Povežimo se

Planiranje i uređenje

Automatizacijom kuće do manjih računa za grijanje

Automatizacija kuća više nije znanstvena fantastika već stvarnost koja je jednostavnija za korištenje nego što možete zamisliti. Sustavi za pametno upravljanje kućom povezuju više komponenti kojim se zatim upravlja putem pametnog telefona. Jedan od takvih sustava je Gealan Linear koji u kombinaciji s automatiziranim prozorskim rješenjem Texino olakšava svakodnevnu brigu o otvorenim prozorima. 

Vi ga možete spojit preko rutera i putem aplikacije upravljati prozorima, a uz naša druga rješenja kao što je Care Smart aktivni ventilacijski sustav sa rekuperacijom topline, postići potpuno automatizirani dom. Jednom kad se svi termostati i uređaji povežu u aplikaciji, čim otvorite prozor, automatski će se ugasiti ventili na radijatorima ili termostatima, rekao je Mario Barišić, prodajno tehnički savjetnik iz tvrtke Gealan.

Mario Barišić, tvrtka Gealan

Orijentiranost dizajnu

Novo razvijeni sustav, Gealan Linear s višekomornom konstrukcijom daje veću sigurnost te bolju toplinsku i zvučnu izolaciju, a privlači i svojim dizajnom.

To je profil od 74 milimetra i on je jednostavno orijentiran dizajnu, ravnim linijama, lajsne koje se vide, kutovi su na minimalno 4 stupnja tako da izgleda vrlo onako usko, elegantno i ima jednostavno te oštre i ravne linije. Klijentima se jako sviđa kad ga stavimo u nekoj foliji, možda antracitu, u nekoj boji jer tada izgleda poput aluminija, nitko ne bi pretpostavio da se radi o PVC profilu, a opet s njim dobivamo puno bolje termičke vrijednosti nego kod nekih možda opcija aluminijskih rješenja, objasnio je Barišić.

Suvremena arhitektura obožava prozore velikih dimenzija jer se time postiže već prozračnost. No, kod standardne PVC stolarije, problem stvaraju debeli profili. Gealan nudi Lumaxx seriju koja je znatno uža od uobičajenih okvira, a s većim udjelom staklene površine.

Kuća u Istri

Antun Plenković certificirani je projektant pasivnih kuća koji Lumaxx koristi zbog njegovih performansi i dizajna. Princip kod Lumaxa je da su profili okviri puno tanji, otprilike oko 25 posto, što ga čini najtanjim profilom koji sam imao priliku vidjeti. Koristeći takav profil dobili smo prvenstveno da zgrada zadovoljava vizualno, jer to je uvijek važan aspekt za investitora, potencijalne kupce i buduće goste, a taj okvir nam je dozvolio da imamo puno više staklene površine, što znači da na razini prozora imamo više svjetlosti, a zimi više sunčeve energije koja može ući u prostor i umanjiti nam potrebe za grijanjem, izjavio je Plenković

Upravo iz toga razloga je baš serija Lumaxx odabrana za pasivnu kuću u Istri koja će biti certificirana prema PH standardu.

Plenković objašnjava da se pasivna kuća radi od strane investitora jednog iz Istre, čija je ideja bila napraviti luksuznu kuću za odmor koja će prva u Hrvatskoj nositi PH certifikat. Strogi standardi za projektanta su značili mnogo izazova, a jedan od njih je bio stolarija.

Morali smo imati kvalitetan okvir zato da kroz veličinu prozora ne gubimo puno topline vani, a da možemo puno topline koja uđe unutra sačuvati kroz samo staklo. Klasični PVC okviri su obično dosta glomazni što se tiče širine samog okvira. Gealan je bio izabran u velikoj ponudi okvira kao netko tko je odgovarao performansama za takvu kuću. On ima nekoliko svojih tipova okvira koji su certificirani od strane instituta kao prigodni i kvalitetni za ugradnju na pasivne kuće, rekao je Antun Plenković za Dom na kvadrat.

Gealan kroz inovativnost i konstantno unaprjeđivanje svojih proizvoda, odgovara na sve zahtjeve tržišta i olakšava našu svakodnevnicu.

Oglas

Planiranje i uređenje

7 savjeta za jednostavnije preseljenje

Selidba je savršena prilika da se riješite stvari koje vam ne trebaju

Kada govorimo o preseljenju u novu nekretninu, većini nas količina posla zadaje glavobolje. Počinjemo gledati svoju okolinu i vrlo brzo zaključujemo kako broj osobnih stvari koje smo skupili tijekom godina možda neće stati u naš novi dom, a to vrlo lako dovodi do tjeskobe i odlaganja posla. Ali gledajte na to ovako: rješavanje i bacanje nekih stvari može uvelike olakšati preseljenje na novo mjesto.

Doduše, razvrstavanje stvari za bacanje ili doniranje samo po sebi može izazvati glavobolju. Ali vjerujte nam: isplati se. Naposljetku, u svakome od nas postoji želja za gomilanjem osobnih stvari, a selidba je savršena prilika da se riješite stvari koje vam zapravo ne trebaju. Osim toga, ako plaćate profesionalnu pomoć, manje kutija znači manji račun.

Ponudu stanova za najam možete pogledati na stranici agencije za nekretnine eurovilla.hr

Razmislite o svom novom prostoru

Bilo da smanjujete ili povećavate svoju kvadraturu, morate imati na umu što će, a što neće, stati u vaš novi prostor dok raspravljate o tome kako organizirati svoj novi prostor. Nemojte držati sav svoj namještaj ako želite imati samo formalnu dnevnu sobu i razmislite o odbacivanju ukrasnih ormarića ako gubite prostor za blagovanje.

Također, nemojte planirati pohraniti prevelike komade namještaja u skladište do dana kada budete imali veći dom. Osim ako nisu naslijeđe ili antikviteti ili imaju sentimentalnu vrijednost, vjerojatno ih se više nikada nećete sjetiti.

Zapitajte se jeste li spremni iznajmiti skladišni prostor ili iskoristiti garažu za pohranu namještaja koji vam više ne odgovara. Ako niste, vjerojatno je najbolje riješiti ga se.


Prekrasan građanski stan na vrhunskoj lokaciji

Zavirili smo u jedan građanski obiteljski stan. Izniman je po svojoj jednostavnosti, uređenju, lokaciji, apsolutno po svemu, a poseban je upravo u svojoj jednostavnosti. Više…


Rješavanje smeća

Nitko se neće iznenaditi ako budući znanstvenici otkriju da svaki ormar krije tajnu crvotočinu u drugu dimenziju. Nekako upija sve naše tajno smeće – i još uvijek ima dovoljno mjesta da se u njega ubaci sve više i više stvari. Korak br. 2 za olakšavanje selidbe je: riješite nered.

Dugo i pažljivo proučite svoju odjeću i ormare da vidite što možete izbaciti ili donirati.

Stručnjaci preporučuju da slijedite “pravilo dvije sezone” i odbacite svaki odjevni predmet koji niste nosili dvije sezone (šest mjeseci) ili više (naravno, uz neke sentimentalne iznimke).

Bacite staru dječju odjeću

Prođite kroz ormare svoje djece istim pronicljivim okom. Zapravo – budući da djeca rastu tako brzo – budite još kritičniji nego kod svoje odjeće.

Pobrinite se da preselite samo odjeću koja im pristaje. Donirajte sve što se više ne koristi ili dajte odjevne predmete prijateljima ili rodbini kojima bi mogli zatrebati, jer bebe su skupe i nekima od nas bi pomoć dobrodošla.

Ako se dogodi da vaše dijete ubrzano raste neposredno prije nego što se preselite, smatrajte to blagoslovom i svedite im ormar na najnužnije stvari. Ionako ćete im uskoro kupovati novu odjeću.

Elektronika

Svi imamo nekoliko “kostura” u ormaru. Za većinu nas ti su kosturi pokvarena elektronika. Bilo da se radi o starim prijenosnim računalima, napuknutim mobitelima ili brojnim USB-ima, te stvari vam zaista više ne trebaju. Ipak, nemojte ih samo baciti u kontejner; ovakav otpad se reciklira.

Doduše, postoji jedna iznimka: Univerzalni punjači ili kabeli čiju svrhu ne možete točno odrediti. Možda su za igraću konzolu vašeg djeteta ili onaj stari digitalni fotoaparat. Te stvari stavite u kutiju dok traje proces pakiranja. Bolje biti siguran nego žaliti kada nakon preseljenja shvatite da vam nedostaje punjač za elektroniku koja vam treba.

Sortiranje

Prođite kroz svaku prostoriju u svojoj kući, od one koja se najmanje koristi do one koja je najprometnija i sortirajte svaki predmet koji vidite. Podijelite predmete na tri hrpe: čuvanjedoniranje smeće.

Imate problema s odabirom točne hrpe? Ugledajte se na Marie Kondo i zapitajte se: “Donosi li mi ovaj predmet radost?” Ako je odgovor iskreno – da, dodajte ga na hrpu za čuvanje. Inače, vrijeme je za rastanak.

Nikada ne bismo preporučili da izbacite većinu stvari ako nemate sredstava da u potpunosti opremite svoj novi dom. No, ako se riješite nepotrebnih starih stvari, vaša će nova nekretnina biti sretniji prostor.

Nakon što posložite gomile “donacija” i “smeće“, odmah se pozabavite njima. Što duže stoje, veća je vjerojatnost da ćete u svoje kutije za preseljenje stavljati smeće. Već ste jednom rekli zbogom – nemojte se prisiljavati da ponovo proživljavate rastanak.

Odbacite duplikate

Osim ako se nečega držite iz sentimentalnih razloga, sada je vrijeme da se riješite duplikata. Dva držača vina? Više pisača? Šest stolnih lampi, a trebate samo tri? Odaberite svoje favorite, a ostatka se riješite.

Napravite “kutiju koja se prva otvara”

Posljednje pravilo o pripremi za preseljenje čini proces raspakiravanja lakšim kada dođe vrijeme za to: Napravite “kutiju koja se prva otvara“, a uključuje

–       toaletni papir

–       žarulje

–       toaletne potrepštine

–       osnovna sredstva za čišćenje

–       posteljinu.

Ova genijalna ideja sprječava vas da morate kopati po svakoj kutiji da ispunite svoje osnovne potrebe prve noći na novom mjestu – samo otvorite, raspremite i opustite se. Bitno je jasno označiti kutiju i uputite sve pomagače da upravo ovu kutiju ostave na vidljivom mjestu.

Ovi savjeti pomoći će vam da preživite prvu noć s malo manje stresa.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Kako održati kuću u odličnom stanju

Za većinu nas dom je najveća investicija, a njegovo održavanje je obavezno. Dozvolite li da lišće ispuni oluke ili da se boja ljušti, mogli biste završiti s velikim računima za popravak.

Održavanje kuće može se činiti pretjeranim, posebno za vlasnika koji prvi put dolazi u kuću i koji je navikao da stanodavac obavlja taj posao. Ali to ne mora biti zastrašujuće. Planirajte obavljanje jednog niza malih poslova po mjesecu i ostalih poslova po sezoni. Slijedite ovaj prirodni obrazac tijekom cijele godine, budite u toku s malim stvarima i vaša će kuća biti savršeno održavana.

Ponudu nekretnina možete pogledati na stranici agencije za nekretnine eurovilla.hr

Mjesečne obveze

Testirajte alarme i ostale senzore – Vaš dom je vaša najveća investicija. Provjerite rade li alati koji ga štite od nevolja.

Provjerite istrošenost električnih kabela – Ako se gumeni premaz istroši ili pukne, kabeli postaju opasnost od požara.

Očistite slavine i tuševe – Mineralne naslage iz vode iz slavine se nakupljaju i smanjuju protok vode. Uklonite perlatore i namočite ih preko noći u ocat, a zatim izribajte starom četkicom za zube.


Podizanje vrijednosti nekretnine uređenjem interijera 

Dizajn interijera ovog trosobnog stana potpisuje Paula Helena Bara, koja je svojim istančanim ukusom stanu dala posebnu luksuznu notu te dodatno istaknula njegove prednosti. Više…


Kvartalne obveze

Proljeće

Pregledajte stabla – Ako vidite puno mrtvih grana na drvetu ili drvo nije izbacilo proljetno lišće kako bi trebalo, nazovite stručnjaka koji može potražiti bolest i otkriti problem prije nego što drvo strada. Također ne želite da stablo oslabljeno bolešću padne na vašu kuću.

Očistite oluke – Oluci kontroliraju protok kišnice i otopljenog snijega na vašoj kući, štiteći vaš krov, zidove i temelje, zato je održavanje oluka od velike važnosti. Začepljeni oluci mogu uzrokovati curenje krova ili ulazak vode u kuću. Očistite ih najmanje dva puta godišnje – češće ako vam se nad krovom nalazi puno drveća.

Osvježite vanjsku boju – Ako vidite ljuštenje boje, možda ćete trebati popraviti ili staviti potpuno novi sloj boje. Završite bojenje sada prije nego što ljetne kiše i visoke temperature oštete izložene površine.

Operite kuću – Isperite zimu s vanjskog dijela svog doma dobrim pilingom. Očistite prozore i zaslone te visokotlačnim peračem uklonite prljavštinu, pijesak i plijesan s fasade. Ta prljavština s vremenom može oštetiti boju i zidove. Poprskajte kuću blagim deterdžentom koji neće oštetiti zelenilo oko kuće i isperite ga vodom. Imajte na umu da stroj za pranje jer može oštetiti obloge i ciglu.

Provjerite terasu – Hladni proljetni dani odlično su vrijeme za doradu terasa ili zamjenu trulih ili puknutih dasaka.

Pognojite svoj travnjak, drveće i grmlje – Spavali su cijelu zimu. Nahranite ih sad kada se život budi.

Ljeto

Zalijevajte biljke i okoliš – Pobrinite se da vaša zelena površina ima dovoljno vode. Neodržavan i neuredan okoliš vas može koštati.

Provjerite sustav zalijevanja – Potražite začepljene vodove, nepropusne ventile i bazene vode. Provjerite mjerače. Nazovite stručnjaka za popravke ako pronađete probleme.

Nauljite otvarač garažnih vrata – Nauljite i lanac i šarke garažnih vrata.

Provjerite ima li curenja oko wc-a i u perilicama – Nazovite vodoinstalatera ako vidite probleme.

Održavajte drveće i grmlje – Time se uklanjaju mrtve ili bolesne grane i održavaju se zdravima.

Provjerite fuge u kupaonicama i kuhinjama – Pazite da voda ne uđe između pločica i ošteti zidove i podove.

Jesen

Pognojite svoj travnjak – Dajte svom travnjaku, drveću i grmlju posljednju dozu snage prije dolaska hladnoće.

Očistite oluke – Uz jesensko opadajuće lišće, ovo će biti najveće čišćenje oluka u godini. Zapamtite, začepljeni oluci mogu uzrokovati curenje krova ili ulazak vode u vašu kuću.

Provjerite dimnjak – Pripremite se za korištenje vašeg kamina pozivom dimnjačaru na godišnji pregled i čišćenje. Trebali bi provjeriti dimnjak, ložište i zaklopku.

Očistite ventilacijski otvor sušilice – To možete učiniti sami ili zatražite majstora koji je specijaliziran za otvore za sušenje da ukloni dlačice i pregleda ventil. Sušilice za rublje mogu uzrokovati požar, a zbog začepljenog otvora, vaša sušilica može “pregrijati”.

Ispustite vodu iz bojlera – Time se uklanja nakupljeni talog koji može uništiti uređaj.

Zabrtvite curenje zraka – Uzmite nekoliko tuba brtvene mase usklađene boje i zalijepite sve pukotine između obloga, okvira prozora i vrata i bilo gdje gdje cijevi ili žice ulaze u vašu kuću. To će spriječiti ulazak vlage u vaše zidove.

Ispraznite sustava prskalica – Sva voda koja ostane u vodovima može se smrznuti i oštetiti sustav.

Omotajte izolaciju oko vanjskih slavina i cijevi u negrijanim garažama – Neizolirane cijevi mogu se zamrznuti, a kada zamrznute cijevi puknu, poplave kuću.

Zima

Pokrijte vanjsku jedinicu klima uređaja – Zaštitite ga od vremenskih nepogoda navlakama napravljenim samo za ovu svrhu.

Očistite zavojnice hladnjaka i zamrzivača – Uklanjanje naslaga prašine spiralnom četkom pomoći će boljem radu hladnjaka i duljem trajanju. Isključite hladnjak prije nego što to učinite. Ispraznite i očistite posude.

Pregledajte krov, oluke i odvodne cijevi nakon nevremena – Vaša kuća najteže udarce trpi zimi. Nazovite stručnjaka ako uočite oštećenje. Ovo je također dobro vrijeme da provjerite ima li u podrumu curenja (nakon što se tlo otopi).

Pripazite na cijevi – Jesenas ste zamotali svoje cijevi, ali postoji još nešto što možete učiniti da spriječite smrzavanje. Pustite slavinu da kaplje hladnim noćima kako bi voda tekla i obavezno držite termostat postavljen na najmanje 12 stupnjeva ako niste kod kuće.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice