Povežimo se

Gastro

Tjestenina s morskim plodovima

Ovaj je pojam širok u obje svoje domene budući da ima mnogo vrsta tjestenine i morskih plodova.

Tjestenine su: špageti, rezanci, makaroni svih vrsta, različite duljine i širine, od penne rigatte do canellona veličine 10 cm i širine 2 cm, pa zatim sitne i sitno rezane tjestenine do lasagna.

Morski plodovi koji obično ulaze u sastav ovoga jela jesu: škampi, prstaci, mušule, vongole i rezane sipe i lignje. Međutim, često nećete naći ni polovicu ovoga, jer mnogi koriste talijanske konzerve ili smrznute plodove iz uvoza, pa tako nema mogućnosti izbora već kako je konfekcirano.

Najčešće idu špageti s prstacima, škampima i mušulama.

Tjestenina se kuha tako da se u puno vode stavi dosta soli, jer je tjestenina tvrda i veoma malo upija sol, a puno vode je potrebno da se kasnije ne prekuha tjestenina. U kipuću vodu dodajte tjesteninu i dobro pogledajte koliko je napisano da treba kuhati. Proizvođači tjestenine su različiti, zato je važno pogledati vrijeme kuhanja (tempo di cottura).

Kada je vrijeme isteklo, ocijedite tjesteninu, ne do kraja jer uzaludno bacate škrob. Stavite u posudu malo ulja ili margarina u koju ćete odložiti tjesteninu prije nego je spojite s umakom morskih plodova.

Morske ste plodove pripremili kao i na buzaru škampe, znači treba vam ulje, češnjak, bijelo vino, rajčica, lovor, zatim sol i na koncu kuhanja celer i peršin.

To sve lijepo izmiješajte u posudi prikladne veličine, obrišite bridove, a po vrhu tjestenine izvucite svakako plodove da se vide. Izvucite bolje uzorke prstaca, mušula i škampi.

Parmezan vi nikada ne stavljajte, to čini gost prema svojemu ukusu. Ako je pravi parmezan i ako nije promijenio boju u žutu, jelo vam dobiva preko dvadeset posto na kvaliteti. Parmezan to čini i s drugim jelima.

Neka jela možete dobro spremiti i po pravom talijanskom tradicionalnom receptu, ali ako nemate pravi parmezan ili grana padano, sve vam je uzalud.

Zato prije nego se odlučite pripremati pojedina jela, zavirite što imate, a što nemate, da ne bi kao lude djevice počeli tražiti ulje jer vam se svjetiljka gasi, a parmezan ili ulje daleko od vas, a gost ante portas (pred vratima).

 

Tjestenina s morskim plodovima Dom2

 

Sve vrste tjestenina idu sa različitim plodovima mora (frutti di mare). Tjestenine kao špageti, makaroni, makarončići, rezanci, fuzili, leptirići ili bilo koja domaća tjestenina, a ona je najbolja, idu sa svim plodovima mora kao što su: škampi, mali jastozi, mogu i veliki ali su preskupi, školjke kao mušule, dagnje, vongole, kamenice (one mogu i sirove ili kao ukras ovom receptu), sipe, lignje, hobotnice, prstaci i još toliki drugi plodovi koje kuhari znaju ukomponirati i život nam uljepšati barem za onaj trenutak za stolom.

Ja sam osobno plodove mora uvijek gledao ukomponirati gledajući subraću koja će blagovati ili goste koji će doći. Po njihovim apetitima i poznavanju ovoga jela sam se ponašao i nikada nisam pogriješio. To jednako radim i sa brudetom jer svi ne znaju jesti tolike vrste riba i morskih plodova.

Dakle! Plodove mora operemo u tekućoj vodi i posušimo ih i polažemo u posudi vreloga miješanoga ulja. Pirjajući ih u većoj posudi dodajemo češnjak i kapulu da se užute. Na ovo ćemo dodati peršin i malo sosa rajčice. Slijedi dobra čaša ili pola litra bijega vina. Čekamo da vino ispari, odnosno ukuha, pa ćemo dodati sol, papar ili feferon po potrebi.

Tjesteninu smo skuhali u bogatoj i osoljenoj vodi. Ne smije se prekuhati. Ocijedimo tjesteninu i stavimo je s malo margarina u plodove mora i polako izmiješamo, odnosno pomiješamo. Ovo se sve treba ujediniti i tjestenina dokuhati i poprimiti aromu plodova mora.
Sada možemo dok je sve zajedno dodati ribanoga parmezana, ali moje iskustvo govori da je bolje ostaviti da svatko sebi stavlja parmezan. Parmezan mora biti parmezan a ne bilo kakva mljevena kora naše jedne poznate firme koja sramoti i kvari sve tjestenine. Radije ga ne stavljajte nego koristiti takav upaljeni i štetni «parmezan». Koliko god ima vrsta tjestenina i plodova mora toliko ima i vrsta dobrih pića uz ovo. No Talijani piju samo dobro vino uz ovakav dobar ukus.

U nas u samostanu rijetko dođe ovaj recept, ali ga sigurno zalijemo čašicom lijepe i dobre Žilavke ili Blatine iz Zadrina podruma.

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Avokado će krasiti vaš vrt ali i pružiti brojne dobrobiti zdravlju

Avokado ima antibakterijska i zacjeljujuća svojstva,

Ova tropska delicija pronašla je mnogo mjesta u kulinarstvu, ali i u kozmetici zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam. Prilikom kupnje obratite pozornost na stanje ploda i je li dovoljno zreo za korištenje; to ćete najbolje prepoznati po dodiru – ako je blago mekan, spreman je za konzumiranje.

Avokado ima antibakterijska i zacjeljujuća svojstva, poboljšava zdravlje kože, kose i očiju, povećava koncentraciju, čuva srce, probavu, regulira šećer, pomaže kod artritisa te sprječava nastanak raka. Dobro je poznato da je avokado visoko kalorično voće sa 160 kalorija na 100 grama ploda zbog čega se u jednom obroku ne bi trebala pojesti čitava voćka, već samo jedna trećina.

Avokado je bogat zdravim nezasićenim mastima, oko 20 grama po voćki, te vitaminima A, B, C i D. Uz to sadrži kalij i kalcij te folnu kiselinu. Što se tiče razine kalija, više ga se nalazi u avokadu nego u primjerice, banani, koja je poznata po tome. Zbog svih ovih sastojaka, avokado je jako dobar za naše zdravlje, a ovo su samo neke od njegovih dobrobiti.

Pospješuje zdravlje kože i kose

Mononezasićene masne kiseline u avokadu pomažu kod suhe kože jer joj pomažu održati vlažnost te smanjuju crvenilo i nadraženost potičući bržu obnovu. Ulje avokada zato je dobro za osjetljivu kožu i onu sklonu teškim stanjima. Zanimljivost je da ovo ulje uspijeva prodrijeti duboko u unutarnje slojeve kože gdje stimulira stvaranje kolagena i tako smanjuje bore i održava kožu mladom.

Napravite sami ljekoviti čaj i kupku od lavande

Maska za kosu od avokada dobra je za kožu i tjeme jer se brzo upija, održava elastičnost i stvara zdraviji izgled kože i kose. U kombinaciji s medom, jajetom ili maslinovim uljem, popravit će suhu kosu i vratiti joj sjaj.

Pospješuje probavu i potiče mršavljenje

Broj kalorija u avokadu (160 na 100 gr) možda ne zvuči kao nešto što bi moglo pomoći pri mršavljenju, no, zdrave masnoće u ovoj voćki stvaraju brzu sitost. Osim toga, sadrži i aminokiselinu L-karnitin koja se koristi za bolje sagorijevanje masnoća. Vitamin B potiče rad probave, a vlakna potiču izbacivanje toksina iz organizma. Osim toga, ima mogućnost balansirati pH u tijelu što pomaže kod želučanih tegoba.

Sprječava nastanak nekih tumora

Avokado ima antiupalna, antioksidativna i antikancerogena svojstva te sadrži glutation koji se u našem organizmu bori protiv slobodnih radikala, što znači da štiti od raka. Tako može pomoći prevenirati pojavu raka usne šupljine, kože i prostate kod muškaraca, a raka dojke kod žena. Smatra se da pomaže i kod smanjenja nuspojava kemoterapije.

Poboljšava koncentraciju i rad srca

Zbog visoke razine omega-3 kiseline i vitamina E, avokado održava mozak zdravim jer poboljšava cirkulaciju u prednji dio. Upravo taj dio zadužen je za razmišljanje, donošenje odluka i planiranje.

Ovo je najbolje začinsko bilje za uzgoj u domu

Vitamin E pomaže kod preveniranja oksidacije kolesterola što uz masne kiseline, fitosterole i kalij pomaže radu srca te sprječava nastanak srčanih bolesti. Uz to, smanjuje stres te razinu homocisteina koji povećava rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Ublažava simptome artritisa

Kao dobar izvor omega-3 masnih kiselina i antioksidanata, ublažava kroničnu upalu u tijelu. Tako može smanjiti i simptome artritisa i osteoartritisa.

Izvor: Ekovrtlar

Nastavite čitati

Gastro

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Perete li gljive i začine koje ste ubrali prije obroka?

Ovo voće i povrće iz vrta često ne peremo prije jela, a postoje jaki razlozi zašto bismo trebali. Preskačemo tako pranje povrća i voća kako bismo što prije napravili ručak ili mislimo kako će u doticaju s vodom namirnica promijeniti teksturu… Pitanje je i zašto oprati voće ako ćemo oguliti koru? Zašto moramo oprati kivi i gljive, otkrivamo u nastavku teksta.

Spomenimo samo da je važno prije pranja namirnica dobro oprati ruke, ukloniti sva udubljena i trule dijelove iz voća i povrća te ih nježno oprati vodom. Ako se radi o namirnici čija kora je tvrda, onda koristite četku namijenjenu isključivo za čišćenje voća i povrća.

Začini iz vrta

Svježe ubrani začini, poput bosiljka i peršina, koje ste uzgajali na prozoru sigurno su lijep prizor koji uz to savršeno miriše i dodaje okuse jelima, ali samo zato što stoje u vašoj kuhinji,ne znači da su čisti.

Kućna prašina ili posjet insekata mogu ostaviti trag na biljci pa je ipak potrebno dobro ih oprati pod mlazom hladne vode. Nakon toga ih jednostavno otresite ili obrišite papirnatim ručnikom.

Dinje

I dinje rastu iznad zemlje, a debela kora ih štiti od mikroorganizama i prljavštine. Ako dinju ne operete prije konzumacije, lako će se sva prljavština i bakterije s kore prenijeti u meso dinje i to putem noža kada ju režete.

Kako oprati dinju? Jednostavno je prije rezanja ju isperite hladnom vodom, a možete i prati četkom.

Smanjuje stres i troši kalorije – vrtlarenje je odlično za vaše zdravlje

Gljive

Puno nas vjeruje u mit da se gljive ne bi trebale prati jer će upiti tekućinu. Ali to nije istina jer se one sastoje uglavnom od vode, pa će upiti jako male količine. Kako mogu biti prljave od zemlje iz koje rastu, nježno uklonite svu prljavštinu s njih i stavite u posudu s vodom. Nježno ih trljajte rukama i prebacite na čistu krpu da se osuše.

Zelena salata

Kada se zeleno lisnato povrće kuha, vrela voda će uništiti sve mikroorganizme koji se u listovima skrivaju. Ako kako zelenu salatu termički ne obrađujemo, ipak ju je potrebno oprati prije jela. Ako salatu stavljate u sendvič ili ćete napraviti prilog, odvojite listove i svaki isperite pod mlazom hladne vode te ostavite da se ocijedi.

Najbolja kombinacija biljaka u sadnji za brži rast i zdraviji vrt

Kivi

Možda niste znali, ali sve se češće savjetuje da kora ove voćke ne guli nego jede, jer sadrži jako puno vlakana i vitamina C. Ako odlučite ostaviti koru, potrebno ju je očistiti ispod hladne vode te obrisati papirom kako biste uklonili sve nečistoće i moguće bakterije koje se na njoj nalaze.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice