Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Pametne kosilice; rješenje za sve probleme oko travnjaka

Svaka košnja lakša je s pametnom kosilicom

Travnate površine pozivaju nas na opuštanje i rekreaciju. Pozitivno utječu i na zdravlje.  Unatoč dobrobitima, mnogi oko svojih kuća izbjegavaju travnjake i to zbog košnje. Rješenje za njih su pametne kosilice.

Veliki travnjaci melem su za oči. U urbanim sredinama, travnate površine zaslužne su za bolju mikroklimu, smanjenje buke i prašine te općenito veći osjećaj ugode. Kako bi travnjaci ostvarili svoj puni kapacitet potrebna im je redovita košnja. Ona je puno lakša uz pametne kosilice.

‘Sve ih možete uparit putem aplikacije te ih kontrolirat i upravljat ili pronaći djelove putem aplikacije.  Robotskom kosilicom, možete komplet upravljati, programirati i izmijeniti sistem košnje. A na traktorskoj kosilici, pametna aplikacija služi kao ekran za sve potrebne funkcije na jednom traktoru’, objašnjava Joža Frljužec, iz AL-KO-a.

alko-pamenta-kosilica-dom-na-kvadrat

Traktorska kosilica, omogućava ugodnu i pametnu košnju površina do osam tisuća kvadrata. 

‘Ova traktorska kosilica TE-20-105.2 ima naš kokpit di prvo spajamo putem bluetoothe-a traktorsku kosilicu, odaberemo i stavimo naš mobitel u predviđeni nosač, kako bi nam služio kao ekran gdje nam prikazuje najefikasniju košnju, stanje rezervara i ostale potrenI nam najefikasniju košnju onda prikazao, te stanje rezervoara i ostale potrebne stvari.

Kraljevska kosilica sigurno kosi blizu ruba te na teškim terenima. Točan nagib kao i brzinu vožnje također je moguće odmah vidjeti putem digitalnog suputnika, mobilne aplikacije AL-KO inTOUCH Smart Garden.

‘Nakon završetka košnje aplikacija je pohranila sve podatke o našem načinu košnje i potrošnji gorivo i sve te ubuduće će vam predlagati ona opet kad bi trebali ići pokosit vašu travnatu površinu’, pojašnjava.

pametna-kosilica-dom-na-kvadrat

Do savršenog travnjaka moguće je doći i akumulatorskom snagom bežične AL-KO kosilice 52-72 eli. ‘Prva stvar, imate sve fiturese jedne benzinske kosilice na akumulaturskoj kosilici. Što znači, imate najbolje sakupljanje trave, bez mljevenja trave u koš, aluminijska pojačanja i aluminijsku ručku s prednje i sa stražnje strane. Imate i podešavanje visine ručke, tako da mogu i osobe različite visine normalno kositi’, kaže.

Unutra se nalaze dva akumulatora od 180 Wh koja omogućavaju košnju trave do površine od 1000 kvadrata. Pametni dio kosilice aktivira se pritiskom na gumb.

‘Jedan dio pametne kosilice se nalazi napred, gdhe spajamo kosilicu s aplikacijom putem wi-fi-a. Drugi dio pametne kosilice jest stanje akumulatora te pomoću nje reguliramo brzinu na takozvanom kokpitu.  Treći dio je onaj kojim putem aplikacije vidimo potrošnju noža te možemo u slučaju da su nam potrebni dijelovi, naručit dijelove te pratiti efikasnost košnje. Putem aplikaciju možemo iščitati sve te podatke te nas aplikacija upozorava kad je sljedeći vrijeme za košnju’, pojašnjava Joža.

Za sve one koji nisu ljubitelji vrtne mehanizacije tu je kosilica koja kosi sama. ‘Za potpuno autonomnu košnju koristimo robotsku kosilicu do dve tisuće kvadrata travnatih površina. Ona kosi u samo pet sati dnevno od ponedjeljka do subote’, kaže.

Vrijeme košnje programira se putem aplikacije pa kosilica može kositi primjerice dok ste na poslu.  Kada dođete kući, čeka vas pokošen travnjak.

‘Prednost robotskih kosilica je to što trava ne mora biti savršeno pokošena kako bi ona održavala travnatu površinu, nego trava može bit i do 15 centimetara visoka kako bi ju ona mogla pokositi’, zaključuje. Zbog praktičnih mogućnosti i inovativnih rješenja, pametne AL-KO kosilice siguran su put do savršenog travnjaka.

Oglas

Bilje

Biljke penjačice savršen su ukras na ogradama i pergolama

Šest penjačica koje će krasiti vašu okućnicu cijelo ljeto

Pergole i ukrasne ograde mogu biti vizualno savršen ukras vrtu i kući, a još će ljepše biti ako ih ukrasite biljkama. Savršen izgled je najlakše postići penjačicama koje će oblikom listova ili pak bogatom cvatnjom zaigrati prostor, a po vrućinama ponuditi i malo hlada…

Kako bi usmjerili njihovo širenje samo na mjesta gdje su poželjne, penjačicama treba postaviti dovoljno čvrstu konstrukciju za rasprostiranje. To mogu biti stupovi sa žicom, drvena, žičana ili pletena mreža. Možda već na umu imate penjačice koje će krasiti vašu okućnicu, ali ako ste neodlučni, možda vam ovaj popis pomogne.

1. Kozja krv

Ovo je još jedna biljka koja može trajati dugo, a obožava biti na direktnom suncu. Mogu narasti i do 2 m visine ali ih možete ošišati i uređivati po želji. Predivni mirisi roskasto bijelog cvijeta će vas oduševiti, a odlično izgledaju kao dodatak pergoli.

2. Vinova loza

Plodove otkriva sredinom ljeta i u jesen, a odlično će poslužiti za prikrivanje struktura u vrtu, zidova ili pregrada, dodatak je što možete uživati i u voću koje visi s vaše pergole ili sjenice. Možete ih posaditi bilo gdje, ali ako imate mjesto u vrtu kojemu je potreban hlad, vinova loza je odlična opcija.

Ovih će 10 biljaka uspijevati na balkonu – neke vole sjenu, a neke sunce

Puno je vrsti koje će dati i fino grožđe, ali za to je ipak potrebno nekoliko godina strpljenja, a može narasti u visinu i do 15 metara. S grožđem ili bez njega, pruža savršenu zaštitu od sunca.

3. Ruže penjačice

Ako želite malo romantike u svom vrtu, ruže penjačice su savršen odabir. Osim svojom ljepotom, svaki će tren proveden u njihovoj blizini obogatiti savršenim mirisom… Rastu brzo, a možete ih sami formirati prema želji.

4. Glicinija

Ova će penjačica “padačica” ponuditi i predivan miris cvijeta koji cvjeta često u proljeće i ljeto. Lako se održava, a potrebno joj je samo omogućiti potporanj po kojem će se penjati, a taj put možete odrediti sami.

Begonije u vrtu ili tegli – evo kako o njima brinuti i potaknuti njihov rast

Prije nego biljku zasadite, pazite da to bude mjesto gdje nema dosta vjetra jer ga ne voli. Dobro je znati da može trajati desetljećima, potrebno ju je samo obrezivati. Cvjetovi mogu biti boje lavande, bijeli, plavi pa čak i ružičasti u rano proljeće i ljeto.

5. Tekoma

Ako želite malo egzotike dodati vrtu, ova je biljka idealna za vas. Tijekom ljeta i jeseni nude bogatstvo cvjetova u crvenoj i narančastoj boji. Vole sunce, vodu i dobru drenažu tla.

6. Pavitina

Postoje stotine varijanti ovih penjačica i svaka od njih zahtjeva drugačiju njegu. Kako se oduvijek nalazi na mediteranskom području, voli sunce ali ipak treba i malo hlada, posebno oko korijena. Ako želite imati pavitinu u svom vrtu, razgovarajte sa stručnjakom o tome koju vrstu odabrati i kako se o njoj brinuti.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Uspješan spoj umjetnosti i hortikulture za savršen izgled vrta

Jedinstven pristup uređenja vrtova koji se ne prakticira nigdje drugdje na svijetu

Dizajnerica vrtova Petra Novak ima dvije velike ljubavi – umjetnost i hortikulturu, a odlaskom na Oxfordov studij dizajna vrtova, uspješno je spojila te dvije ljubavi. Vodeći se načelima dizajna prema Johnu Brooksu, Petra za svoje vrtove uvijek bira one biljke koje će im dati umjetničku vrijednost.

Radi se o jedinstvenom pristupu uređenja vrtova koji se ne prakticira nigdje drugdje na svijetu, pa tako niti jedna druga škola, ni jedan drugi college ne proučava tu praksu.

“Ovaj pristup omogućava tj. otkriva kako integrirati objekt s vrtom ali i vrt sa širom cjelinom, znači sa zajednicom ili širim krajolikom… Pokazalo se da na takve prostore naša podsvijest najbolje reagira, najopuštenije se osjećamo u takvim prostorima jer nam daje osjećaj zajedništva. Svi mi jako volimo taj osjećaj pripadnosti šire cjeline i ti prostori u nama bude najpozitivnije emocije.”, pojasnila je dizajnerica.

Ono što dobar dizajn vrta donosi su i smanjeni troškovi održavanja ali i utrošenog vremena u održavanje tog prostora, a pritom se neće umanjiti njegova kvaliteta. To se može postići planiranjem funkcionalnih oblika.

“Sve kreće od baznog plana, što bi značilo da kad stavimo određeni element u prostor on zauzima takozvani pozitiv, a pritom moramo cijelo vrijeme paziti što se događa s negativom. Često ljudi svašta postave u vrt i onda se dogodi situacija da nam je jako teško u njemu koristiti kosilicu jer nemamo kuda proći, tako si na samom početku stvaranja napravimo problem u održavanju prostora.”, navodi Novak te dodaje kako se prilikom dizajniranja vrta jako pazi na spomenuti negativ u prostoru, sklad, ljepotu i olakšano kretanje. Sve bi trebalo biti na svom mjestu i pratiti svoju funkciju.

Svjetlost u vrtu je važan dio dobrog dizajna

Iduća bitna stavka u dizajnu vrta je svjetlost koja mu daje čaroliju, a svi najljepši svjetski vrtovi savršen su primjer kako bi se svjetlost trebala integrirati u dizajn.

Talijanski vrtovi, poznati u svijetu, su najzanimljiviji upravo zbog igre svjetlosti, svjetla i sjene. U njima je svjetlost vrlo jaka i upravo taj Bosce gro uključuje male šumarke i špiljice koje su oni radili naspram otvorenih površina gdje je svjetlost jaka. A kako se ta svjetlost probija u te zamračene dijelove stvara se čarolija talijanskih vrtova”, pojašnjava te otkriva kako upravo u zagrebačkom parku Maksimir možete uživati u primjeru prekrasnog Engleskog vrta, gdje je krajobraz rađen po tom principu. Najljepši je, kaže dizajnerica kada se nakon kiše jave sunce i izmaglica, pa možemo vidjeti svu čaroliju engleskog dizajna vrta, stvaranog upravo za takvo vrijeme kada se se otkrivaju sve vizure i djeluju čarobno u takvom ambijentu.

Odabir biljaka od iznimne važnosti

“Biljke se uvijek sade u takozvani zatvoreni sklop, što znači da moramo znati koliki će ta biljka prostora zauzeti, a sadimo na taj način da one zatvore prostor, da nema gole zemlje i da se smanji potreba za plijevljenjem. Također, biljke se mogu prilagoditi specifičnim potrebama ljudi, vrt uvijek mora imati taj neki osobni karakter. Ako ste od onih koji uživaju u radovima u vrtu, možete se poigrati s odabirom biljaka”, dodaje Novak te ističe kako dizajn vrta potiče bioraznolikost, ekološku obnovu staništa koja su sve ugroženija, a privući će i ptice u čijem pjevu svi volimo uživati.

Bilje koje su za njih autohtone ne će privući ptice, osobno uvijek kad ih biram i slažem nekakvu shemu sadnje, odabirem biljke koje će privlačiti dobrodošle kukce i ptice. Voda je još jedan element koji ih privlači”, pojasnila je te zaključila kako vrt treba biti na usluzi ljudima koji u njemu borave, buditi mir i sreću i to je razlog zašto dizajn ovisi o osobnosti i preferencijama i o mogućnostima održavanja.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice