Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Idealni alati za pripremu drva za zimu

Motorne pile, cjepači za drva i ostali alati neophodni su za pripremu drva za zimu.

Pucketanje vatre u kaminu prizor je koji mnoge opušta. Ali da biste u njemu uživali, trebate najprije nabaviti drva. U šumi pazite da posiječete drvo koje je namijenjeno sječi, za što treba imati i dozvolu. Također, kod rušenja malih, srednjih ili velikih drveća, obavezno koristiti odgovarajuću zaštitnu odjeću. Zaštitne hlače, cipele, rukavice, itd. Naravno, za kvalitetno obavljanje posla treba biti opremljen i kvalitetnim alatom za pripremu drva za zimu.

motorka-al-ko-dom-na-kadrat

AL-KO u svom asortimanu lančanih pila proizvodi akumulatorske, električne i motorne pile, namijenjene za komercijalnu upotrebu pa sve do pila visokih performansi koje koriste profesionalci. S time da se sve pile odlikuju jednako visokom beskompromisnom kvalitetom, sigurnošću i jednostavnim rukovanjem“, ističe Dejan Vrček, prodajni savjetnik u AL-KO.

Za sječu drveta trebate veću pilu, ali za piljenje na manje komade bit će praktičniji ovaj model.

manja-motorna-pila-al-ko-dom-na-kvadrat

„Jednoručna pila je jednostavnija, ne skače toliko, kao što ove lančane pile za veći promjer drveta. Također, jednostavno nam omogućava rad s dvije ruke. S jednom pilimo, s drugom rukom možemo onda ukloniti drvo, granu koju odrežemo. Tu jednoručnu lančanu pilu možemo koristiti za orezivanje voćke. Moramo samo paziti da ravnomjerno, po instrukcijama voćara odrežemo određene grane“, ističe Joža Frljužec, AL-KO.

motorne-pile-al-ko-dom-na-kvadrat

Obje verzije pokreće benzinski motor koji radi na mješavinu goriva i ulja u omjeru 40:1. No, to nije jedina mogućnost.

„AL-KO u svom asortimanu od klasičnih poprečnih motora ima i električnu pilu sa uzdužnim motorom koja nam omogućava slobodu u kretanju. Namijenjena za kućne poslove. Možemo ju koristiti u zatvorenim prostorijama, poput radionica i staja. Obzirom da je pokreće električna energija, nema štetnih emisija, ekološki je prihvatljiva“, naglašava Dejan Vrček.

Ovdje treba dodati da se lanac na njoj vrlo jednostavno zateže.

Cjepač za drva umjesto sjekire

I sad kad je drvo ispiljeno, vrijeme je za cijepanje. Umjesto sjekire, za to se može koristiti i cjepač za drva.  „Njemu treba samo struja. Znači, uštekamo ga u monofaznu struju i možemo krenuti. Cjepač je predviđen da se koristi i može se raditi s njim koristeći obje ruke iz zaštitnih razloga“, objašnjava  Frljužec.

cjepac-za-drva-al-ko-dom-na-kvadrat

Maksimalna dužina komada drveta za sječu je 54 cm, a u cjepač stane komad debljine i do 25 cm. Cjepač se može koristiti i u zatvorenom i na otvorenom. Kad je riječ o njegovu održavanju, treba pripaziti samo da ima dovoljno hidrauličnog ulja u sistemu, kako bi hidraulični sustav mogao stisnuti drva.

I sad kad su drva iscijepana, spremni ste za prizor s početka ove priče.

alko-garden.hr

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Bilje

Sanseveria – Prekrasna biljka koja unosi zelenilo u vaš dom

Otkrijte ljepotu i koristi Sanseverije, popularne unutarnje biljke

Povijest i podrijetlo Sanseverije

Sansevieria, poznata i kao “zmijaš” ili “mačje šape”, je prekrasna biljka koja je postala izuzetno popularna u unutarnjoj botanici. Njeno zanimljivo ime potječe od talijanskog principe Raimonda di Sangro, koji je bio strastveni kolekcionar biljaka.

Brzo je osvojila svijet svojom izdržljivošću i jedinstvenim izgledom. Ova biljka ima karakteristične listove koji su uspravni, s jednostavnim uzorkom u obliku pruga ili mrlja. Neki od varijeteta Sanseverije imaju listove u obliku mačjih šapa, što joj daje dodatni šarm.

Izdržljivost i prilagodljivost Sanseverije

Jedna od najvećih prednosti Sanseverije je njena izdržljivost. Ona je poznata kao biljka koja može preživjeti u različitim uvjetima, uključujući nedostatak svjetlosti i sušu. To je čini izvrsnim izborom za one koji nemaju puno vremena za brigu o biljkama. Sansevieria je sposobna preživjeti čak i u prostorijama s lošom kvalitetom zraka, jer može apsorbirati štetne tvari i oslobađati kisik.

Još jedna korisna značajka Sanseverije je da je iznimno jednostavna za održavanje. Listovi ove biljke akumuliraju vodu, pa je zalijevanje potrebno vrlo rijetko. Dovoljno je zalijevati je samo kada je zemlja potpuno suha. Osim toga, Sanseveria ne zahtijeva često presađivanje, što je još jedna prednost za ljude koji preferiraju biljke koje ne zahtijevaju puno pažnje.

Zdravstvene blagodati Sanseverije u vašem domu

Sansevieria ima i nekoliko zdravstvenih prednosti. Ona je jedna od rijetkih biljaka koja noću oslobađa kisik i apsorbira ugljični dioksid. To je čini izvrsnim dodatkom u spavaće sobe jer može poboljšati kvalitetu zraka i potaknuti bolji san. Također je poznata po svojim sposobnostima filtriranja zraka, uklanjajući štetne tvari poput benzena, formaldehida i tricloroetilena.

Sanseveria kao dekorativni element u interijeru

Uz sve ove prednosti, Sanseveria je i estetski privlačna biljka. Njeni listovi dolaze u različitim bojama i oblicima, pružajući mogućnost odabira onog koji najbolje odgovara vašem stilu. Bez obzira jeste li ljubitelj modernog minimalizma ili preferirate klasičan stil uređenja interijera, Sanseveria se lako uklapa u bilo koji prostor.

Ukratko, Sanseveria je biljka koja donosi brojne koristi i ljepotu u vaš dom. Njezina izdržljivost, jednostavnost održavanja i zdravstvene prednosti čine je idealnim izborom za svakoga tko želi uvesti zelenilo u svoj dom, bez obzira na vještine ili iskustvo u uzgoju biljaka. Razmislite o nabavci Sanseverije i uživajte u svim prednostima koje ona donosi.

Više o ostalim biljkama pročitajte u našem popisu najboljih sobnih biljaka.

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Kako do boljeg vrta uz Bio Plantella organska gnojiva

Posjetili smo jedan mladi, ali prekrasni vrt u povišenim gredicama te provjerili kako se njega takvog vrta razlikuje od klasičnog. Zahvaljujući organskoj prihrani, ovaj vrt posađen nakon Uskrsa, već ima prve plodove.

Biljke trebaju oporavak

U ovo doba godine, kad počnu više temperature i sunce pomiluje naš povrtnjak, trebamo se pobrinuti da nam biljke ostanu zdrave nakon stresa izazvanog visokim dnevnim i niskim noćnim temperaturama.

“Sada je najvažnije pregledati biljke, jesu li ostale zdrave, je li došlo do oštećenja od kiše, tuče, vjetra. Potrebno je otkloniti slomljene ili jednostavno zamijeniti biljke sa novim sadnicama, presadnicama, a najvažnije je u ovoj fazi dohraniti biljke”, savjetuje Milica Sekulić iz Plantelle.

Danas su moderne visoke gredice koje pružaju bolju kontrolu, no briga se ne razlikuje od one u klasičnom vrtu.

Tekuća gnojiva

“Pratimo temperature zraka, noćne, dnevne, i u hladnije doba dana tretiramo biljke s aminokiselinama ili sa nekim proizvodom kao što su tekuća gnojiva iz cijele linije Bio Plantella.

Kvalitetno tlo preduvjet je za rast biljaka, a  udio organskih tvari u tlu iznosi tek tri do pet posto. Dodavanjem ekoloških gnojiva stvaraju se povoljni uvjeti za rast plodova.

Organski stimulansi biljkama omogućavaju primjerene količine hranjivih tvari, a redovitim dodavanjem biljkama povećavamo metabolizam i pospješujemo rast te povećavamo urod.

“Aminokiseline regeneriraju korijen biljke, oporavljaju ga i samim time biljke budu otpornije na te stresne uvjete koji se dešavaju preko dana i noći i time brže napreduju što nam je bitno da dođemo što brže do ploda samih rajčica, paprika, ali i drugog lisnatog povrća ili bilo kojeg drugog kojeg uzgajamo”, objašnjava Milica.

Biljke prihranjujemo organskim gnojivima Bio Plantella Vitom ili Bio Plantella Vrtom najmanje jednom u petnaest dana. No, dogodi li se vremenska nepogoda, poput tuče ili jakog vjetra, češće ponavljamo prskanje ili zalijevanje.

Potrebno je oporavljati zemlju

“Često se kod ovih visokih temperatura dogodi da nam se stvori pokorica na tlu. To znači da kad smo biljke posadili, zemlja zbog visokih temperatura ispuca, onda bi zemlju trebalo malo oporaviti, dodati malo friške, kvalitetne zemlje, supstrata.”

“Bio Plantella i Plantella ima jako širok spektar za takvo korištenje tako da na taj način osvježi gornji sloj zemlje kako bi on bio što podatniji, a isto takav supstrat onda bolje prima hranjiva svojstva koja dodajemo kroz tekuća gnojiva. Ako želimo, možemo takvu zemlju dohraniti krutim gnojivima jer onda ne moramo tako često odrađivati gnojidbu već onda odradimo jednom temeljito pa možda tek za dvadesetak, trideset dana ponovno.”

Pročišćeni supstrati

Kod odabira supstrata važno je izabrati pročišćeni supstrat s kvalitetnim tresetima, kao što su visokokvalitetni Plantella supstrati, jer oni zadržavaju vlagu ali i hranjive tvari koje dodajemo krutim ili tekućim gnojivima.

“Glavna i osnovna razlika je da imamo namjenske supstrate za cvijeće i ukrasno bilje, a svi drugi supstrati su po namjeni, da li su oni za jagode, da li su za rajčice, plodovito povrće ili pak za borovnice ili neke druge biljke. Oni se razlikuju po pH vrijednosti, neke biljke vole kiselije tlo, neke biljke vole druge uvjete, a u tim supstratima je to prilagođeno.”

U ovo doba godine biljke često napadaju puževi. Spas nudi 100% učinkovit i potpuno prirodan Bio Plantella Arion. Ta prirodna plava zrnca dovoljno je rasporediti oko biljaka i zaštititi ih od puževa, a istovremeno ne naštetiti plodovima i korisnim životinjama u vrtu, poput ježeva.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice