Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Idealni alati za pripremu drva za zimu

Motorne pile, cjepači za drva i ostali alati neophodni su za pripremu drva za zimu.

Pucketanje vatre u kaminu prizor je koji mnoge opušta. Ali da biste u njemu uživali, trebate najprije nabaviti drva. U šumi pazite da posiječete drvo koje je namijenjeno sječi, za što treba imati i dozvolu. Također, kod rušenja malih, srednjih ili velikih drveća, obavezno koristiti odgovarajuću zaštitnu odjeću. Zaštitne hlače, cipele, rukavice, itd. Naravno, za kvalitetno obavljanje posla treba biti opremljen i kvalitetnim alatom za pripremu drva za zimu.

motorka-al-ko-dom-na-kadrat

AL-KO u svom asortimanu lančanih pila proizvodi akumulatorske, električne i motorne pile, namijenjene za komercijalnu upotrebu pa sve do pila visokih performansi koje koriste profesionalci. S time da se sve pile odlikuju jednako visokom beskompromisnom kvalitetom, sigurnošću i jednostavnim rukovanjem“, ističe Dejan Vrček, prodajni savjetnik u AL-KO.

Za sječu drveta trebate veću pilu, ali za piljenje na manje komade bit će praktičniji ovaj model.

manja-motorna-pila-al-ko-dom-na-kvadrat

„Jednoručna pila je jednostavnija, ne skače toliko, kao što ove lančane pile za veći promjer drveta. Također, jednostavno nam omogućava rad s dvije ruke. S jednom pilimo, s drugom rukom možemo onda ukloniti drvo, granu koju odrežemo. Tu jednoručnu lančanu pilu možemo koristiti za orezivanje voćke. Moramo samo paziti da ravnomjerno, po instrukcijama voćara odrežemo određene grane“, ističe Joža Frljužec, AL-KO.

motorne-pile-al-ko-dom-na-kvadrat

Obje verzije pokreće benzinski motor koji radi na mješavinu goriva i ulja u omjeru 40:1. No, to nije jedina mogućnost.

„AL-KO u svom asortimanu od klasičnih poprečnih motora ima i električnu pilu sa uzdužnim motorom koja nam omogućava slobodu u kretanju. Namijenjena za kućne poslove. Možemo ju koristiti u zatvorenim prostorijama, poput radionica i staja. Obzirom da je pokreće električna energija, nema štetnih emisija, ekološki je prihvatljiva“, naglašava Dejan Vrček.

Ovdje treba dodati da se lanac na njoj vrlo jednostavno zateže.

Cjepač za drva umjesto sjekire

I sad kad je drvo ispiljeno, vrijeme je za cijepanje. Umjesto sjekire, za to se može koristiti i cjepač za drva.  „Njemu treba samo struja. Znači, uštekamo ga u monofaznu struju i možemo krenuti. Cjepač je predviđen da se koristi i može se raditi s njim koristeći obje ruke iz zaštitnih razloga“, objašnjava  Frljužec.

cjepac-za-drva-al-ko-dom-na-kvadrat

Maksimalna dužina komada drveta za sječu je 54 cm, a u cjepač stane komad debljine i do 25 cm. Cjepač se može koristiti i u zatvorenom i na otvorenom. Kad je riječ o njegovu održavanju, treba pripaziti samo da ima dovoljno hidrauličnog ulja u sistemu, kako bi hidraulični sustav mogao stisnuti drva.

I sad kad su drva iscijepana, spremni ste za prizor s početka ove priče.

Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Myoutdoorkitchen vanjske kuhinje: Švedski dizajn i funkcionalnost za svako dvorište

Švedski dizajn odlikuje se snagom, funkcionalnošću i osjećajem, a upravo tim principima vodili su se kad su kreirali vanjske kuhinje koje će uljepšati svako dvorište.

Ništa se ne može usporediti s užitkom ručka na otvorenom, osobito ako se priprema u modernoj vanjskoj kuhinji. 

“Naša firma predstavlja Švedsku firmu LS Bolagen i na ovogodišnjem sajmu predstavljamo tri linije vanjskih kuhinja, to su Stainless kolekcija, Black kolekcija i Nordic kolekcija. Prednost naših kuhinja, što su modularne, što su odmah isporučive i sadržavaju velik broj modularnih dijelova koji se mogu složiti prema potrebi.”, navodi Zoran Koprek, direktor Komotela.

Svoju vanjsku kuhinju možete izraditi od robusnih, samostojećih vanjskih modula atraktivnog dizajna izrađenih od nehrđajućeg čelika koji su prilagođeni vanjskoj upotrebi, a za instalaciju nisu potrebni posebni preduvjeti. 

“Prvo izaberemo što nam u biti treba, da li nam treba roštilj, da li nam treba hladnjak i koja boja nas zanima. Kada to sve znamo, onda smo već došli do rješenja naše konačne kuhinje.”, ističe.

Black kolekcija sastoji se antracit modula visoke otpornosti na koroziju i jednostavnog se održavaju, a mogu se rasporediti u obliku koji najbolje odgovara vašem dvorištu. Nordic linija omogućuje kreiranje jedinstvene vanjske kuhinje visoke kvalitete, modernog i minimalističkog dizajna, dok je Stainless kolekcija inspirirana klasičnim američkim asortimanom te nudi prikladne pakete za svaki dom. 

Hladnjaci za vanjsku kuhinju

U ponudi se nalaze moduli roštilji, sudoperi i radne površine, kao i velik broj pomoćnih elemenata kao što su ormarići i ladičari. Osim toga, nezaobilazan element u svakoj kuhinji, pa tako i vanjskoj, su hladnjaci. Hladnjaci koji su namijenjeni za vanjske prostore su posebne vrste hladnjaka koje su od napravljeni od inoksa kako bi mogli izdržati i vanjske uvjete. 

Ovi su hladnjaci konstruirani za pružanje optimalne temperature za svaku vrstu vina, a odlikuju se niskom potrošnjom električne energije te privlačnim dizajnom. 

“U našoj ponudi nalaze se i hladnjaci za vina i hladnjaci za pića. Hladnjaci za vina su namijenjeni za unutarnje prostore i tu imamo dvije grube podjele – ugradbeni modeli i samostojeći modeli.”, navodi sugovornik.

Ljubitelji vina razumiju važnost skladištenja vina u odgovarajućim uvjetima, a najbolji način je držati ih u za to predviđenom hladnjaku. 

Idealne uvjete za čuvanje vine svakako čini konstantna temperatura u hladnjaku bez vibracija. Zato pripazite da se unutar hladnjaka nalaze drvene police jer drvo najbolje upija vibracije. Svjetlost ubrzava proces starenja vina i zato hladnjak treba biti opremljen čvrstim ili staklenim vratima sa UV zaštitom i isključivo LED rasvjetom. 

U ponudi se nalaze i hladnjaci za vino koji su danas postali nezaobilazni uređaji u modernim kuhinjama. Tako u našoj ponudi možete naći hladnjake koji se ugrađuju ispod radne ploče i hladnjake koji se ugrađuju iznad radne ploče. 

Samostojeći hladnjaci fleksibilniji za postavljanje u prostor dok su ugradbeni hladnjaci pomno su izrađeni kako bi se besprijekorno uklopili u dizajn svake kuhinje. 

Hladnjaci koji su namijenjeni ispod radne ploče oni mogu biti različite širine, dok hladnjaci koji se ugrađuju iznad radne ploče ili integrirani, oni su uvijek iste širine ali različitih visina. 

Hladnjak birajte prema vlastitim preferencijama i potrebama, baš kao i vanjsku kuhinju. Skeldervik vanjske kuhinje ujedinjuju stil i funkcionalnost, a kreirane su za ugodno korištenje na europskim klimatskim uvjetima cijele godine.

Nastavite čitati

Bilje

Kako održavati i njegovati bonsai u zatvorenom prostoru? Ovi će savjeti pomoći

Njihova kompaktna priroda je šarmantna i nudi potpuno drugačiju privlačnost od većih sobnih biljaka

Uzgoj bonsaija ostaje specijalizirana niša, ali učenje umjetnosti bonsaija danas je dostupnije nego ikada. Prikupili smo savjete za uzgoj bonsaija u zatvorenom prostoru, uključujući savjete Tonija Adžića, zagrebačkog stručnjaka za bonsai. Evo najboljih savjeta za njegu bonsaija u zatvorenom prostoru – i kako ga zapravo održati na životu!

Bonsai – drvo u posudi

Bonsai u prijevodu znači drvo u posudi. Iako izvorno potiče iz Kine, tehnika izrade usavršena je u Japanu. Umjetnost bonsaija tradicionalno se prakticirala na otpornim biljkama na otvorenom, što je dijelom razlog zašto imaju reputaciju da umiru u zatvorenom prostoru. Obožavate li stabla, a ograničeni ste prostorom da biste posadili vlastito, pokušajte s drvenom japanskom tehnikom koja drvo pretvara u pravo umjetničko djelo.

Stabala koja možete uzgojiti u posudama: Dodajte boju i visinu vašim terasama i dvorištima

Bonsai možete napraviti sami od bilo koje vrste drveta, poput javora ili glicinije, a jednako dobro izgledaju i zimzelena i listopadna stabla. Adžić objašnjava da je zabluda da se za bonsai mora koristiti posebna vrsta drveta, ne mora biti patuljasta vrsta.

Kako napraviti bonsai

Njega bonsaija

Postavite biljku na indirektno svjetlo. Pronađite mjesto za vaš bonsai u dijelu kuće s puno jakog, ali neizravnog svjetla. Pripazite jer mnogi prostori odmah uz prozore mogu biti problematični. Izravno sunce je preoštro, a bonsai treba držati podalje od hladnih propuha i izravne topline radijatora, koji su često postavljeni ispod prozora.

Kako napraviti bonsai

Održavajte vlažnost, ali ne prelijte vodom. Procijenite potrebe za vodom vašeg bonsaija kao što biste to učinili s bilo kojom drugom biljkom: Ubodite prst u tlo. Ako je suho, temeljito zalijte. Idealno je zalijevati kad tlo počne gubiti vlagu, što može biti svaki dan tijekom sezone rasta ili svaki drugi dan, odnosno i rjeđe kad je drvo u fazi mirovanja zimi.

Ako primijetite žućenje listova ili crne vrhove, moguće je da korijenje truli zbog previše vode. Dopustite biljci da se potpuno osuši, zatim je ponovno zalijte i pustite da se djelomično osuši prije sljedećeg zalijevanja. Ako problem potraje, tlo možda ne odvodi vodu dovoljno dobro, pa će biti potrebno presađivanje.

“Zemlja za bonsai treba dobro zadržavati vlagu, a propuštati višak vode van kroz posudu jer korijen ne smije biti potopljen u vodi. Zato što se uzgaja u plitkim, glinenim posudama, u toplijim danima, bonsai treba svakodnevno zalijevati, a treba li presađivanje to svakako treba napraviti u vrijeme mirovanja stabla, od jeseni do proljeća“, savjetuje Toni.

Bonsai, iako malen, i dalje je drvo pa većinu svojih hranjivih tvari dobiva iz sunca i zraka. Međutim, budući da su bonsai stabla ograničena na male posude s malo hranjivih tvari u tlu, na kraju će trebati gnojivo kako bi se nadomjestile hranjive tvari u tlu.

Kako presaditi bonsai u zatvorenom prostoru

Bonsai treba presađivati svake jedne do tri godine, ovisno o biljci, pa to ne morate odmah učiniti. Međutim, ako je vaš bonsai prodan u posudi bez drenažnih rupa, trebali biste ga što prije presaditi u posudu s njima.

Za održavanje bonsaija za početnike su potrebne samo škare za orezivanje i pinceta za uklanjanje osušenih listova i sitnog korova.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice