Povežimo se

Bilje

Ako želite privući ptice u vaš vrt zasadite ove predivne biljke

Čak i mali vrt može ovog proljeća i ljeta biti dom pticama…

Svi ćemo se složiti da su ptice najdraži gosti u našem vrtu, a osim uživanja u njihovoj ljepoti i pjevu, one će ukloniti nametnike i širiti sjeme. Nažalost, diljem svijeta sve je manje ptica ali je dobra vijest da ih možemo lako privuče u naš vrt.

Možete im ostavljati hranu ili im osloboditi mjesto za gnijezdo, a možda je najbolja stvar posaditi cvijeće zbog kojeg će vrlo rado same dolazi. Osim što će privući njih, sigurno će i uljepšati okućnicu.

Koje biljke odabrati?

Ako želite privući ptice u svoj vrt, važno je odabrati biljke koje će u njemu dobro rasti, ali je pametno izbjegavati invazivne sorte koje mogu preuzeti cijeli vrt. Stručnjaci kažu kako je važno odabrati one koje inače rastu u vašem podneblju, koje insektima nude nutrijente, nektar a i sjemenje koje će ptice rado raznositi.

Ako su sadnice iz kvalitetnog sjemena, biljke će sigurno brže rasti

Najbolja je opcija ne koristiti nikakve pesticide prilikom uzgoja. Važno je odabrati biljke koje će pticama pružiti sve potrebno: plodove, nektar, bobice, sjemenje ili voće. Ovo je korisno kako bi se osigurala hrana raznim životinjama, a ako nude puno energije, ptice će se uvijek vračati.

Privući će insekte: Insekti su važan izvor hrane za ptice.

Omogućite im materijal za gnijezdo: lišće, grančice i ostali dijelovi biljke mogu pomoći pticama da lakše naprave gnijezdo u vašem vrtu.

Osigurava im sklonište: Ptice se moraju negdje sakriti kada je loše vrijeme, ali i kako bi se sakrile od predatora.

Ako im priuštite sve potrebno, ptice vaš vrt neće napuštati ni tijekom zime. Evo što možete zasaditi u vrtu kako biste privukli u njega ptice;

1. Kozja krv

Ova biljka brzo raste i pticama nudi nektar, cvjetove u ljeto i crvene bobice u zimu. Upravo su te bobice omiljen izvor nutrijenata za ptice. Ova biljka nudi i materijal za izradu gnijezda, pa s njom ne možete pogriješiti.

2. Suncokret

Predivne sjemenke suncokreta koje i mi volimo jesti, odličan su izvor energije za ptice, a biljka se lako održava. Poznato je da žuta boja cvijeta privlači insekte, a upravo su oni važan izvor hrane pticama. Na listi su biljaka koje privlače i pčele.

3. Bazga

Znamo kako je ukusan sok od bazge, ali njen miris će učiniti svaki vrt posebnim. Ona brzo raste i može narasti puno u visinu stoga joj je potrebno osigurati dovoljno prostora. Cvijet bazge privlači ptice u proljeće jer znaju da se tamo nalaze insekti.

Ovo su najbolje biljke za spavaću sobu – čiste zrak i pobjeđuju nesanicu

4. Peterolisna lozica

Iako joj je dom Amerika, i kod nas se često koristi kako bi ukrasila vrt. Potrebno joj je puno prostora pa je nemojte saditi blizu drveća. Pticama pruža savršeno utočište radi gustog granja i listova. Krajem ljeta će narasti male crne bobice koje će ptice radi jesti.

5. Merala

Pripada porodici ruža, neke će rasti kao drvo, a neke kao grm. prekrasno, delikatno cvijeće će privući brojne insekte pa i ptice.

Oglas

Bilje

5 navika koje negativno utječu na zdravlje i izgled vaših biljaka

Njih je potrebno izbjegavati

Uzgoj biljaka može biti izuzetno zadovoljavajući hobi, ali kako biste postigli uspjeh, važno je voditi računa o zdravlju biljaka. Nažalost, postoje neke loše navike koje mnogi vlasnici biljaka imaju, a koje mogu negativno utjecati na rast i razvoj biljaka.

U ovom ćemo članku istaknuti pet takvih navika koje bi trebalo izbjegavati kako biste održali zdravlje svojih biljaka.

1. Nedostatak ili pretjerano zalijevanje

Pravilno zalijevanje ključno je za zdravlje biljaka. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, dok pretjerano zalijevanje može izazvati truljenje korijena. Važno je prilagoditi zalijevanje potrebama svake biljke i pažljivo pratiti vlažnost tla.

2. Nedovoljna ili prevelika količina svjetlosti

Svjetlost je bitna za fotosintezu biljaka. Nedovoljno osvjetljenje može dovesti do izduživanja stabljike i gubitka boje lišća, dok prejaka svjetlost može izazvati opekline na lišću.

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

Informirajte se o optimalnoj količini svjetlosti potrebnoj za svaku vrstu biljke koju uzgajate i pružite joj odgovarajući stupanj osvjetljenja.

3. Nepravilno gnojenje

Biljkama su potrebne hranjive tvari kako bi se pravilno rasle i razvijale. Ignoriranje pravilnog gnojenja može dovesti do nedostatka hranjivih tvari ili njihovog pretjeranog unosa, što može imati štetne posljedice po biljke.

4. Nedovoljno ili nepravilno rezidba

Pravilna rezidba biljaka može imati pozitivan utjecaj na njihov rast i oblik. Nedovoljna rezidba može dovesti do zagušenja biljke, dok nepravilna rezidba može narušiti njen prirodni oblik.

Redovita rezidba biljaka pomaže poticanju zdravog rasta, poboljšanju cirkulacije zraka i uklanjanju oštećenih ili bolesnih dijelova biljke.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

5. Zanemarivanje adekvatne drenaže

Dobro drenirano tlo omogućuje biljkama pravilno upijanje vode i zadržavanje viška vode koje može dovesti do truljenja korijena. Zanemarivanje adekvatne drenaže može dovesti do gušenja biljaka i smanjenja njihove sposobnosti apsorpcije hranjivih tvari.

Provjerite jesu li posude za biljke opremljene rupama za odvod vode i koristite li dobro drenirajući supstrat..

Nastavite čitati

Bilje

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

Toplo vrijeme volimo svi, pa i insekti…

Pravo je vrijeme za pripremu protiv najezde komaraca, a to možete učiniti tako da na vrijeme zasadite biljke koje će ih cijelo ljeto držati podalje od vaše kuće svojim mirisom.
Dobra je vijest da je izbor velik, mi donosimo popis biljaka koje se lako održavaju, a vi odaberite onu koja će se odlično uklopiti u vaš vrt.

1. Limunska trava

Možda se radi i o najpoznatijoj biljci koja tjera komarce, a sve zahvaljujući intenzivnom mirisu citrusa koji komarci jako ne vole. Ako niste spremni za sadnju limunske trave možete koristiti i svijeće koje nude isti miris i jednako dobro štite od komaraca.

2. Kadifa

Sade i radi predivnih boja ali i mirisa koji tjera komarce i druge insekte. Ova se biljka jednostavno održava, ali ako redovno odstranjujete stare svjetove i lišće ona će dugo cvjetati i štiti vas od insekata.

kadulja-biljka-domnakvadrat

3. Kadulja

Odličan je dodatak jelima ali i vašem vrtu ako se želite riješiti komaraca. Odlično uspijeva u vrtu i u povišenim gredicama, a možete je zasaditi uz biljke koje često napadaju životinje, a ona će ih štititi svojim intenzivnim mirisom.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

4. Ukrasni luk

Većina će cvjetati u proljeću, prije prave sezone komaraca, ali kako se temperature zraka mijenjaju iz godine u godinu, možemo lako računati da će se i oni pojaviti dok traje proljeće. Lako se održavaju ali pružaju jako zaštitu od insekata.

5. Pelargonija

Ona se često sadi u vrtu, a kako ima i citrusni miris, može vas štititi od komaraca. Najbolje ju je saditi blizu ulaza u kuću.

6. Bosiljak

Osim što je idealan za razno razne gastro kombinacije, bosiljak će vam biti od koristi i u borbi protiv ugriza komaraca. Naime, bosiljak je jedan od najjačih repelenata, točnije, tvari koja se nanosi na kožu, odjeću ili druge površine koje odvraćaju insekte. Bosiljak će svojim mirisom otjerati komarce, i druge insekte. Bit će djelotvoran i ako vas komarac ugrize. Protrljajte mjesto ugriza listovima bosiljka i smanjit ćete svrbež.

bosiljak-biljka-domnakvadrat

7. Ružmarin

Komarci i ružmarin se nikako ne vole! Teglicu ružmarina stavite na dasku od prozora, i tako ste onemogućili komarcima ulaz u prostoriju, pogotovo kada je ružmarin u cvatu. Ako želite ekstra rastjerati dosadne insekte, protresite teglicu ružmarina i tako dodatno pojačajte njegovu učinkovitost.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

No, ako se koji uporni komarac ipak provuče kroz zasjedu i ugrize vas, ružmarin će vam opet biti od pomoći. Lišće ove biljke ublažit će svrbež nastao ugrizom. Ne čudi stoga da se od eteričnog bilja ružmarina rade preparati protiv ugriza komaraca i drugih insekata.

8. Lavanda

Opće je poznato da je lavanda itekako učinkovita u borbi protiv moljaca, te ju stoga mnogi sušenu stavljaju u platnene vrećice u ormare. No, ova biljka nije samo djelotvorna na tom polju. Lavanda svojim mirisom tjera i komarce, a ujedno osvježava prostor te utječe na raspoloženje.

9. Neven

Još jedna biljka koja se našla na našem popisu je neven. Osim što cijelo ljeto svojim cvijetom uljepšava prostor, neven itekako ima još jednu bitnu ulogu. Svojom mirisom neven će otjerati komarce i druge insekte, a djeluje i na valjkaste crve, nematode, i druge nametnike u zemlji.

10. Menta

Osim što nikako s komarcima nije na ‘ti’ i tjera ih, menta će svojim mirisom otjerati i mrave, buhe i razne druge insekte. Buketići suhe mente pak imaju neugodan miris za miševe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice