Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Pametne kosilice; rješenje za sve probleme oko travnjaka

Svaka košnja lakša je s pametnom kosilicom

Travnate površine pozivaju nas na opuštanje i rekreaciju. Pozitivno utječu i na zdravlje.  Unatoč dobrobitima, mnogi oko svojih kuća izbjegavaju travnjake i to zbog košnje. Rješenje za njih su pametne kosilice.

Veliki travnjaci melem su za oči. U urbanim sredinama, travnate površine zaslužne su za bolju mikroklimu, smanjenje buke i prašine te općenito veći osjećaj ugode. Kako bi travnjaci ostvarili svoj puni kapacitet potrebna im je redovita košnja. Ona je puno lakša uz pametne kosilice.

‘Sve ih možete uparit putem aplikacije te ih kontrolirat i upravljat ili pronaći djelove putem aplikacije.  Robotskom kosilicom, možete komplet upravljati, programirati i izmijeniti sistem košnje. A na traktorskoj kosilici, pametna aplikacija služi kao ekran za sve potrebne funkcije na jednom traktoru’, objašnjava Joža Frljužec, iz AL-KO-a.

alko-pamenta-kosilica-dom-na-kvadrat

Traktorska kosilica, omogućava ugodnu i pametnu košnju površina do osam tisuća kvadrata. 

‘Ova traktorska kosilica TE-20-105.2 ima naš kokpit di prvo spajamo putem bluetoothe-a traktorsku kosilicu, odaberemo i stavimo naš mobitel u predviđeni nosač, kako bi nam služio kao ekran gdje nam prikazuje najefikasniju košnju, stanje rezervara i ostale potrenI nam najefikasniju košnju onda prikazao, te stanje rezervoara i ostale potrebne stvari.

Kraljevska kosilica sigurno kosi blizu ruba te na teškim terenima. Točan nagib kao i brzinu vožnje također je moguće odmah vidjeti putem digitalnog suputnika, mobilne aplikacije AL-KO inTOUCH Smart Garden.

‘Nakon završetka košnje aplikacija je pohranila sve podatke o našem načinu košnje i potrošnji gorivo i sve te ubuduće će vam predlagati ona opet kad bi trebali ići pokosit vašu travnatu površinu’, pojašnjava.

pametna-kosilica-dom-na-kvadrat

Do savršenog travnjaka moguće je doći i akumulatorskom snagom bežične AL-KO kosilice 52-72 eli. ‘Prva stvar, imate sve fiturese jedne benzinske kosilice na akumulaturskoj kosilici. Što znači, imate najbolje sakupljanje trave, bez mljevenja trave u koš, aluminijska pojačanja i aluminijsku ručku s prednje i sa stražnje strane. Imate i podešavanje visine ručke, tako da mogu i osobe različite visine normalno kositi’, kaže.

Unutra se nalaze dva akumulatora od 180 Wh koja omogućavaju košnju trave do površine od 1000 kvadrata. Pametni dio kosilice aktivira se pritiskom na gumb.

‘Jedan dio pametne kosilice se nalazi napred, gdhe spajamo kosilicu s aplikacijom putem wi-fi-a. Drugi dio pametne kosilice jest stanje akumulatora te pomoću nje reguliramo brzinu na takozvanom kokpitu.  Treći dio je onaj kojim putem aplikacije vidimo potrošnju noža te možemo u slučaju da su nam potrebni dijelovi, naručit dijelove te pratiti efikasnost košnje. Putem aplikaciju možemo iščitati sve te podatke te nas aplikacija upozorava kad je sljedeći vrijeme za košnju’, pojašnjava Joža.

Za sve one koji nisu ljubitelji vrtne mehanizacije tu je kosilica koja kosi sama. ‘Za potpuno autonomnu košnju koristimo robotsku kosilicu do dve tisuće kvadrata travnatih površina. Ona kosi u samo pet sati dnevno od ponedjeljka do subote’, kaže.

Vrijeme košnje programira se putem aplikacije pa kosilica može kositi primjerice dok ste na poslu.  Kada dođete kući, čeka vas pokošen travnjak.

‘Prednost robotskih kosilica je to što trava ne mora biti savršeno pokošena kako bi ona održavala travnatu površinu, nego trava može bit i do 15 centimetara visoka kako bi ju ona mogla pokositi’, zaključuje. Zbog praktičnih mogućnosti i inovativnih rješenja, pametne AL-KO kosilice siguran su put do savršenog travnjaka.

alko-garden.hr

Oglas

Vrt / Eksterijer

Jesenska gnojidba za bolji urod

Na sjeveru istarskog poluotoka nalazi se mjesto Kostanjica čijim pejzažom dominiraju maslinici. A tu se nalaze i maslinici tvrtke Zigante. Prostiru se na 4 hektara sa otprilike 1300 stabala četiri različite sorte koje se korite za preradu mono sortnih i proizvodnju bledniranih ulja. 

Zigante masline

Giancarlo Zigante rekao nam je da je prve masline posadio još devedesetih godina, a odlučio se za  autohtone istarske vrste Leccino, Frantojo, Biancera, Buza i Pendulino. 

Za Istru je specifično da mi imamo jako kvalitetno ulje što možemo zahvaliti našem geografskom položaju, a naša kvaliteta osigurala nam je brojne međunarodne nagrade, izjavio je Zigante. 

Tlo za uzgajanje maslina

Agronom u Ziganteu, Toni Batel objasnio nam je da Istra ima četiri različita tla. Kostanjica ima bijelo tlo na flišu, koje je dosta zahtjevno po pitanju obrade zbog svog vodnog režima. Isto tako da bi pravilno ishranili maslinu, moramo pristupat organskim gnojivima, naročito gnojivima koji su iz prirodnog oblika, ne mineralnim zato i primjenjujemo organska gnojiva kako bi poboljšali strukturu tla i kako bi biljci dali potrebne nutrijente čim prije. 

Na ovakvim tlima kao što je ovo bijelo tlo u Istri, jako je važno dodavanje organske tvari i tu imamo i maslinike i vinograde. U maslinicima koristimo Plantella organic za masline dok u vinogradima koristimo Plantellu organic. Pravi učinak je gnojidbe i to organske gnojidbe u jesen zato šta u tom trenutku nahranimo korijen same biljke koji tokom zime se snabdijeva svim onim što nam je potrebno za sljedeću sezonu i u principu mi na taj način radimo na urodu za sljedeću godinu, rekla je Plantellina savjetnica, Milica Sekulić. 

Kako bi iskoristili još uvijek povoljno vrijeme za obradu tla, nakon berbe, radi se jesenska gnojidba. 

Organska gnojidba maslina

Organska gnojidba se radi u periodu od kasne jeseni do početka proljeća u tom periodu ovisno o vrsti masline, ovisno o podneblju, a ostale vrste primjene gnoja odnosno gnojidbe se rade na početku ljeta i tijekom ljeta ovisno o tome što nedostaje u tlu u tim fazama rasta, rekao je Toni Batel. 

Sa organskim gnojivima obogaćujemo sastav tla, dodajemo i osim hranjiva dušika, fosfora, kalija, kalcija i svih elemenata, dodajemo i fulvinske i humijske kiseline koje povećavaju postotak humusa, a na taj način stvaramo bolje uvjete za usvajanje hranjiva kroz putem korijena, a time osiguravamo i bolji urod. Samim tim stvara se više humusa, zbog čega u ljetnim mjesecima takvo tlo puno bolje podnosi stresne uvjete kao što su suša i visoke temperature, a isto tako ocjeditost tla je puno bolja nego u tlima koja nemaju organske tvari, nadovezala se Milica Sekulić. 

Izbor pravog gnojiva

Zigante za svoje maslinike i vinograde koristi Plantella organska gnojiva i to zbog sastava koji je sadržan u njihovom proizvodu kao gnojivu koji je sukladno našim potrebama u ovom tlu prihvatljiv i dokazano je da na bijelu tlu ta vrsta gnojidbe pospješuje biljci rast brže nego da primjenjujemo neka organska gnojiva koja nisu u ovakvom obliku odnosno ovako obrađena, izjavio je Batel za Dom na kvadrat.

Milica Sekulić objasnila je da je Plantella organic za masline ima dodane elemente koji utječu na stvaranje ulja u plodovima masline dok kod primjene u vinogradima imamo osnovno gnojivo Plantella organic koje utječe na stvaranje veće koncentracije humusa i bolje usvajanje korijena koje su, kroz korijen elemenata koji su potrebni vinovoj lozi. 

Zigante maslinova ulja od autohtonih istarskih sorti svrstavaju se u ekstra djevičanska ulja čija je kvaliteta prepoznata na domaćem i svjetskom tržištu.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Kako i koje biljke treba zaštititi od zime

S padom temperatura, biljke ulaze u fazu mirovanja ili prestaju s aktivnim rastom vegetacije, stoga je nužno poduzeti korake kako bismo ih zaštitili od mogućeg smrzavanja. 

Terezija Radoš iz vrtnog centra Šestine kaže da je biljku potrebno zaštitit kako ne bi došlo do oštećenja korijenovog sustava, da biljka ne bi doživjela šok i smanjila vegetaciju za sljedeću godinu, a možemo je zaštititi sa prirodnim materijalima, kao što su sijeno, mahovina, lišće ili agrotekstil. 

Zaštita bilja agrotekstilom

Citrusi i masline koji tijekom cijele godine rastu u teglama zahtijevat će posebnu zaštitu, a najbolje ih je pokriti agro tekstilnim vrećama. 

Agrotekstil je idealan materijal za zaštitu bilja jer ima propusnost svijetla oko 90 posto što je odlično jer sama biljka može imati svoju vegetaciju za tu sezonu.  Osim toga propušta vodu, što je jako važno da se koristi materijal koji je vodopropustan kako ne bi došlo do oštećenja ili ozeblina samog lista i biljke koja se nalazi ispod materijala te je odličan termoizolator, objasnila je Radoš. 

Zaštita bilja prirodnim malčom

Unatoč prednostima agrotekstila, neke vrste biljaka ipak preferiraju prirodni malč koji se se može napraviti čak i od suhog lišća. Važno je napomenuti da lišće ne bi trebalo biti od orahovog drva jer je otrovno. Također, debljina malča ne smije biti veća od 10 centimetara kako bi se očuvala optimalna ravnoteža u tlu. 

Biljke koje trebaju prirodni malč su biljke koje imaju manji, odnosno kraći korijen, to su najčešće cvjetajuće trajnice ili povrtnice, a biljke koje ne štitimo od zime su one koje traže prodor svjetlosti i hladnoću, poput ružmarina, kadulje, lavande te cvjetove ljiljana i kadife, dok biljke u teglama zahtijevaju drugačiji pristup zaštititi od zime, rekla je Radoš za Dom na kvadrat. 

Zaštita biljaka u teglama zimi

Biljke koje su u teglama, ako je moguće, najpoželjnije ih je premjestiti u zatvoren prostor, ukoliko to nije moguće, važno je zaštititi teglu baš kao što štitimo biljku i to zato da ne bi došlo do smrzavanja zemlje. To možemo sa jutenim vrećama ili postavljanjem stiropora, što je jako dobar način izolacije, nastavila je Radoš. 

Prije nego što biljku unesemo u zatvoreni prostor, važno je postepeno je prilagoditi novim uvjetima. Mora biti smještena blizu prozora kako bi imala dovoljno svjetlosti, no izbjegavamo postavljanje blizu radijatora ili propuha. 

Terezija Radoš iz vrtnog centra Šestine objasnila je da je balkonsko bilje osjetljivije od većih trajnica, zato što se nalazi u  manjim posudama te lakše dolazi do smrzavanja korijena, zato je važno obratiti pozornost na to, njih prije zaštititi ili ako je moguće, unijeti u prostor. Ako ih unosimo u prostor koji je na primjer hodnik, važno je da je svejedno njima dovoljno svjetla i da nije prehladan prostor, kaže Radoš. 

Zdravlje biljaka zimi

Redovito uklanjajte suhe ili oštećene dijelove kako biste smanjili rizik od bolesti koje se mogu pogoršati tijekom zime. I ne zaboravite na prihranu biljaka kako biste im osigurali potrebne hranjive tvari.

Biljke tijekom treba prihraniti sa gnojivima kako one ne bi prekidale svoju vegetaciju i mogle lijepo rasti i tijekom proljeća, ali ih isto tako ne smijemo zaboraviti zalijevati. Tijekom zimskih mjeseci potreba za vodom je nešto manja, ali ne nikakva. Ako vidite da biljka nije upila sve od zadnjeg zalijevanja, najbolje je preskočiti jednu rundu zalijevanja, savjetuje Radoš. 

Redovita njega i zaštita od zime pomoći će očuvati zdravlje vaših biljaka i pripremiti ih za iduću sezonu. 

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice