Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Pametne kosilice; rješenje za sve probleme oko travnjaka

Svaka košnja lakša je s pametnom kosilicom

Travnate površine pozivaju nas na opuštanje i rekreaciju. Pozitivno utječu i na zdravlje.  Unatoč dobrobitima, mnogi oko svojih kuća izbjegavaju travnjake i to zbog košnje. Rješenje za njih su pametne kosilice.

Veliki travnjaci melem su za oči. U urbanim sredinama, travnate površine zaslužne su za bolju mikroklimu, smanjenje buke i prašine te općenito veći osjećaj ugode. Kako bi travnjaci ostvarili svoj puni kapacitet potrebna im je redovita košnja. Ona je puno lakša uz pametne kosilice.

‘Sve ih možete uparit putem aplikacije te ih kontrolirat i upravljat ili pronaći djelove putem aplikacije.  Robotskom kosilicom, možete komplet upravljati, programirati i izmijeniti sistem košnje. A na traktorskoj kosilici, pametna aplikacija služi kao ekran za sve potrebne funkcije na jednom traktoru’, objašnjava Joža Frljužec, iz AL-KO-a.

alko-pamenta-kosilica-dom-na-kvadrat

Traktorska kosilica, omogućava ugodnu i pametnu košnju površina do osam tisuća kvadrata. 

‘Ova traktorska kosilica TE-20-105.2 ima naš kokpit di prvo spajamo putem bluetoothe-a traktorsku kosilicu, odaberemo i stavimo naš mobitel u predviđeni nosač, kako bi nam služio kao ekran gdje nam prikazuje najefikasniju košnju, stanje rezervara i ostale potrenI nam najefikasniju košnju onda prikazao, te stanje rezervoara i ostale potrebne stvari.

Kraljevska kosilica sigurno kosi blizu ruba te na teškim terenima. Točan nagib kao i brzinu vožnje također je moguće odmah vidjeti putem digitalnog suputnika, mobilne aplikacije AL-KO inTOUCH Smart Garden.

‘Nakon završetka košnje aplikacija je pohranila sve podatke o našem načinu košnje i potrošnji gorivo i sve te ubuduće će vam predlagati ona opet kad bi trebali ići pokosit vašu travnatu površinu’, pojašnjava.

pametna-kosilica-dom-na-kvadrat

Do savršenog travnjaka moguće je doći i akumulatorskom snagom bežične AL-KO kosilice 52-72 eli. ‘Prva stvar, imate sve fiturese jedne benzinske kosilice na akumulaturskoj kosilici. Što znači, imate najbolje sakupljanje trave, bez mljevenja trave u koš, aluminijska pojačanja i aluminijsku ručku s prednje i sa stražnje strane. Imate i podešavanje visine ručke, tako da mogu i osobe različite visine normalno kositi’, kaže.

Unutra se nalaze dva akumulatora od 180 Wh koja omogućavaju košnju trave do površine od 1000 kvadrata. Pametni dio kosilice aktivira se pritiskom na gumb.

‘Jedan dio pametne kosilice se nalazi napred, gdhe spajamo kosilicu s aplikacijom putem wi-fi-a. Drugi dio pametne kosilice jest stanje akumulatora te pomoću nje reguliramo brzinu na takozvanom kokpitu.  Treći dio je onaj kojim putem aplikacije vidimo potrošnju noža te možemo u slučaju da su nam potrebni dijelovi, naručit dijelove te pratiti efikasnost košnje. Putem aplikaciju možemo iščitati sve te podatke te nas aplikacija upozorava kad je sljedeći vrijeme za košnju’, pojašnjava Joža.

Za sve one koji nisu ljubitelji vrtne mehanizacije tu je kosilica koja kosi sama. ‘Za potpuno autonomnu košnju koristimo robotsku kosilicu do dve tisuće kvadrata travnatih površina. Ona kosi u samo pet sati dnevno od ponedjeljka do subote’, kaže.

Vrijeme košnje programira se putem aplikacije pa kosilica može kositi primjerice dok ste na poslu.  Kada dođete kući, čeka vas pokošen travnjak.

‘Prednost robotskih kosilica je to što trava ne mora biti savršeno pokošena kako bi ona održavala travnatu površinu, nego trava može bit i do 15 centimetara visoka kako bi ju ona mogla pokositi’, zaključuje. Zbog praktičnih mogućnosti i inovativnih rješenja, pametne AL-KO kosilice siguran su put do savršenog travnjaka.

alko-garden.hr

Oglas

Bilje

Pevex savjetuje – idealno je vrijeme za sadnju ruža

Najljepši proljetni ukras svakako je proljetno cvijeće. Bilo da ga sadite na balkonu ili u vrtu, dobro planiranje omogućit će vam da intenzivne boje i mirisi budu prisutni sve do ljetnih mjeseci.

Cvjetnice intenzivnih boja

Prvi dani proljeća zovu nas da izađemo iz zimskog sivila i uputimo se u vrtni centar po cvjetnice intenzivnih boja. Pevexovi centri bujaju predivnim sadnicama različitih vrsta, a želite li isprobati nešto novo, pokušajte uzgojiti cvjetnice iz sjeme, čiji je izbor u Pevexu iznimno velik.

Idealno vrijeme za sadnju proljetnica je kasna jesen, najčešće u studenom kada sadimo narcise, tulipane ili zumbule. Sada su vrtni centri prepuni ranunkulusa, klinčića, ivančica ili tratinčica.  

Ako nemate puno vremena, odlučite se za biljke na balkonu

Uređenje balkona ovisi o vašoj osobnosti. Po vlastitom ukusu izaberite boje, ali vodite računa o njezi koja im je potrebna.

Sve biljke zapravo možemo saditi i na balkonu i u vrtu, međutim ako imate manje vremena obilaziti svoju okućnicu onda se više bazirajte na balkon i tamo u teglama primjerene veličine posadite određene lukovice, odnosno proljetnice koje želite na svom balkonu.

Balkon voli nježnije cvijeće, a vrt trajnije biljke

Na balkonu uvijek biramo nježnije cvijeće intenzivnijih boja koje traže više pažnje, a u vrtu ili na okućnici biramo trajnije biljke koje će iz sezone u sezonu više cvasti, odnosno rasti bujnije.

Iz Pevexa preporučuju da u ovo doba biramo cvjetnice intenzivnih boja kako bi što više oplemenili svoj životni prostor. Najbolje je odlučiti se za klinčiće, za ranunkuluse, tratinčice ili sedume.

Za sadnju cvijeća na balkonu, savjetuje se izabrati teglu od terakote, jer biljkama pruža idealne uvjete.

Odmah na početku same sadnje dobro je iskoristiti samu teglu, oprati ju, očistiti i dezinficirati od mogućih nametnika i bolesti koje dolaze sa transportom i na taj način osigurati biljci na samo dno tegle dobru drenažu uz pomoć ukrasnog kamenja ili glinenih kuglica.

Za sadnju cvijeća obavezne su dobre rukavice i odgovarajući alat

Za sadnju proljetnih biljaka odnosno biljaka općenito, birajte male ručne alate, što lakše i da vam što bolje leže u ruci, a što se tiče sadnje biljaka u vrtu ili na okućnici, uvijek birate one malo veće, odnosno klasične vrtne alate.

Priprema za sadnju uključuje i nabavu zemlje, odnosno supstrata, a nije svejedno koju ćete izabrati.

Kada govorimo o odabiru supstrata za sadnju proljetnih biljaka, najbolje je odabrati kvalitetan supstrat jer sve te biljke zbog svog intenzivnog rasta i intenzivne cvatnje traže puno hranjiva i prozračnost.

Kada posadimo biljke briga o njima je naredno vrijeme konstantna, moramo ih svakodnevno odnosno svakih nekoliko dana obilaziti, njegovati, zalijevati, obavezno prihranjivati, jer intenzivan cvat očekuje intenzivnu prihranu koju možemo napraviti tekućim gnojivima vrlo kvalitetnih supstanci.

Pravilna briga o cvijeću je najvažnija

Bez obzira sadimo li biljke na balkonu ili na okućnici, potrebno ih je njegovati odnosno prihranjivati svakih tjedan do dva tjedna, ovisno o biljci koju smo posadili. A što se tiče obilaska samih biljaka, dobro ih je pregledati zbog nametnika odnosno pojave bolesti i na vrijeme spriječiti raznim preparatima.

U zavisnosti kakve biljke izaberemo takve ćemo rezultate i očekivati. Počnemo li uzgajati biljke iz sjemena, trebat ćemo malo više strpljenja, a biljke iz lukovica ili gomolja, doći će malo nešto kasnije, dok već gotove primjerke cvatućih biljaka možemo odmah posaditi i imati momentalni učinak.

Želite li na tradicionalniji način oplemeniti svoju okućnicu, Marija preporuča da izaberete ruže. Osobito jer je rano proljeće idealno vrijeme za njihovu sadnju.

Nastavite čitati

Bilje

Biljke koje opraštaju zaborav 

Brojni su razlozi zbog koji bi trebali imati sobno bilje. Osim što neke biljke pročišćavaju zrak, dokazano je da zelenilo ublažava stres. Ako nemate vremena brinuti se o biljkama, sestre Bota naučiti će vas koje biljke zahtijevaju manje pažnje i idealne su za početnike.

Nemojte brzati s odabirom biljaka

Odlučite li se nabaviti sobnu biljku, prvo se trebate zapitati koji su uvjeti u koje ćete ju donijeti, kakav je vaš životni prostor, na koju stranu su orijentirani prozori i koliko imate svjetla u stanu.

“Drugo pitanje koje si moramo postaviti je zapravo pitanje o našem životnom stilu i našim životnim navikama, koliko uopće vremena želimo izdvojiti za njegu biljaka i onda ćemo prema tome, ako ne želimo odvojiti puno vremena, izabrati biljke koje se ne moraju često zalijevati i koje su ovako zahvalne”, objašnjava Bojana Bota.

Krenite s jednostavnijim biljkama

Za početak, najbolje je nabaviti biljke koje ne zahtijevaju puno svjetla i vode, pa mogu uspijevati u različitim uvjetima.

To je kao prvo Sanseverija, odnosno Dracena ili popularno nazvana svekrvin jezik. To je biljka koja ima dugačke zmijolike listove, može rasti u vrlo različitim uvjetima, može biti u malo mračnijem kutu, ali i u malo svjetlijem kutu i ne treba ju se zalijevati često, odnosno zalijevamo ju tek kad se zemlja potpuno prosuši.

Sljedeća biljka je Zamia kulkas, koja je jednako kao Sanseverija, može biti u mračnijem i u svjetlijem prostoru i također se zalijeva tek kad se potpuno prosuši.

Treća biljka je Aspidistra odnosno biljka koju zovu i čelična biljka, biljka od lijevanog čelika, za nju se govori da je u povijesti svašta preživjela, i zagađeni zrak za vrijeme industrijalizacije i mračne kutke dvoraca u srednjem vijeku, stoga je to definitivno biljka za mračnije urede u kojima nemate baš osobu koja će se brinuti o vašim biljkama, jer je vrlo izdržljiva.

Žuti listovi nisu razlog za paniku

Za koju god biljku da se odlučite, svakako saznajte koje uvjete ona voli.  Ako se pojave žuti listovi, nemojte paničariti.

“Razlog tomu je što su one kod proizvođača stajale u savršenim uvjetima i onda dođu kod nas u dom gdje nisu više toliko savršeni uvjeti. To je zapravo adaptacija biljke na nove uvjete i ne moramo odmah upadati u nekakvu paniku nego si samo osvijestiti da je to jednostavno tako, da će biljci trebat neko vrijeme da se prilagodi novonastalim uvjetima”, objašnjava Danijela Bota.

Koliko često trebamo zalijevati biljku?

Nije dobro odmah biljku ići presaditi jer je presađivanje biljci stres i bolje je pričekati mjesec ili dva mjeseca pa onda to napraviti kad se biljka već naviknula na novi prostor.

Koliko često biljku treba zalijevati ovisi o mjestu gdje smo ju stavili i količini svjetlosti koju dobiva.

“Što ju smjestite na svijetlije mjesto to će se supstrat brže posušiti, ako je ona na nekom malo mračnijem mjestu onda će naravno trebati i duže vremena da se supstrat posuši i duže vremena će biti između dva zalijevanja”, govori Bojana.

Zalijevanje manjim količinama obično je efikasnije od ulijevanja veće količine vode zato se preporuča metoda zalijevanja odozdo.

Ako ste spremni proučiti što koja biljka treba i posvetiti joj više vremena, spremni ste za neku napredniju biljku.

Primjerice, Alokasije traže konstantu vlažnost, vole puno svjetla, znaju biti osjetljive na truljenje korijena i toga moramo biti svjesni kako bismo biljkama pružili sve potrebno.

Sobne biljke su bezvremenski dodatak svakom interijeru i uvijek su bolji izbor od umjetnih.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice