Povežimo se

Gradnja

Koje su glavne razlike kod američkih i europskih prozora?

Je li istina da su prozori u Europi bolji od onih koji se postavljaju u Americi?

Ako ljeti uživate u ugodnoj temperaturi doma i vanjska temperatura zimi ne utječe bitno na promjene u kući, to znači da imate visokokvalitetne prozore kakvi se proizvode u Europi. Na drugom kontinentu, smatraju stručnjaci, ne uživaju u svim benefitima kvalitetnih prozora.
Zvuči nevjerojatno ali tek su nedavno oni postali popularni i u Americi radi svojoj svojstava, koje prije nisu upoznali.

Energetski učinkoviti prozori

Zaustaviti prodor vanjskog zraka i spriječiti odlazak onog iz prostorije važna je komponenta dobrog prozora, a upravo takve imamo u Europi. U Americi se pak proizvode prozori koji nemaju tako kvalitetnu termo izolaciju jer u pitanju nije ista razina visokoučinkovitog ostakljenja, razlog možda leži u tome što su u Americi jeftiniji energenti.

Prozori – na što sve paziti kad ih birate?

Zanimljivo je da će europska stakla zaustaviti propuštanje topline kroz prozor i za 80 posto, u usporedbi s standardnim dvostrukim staklom kakvo se ugrađuje u Americi.

Visoka kvaliteta i trajnost

Prozori su dugoročno ulaganje u stanovanje, a korištenje kvalitetnih materijala omogućava da će oni trajati dulje i oduprijeti se testu vremena. Opet se tu ističu kvalitetni materijala kao što je PVC, drvo, aluminij i kompozitni materijali. Oni će osigurati dugotrajnost, energetsku učinkovitost ali i lijep izgled. Upravo se u Europi koriste navedeni materijali, uz iznimno kvalitetno staklo – staklo sa vrlo niskim udjelom željeza koji pruža maksimalnu izolaciju.

Staklene stijene u službi održivosti

Dizajn prozora

Izgled prozora će utjecati i na izgled cijele kuće, utječu na ambijent i funkcionalnost prostorija.

Europski su prozori poznati po bezvremenskoj eleganciji i posvećenosti detaljima, ako se uspoređuju s klasičnim američkim prozorima koji se izgledom više fokusiraju na tradiciju. U Europi se prozori izrađuju u raznim oblicima i stilovima, pa je puno više mogućnosti prilikom odabira.

Zaštita od buke

Zaštita od buke i čvrste brtve su esencijalna komponenta učinkovitih prozora. Opet se ovdje ističu Europski prozori koji svojim svojstvima sprečavaju da buka s ulice ulazi u vaš dom. U Americi postoje dodaci koji se mogu ugraditi kako bi se povećala učinkovitost zaštite od buke.

Staklene stijene u službi održivosti

Održavanje prozora

Europski su prozori dizajnirani tako da zahtijevaju manje održavanja i troškova za usporedbu s onima koji se proizvode u Americi. Njihova kvaliteta i zaštita od prodiranja vlage ih čine lako održivim i zahtijevaju manje popravaka ili obnove. Kada se pravilno ugrade, mogu trajati desetljećima bez javljanja ikakvih problema.

Visoko kvalitetno staklo smanjuje ulazak topline i Uv zraka što znači da će se smanjiti troškovi za električnu energiju, grijanje i hlađenje. Isto tako se prozori u Europi mogu otvarati an različite načine što znači i kontrolu ulaska i izlaska zraka iz prostorije.

Oglas

Gradnja

Stanovanje – osnovna ljudska potreba i stambena politika RH

Praćenjem stanja u stanogradnji utvrđena je potreba za izradom Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. 

Mi govorimo u ovom trenutku o konceptu stambene politike, to nije dokument koji je od strane Vlade prihvaćen. To su prijedlozi koji proizlaze iz naših iskustva, iz naših analiza. Modeli kako se može aktivirati te stotine tisuća praznih stanova u jednoj državi, nismo mi jedini koji imamo taj problem, su financijsko porezni. Vlada mora odlučit u kom smjeru će ići. Dakle, mi nudimo rješenja, ali konačni smjer mora odlučit vlada, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ciljevi stambene politike

Stambena politika imati će za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te neposredno  utjecati na smanjenje iseljavanja, aktiviranjem praznih stambenih jedinica kojih je između 400 i 600 tisuća te kroz četiri osnovne poluge.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

To je financijska poluga, porezna poluga, zemljišna i ekološko energetska. U ovom segmentu aktiviranja praznih stambenih jedinica, jesu li to obiteljske kuće ili su stanovi, imamo dvije poluge s kojima možemo varirati, koja će biti jače upotrjebljena, koja slabije. Hoće li to biti poticaj vlasniku stana da stavi svoj stan u priuštivi najam ili će biti porezna represija ili će biti i jedno i drugo kombinirano, to sad ovisi na odluci Vlade, dodao je Uhlir.

Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40. godina starosti kojima bi se osigurao jednostavniji put do nekretnine po pristupačnijim cijenama.

Priuštivo stanovanje će omogućiti građanima koji u ovome trenutku na tržištu ne mogu kupit riješit stan ili stambeno pitanje, da li izgradit obiteljsku kuću, kupit stan ili ući u najam, potpuno je svejedno od ta tri modela, imamo dosta građana koji ne mogu riješit stambeno pitanje. Upravo zato se radi stambena politika, da kroz djelovanje ove četiri poluge koje država ima na raspolaganju omogući djelu građana priuštivo stanovanje. Kako? Povećanje ponude, odnosno aktiviranjem ovih praznih stanova ili omogućavanju neprofitnim stambenim zadrugama da više djeluju da se građani mogu samoorganizirati prema svojim potrebama ili treća situacija ili treća opcija je klasična gradnja za prodaju i kupnju stanova, izjavio je Uhlir za Dom na kvadrat.

Moderne montažne kuće su hit

Naglasak na montažnu i modularnu gradnju

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako će se poticati održiva gradnja što uključuje montažnu i modularnu gradnju.

Montažna gradnja kao jedno unaprjeđenje klasične gradnje je ima svoje poglavlje kroz tehničko tehnološki razvoj općenito gradnje u Hrvatskoj, kada moramo poraditi na tome da unaprijedimo razinu naše gradnje sa ekološkog stanovišta i sa stanovišta kružnog gospodarenja, građevinskim materijalima, prostorom i to podrazumijeva isto tako i modularno montažnu gradnju koja ima te karakteristike da se industrijski proizvode građevinski elementi, a čim je uključena industrija to znači veća razina zaštite okoliša, bolja uporaba materijala i to je zapravo smjer koji želimo više potaknut, istaknuo je.

Modularna gradnja pokazala vrhunsku arhitekturu

Stanovanje je osnovna ljudska potreba, a stanogradnja utječe na gospodarstvo države, zato će se stambenom politikom pokušati intervenirati na više razina.

Nastavite čitati

Gradnja

Pet načina za veliku uštedu vode u kućanstvu – iznenađujuće jednostavno

Pametna potrošnja vode važna je stavka za uštedu, ali i očuvanje okoliša

Voda je jedan od najvažnijih prirodnih resursa na planeti i svi dobro znamo da bez nje nema života za ljude, životinje i biljke. Kako je u pitanju limitirani resurs, važno je i da ga koristimo pametno i uštedimo kad god i koliko god možemo.

Na sreću, ušteda vode u kućanstvu je jednostavan zadatak, potrebno je samo uključiti u svakodnevicu jednostavne mjere uštede koje će kroz vrijeme učiniti veliku razliku. Evo kako to jednostavno učiniti.

1. Popravite pipu iz koje kapa voda

Ne samo da kapanje vode iz pipe ili cijevi može učiniti veliku štetu u vašem kućanstvu, u pitanju je i bespotrebno trošenje resursa. Važno je pronaći mjesto gdje voda kapa i popraviti ga. Ako je u pitanju slavina, to vjerojatno možete i sami te imate sav potreban alat, ali ako su u pitanju cijevi, pozovite majstora koji će kvar sigurno popraviti i vi ćete biti mirni još dugo vremena.

Zašto iz klima uređaja curi voda? Ovo su najčešći razlozi

2. Uključite perilicu rublja i posuđa samo kad su pune

Kada je vrijeme za pranje posuđa i rublja, nikada perilice nemojte paliti ako nisu potpuno pune jer ćete tako samo bespotrebno trošiti vodu i električnu energiju. Prema nekim podacima prosječna obitelj u Americi u godini dana perilice upali oko 300 puta, što znači veliku potrošnju vode.

Iako danas skoro svako kućanstvo ima perilicu za posuđe, neki i dalje vole posuđe prati ručno pa je savjet stručnjaka da u tom slučaju zatvorite odvod i napunite sudoper vodom ako želite biti štedljivi.

3. Pametno zalijevanje vrta

Održavanje vrta i travnjaka često zahtijeva puno vode, ali ako odaberete biljke koje se odlićno snalaze u podneblju u kojem živite i kojima nije potrebno toliko vode i koje koriste nutrijente iz zemlje, možete puno uštedjeti. Na vama je samo da se informirate koje su to biljke najbolje za vaš vrt i koje će trebati najmanje dodatne vode za rast.

Vrhunske niskoenergetske montažne kuće tvrtke Domprojekt

4. Kratko ispod tuša

Možda vam je ujutro omiljena stvar stati ispod toplog mlaza vode i tamo provesti 15 minuta, ali niste niti svjesni koliko ste vode potrošili – uzalud. Uz to, svaki put kada se tuširate, trošite i puno energije za zagrijavanje vode.

Ako skratite vrijeme tuširanja možete učiniti puno za vaš kućni budžet, ali valja napomenuti da postoje i “pametne” glave za tuš koje će pomoći pri uštedi vode i energije.

5. Gasite vodu kada perete zube

Ako ostavljate vodu da curi iz pipe kada perete zube, niste sami, to je često navika ljudi koji pritom uopće ne razmišljaju o tome koliko vode troše uzalud.

Zanimljiv podatak; ako svi članovi vaše obitelji nauče zatvarati pipu dok se peru zubi, to donosi uštedu od 30 litara vode u godini dana. Dakle jednostavno je, kada perete zube nemojte pustiti vodu da teće ako želite manje račune za potrošnju vode i energije.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice