Povežimo se

Planiranje i uređenje

Ovo su osnovni alati za vrtlarenje – provjerite što vam je potrebno za sadnju i održavanje

Uredite vrt i terastu kako biste u njima mogli nesmetano uživati

Ako vaš vrt treba malo ljubavi ili tek planirate urediti terasu ili okućnicu, uvijek su vam potrebni alati. Ako se pitate što vam treba kako biste stvotrili i održavali prostor koji volite, donosimo popis alata koji je svakome potreban za održavanje vrta.

Za početak je vrt potrebno vratiti u život nakon hladnog vremena, kiše i vjetra. Evo koji će vam alati pomoći:

Grablje: Osnovni predmet koji vam može puno pomoći i važan je alat za održavanje vrta, posbeno kada kosite i čištite lišće.

Tačke: Ako imate veliki vrt ili okučnicu, pametno ih je imati jer ćete lakše prenositi otpad i materijale.

Metla: Nema bolje pomoći za čišćenje terase i uklanjanja uporne prašine i lišća s podnih obloga. Metlu koju koristite za balkone i terase ipak nemojte koristiti i za čišćenje interijera.

Alat za uklanjanje korva: Ako vam korov uprorno raste u vrtu, alat koji ga uklanja će vam sigurno olakšati muke i pomoći vam da korov uklonite s korjenom.

Za održavanje površina

Gusto zelenilo je odlična pozadina za odmor tijekom dana ili ranu večeru u vrtu, ali kako bi trava i bilje izgledali savršeno, potrebno ju je održavati. Ovi alati će vam pri tome pomoći:

Kosilica: Danas ih je na tržištu puno, a one su intergalni dio održavanja travnjaka. Odaberite onu koja najviše odgovara vašim potrebana i olakšajte si posao održavanja.

Kako odabrati motornu kosilicu

Crijevo za vodu: Travi i cvijeću je potrebna voda i to često, a posao zalijevanja travnjaka ćete puno lakše obaviti ako imate dovoljno dugo crijevo kojim možete zaliti cijelu površinu.

Škare za vrtove: Ako je potrebno rubove travnjaka urediti, najlakše ćete to učiniti škarama koje služe upravo za tu svrhu.

Prozračivać travnjaka: Ovo tajno oružje za održavanje ukrasnih travnjaka jer će omogućiti prozračivanje travnjaka i dopustiti zraku i hranjivim tvarima da prodru do trave.

Za sadnju sjemena

Ako ste zamislili u svom vrtu svježe rajčice i krastvce, morate ih sami zasaditi. Osim dovoljno prostora za njih, potrebni su i određeni alati koji će vam pomoći da se vaš plan ostvari.

Lopatica: Radi se u osnovnom alatu koji je idealan za kopanje malih rupa u koje ćete staviti sjeme.

Lopata: Ona će poslužiti za rad na velikim površinama, ako želite premjestiti puno zemlje i mala vam lopatica ne može pomoći.

Vilica za vrt: Ona će vam poslužiti da uklonite korov, maknete višak zemlje ili poravnate površinu.

Za lakšu rezidbu

Koliko će vaša okućnica biti uredna ovisi i o tome koliko često uklanjate višak grana s vaših stabala. Ta navika neće samo utjecati na izgled vrta već ćete tako ukloniti grane koje nisu zdrave i dopsutiti novima da rastu.

Škare za vrt: Dobro će vam doći za uklanjje ocvalog cvijeća ili viška lišća i granćica.

Jurilica za laku košnju

Škare za rezidbu: Dovoljno su jaki da obrežu tvrde grane drveća i grmlja, ponekad debele i do dva centimetra.

Škare za grane: One imaju dovoljno dugu dršku kako biste lakše mogli dosegnuti i visoke grane.

Škare za živicu: Samo ime otkriva kako će vam poslužiti da se lakše obrežete ali i oblikujete svoju ukrasnu živicu.

Važno je odražvati alate kako bi dugo trajali

Ako se na njima nalazi zemlja, očisite alat nakon rada u vrtu. Sve vrste škara će s vremena na vrijeme zahtijevati da ih naoštirite, a to možete učiniti i sami.

Ne ostavljajte alat na hladnom i kišnom vremenu, pospremite ga u prostoriju koja je natrkivena. Ako nemate posebnu prostoriju za alat, dobro će poslužiti i kutije za pohranjivanje alata.

Oglas

Planiranje i uređenje

Najljepše ukrasne trave za vaš vrt – uvijek atraktivne i nimalo zahtjevne

One će stvoriti zanimljiv vizualni efekt u eksterijeru

Nisu invazivne i podnose mnogo sunca, lako se uzgajaju, a kad se razviju, mogu preživjeti i duža razdoblja bez vode što olakšava održavanje vrta s ukrasnim travama. Svojim gibajućim vlatima pružaju osobito zanimljivu dinamiku u vrtu i podižu strukturu prostora. Njihovoj ljepoti doprinosi i to što na blagom povjetarcu lelujaju poput morskih valova, pa djeluju vrlo smirujuće.

Pri planiranju i uređenju vrta preporučuje se sadnja ukrasne trave u grupama, jer tako najbolje dolaze do izražaja. Najčešća vrsta je pampas trava, koja ima široke vlati i bogate metlice, ali postoje i brojne druge vrste ukrasnih trava.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

Bilo da su u sredini vrta, pored jezera ili u kombinaciji s drugim biljem, ukrasne trave privlače poglede svojim čarobnim siluetama i nježnim izgledom. Njihova visina, forma, tekstura i boja pružaju bezbroj mogućnosti za stvaranje zanimljivih vizualnih efekata u eksterijeru doma

Sivoplava vlasulja

Ovu kompaktnu travu krasi predivna sivo plava boja na listovima, a može narasti i do 20 cm u visinu te će cijele godine krasiti vaš vrt. Jako dobro podnosi sunce, a možete je saditi uz druge biljke ili trave, a odlično izgledaju u povišenim gredicama.

Prugasta japanska trava

Ona je vrlo popularan ukras u vrtu, a posebna je po tome što stvara guste i zbijene busene tamno zelenih i kratkih listova. U proljeće oduševljava žutim lišćem, u ljeto će biti zeleno – zlatna, prije nego utone u zimski san. Odlično izgleda na rubovima vrta ili travnjaka, a može se saditi i u teglama.

Valjkasta zupčica

Ovu ukrasnu travu karakteriziraju zeleni listovi koji su na vrhovima jake crvene boje, koja se širi prema dnu stabljike. Raste na suncu a voli bogat i vlažno tlo.

Ove je trave lako uzgajati i održavati – odabrate najbolju za vašu okućnicu

Šumska bekica

Ova trava voli sjenu pa je možete saditi ispod drveta ili u sjeni drugog cvijeća. Trava je otporna i listovi su joj uvijek zeleni. Voli vlagu i puno organskih tvari u zemlji.

Mondo trava

Ophiopogon japonicus, zmijobrad ili mondo trava je jako cijenjena kao pomoć zdravlju, ali se rado uzgaja u vrtu i okućnici. Jako se dobro snalazi u hladu i sjeni, a tlo mora biti dobro drenirano i plodno. Svojim predivnim bojama dodaje dozu dramatičnosti vrtu.

Pampas trava

Ona je svima dobro poznata, a u novije vrijeme je i sve popularniji ukras. Njeni listovi su dugi i uski, a cvjetovi izgledaju kao male metlice. Tijekom ljeta ju je potrebno obilno zalijevati, a odlično uspijeva na suncu.

Nastavite čitati

Planiranje i uređenje

Vrtlarski poslovi koje biste trebali obaviti sada

Nije još kasno za pripremu vrta za nove biljke

Proljeće je probudilo i prirodu i vrijeme je, ako ih već niste obavili, za radove u vrtu. Krajnje je vrijeme za pripremu tla i brigu o vašim biljkama, a ovo vrijeme nudi brojne mogućnosti da pretvorite svoj vrt u rascvjetani raj.

Donosimo vam par najvažnijih vrtlarskih zadataka koji će biti u središtu pozornosti u travnju.
Jedan od prvih zadataka je uklanjanje korova. Uklonite ga ako moguće zajedno sa korijenom, jer čete jedino tako uspjeti spriječiti njegov ponovni rast. Nakon toga je tlo potrebno prozračiti i prorahliti, kako bi se pojednostavila i omogućila apsorpcija hranjivih tvari.

Idealno je vrijeme za sadnju raznog cvijeća, povrća te začinskog i ljekovitog bilja. Mnoge godišnje i višegodišnje biljke se sada mogu saditi kako bi osigurali cvjetni užitak tijekom ostatka proljeća i tijekom ljeta.

Kako odabrati motornu kosilicu

Pobrinite se za rano cvjetajuće biljke

U travnju su biljke poput tulipana i narcisa već u punom cvatu i prezentiraju se u raznim veselim bojama. Čim uvenu, ocvale cvjetne glavice treba pažljivo odrezati kako biste stalno uživali u njihovoj ljepoti.

Travnjak se isto tako lagano budi iz sna nakon kiše i hladnijih dana. Vrijeme je za prvu košnju i prozračivanje. Prilikom košnje se travnjak ne smije pre kratko kositi. Prozračivanje pak uklanja mahovinu i pomaže tlu da „dođe do zraka“.

Početkom proljeća se vraćaju i štetočine. Važno je poduzeti sve mjere za sprečavanje nastanka lisnih uši, puževa i drugih neželjenih gostiju. Koristite prirodna sredstva koja pomažu u prirodnoj borbi protiv štetočina bez zagađivanja okoliša.

Ovo su osnovni alati za vrtlarenje – provjerite što vam je potrebno za sadnju i održavanje

Iako nije više očekivan, mraz nas uvijek može iznenaditi. Budite spremni na mogućnost mraza i zaštitite osjetljive biljke.

Isplanirajte izgled svog vrta. Razmotrite sve mogućnosti koje vam nudi i razmislite o izgledu i funkcionalnosti. Uživajte u procesu uređenja svog vrta i pretvorite ga u rascvjetani raj.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice