Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Priprema vrta za proljeće, što prvo treba napraviti

Zimsko vrijeme uzima danak ostavljajući podove u dvorištu prekrivene prljavštinama. Dok nam proljeće polako kuca na vrata i veselimo se vremenu koje ćemo provoditi u prirodi, treba počistiti ostatke zime i pripremiti vrt za novu sezonu.

Temperature su sve idealnije!

Do prekrasnog proljetnog vrta je dalek put, a proces počinje sada. Dolaskom ljepšeg vremena i povećanjem temperatura, uspavani vrt žudi za prvim dodirima. Priprema vrta za proljeće znači da će sve biti spremno za nove biljke i njihov rast.

Dolaskom lijepog vremena, temperature zraka nam postepeno rastu. Kada postignu pet stupnjeva Celzijevih u tlu odnosno 15 stupnjeva u zraku, potrebno je odraditi prve radove na okućnici i u vrtu.

“Prvo što možemo raditi je orezati i oblikovati živicu i ukrasno grmlje, orezati drveće, pripremiti travnjak i travnate površine za nadolazeću sezonu i pripremiti tlo u vrtu za sadnju i sijanje povrća i biljaka”, objašnjava Dean Vrček.

Što je najbitnije?

Ako sanjate o prekrasnom travnjaku, onda je prozračivanje obavezan zadatak. To je uobičajena vrtlarska praksa koja će pomoći da vaš travnjak postane gust i zelen. No prije toga, travnjak prvo treba pokositi.

Priprema travnate površine travnjaka započinje prije svega da pogledamo sam travnjak, da vidimo da li je od zimske sezone ostalo neko drveće ili lišće koje je potrebno skloniti sa travnate površine, a zatim krećemo sa prvom košnjom.

Košnja bi trebala biti na višoj razini košnje, dakle negdje tri do sedam centimetara, kako ne bi oštetili korijen trave, s obzirom na to da korijen trave pod utjecajem zimskog vremena nije priljubljen toliko uz tlo te bi se mogao oštetiti ukoliko bi kosili puno niže.

Ne zaboravite prozračiti travnjak

Travnjak prozračujemo dva puta godišnje, prvi put prije vegetacije, a sljedeći put u jesen kada ćemo ga pripremiti za zimu.

“Nakon što smo prozračili travnjak, na oguljene dijelove travnate površine dosijat ćemo travu koja će prihraniti travnjak i prevaljat ćemo ga sa valjkom za valjanje. Nakon toga obilno ćemo zaliti travnjak”, objašnjava Dean.

Kretanje zraka ključno je za rast trave, baš kao svjetlost i voda. Prozračivanje pomaže u kretanju zraka, razbija tlo i pomaže odvodnju vode, a treba ga vršiti tamo gdje je trava gažena. Ako ne prozračujete travnjak, trava bi mogla biti sklonija zbijanju što će s vremenom zaustaviti njen rast i onemogućiti pravilnu drenažu.

Početkom ožujka, odnosno prije vegetacije, treba orezati drveće

Orezujemo kako bi otklonili suhe i polomljene grane kako bi krošnja dobila prozračnost i kako bi svijetlo moglo doprijeti, te oblikujemo vanjski dio krošnje kako nam ne bi zaklanjao neke druge sadnice koje se nalaze na vrtu, naročito ako je to neki mali vrt.

Kod orezivanja živice i ukrasnog bilja prvo orezivanje također radimo u proljeće prije same vegetacije. Orezujemo ne samo da bi nam bilo lijepo oku već da bi ojačali slabije grane i dobili gustu i lijepu živu ogradu odnosno ukrasno bilje.

Bitan je alat koji koristite

Što se tiče orezivanja grana, Dean koristi 18 voltnu pilu za granje iz obitelji Home, Bosh and Garden Compatible koja je kompatibilna i sa drugim proizvođačima koji koriste istu bateriju.

Pila je mala, lagana, prilagođena je za teško dostupna mjesta, nije potreban kabel što nam omogućuje potpunu fleksibilnost, te je baterija vrlo jaka, ima 18 volti.

Lančana pila za grane ima u sebi spremnik za ulje, a pomoću pumpice ćemo svaki put dozirati ulje tako da nam lanac ne bi ostao suh te da imamo dugotrajni učinak i što duži vijek trajanja same lančane pile. Dostupna je u AL-KO-u.

Preporuča se rahljenje tla

U ovom dijelu godine pripremit ćemo tlo za sadnju i sjetvu povrća i sadnica na vrtu. Rahljenjem tla poboljšat ćemo strukturu zemlje kako bi hranjive tvari lakše doprle do biljke.

Za rahljenje tla AL-KO u ponudi ima motorne kopačice, male, srednje i velike, ovisno o tome da li proizvodimo hranu za sebe ili za daljnju prodaju.

Savršeno je vrijeme za planiranje vašeg proljetnog vrta. Pri tom obratite pažnju na količinu sunčeve svjetlosti u vašem vrtu, kako bi odabrali biljke koje će najbolje uspijevati.

alko-garden.hr

Oglas

Lifestyle

Ovo su najbolje biljke za spavaću sobu – čiste zrak i pobjeđuju nesanicu

Kućno bilje, točnije ono sobno, čini se ima i značajan utjecaj na naše zdravlje.

NASA je nedavno objavila rezultate provedene studije koji otkrivaju da ćemo uz pomoć određenih biljki u prostoriji disati pročišćen zrak, mirnije spavati ali se i probuditi kreativniji!

Ako se pitate koliko CO2 biljke proizvode tijekom noći, puno manje od ljudi i životinja. Uz to, neke od njih imaju i protuupalna svojstva,  a neke će vam pomoći da utonete u san u tren oka, poput lavande i valerijana.

Soba u kojoj su biljke sigurno je ljepša od sobe koja ih nema, ali zašto ne odabrati one koje će pogodovati našem zdravlju i dobrom raspoloženju? Stručnjaci izdvajaju najučinkovitije:

Spatifilum (Mirni ljiljan)

Postoji li osoba koja ne voli ljiljane i koja ih ne bi željela imati pokraj kreveta kada se probudi? Ova predivna biljka je poznata po tome što pročišćava zrak i prostoru nudi vlagu te tako nudi sve što trebate za miran san. Jednu stvar morate zapamtiti: ova biljka je otrovna i mora se čuvati van dohvata djece.

Potrebno ih je zalijevati redovno i zaštititi od direktne svjetlosti.

Lavanda

Cvijet lavande i esencijalno ulje danas su poznati diljem svijeta radi umirujućih svojstava, pa iako se ne spominje u kontekstu sobne biljke, stručnjaci kažu da je možda najbolji odabir jer će sniziti razinu krvnog tlaka i smanjiti stres. Ako vas muči nesanica, ova bi mala biljka mogla biti vaš spas.  

Mora biti izložena direktnoj svjetlosti nekoliko sati u danu i ne zahtijeva previše vode.

Bršljan (English Ivy)

Bršljan se često viđa u vrtovima te efikasno apsorbira benzene i formaldehide. Druga bi dobrobit bila ta što smiruje simptome alergija. Ako se bojite proljeća i raznih alergena i želite udisati čist zrak u prostoru, onda biste trebali razmisliti o sadnji ove biljke.

Potrebno je bilju držati na svjetlu i zalijevati redovno.

Sami napravite gnojivo za sobno cvijeće

 

Aloe Vera

Svima dobro poznata po svojim protuupalnim svojstvima i njezi kože, aloa vera je još jedna biljka koju je dobro imati u spavaćoj sobi. Stručnjaci ističu kako će vam ova biljka pomoći i da bolje spavate jer tijekom noći ona proizvodi kisik koji će pročistiti zrak u prostoru.

Biljka ne zahtijeva puno pažnje, rijetko se zalijeva ali treba sunce pa za nju potražite mjesto pokraj prozora.

Bonsai

Odlično podnose zatvorene prostore a često ih se namjerno čuva u uredu ili spavaćoj sobi. Zanimljivo je koliko dobrobiti ova biljka pruža; osim što potiče kreativnost, odlično djeluje na psihu i tijelo, pročišćava zrak i u prostor unosi vlagu. Stručnjaci smatraju da je jedna od najboljih biljki za spavaću sobu.

Nenad Sovilj progovorio o svojoj drugoj ljubavi, bonsaiu

Ova biljka zahtjeva malo više brige, ne voli biti direktno izložena suncu, ali potrebno ju je čuvati pokraj prozora.  

Kamilica

Posežemo za čajem od kamilice kada se želimo smiriti i opustiti, a isti će dobrobiti ponuditi i cijela biljka stoga stručnjaci savjetuju da se čuva blizu kreveta. Ovo je jedna od rijetkih biljki koja će vam omogućiti kvalitetan san.

Biljki ne treba puno vode i sunca.

Valerijan

Prema studiji koju je provela NASA, samo mirisanje cvijeta biljke može vas umiriti i pomoći da brže utonete u san. Kako ovu biljku krase divne boje, a ako nemate problema sa snom, možete je koristiti samo kako bi uljepšali prostor u kojem boravite.

Iako voli vodu, nemojte pretjerivati. Sunce joj je potrebno ali ne voli mu biti direktno izložena.

Nastavite čitati

Bilje

Ako su sadnice iz kvalitetnog sjemena, biljke će sigurno brže rasti

Bez kvalitetnog sjemena nema ni organskog vrta u kojem rastu zdrave biljke, čega je svjestan svaki vrtlar koji u vrtu skuplja vlastito sjeme povrća i drugih biljaka koje uzgaja.

Bez kvalitetnog sjemena nema ni organskog vrta u kojem rastu zdrave biljke, čega je svjestan

Organsko-biološki uzgoj povrća temelji se na tri osnovna načela: zdravo tlo, netretirano sjeme za sadnice i prirodan rast. Sjeme je nosilac života. Predstavlja mladu biljku u latentnom stanju, a obavijeno je sjemenom ljuskom i opskrbljeno rezervnim tvarima. Sjemenom nazivamo sve ono što se sjetvom povjerava tlu ili se u tu svrhu stavlja u promet, stoji na stranicama plantella.hr

Sjeme za sjetvu mora biti kvalitetno, odnosno visoke klijavosti, čisto i ne smije biti zaraženo bolestima. To je preduvjet za dobar rast i razvoj usjeva uz pridržavanja mjera tehnologije, za ostvarenje visokog prinosa.

Dobro je znati

Prilikom kupovine sjemena vaši su interesi zaštićeni zakonom koji propisuje standarde za čistoću i klijavost sjemena, no unatoč tome posavjetujte se s trgovcem i kupujte provjerenu kvalitetu i prekontrolirajte na ambalaži rok trajanja. U današnje vrijeme u ponudi imamo organsko i eko sjeme pa je najbolje nabaviti takvo označeno u original ambalaži.

Čuvanje sjemena

Sjeme biljaka se najčešće skladišti u staklenke ili papirnate vrećice, ambalažu u kojoj će ponajprije biti zaštićeno od vlage koja može pospješiti njegovo propadanje.

Sadnja živice – zaštitite se od pogleda živim zidom

Naime, ako se predugo čuva u lošim uvjetima, klijavost sjemena znatno će oslabjeti. Čim se navlaži, mirovanje se prekida i počnu se trošiti rezervne tvari koje su u njemu pohranjene pa ne klija poslije kad se posije.

Pri skladištenju se poželjno pridržavati nekoliko pravila:

  • Samo potpuno suho sjeme spremamo u papirnate vrećice, limene kutije i staklenke.
  • Sjeme se mora čuvati na niskim temperaturama i u suhoj i mračnoj atmosferi.
  • Klijavost sjemena ne traje vječno zbog čega kolekciju treba često obnavljati (klijavost ne prestaje odmah nego pomalo opada iz godine u godinu).
  • Zima je idealno doba za provjeru zaliha i kvalitete sjemena.
  • Vlažni zrak i visoka temperatura dva su najveća neprijatelja uskladištena sjemena.

Sjeme povrća

Kod povrća morate imati na umu da se sjeme uzima samo iz “original” biljaka, jer sjeme hibrida (ako ste kupili sjeme s oznakom F-1) neće imati iste osobine kao biljka s koje ste uzeli sjeme.

Kod korjenastog povrća koje uzgajamo radi zadebljanog korijena (mrkva, peršin, celer, cikla) taj korijen nije plod. Te biljke idu u sjeme ako ih uzgajate kao dvogodišnje biljke. Iduće godine one cvatu i tad stvaraju puno sjemenki. Isto tako sjeme stvaraju druge godine kupusnjače i blitva. Sjeme mahunarki su zapravo zrna koje koristimo za prehranu. Stoga jedan dio ostavite da dozori i osuši na biljci, pa uberite i još osušite za sjeme.

Sadnja i uzgoj sukulenata

Sadnice – sjetva ili presadnja

Sjetva se obavlja od siječnja do travnja u zaštićenom prostoru ili direktno na otvorenom, ovisno o kulturi i roku uzgoja. Ako sijete sjeme u visoko kvalitetni supstrat Bio Plantella Start dobit ćete kvalitetne presadnice, a već dva do tri tjedna stara presadnica s prvim listom je spremna za presađivanje. 

U posude, lončiće ili na otvoreno sijemo začinske biljke koje će nam najviše trebati. Već kroz nekoliko tjedana imat ćemo vlastite zalihe peršina, vlasca, bosiljka…

Direktnu sjetvu na pripremljenu gredicu obavljamo kada se temperature pozitivne jer sijanje u zemlju kada su temperature tla niske (oko 0 C) ometa klijanje  sjemenja i proces traje duže. Tako može doći i do propadanja sjemena.

Kako mlade biljke ne bi stradale od jutarnjeg mraza, zasijanu površinu možete prekriti agrotekstilom. Tako se sjetva može obaviti za oko 15 dana ranije nego pri klasičnom uzgoju. Agrotekstil se ne zateže da bi se biljke nesmetano razvijale, a bočne strane se ukopavaju kako vjetar ne bi zadigao agrotekstil.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice