomažemo biljki da stvori čvrsti korjenasti sustav i da dobije sve potrebne hranjive tvari za daljnji rast i razvoj.

5 jestivih biljaka niskog rasta za raskošan vrt

Na početku kosimo travnjak na većoj visini, negdje oko 4 centimetara, na dijelovima gdje imamo sjenoviti dio. Tu ćemo podići još koji centimetar, dva, više, s obzirom da na početku sezone nam korijen trave nije sljubljen s tlom, pa moramo paziti da ga ne oštetimo. Nakon toga smo uzeli prozračivač, prozračili smo travnjak na način da smo odumrli sloj trave skinuli, mahovinu. Na taj način ćemo omogućiti korijenu trave da dobije sve hranjive tvari i vodu kako bi nam bila ljepša i bujnija, ispričao je Vrček.

 Za ovu površinu bila je dovoljna akumulatorska kosilica iz obitelji 18 volti koja ima i košaru za skupljanje trave.

Veliki izbor kosilica

Sistem koji imamo kod kosilica je da se prvo puni zadnji dio koša, pa prema naprijed, što nam omogućuje široki kanal izbacivanja te košaru puni do krajnjeg kapaciteta. U ovom slučaju imamo kosilicu koja je manjih dimenzija pa je onda i koš 45 litara, što je zapravo veliki koš s obzirom na akumulatorske kosilice, nadovezao se Vrček.

Na jednom dijelu travnjaka korištena je i kosilica za malčiranje.

Kosilica za malčiranje koja je novitet ove godine u našem asortimanu, specifična je po tome što sa njom možemo doprijeti do onih dijelova vrta kod, gdje ne možemo sa motornim, klasičnim kosilicama dohvatit. Ona je mala po dimenzijama, ručka te kosilice je 360 stupnjeva okretna pa se možemo zavući i ispod vrtnog namještaja, rekao je Vrček.

Želite li posaditi cvjetnjak, odaberite biljke kojima odgovara klima u kojoj živite. Ako niste spremni žrtvovati komadić travnjaka, cvjetnjak možete napraviti i u teglama. Iako zahtijeva više zalijevanja, uživanje u raznolikim bojama i mirisima je neprocjenjivo. Imate li zeleni palac i biljke vam baš uvijek uspijevaju, podijelite ih s nama putem fotografija. Čekamo vas na društvenim mrežama.

alko-garden.hr

Oglas

Vrt / Eksterijer

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

Podignute vrtne gredice su gredice koje su podignute od tla i na taj način omogućuju bolji, lakši pristup i rad sa manje sagibanja. Gredice mogu biti izrađene od raznih materijala kao što su drvo, kamen, beton, cigla i podižu se na različite  visine od 30 do 120 cm.

Prednosti podignutih gredica

Pružaju dobru drenažu, a zemlja u povišenoj gredici je rahlija, s manje korova , s boljim vodo-zračnim režimom. One se u proljeće brže zagrijavaju pa se razne kulture mogu sijati ranije.

Zahtijevaju manje održavanja, a i korist za kralježnicu je višestruka. One služe kao prepreka od štetnih nametnika i puževa i štite biljke od hladnoće te se i jednostavnije prekrivaju kako bi se zaštitile od hladnoće i prilikom uporabe zaštitnih sreddstava na drugim kulturama. Ako imate ljubimce, one će ih držati što dalje od vaših biljaka.

Ako vas muče alergije, ovim biljkama nije mjesto u vašem dvorištu

Kako izraditi povišenu gredicu

Gredice se mogu izraditi u okućnici , na terasi, u postojećem vrtu. Odaberemo mjesto gdje ćemo podignuti gredicu. Prema raspoloživom prostoru napravimo skicu gredice i odaberemo najprikladniji materijal za izgradnju. Najbolje je  da nam širina gredice ne prelazi 150 cm zbog toga kako bi mogli lako pristupiti svim biljkama na gredici. Prostor iskolčimo i izgradimo gredicu prema planu.

Veličinu određujemo prema našim mogućnostima i potrebama. Ako odaberemo drvo kao građu daske nikako ne smiju biti zaštićene klasičnim premazima, posebno ako želimo uzgajati povrće na organski način. Kao premaz može se koristiti laneno ulje.

Kako i čime napuniti gredice

Vrtne gredice treba ispuniti visoko kvalitetnom zemljom za visoke vrtne gredice koju treba obogatiti s mnogo organske tvariTakvo gnojivo sadrži stabilnu količinu hranjiva i organske tvari te kontroliranu količinu makro i mikroelemenata, a i nema primjesa korova i bolesti. Najbitnije je, da se hranjiva tvar oslobađa postepeno. Sadrži i puno fulvinskih i huminskih kiselina, koje omogućavaju biljkama lakšu dostupnost hranjiva i pospješuju stvaranje humusa.

Ove biljke treba orezati u travnju kako bi se potaknuo njihov rast

Gredice na kojima smo već uzgajali povrće i začinsko bilje pripremimo za novu sezonu tako da pomoću vrtnih alata odstranimo najprije korove i ostatke biljaka iz prethodne godine, a zatim prekopamo i usitnimo i veće grude zemlje. Pripremljenu  gredicu po površini posipamo organskim gnojivom i s pomoću grablji lagano unesemo u tlo. 

Svaka biljka ima drugačiju potrebu za hranjivom

U povišene  gredice sadnja se obavlja gušće nego inače jer računamo i s bočnim stranama. Moguće je saditi i sijati sve kulture ovisno o našim potrebama. Kombinacije povrća, voća, cvijeća i začinskog bilja u visokim gredicama dodatno će ukrasiti vašu okućnicu, terasu, vrt.

Tijekom ljetnih vrućih dana moramo malo više pripaziti na vlagu u gredicama jer se brže zagrijavaju i isušuje se zemlja.

U posude, lončiće ili na otvoreno sijemo začinske biljke koje će nam najviše trebati. Već kroz nekoliko tjedana imat ćemo vlastite zalihe peršinavlascabosiljka

Izvor: plantella

Nastavite čitati

Bilje

Kako napraviti prirodno gnojivo – kvalitetan vrtni kompost najbolja je hrana za biljke

Znate li što je kompost i kako se on pravilno upotrebljava?

Proces u kojem priroda biljni otpad pretvara u tamnosmeđu i mrvičastu organsku tvar koju nazivamo humus je kompostiranje. Sve što morate znati o ovom važnom procesu, otkriva Terezija Radoš, ing. vinarstva iz vrtnog centra Šestine.

Proces funkcionira na način da ćete slagati miješani kompost a bakterije će razgrađujući biljni materijal ugrijati materijal na otprilike 50 stupnjeva. Temperatura će se s vremenom smanjiti a proces će nastaviti mikrobi te će na kraju doći do stvaranja humusa.

Kompost se može koristiti kada smjesa postane čvrsta, tamnosmeđe boje, mrvičaste strukture i bez mirisa. Možda zvuči komplicirano ali ako znamo kako se radi sam proces je jednostavan a rezultat je dobivena idealna mješavina za sadnju koja će poboljšati sposobnost zadržavanja vlage tla i time ćete dodati hranjiva za biljke.

Dobro pripremljeni vrtni kompost najbolji je izvor organske tvari, on se razgrađuje polagano te samim time stalno oslobađa hranjiva za biljke. Još jedna pogodnost je što kompostiranje omogućuje da recikliramo otpad za dobrobit vrta a na kraju i nas samih.

Proizvodnja komposta

Kod kompostiranja važno je stvoriti visoku temperaturu jer se tako razgrađuje raznovrsni biljni i kuhinjski otpad. Također je važno miješati vlažni i suhi otpad, ako nema vlažnog materijala potrebno je dodavati vode jer će smjesa koja je prozračena i vlažna prije imat proces truljenja koji je neophodan. Ali pazite da je vlažno a ne mokro! Primijetite li bijelu plijesan znajte da je smjesa presuha.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Ako vaš kompost ima neugodan miris ili je premokar slobodno dodajte piljevinu ili usitnjeni papir, te je premećete.

Kompost se aktivira dodavanjem malih količina zemlje između slojeva, također dodaje se i vapno kako bi se ublažila kiselost. S vremena na vrijeme je potrebno pritisnuti smjesu kako bi istisnuli nakupljeni zrak.

Ne kompostiramo sve!

U kompost nikako ne stavljamo korove i biljke sa sjemenom, koje mogu proklijati. Također ne stavljamo ni pretvrde biljne materijale. Štetnike privlače mesni i riblji ostaci pa je poželjno i njih izbjegavati, dok kruh, tjestenina i riža razvijaju plijesan koja napada bakterije odgovorne za truljenje.

Uporaba komposta

Kompost možete koristiti u rano i kasno proljeće. U rano proljeće možete ukopati ga u tlo, otprilike pet kilograma po četvornom metru, dok u kasno proljeće ga možete rasporediti tlom kao malč u sloju od otprilike pet centimetra.

Želite biljke posaditi u pijesku? To je odlična ideja, a stručnjaci otkrivaju zašto

Tako ćete pridonijeti suzbijanju korova i očuvanju vlažnosti tla, zaštiti ćete korijen od smrzavanja te dodati više organskih tvari.

Pripazite na djelomično razgrađen kompost jer on može spržiti korijen i stabljiku većine biljaka , ali možete biti sigurni kod kultura poput rajčica, krastavaca, tikvica krumpira…
Kompost rasporedite po tlu oko biljke ali nikako ne uz samu stabljiku.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice