Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Priprema vrta za proljeće, što prvo treba napraviti

Zimsko vrijeme uzima danak ostavljajući podove u dvorištu prekrivene prljavštinama. Dok nam proljeće polako kuca na vrata i veselimo se vremenu koje ćemo provoditi u prirodi, treba počistiti ostatke zime i pripremiti vrt za novu sezonu.

Temperature su sve idealnije!

Do prekrasnog proljetnog vrta je dalek put, a proces počinje sada. Dolaskom ljepšeg vremena i povećanjem temperatura, uspavani vrt žudi za prvim dodirima. Priprema vrta za proljeće znači da će sve biti spremno za nove biljke i njihov rast.

Dolaskom lijepog vremena, temperature zraka nam postepeno rastu. Kada postignu pet stupnjeva Celzijevih u tlu odnosno 15 stupnjeva u zraku, potrebno je odraditi prve radove na okućnici i u vrtu.

“Prvo što možemo raditi je orezati i oblikovati živicu i ukrasno grmlje, orezati drveće, pripremiti travnjak i travnate površine za nadolazeću sezonu i pripremiti tlo u vrtu za sadnju i sijanje povrća i biljaka”, objašnjava Dean Vrček.

Što je najbitnije?

Ako sanjate o prekrasnom travnjaku, onda je prozračivanje obavezan zadatak. To je uobičajena vrtlarska praksa koja će pomoći da vaš travnjak postane gust i zelen. No prije toga, travnjak prvo treba pokositi.

Priprema travnate površine travnjaka započinje prije svega da pogledamo sam travnjak, da vidimo da li je od zimske sezone ostalo neko drveće ili lišće koje je potrebno skloniti sa travnate površine, a zatim krećemo sa prvom košnjom.

Košnja bi trebala biti na višoj razini košnje, dakle negdje tri do sedam centimetara, kako ne bi oštetili korijen trave, s obzirom na to da korijen trave pod utjecajem zimskog vremena nije priljubljen toliko uz tlo te bi se mogao oštetiti ukoliko bi kosili puno niže.

Ne zaboravite prozračiti travnjak

Travnjak prozračujemo dva puta godišnje, prvi put prije vegetacije, a sljedeći put u jesen kada ćemo ga pripremiti za zimu.

“Nakon što smo prozračili travnjak, na oguljene dijelove travnate površine dosijat ćemo travu koja će prihraniti travnjak i prevaljat ćemo ga sa valjkom za valjanje. Nakon toga obilno ćemo zaliti travnjak”, objašnjava Dean.

Kretanje zraka ključno je za rast trave, baš kao svjetlost i voda. Prozračivanje pomaže u kretanju zraka, razbija tlo i pomaže odvodnju vode, a treba ga vršiti tamo gdje je trava gažena. Ako ne prozračujete travnjak, trava bi mogla biti sklonija zbijanju što će s vremenom zaustaviti njen rast i onemogućiti pravilnu drenažu.

Početkom ožujka, odnosno prije vegetacije, treba orezati drveće

Orezujemo kako bi otklonili suhe i polomljene grane kako bi krošnja dobila prozračnost i kako bi svijetlo moglo doprijeti, te oblikujemo vanjski dio krošnje kako nam ne bi zaklanjao neke druge sadnice koje se nalaze na vrtu, naročito ako je to neki mali vrt.

Kod orezivanja živice i ukrasnog bilja prvo orezivanje također radimo u proljeće prije same vegetacije. Orezujemo ne samo da bi nam bilo lijepo oku već da bi ojačali slabije grane i dobili gustu i lijepu živu ogradu odnosno ukrasno bilje.

Bitan je alat koji koristite

Što se tiče orezivanja grana, Dean koristi 18 voltnu pilu za granje iz obitelji Home, Bosh and Garden Compatible koja je kompatibilna i sa drugim proizvođačima koji koriste istu bateriju.

Pila je mala, lagana, prilagođena je za teško dostupna mjesta, nije potreban kabel što nam omogućuje potpunu fleksibilnost, te je baterija vrlo jaka, ima 18 volti.

Lančana pila za grane ima u sebi spremnik za ulje, a pomoću pumpice ćemo svaki put dozirati ulje tako da nam lanac ne bi ostao suh te da imamo dugotrajni učinak i što duži vijek trajanja same lančane pile. Dostupna je u AL-KO-u.

Preporuča se rahljenje tla

U ovom dijelu godine pripremit ćemo tlo za sadnju i sjetvu povrća i sadnica na vrtu. Rahljenjem tla poboljšat ćemo strukturu zemlje kako bi hranjive tvari lakše doprle do biljke.

Za rahljenje tla AL-KO u ponudi ima motorne kopačice, male, srednje i velike, ovisno o tome da li proizvodimo hranu za sebe ili za daljnju prodaju.

Savršeno je vrijeme za planiranje vašeg proljetnog vrta. Pri tom obratite pažnju na količinu sunčeve svjetlosti u vašem vrtu, kako bi odabrali biljke koje će najbolje uspijevati.

alko-garden.hr

Oglas

Bilje

Biljke koje opraštaju zaborav 

Brojni su razlozi zbog koji bi trebali imati sobno bilje. Osim što neke biljke pročišćavaju zrak, dokazano je da zelenilo ublažava stres. Ako nemate vremena brinuti se o biljkama, sestre Bota naučiti će vas koje biljke zahtijevaju manje pažnje i idealne su za početnike.

Nemojte brzati s odabirom biljaka

Odlučite li se nabaviti sobnu biljku, prvo se trebate zapitati koji su uvjeti u koje ćete ju donijeti, kakav je vaš životni prostor, na koju stranu su orijentirani prozori i koliko imate svjetla u stanu.

“Drugo pitanje koje si moramo postaviti je zapravo pitanje o našem životnom stilu i našim životnim navikama, koliko uopće vremena želimo izdvojiti za njegu biljaka i onda ćemo prema tome, ako ne želimo odvojiti puno vremena, izabrati biljke koje se ne moraju često zalijevati i koje su ovako zahvalne”, objašnjava Bojana Bota.

Krenite s jednostavnijim biljkama

Za početak, najbolje je nabaviti biljke koje ne zahtijevaju puno svjetla i vode, pa mogu uspijevati u različitim uvjetima.

To je kao prvo Sanseverija, odnosno Dracena ili popularno nazvana svekrvin jezik. To je biljka koja ima dugačke zmijolike listove, može rasti u vrlo različitim uvjetima, može biti u malo mračnijem kutu, ali i u malo svjetlijem kutu i ne treba ju se zalijevati često, odnosno zalijevamo ju tek kad se zemlja potpuno prosuši.

Sljedeća biljka je Zamia kulkas, koja je jednako kao Sanseverija, može biti u mračnijem i u svjetlijem prostoru i također se zalijeva tek kad se potpuno prosuši.

Treća biljka je Aspidistra odnosno biljka koju zovu i čelična biljka, biljka od lijevanog čelika, za nju se govori da je u povijesti svašta preživjela, i zagađeni zrak za vrijeme industrijalizacije i mračne kutke dvoraca u srednjem vijeku, stoga je to definitivno biljka za mračnije urede u kojima nemate baš osobu koja će se brinuti o vašim biljkama, jer je vrlo izdržljiva.

Žuti listovi nisu razlog za paniku

Za koju god biljku da se odlučite, svakako saznajte koje uvjete ona voli.  Ako se pojave žuti listovi, nemojte paničariti.

“Razlog tomu je što su one kod proizvođača stajale u savršenim uvjetima i onda dođu kod nas u dom gdje nisu više toliko savršeni uvjeti. To je zapravo adaptacija biljke na nove uvjete i ne moramo odmah upadati u nekakvu paniku nego si samo osvijestiti da je to jednostavno tako, da će biljci trebat neko vrijeme da se prilagodi novonastalim uvjetima”, objašnjava Danijela Bota.

Koliko često trebamo zalijevati biljku?

Nije dobro odmah biljku ići presaditi jer je presađivanje biljci stres i bolje je pričekati mjesec ili dva mjeseca pa onda to napraviti kad se biljka već naviknula na novi prostor.

Koliko često biljku treba zalijevati ovisi o mjestu gdje smo ju stavili i količini svjetlosti koju dobiva.

“Što ju smjestite na svijetlije mjesto to će se supstrat brže posušiti, ako je ona na nekom malo mračnijem mjestu onda će naravno trebati i duže vremena da se supstrat posuši i duže vremena će biti između dva zalijevanja”, govori Bojana.

Zalijevanje manjim količinama obično je efikasnije od ulijevanja veće količine vode zato se preporuča metoda zalijevanja odozdo.

Ako ste spremni proučiti što koja biljka treba i posvetiti joj više vremena, spremni ste za neku napredniju biljku.

Primjerice, Alokasije traže konstantu vlažnost, vole puno svjetla, znaju biti osjetljive na truljenje korijena i toga moramo biti svjesni kako bismo biljkama pružili sve potrebno.

Sobne biljke su bezvremenski dodatak svakom interijeru i uvijek su bolji izbor od umjetnih.

Nastavite čitati

Bilje

Choncha – pametna tegla ne zaboravlja zaliti biljke

Istraživanja pokazuju da je svaki milenijalac ubio sedam kućnih biljaka.  67 posto njih za sebe kažu da su ubojice biljaka, a više od pola ispitanika nije znalo koliko svjetlosti i vode biljkama treba. Ako se i vi pronalazite u ovome, najbolje da brigu prepustite Chonchi

Hvalevrijedan StartUp projekt

Frano je nekoć bio biljko ubojica, kako sam za sebe kaže, sve dok nije odlučio svoja informatička znanja primijeniti na biljkama.

“Ja to pamtim kao veliki masakr biljki 2018. Imao sam prijateljicu koja mi je kupila par biljki i apsolutno nijedna nije preživjela više od tri mjeseca, a ono što je mene živciralo nije to, nego to što nisam znao zašto su umrle i onda kao pravi inženjer sam proveo nekih deset mjeseci automatizirajući nešto što bi mi uzelo pola sata tjedno”, prisjeća se Frano, začetnik i pokretač ovog startup projekta.

Choncha je pametna posuda temeljena na tehonologiji Internet stvari

“Mislim da je ovo baš udžbenički primjer IoT tehnologije, Internet of things. To su hardverske stvari povezane na mrežu. Choncha je bazirana na nekoj osnovnoj “widely available” tehnologiji kao Arduino i senzori koji se mogu kupiti, jedino je pumpica “custom” što smo radili od 3D printa. U planu je za vrijeme masovne proizvodnje da pređemo na brizganu plastiku umjesto 3D printane plastike i na “custom” PCV pločice i senzore”, govori Frano.

Pametna posuda proizvod je studenata varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, a nakon prijavljenog StartUpa, stupili su i u program podrške Startup@FOI.

“Za uspjeh je zaslužan fantastičan tim ljudi, njih pet – djevojke koje su završile hortikulturu, strojar, developer tima i djevojka zadužena za marketing, a ja sam samo “ljepilo” za te ljude”, skromni govori.

A što Choncha zapravo radi?

Choncha je dosta jednostavan proizvod. Postoji Choncha kao hardver, kao posuda za biljke i postoji aplikacija koja je povezana sa Chonchom. Ako nemate biljku, a želite je i ne znate ništa o tome, skinete Choncha aplikaciju i kliknete “Choncha skenira uvjete”. Choncha će kroz nekih tri do pet dana procijeniti uvjete u vašoj prostoriji.

Vjerojatno ne bi bila dobra ideja da uzmete Papračicu iz Nikaragve u vašem hodniku jer uvjeti nisu idealni, ali dobra ideja je Monstera ili recimo ako već imate Monsteru, samo je stavite u Chonchu, kliknete u aplikaciji da je unutra Monstera, a Choncha sve zna da se brine o njoj. Ona je sama zalijeva, autonomna je do nekih šest do osam tjedana, ovisi o biljci, a za sve ostalo što ne može kontrolirati sama vas upozori. Dobit ćete obavijest na mobitel da biljka npr. nema dovoljno svjetla.

Choncha je trenutno s aplikacijom povezana Bluetooth tehnologijom, no u masovnoj proizvodnji koristiti će Cloud, što će dodatno olakšati praćenje biljke bez obzira na to gdje se nalazite. Aplikacija nudi veliku bazu podataka o biljkama i njihovim idealnim uvjetima.

Svaka biljka ima određeni spektar optimalnog svjetla kojeg može primati kroz dan, optimalno vode kroz tjedan i sve dok je vaša biljka unutar tog spektra bi trebala biti ok. 

Zašto baš ovo ime?

Iako se razmišljalo o drugim imenima, radni naziv se ipak zadržao kao simpatičan i lako pamtljiv.

Dok su ideje još bile na papiru, morao je sve to nekako nazvati i sjetio se čonče – u Hercegovini čonča znači posuda, a Frano je od tamo, na kraju su svi prihvatili upravo ovo ime.

Program Startup@FOI svoje je štićenike smjestio u Tehnološki park te pruža financijsku i operativnu podršku svojim studentima te pomaže u plasiranju proizvoda na tržište. Choncha će svoj put do korisnika i sufinanciranja pokušati pronaći i putem Kickstarter kampanje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice