Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Pametne kosilice; rješenje za sve probleme oko travnjaka

Svaka košnja lakša je s pametnom kosilicom

Travnate površine pozivaju nas na opuštanje i rekreaciju. Pozitivno utječu i na zdravlje.  Unatoč dobrobitima, mnogi oko svojih kuća izbjegavaju travnjake i to zbog košnje. Rješenje za njih su pametne kosilice.

Veliki travnjaci melem su za oči. U urbanim sredinama, travnate površine zaslužne su za bolju mikroklimu, smanjenje buke i prašine te općenito veći osjećaj ugode. Kako bi travnjaci ostvarili svoj puni kapacitet potrebna im je redovita košnja. Ona je puno lakša uz pametne kosilice.

‘Sve ih možete uparit putem aplikacije te ih kontrolirat i upravljat ili pronaći djelove putem aplikacije.  Robotskom kosilicom, možete komplet upravljati, programirati i izmijeniti sistem košnje. A na traktorskoj kosilici, pametna aplikacija služi kao ekran za sve potrebne funkcije na jednom traktoru’, objašnjava Joža Frljužec, iz AL-KO-a.

alko-pamenta-kosilica-dom-na-kvadrat

Traktorska kosilica, omogućava ugodnu i pametnu košnju površina do osam tisuća kvadrata. 

‘Ova traktorska kosilica TE-20-105.2 ima naš kokpit di prvo spajamo putem bluetoothe-a traktorsku kosilicu, odaberemo i stavimo naš mobitel u predviđeni nosač, kako bi nam služio kao ekran gdje nam prikazuje najefikasniju košnju, stanje rezervara i ostale potrenI nam najefikasniju košnju onda prikazao, te stanje rezervoara i ostale potrebne stvari.

Kraljevska kosilica sigurno kosi blizu ruba te na teškim terenima. Točan nagib kao i brzinu vožnje također je moguće odmah vidjeti putem digitalnog suputnika, mobilne aplikacije AL-KO inTOUCH Smart Garden.

‘Nakon završetka košnje aplikacija je pohranila sve podatke o našem načinu košnje i potrošnji gorivo i sve te ubuduće će vam predlagati ona opet kad bi trebali ići pokosit vašu travnatu površinu’, pojašnjava.

pametna-kosilica-dom-na-kvadrat

Do savršenog travnjaka moguće je doći i akumulatorskom snagom bežične AL-KO kosilice 52-72 eli. ‘Prva stvar, imate sve fiturese jedne benzinske kosilice na akumulaturskoj kosilici. Što znači, imate najbolje sakupljanje trave, bez mljevenja trave u koš, aluminijska pojačanja i aluminijsku ručku s prednje i sa stražnje strane. Imate i podešavanje visine ručke, tako da mogu i osobe različite visine normalno kositi’, kaže.

Unutra se nalaze dva akumulatora od 180 Wh koja omogućavaju košnju trave do površine od 1000 kvadrata. Pametni dio kosilice aktivira se pritiskom na gumb.

‘Jedan dio pametne kosilice se nalazi napred, gdhe spajamo kosilicu s aplikacijom putem wi-fi-a. Drugi dio pametne kosilice jest stanje akumulatora te pomoću nje reguliramo brzinu na takozvanom kokpitu.  Treći dio je onaj kojim putem aplikacije vidimo potrošnju noža te možemo u slučaju da su nam potrebni dijelovi, naručit dijelove te pratiti efikasnost košnje. Putem aplikaciju možemo iščitati sve te podatke te nas aplikacija upozorava kad je sljedeći vrijeme za košnju’, pojašnjava Joža.

Za sve one koji nisu ljubitelji vrtne mehanizacije tu je kosilica koja kosi sama. ‘Za potpuno autonomnu košnju koristimo robotsku kosilicu do dve tisuće kvadrata travnatih površina. Ona kosi u samo pet sati dnevno od ponedjeljka do subote’, kaže.

Vrijeme košnje programira se putem aplikacije pa kosilica može kositi primjerice dok ste na poslu.  Kada dođete kući, čeka vas pokošen travnjak.

‘Prednost robotskih kosilica je to što trava ne mora biti savršeno pokošena kako bi ona održavala travnatu površinu, nego trava može bit i do 15 centimetara visoka kako bi ju ona mogla pokositi’, zaključuje. Zbog praktičnih mogućnosti i inovativnih rješenja, pametne AL-KO kosilice siguran su put do savršenog travnjaka.

alko-garden.hr

Bilje

Sami napravite gnojivo za sobno cvijeće

Suhi zrak u stanu utječe na rast i razvoj vaših biljaka u domu. Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koji će pomoći da one ostanu zdrave, te kako jednostavno možete sami napraviti gnojivo za vaše cvijeće.

Biljke ne vole suhi zrak

Kada temperature kreću padati prema nuli, biljke koje smo držali vani svakako treba unijeti i vratiti ih na staro mjesto, odnosno tamo gdje su bile prije. Preporuka je također da to ne bude blizu izvora topline kao što je npr. radijator. Ako već jesu blizu izvora topline, staviti posudicu s vodom kako bi biljke dobile određenu vlagu jer sobnim biljkama jednostavno ne odgovara  suhoća zraka.

Nakon što sve biljke unesemo u kuću, slijedi jedna kratka priprema za zimu. Biljke treba pregledati da li su čiste od nametnika, te ih očistiti pamučnom krpicom, dodati supstrata i gnojiva koji ćemo koristiti tijekom jeseni i zime. Ono može biti kupovno ili prirodno, ali uvijek se preporuča nešto prirodno.

Gnojivo napravite od ostataka hrane

Sve to zapravo imamo u kući, od kora od banane, ljuski od jajeta ili talog kave. To potom pomiješamo, dodamo vode, primjerice na tri kore od banane idu tri litre vode, ostavimo da odstoji otprilike 48 sati, zatim filtriramo, procijedimo kroz gazu ili cjedilo te imamo spremno gnojivo za naše sobne biljke.

Jednom do dva puta mjesečno je dovoljno da biljke mogu prezimiti. U zimi naravno svaka biljka ima svoje zahtjeve, ali uglavnom za ove biljke koje imaju optimalno zalijevanje je jednom do dva puta mjesečno.

Ne treba puno truda da biste imali zdrave biljke

Listovi od prašine također mogu, osim što ne izgledaju lijepo, prouzročiti razno razne bolesti, nametnike, pogotovo prašina iz klima uređaja. Poznato je da je klima uređaj pun bakterija i sve se to može prenijeti na biljke. Dovoljno je sa pamučnom krpicom jednom do dva puta mjesečno prebrisati listove biljke i nemate brige!

Nastavite čitati

Bilje

Najljepše zimzelene biljke u vrtu

Zima je godišnje doba kada u vrtu ima vrlo malo šarenila. Kako svi volimo uživati u bojama, bilo u interijeru tako i u eksterijeru, krenuli smo u potragu za šarenim zimzelenim biljkama. Donosimo nekoliko prijedloga i savjeta o atraktivnim sadnicama koje svoj šarm daju svakom godišnjem dobu.

Zimzeleno bilje krasit će vaše vrtove i terase cijelu godinu

Poanta zimzelenog bilja je da nam traje cijelu godinu, kroz sva četiri godišnja doba. Međutim, postoje biljke koje su zimzelene, ali cvatu u jesen i zimu, što im daje poseban šarm jer neke mijenjaju boju, druge imaju cvijet, dok treće bobice.

To su ustvari biljke koje su otporne na kišu, mrazeve i na smrzavanje, a što se tiče snijega, snijeg im dođe kao izolator, u prijevodu, nikada nemojte tresti snijeg s bilja jer se time može dogoditi pucanje granja ili lišća te će biljke izgledati neugledno. Snijeg stoga treba uvijek ostati na biljkama.

Biljke treba posebno pripremiti za nadolazeće hladne dane

Sve biljke koje imamo u vrtu trebamo pripremiti za zimsko vrijeme. Bitno je pratiti njihovo prirodno stanište. Npr., azeleja prirodno raste u šumi te je stoga potrebno stvoriti takve uvjete kako bi mogla rasti i cvasti u punom sjaju.

Kada je riječ o bršljenju, njega možemo pustiti da pada uz neki zid. Ilex primjerice može narasti i do dva metra te je kao takav idealan za vrtove i velike prostore. Ima crvene bobice što pridonosi njegovom efektnom izgledu.

Puno bilja možemo uzgajati na balkonima u žardinjerama, u niskim ili visokim, ali istovremeno obavezno moramo osigurati određene uvjete kako bi biljke opstale. Ako biljka npr. voli sjenu ona onda mora biti u sjeni i ne možemo ju staviti na sunce jer to njoj jednostavno ne odgovara te vjerojatno neće preživjeti. Zato uvijek biramo biljke koje su međusobno kompaktibilne. Dobar primjer je biljka hojhera koja zahtijeva iste uvjete kao i azileja, vrlo su slične te će jedna s drugom savršeno odgovarati.

Pravilna sadnja biljaka

Da bi uspjele, bitno je pravilno ih posaditi. Biljke se sade na način da se cijela biljka zajedno s korijenom vadi iz teglice.

Nakon dodavanja zemlje, dodaje se kiseli supstrat jer šumsko bilje voli kiselije tlo. Nakon tih nekoliko koraka dobili smo lijepi aranžman za stolić na terasi. Ono što je također važno jest da biljke ostanu vani. Ne mogu biti unutra je im toplina dnevnog boravka ne odgovara. Također, potrebno ih je i odmah zaliti, pogotovo cvatuće bilje, no, kada to činimo, trebamo izbjegavati zalijevanje po samom cvijetu budući da je naša voda puna kamenca.

Preporuka je dakle da se ne zalijeva po lišću i po cvijetu, nego se jednostavno napravi maleni razmak u tegli te se lagano zalije. I to je sva mudrost nakon koje ćete uživati u plodovima ovog predivnog bilja!

vrtni centar Šestine

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice