Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Kako odabrati motornu kosilicu

Bez redovite košnje trava će izgledati zapušteno i neuredno, a zbog krivo odabrane kosilice taj se posao može učiniti teškim. 

Motorne kosilice najčešći su izbor, a u tom segmentu SOLO by AL-KO uređaji prednjače zbog svojih brojnih mogućnosti. 

Motorne kosilice – klasik među kosilicama

Motorne kosilice su klasik među kosilicama, isključivo zbog komponenti iz kojih su izrađene i namijenjene su za velike površine, za zahtjevne zadatke. Način na koji mi radimo kosilice, ja bih krenuo od samog kućišta koje je prešano iz jednog komada, što nam omogućuje dugi vijek rada. Zbog iznimno visokog kućišta i iznimno širokog kanala izbacivanja, protok zraka je veći od 42 posto, s time punimo zadnji dio košare jer se trava izbacuje pod lukom, s obzirom na klasične kosilice koje guraju ravno travu u koš te nam nema u kanalu zaostataka od trave. 

Donji dio postolja kosilice je zaobljen što nam omogućuje glatko klizanje po površini, nema zapinjanja za travu i čak možemo kositi puno veću travu od nekog uobičajenog, klasičnog košenja di kosimo svakih sedam dana. Dakle, možemo si priuštit da nekad i zakasnimo pa kosimo svaka dva tjedna, rekao je Dejan Vrček, AL-KO prodajni savjetnik. 

Alat za iskusne vrtlare

Prednosti AL-KO motornih kosilica

Jedna od prednosti su ručke koje se jednostavno prilagođavaju svakom korisniku. 

Možemo ju spustiti ako smo niži, možemo ju podići. Ja ću za sebe staviti u ovaj položaj. I ona mi je spremna za korištenje. 

Kosilicu možemo podesiti na 7 razina, to nam je od dva centimetara do 9. Možemo kositi travu koja nam je već malo i prerasla pa možemo koristiti bočno izbacivanje u tom slučaju. Kad nam je niža trava, onda možemo malčirati, možemo sakupljati u koš ili stražnje izbacivat. To ovisi o preferencijama svakog korisnika. Uz to ovaj model nam nudi i mogućnost varijabilnog pogona, on se također može individualno odredit prema svakom korisniku. 

Jedna od funkcija koju možemo obavljati je malčiranje. Možemo ekološki vraćat pokošenu travu na njenu površinu i prihranjivati sami travnjak. Oni su sami po sebi malo zaobljeni da bi mogli vršiti to malčiranje i s druge strane nikad nije potrebno novi nož brusiti jer se udarni rub noža u samom početku košnje se on stvara na način da se miješa zemljom i udarni rub se na taj način stvara i daje nam dugovječnost samom nožu, dodao je Vrček.

Održavanje je ključ za dugovječnost

A za dugovječnost kosilice, bitno je održavanje. Da bi ju očistili, potrebno je podignuti kosište na najvišu razinu košnje, preklopiti ručke i podignuti kosilicu. 

U ovom položaju ćemo ju lako očistiti, naša preporuka je da se čisti ili rukavicom, nekom krpom ili četkom koja neće oštetiti kosište, koje mi u tvornici zaštitimo protiv hrđanja i kiselosti trave tako da kosište bude dugotrajno. Ono što mi preporučamo i na što treba obratiti pozornost je da nikako ne prskamo kosište iz sljedećeg razloga jer često korisnici često nakon što obave košnju, počnu prskati po zagrijanom pogonu, unutar se pogona se stvara kondenzacija i tada nam razrjeđuje mast koja nam je u pogonu i pogon će s vremenom zbog nekvalitetnog podmazivanja moguće da ima i neke probleme zbog toga, tak da moramo paziti na čišćenje kosišta, rekao je Vrček. 

Lakše pokretanje kosilice

Drugi model iz SOLO by AL-KO Premium serije ima dvostruko pokretanje, a to je rezultat jednog zanimljivog podatka. 

Europsko stanovništvo je sve starije, sve više su korisnice žene i omogućava im lakše pokretanje pomoću baterije odnosno pomoću klasičnog starta, objasnio je Vrček za Dom na kvadrat. 

Dejan nam je pokazao i kosilicu iz serije Easy. Karakteristična je po prednjem pogonu što omogućuje jednostavniju košnju oko prepreka u vrtu, kao što je drveće i kretanje po uzbrdici. 

Bilo da se radi o neravnim terenima, o velikim livadama ili velikim okućnicama, bilo da želite sakupljati travu u koš, bilo da želite malčirati, bočno izbacivati, AL KO će vam ponuditi kvalitetno rješenje. 

Jurilica za laku košnju

Oglas

Bilje

Za sadnju češnjaka nije vam potreban vrt – evo kako ga uzgojiti u zatvorenom prostoru

Ako u vrtu imate prostora samo za cvijeće, češnjak će rasti i u vašem dnevnom boravku

Odlično je što postoji opcija za sadnju češnjaka u zatvorenom prostoru za one koji žive u stanovima ili nemaju vrt.

Iako je izazov uzgojiti ga u hodniku ili nekoj drugoj prostoriji, vrtlari kažu da se u tome može uspjeti. Glavica luka možda neće izrasti, ali onaj “zeleni” dio sigurno hoće i odličan je dodatak brojnim jelima.

Ne odustajte, jer uz malo truda i pravilnu njegu možete i ubrati pravu glavicu iz posude u kojoj je luk rastao. Važno je da raste na mjestu punom sunca.

Kako saditi češnjak u kući

Ako je vaš cilj uzgojiti glavice češnjaka a ne njegovo zelenilo, morate sjemenu omogućiti vernalizaciju, razvojni stadij u kojem je biljka izložena nižoj tj. određenoj temperaturi koja će biljci omogućiti kasnije prijelaz i vegetativne faze u fazu rasta.

Možete posaditi više glavica u zemlju, dokle god je posuda dovoljno velika. Razmak između njih mora biti kako bi neometano rasle. Odaberite posude koje imaju dobro drenažu kako se ne bi voda u njima zadržavala i dovela do truljenja korijena.

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Slijedite ove korake:

Češnjak kojeg planirate saditi stavite u zatvorenu vrećicu s malo zemlje,
stavite vrećicu u zamrzivač par tjedana,
nakon toga razdvojite glavicu u režnjeve,
pripremite posudu sa zemljom i stavite režanj dublje u zemlju tako da vrhovi stoje prema gore,
koristite bogatu zemlju i omogućite drenažu,
na kraju je potrebno bogato zaliti zemlju.

Kako brinuti o češnjaku u tegli?

Postoje uvjeti koje morate osigurati ako želite uzgajati češnjak u zatvorenom prostoru, u tegli. Prije svega, odaberite za njega mjesto do kojeg dopire puno sunca.

Svjetlost

Češnjaku je potrebno minimalno šest sati sunca u danu, pa je cilj staviti ga na mjesto koje će to i omogućiti. Ako mislite da biljci ne možete priuštiti toliko svjetlosti, razmislite o dodavanju umjetnog svjetla u prostoriju.

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

Zemlja

Zemlja u kojoj će rasti češnjak mora biti bogata nutrijentima te mora omogućiti dobru drenažu. Kada je u pitanju pH vrijednost zemlje, idealna je ona između 6.0 do 7.5.

zemlja-vrtni-centar-šestine-domnakvadrat
FOTO: DOMnaKVADRAT

Voda

Češnjak voli vlažno tlo, ali ne natopljeno vodom. kako biste to postigli, zalijevati je potrebno jednom tjedno, posebno kada je u fazi rasta. Iako se zemlja u posudama puno brže suši, nikako nemojte pretjerivati jer može doći do propadanja korijena.

Gnojivo

Ako želite iz svoje tegle brati češnjak, onda je gnojivo obavezno, a jednostavno možete koristiti ono za sve vrste biljaka kada češnjak sadite, a nakon toga ono bogato dušikom ili riblju emulziju – svaka tri tjedna dodajte u zemlju. Prije korištenja gnojiva, proučite što piše na deklaraciji i savjete kako se koristi.

Nastavite čitati

Bilje

Kako se riješiti mrava u vrtu? Stručnjaci otkrivaju učinkovita prirodna rješenja

Mrava se možete riješiti iz vrta bez negativnog utjecaja na biljke

Kako biste izbjegli štetu u vrtu, važno je na vrijeme reagirati i otjerati mrave
Osim vremenskih neprilika, biljke u vrtu se moraju oduprijeti i raznim nametnicima koji ima nanose štetu. Mravi mogu biti jako uporni i naporni i bez obzira na trud, rado se vraćaju u vrt. Neki preparati protiv nametnika mogu oštetiti osjetljive biljke već u korijenu. Ako možete, uvijek posegnite za prirodnim sredstvima koji nisu štetni za vaše biljke. Evo što savjetuju stručnjaci.

Talog kave stavite oko biljke

U borbi protiv mrava je dobro znati da ne vole jake mirise, kava je odličan izbor jer će ih otjerati iz vrta ali će i čuvati vaše biljke.

“Talog kave stavite oko biljke, a jak i kiselkast miris će odbijati mrave, ali će i obogatiti tlo kada se razgrađuje”, savjetuje Shannon Harlow-Ellis, etnolog i stručnjak za mrave.

Ulje nima

Važno je mravima ukloniti izvor hrane, a za njih su lisne uši prava poslastica. Stručnjak za suzbijanje insekata, Allan Bossel ističe kako će vam najbolje poslužiti ulje nima koje ćete staviti pokraj biljke koje mravi napadaju. Mrave možete uništiti kombinacijom sapuna, vode i ulja nima. Stručnjak navodi kako je isprobao i kombinaciju šećera i boraksa koja se kuha i stavi na vate, a mravi će se nahraniti tom otopinom. Ovu soluciju možete koristiti i za kućne biljke.

Kora citrusa

Djeluju slično kao i talog kave – odbijaju mrave svojim intenzivnim mirisom.
Stručnjak za vrtove, Darren Muzzy navodi kako je ovo dobra metoda, ali vam može poslužiti i voda u kojoj je stajala kora naranče.

Tu otopinu, ili konkretno kore naranče, možete staviti oko biljke ili direktno pošpricati mrave koji će vrlo brzo napustiti vaš vrt. Kora naranče će i pružiti dobrobiti biljkama jer dodaju fosfor i kalij u zemlju.

Posadite biljke koje će otjerati mrave

Biljke jakog mirisa, kao što su češnjak, menta ili ružmarin smetaju mravima i neće se uz njih predugo zadržavati, te djeluju kao prirodni repelent.

Napravite otopinu od octa

Ocat je prva pomoć u mnogim slučajevima, a poslužit će i kao repelent za naporne mrave – neće ih samo kratko otjerati nego se oni više u vrt neće vratiti.

Harlow-Ellis navodi kako je potrebno u bocu s raspršivačem staviti jednaku količinu octa i vode, a otopinu ćete pošpricati po vrtu. Ona će otjerati mrave ali i uništiti miris koji oni koriste kako bi uvijek pronašli put u vaš vrt. Iako nije štetna za biljke, izbjegavajte lišće kako biste izbjegli i štetu.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice