Povežimo se

Gradnja

Prozori – na što sve paziti kad ih birate?

Prozori nam omogućuju pogled u svijet, štite nas od vanjskih utjecaja, osiguravaju svjež dotok zraka. Kako i zašto utječu na energetsku uštedu, te na što paziti prilikom njihovog odabira i ugradnje saznali smo od vrhunskih stručnjakinja.

Na povećanje ili smanjenje troškova za energiju utječu i prozori. Čine između 15 i 30 posto vanjske ovojnice zgrade, a kad su u pitanju staklene fasade taj je postotak veći.

„Kad govorimo o samom okviru, bitne su nam karakteristike okvira odnosno materijala. Kad govorimo o staklu, bitna nam je debljina stakla a možda i bitnije od toga, broj stakala, njihov međurazmak, znači na kojem međurazmaku se nalaze, punjenje tog međurostora. Znači da li je samo sa zrakom ili nekim plemenitim plinovima pa čak i jedna vrlo mala komponenta odnosno rub stakla odnosno letvica koja drži ostakljenja na tom međurazmaku. Brtve koje se nalaze prilikom nasjedanja okvira i krila prozora“, kaže nam dr.sc. Marina Bagarić sa Zavoda za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

marina-bagarić-građevinski-fakultet-zagreb
dr.sc. Marina Bagarić, Zavod za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu

Dobri prozori znače manji gubitak energije i veće energetske dobitke

Kvalitetni prozori, obavezno imaju trostruko brtvljenje i veći broj stakala.

Margareta-Zidar-EIHP
Margareta Zidar, Odjel za energetsku učinkovitost EIHP

„Energetski učinkoviti prozori su u pravilu sa tri stakla i imaju veći broj komora u samom profilu. Postoji varijanta i drvo aluminij u kojem još taj dio okvira može biti ispunjen sa toplinskom izolacijom i ovakvi prozori imaju koeficijent prolaska topline između 0.7 i 0.9, znači to je još dvostruko bolje od onog što standard kaže da bi minimalno trebalo imati, između 1.6. i 1.8.“, ističe Margareta Zidar sa Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog instituta Hrvoje Požar.

energetski-učinkoviti-prozori
Energetski učinkoviti prozori

Važan je i razmak između stakala

razmak-izmeđustakala-distanceri

Ti distanceri mogu biti aluminijski ili kompozitni. Ovaj je konkretno kompozitni. Tu možete vidjeti ova zrnca, molekular, čija je prvenstveno uloga da regulira vlagu u tom među prostoru, zapravo da ne dolazi do kondenzacije između stakala. Znači to je njegova primarna funkcija“, objašnjava na primjeru dr.sc. Marina Bagarić.

Što je to low-e premaz stakala?

Energetske gubitke smanjit će i low-e premazi čija je primarna funkcija sprječavanje pregrijavanja ljeti i zadržavanje topline prostora zimi. Low-e premaz je premaz niske emisivnosti, odatle mu i ime – Low emisiviti. To su zapravo tanki tanki, ljudskom oku, golom oku nevidljivi metalizirani premazi“, objašnjava Bagarić.

Ima li staklo vaših prozora Low-e premaz možete vidjeti ako plamen upaljača približite staklu.

low-e _premaz

Ako staklo nema low-e premaz tada će vam, odsjaj, plamen biti narančaste boje, ako ima low-e premaz onda će on biti blago roskaste-ljubičaste boje“, dodaje.

Ugradnja prozora prema RAL smjernicama

Iako danas na tržištu imamo vrhunske prozore, zbog nepravilne ugradnje može doći do njihove smanjene energetske učinkovitosti i problema poput stvaranja vlage i gljivica.

čišćenje-prozora

Dobar prozor je samo dobar, odnosno onoliko dobar koliko je dobro ugrađen. Odnosno, ukoliko je ispravno ugrađen. Danas je tehnologija napredovala, ali ispada da je problem kontakta prozora i samog zida. Da taj kontakt nije dovoljno zrakonepropusan i da nije dovoljno vodonepropusan“ ističe dr.sc. Marina Bagarić sa Zavoda za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Sprječavanje ovog problem riješava ugradnja prozora prema RAL smjernicama.

ugradnja-prozora-prema-RAL-smjernicama

Znači možemo vidjeti unutarnju ral traku, to je ona koja mora biti paronepropusna i vidimo zapravo vanjsku ral traku koja mora biti paropropuna, ali vodonepropusna. I ono što je potrebno, potrebno je koristiti odgovarajuće pjene ili ekpandirajuće brtve na sam … prozora i zida. U ovom slučaju, ovo je specifičan jedan slučaj gdje smo prozore izbacili u sloj toplinske izolacije, a sve s ciljem minizacije toplinskih mostova“, objašnjava.

Ovakva brtvljenja osiguravaju smanjenu potrebu za grijanjem prostora i postizanje veće ugodnosti u prostoru.

Kvalitetni prozori osiguravaju ugodnost u prostoru

Prozori također omogućavaju i bolje dnevno osvjetljenje. Što su veći prozori, veći dio prostora je prirodno osvjetljen i samim tim je i bolja toplinska ugodnost. Tako da u novijim zgradama su uvijek prozori većih površina i ako su još orijentirani na stranu svijeta gdje možemo ostvaritit toplinske dobitke pa samim tim i smanjiti potrebu za grijanjem prostora, onda imamo tu uštedu kroz tu mjeru da na jedan prirodan način, odnosno besplatno uvodimo energiju u prostor“, ističe Margareta Zidar sa Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog instituta Hrvoje Požar.

novi-prozori

Stavljanjem novih prozora povećat ćemo ugodnost u prostoru, ostvariti energetsku uštedu pri grijanju i hlađenju prostora, ali učiniti i veliku stvar za planet Zemlju.

„Ako gledamo da za jedan stan je prosječna potrošnja energije za grijanje 10 tisuća kilovat sati prirodnog plina i ako prozori tu sudjeluju sa nekih 30 posto u ukupnim gubicima, sa ovih 10 tisuća kilovat sati to je godišnja emisija oko 2 tone i ako smanjimo to za 30 posto, znači možemo za nekih 300 kila godišnje uštedjeti samo za energetsku bilancu jednog stana“, kaže Margareta Zidar.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Do visoke energetske učinkovitosti uz ugradnju suvremenih sustava za grijanje, hlađenje i ventilaciju

Pažljivo su birana mjesta za smještaj vanjskih jedinica kako bi se smanjio vizualni i akustični utjecaj na okružen

Obnova kurije Mihalović sama po sebi je bila zahtjevna, a ugradnja suvremenih sustava za grijanje i hlađenje, nimalo nisu olakšali taj proces. No, ipak je pronađeno rješenje.
Kurija Mihalović zbog svoje povijesne i kulturne važnosti zaštićena je građevina, zbog čega je tijekom obnove trebalo poštivati konzervatorske zahtjeve kako se ne bi narušila njezina autentičnost.

Jedan od izazova bila je ugradnja suvremenih sustava za grijanje, hlađenje i ventilaciju. Roman Radmilović, voditelj prodaje u Daikin Hrvatska ističe kako je svaka instalacija u principu zahtjevna, bilo da se radi o novogradnji ili rekonstrukciji, a posebno kada se radi o objektu koji je pod zaštitom kulturne baštine.

“I tu Daikin dolazi do izražaja sa svojih sto godina tradicije isključivo u sustavima grijanja, klimatizacije, ventilacije i hlađenja. Te rashladne tehnike su nam omogućile da pristupimo ovom projektu na način da zadovoljimo ono što je najbitnije: prije svega investitora, nakon toga arhitekte, a naravno i konzervatore.”, pojasnio je.

Kata Marunica, dipl. ing. arh. suautorica obnove kurije Mihalović navodi kako na povijesnim strukturama nije vjerojatno da će se raditi standardni sustavi grijanja i hlađenja, što znači da se nije mogla koristiti fotonaponska elektrana.

“Nismo mogli koristiti izolaciju na vanjskoj fasadi iako imamo jako debele zidove, ali korištene su suvremene dizalice topline koje ovaj prostor zaista čine ugodnim za korištenje, određeni prostori su i ventilirani, poput vinskog podruma ili cigar salona i glavnih prostorija u potkrovlju, tako da osjećaj ugode je na visokom nivou iako kažem, ne vidimo puno toga što nas zapravo grije ili hladi.”, dodaje.

Pažljivo su se birala mjesta za smještaj vanjskih jedinica kako bi se smanjio vizualni i akustični utjecaj na okruženje, a unutarnje jedinice su nevidljive.

Za unutarnje jedinice su korištene podne parapetne jedinice koje se skrivaju u parapetu, dakle, iza samog zida, odnosno stavljene su rešetke kojima su uređaji zaklonjeni od pogleda, a zadržana je njihova funkcionalnost i naravno, utjecaj buke je isto tako reduciran, sveden na minimum kako ne bi imao utjecaj na komfor krajnjeg korisnika.”, ističe Roman Radmilović te dodaje kako je Daikin već dugi niz godina u samom vrhu po pitanju energetske učinkovitosti, nešto što je danas standard koji svi zahtijevaju, i to je nešto na čemu tvrtka radi zadnjih 100 godina.

Za ovaj objekt korištene su visoko učinkovite dizalice zrak voda, EWYT 064, svaka po 64 kilovata, koje se koriste za grijanje, hlađenje, ventilaciju u ovim prostorima i pripremu potrošne tople vode.

Za postizanje visoke energetske učinkovitosti bila je potrebna suradnja svih struka uključenih u proces obnove i to je možda stavka koja je predstavljala jedan od većih izazova u ovom projektu, a da bi se to postiglo nužna je suradnja svih strana u procesu.

“Suradnja investitora s arkhitektima, arhitekata s projektantima, kao i projektanta sa samim proizvođačem opreme, i na kraju – faza izvođenja. Sve su to faze koje se moraju zadovoljiti kako bismo dobili upravo ono što je u kuriji Mihalović na kraju i postignuto. Kombinacija tehničkog znanja i poštovanja prema povijesnoj kulturnoj baštini zgrade, nužan je preduvjet za uspješnost jednog ovakvog projekta.”, zaključio je.

Modernizacija konzervatorski zaštićenih zgrada zahtijeva pažljivo planiranje i poštovanje prema njihovoj vrijednosti, a integracija suvremenih sustava mora biti izvedena s minimalnim utjecajem na originalnu strukturu, kako bi se kulturna baština sačuvala za buduće generacije

Nastavite čitati

Gradnja

Akustična zidna rješenja od reciklirane plastike – dizajnom nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Održiva i svestrana akustična rješenja iz daleke Australije uselila u Iverpanov Izlog ideja

Kad govorimo o akustičnim rješenjima, prva pomisao su akustične letvice i paneli. No, iz Australije stižu posebna rješenja vizualno privlačna, ekološki prihvatljiva i vrlo učinkovita.

Održiva i svestrana akustična rješenja iz daleke Australije uselila su se u Iverpanov Izlog ideja, a svojim dizajnom oduševljavaju već na prvi pogled.

Zintra su ploče dimenzija 280 x 122,5 i 12 milimetara debele koje se dobivaju; 65 posto od plastičnih boca iz mora, do 85, 95 posto od ostataka reciklirane plastike i otprilike 5 posto je PET iz bio izvora. Izgleda kao filc, na dodir ugodne, vizualno dojmljive, a dolazi u temeljne 24 boje. Zintra akustični paneli nisu namijenjeni izolaciji zvuka već njihova isprepletena vlakna smanjuju odjek i pozadinsku buku čineći prostor ugodnijim.

Direktor Iverpana, Mladen Jambrović ističe kako oni ovisno o načinu postavljanja imaju jako dobru apsorpciju zvuka.

“Dakle, alfa vrijednost od 0 do 30, ako je zalijepljena za čvrstu podlogu do 0,95 što znači da od 30 posto do 95 posto zvučnih valova Zintra upije, što znači čišći i bolji zvuk jer to je ono što ljudi često zanemaruju, u prostoru govore o ekologiji i svemu tome, a zanemaruju buku. Buka uvelike umanjuje i radnu sposobnost i osjećaj ugode, tako da je Zintra idealan materijal koji omogućava da se to osjetno poboljša. Kad Zintra je odmaknuta od zida, onda se ta alfa ili NFC vrijednost se poboljšava, što znači da jednostavno se stvara nekakav zračni džep unutar kojeg zvučni valovi opet ostaju zarobljeni na kvalitetniji način, a način postavljanja ovisi o željama dizajnera, odnosno investitora i jednostavno funkcionira super jednostavno, dakle, može postavit Zintru bilo tko.

Imali smo slučajeva gdje smo ju lijepili na panele za knauf, znači ove nosače za knauf, ima varijanti gdje je sa vlastitom konstrukcijom pa se ovjesi na sajle ili opet vlastita konstrukcija koja se ubušit, profili se ubuše u zid, a Zintra se samo umetne u sve to, dakle, prilično jednostavno, treba vam malo znanja, bušilica, nivelirka i to je to. “, pojasnio je.

Materijal identičan u svom cijelom presjeku daje mogućnost personalizacije i jednostavno prilagođavanje svakom prostoru.

“Može se printat po njemu, bilo koji otisak ili fotografiju postaviti na zid i usput dobiti i akustična svojstva, kažete dimenzije zida, oni isprintaju na određen broj panela koliko je potrebno da se pokrije ta površina zida i na to rasporede fotografiju. Neki vole industrijski dizajn, ciglu i beton, i ne žele napustiti taj stil i onda jednostavno se snimi ta cigla, taj beton i printa se na Zintru i imate akustični puno bolji prostor, a vizualno isti onakav kakav ste imali i prije. “, navodi Jambrović.

Zintra akustični paneli idealno su rješenje za prostore koji traže dobre akustičke i estetske performanse. To mogu biti rezidencijalni ali i komercijalni prostori.

“Kao i kod većine naših specijalnih materijala, mašta je apsolutno jedino ograničenje. S tim da kod Zintre akustični inženjeri i tehničari su surađivali i već su unaprijed pripremili vrlo bogat katalog gotovih proizvoda koji se onda dodatno mogu prilagoditi svakome prostoru. Još jedna zgodna stvar kod Zintre kad se uzimaju gotovi predlošci je mogućnost da se i velike površine i veliki zidovi opreme na način da se ne vidi ponavljajući uzorak. Dakle, vidi se samo jedan kontinuitet na tome istome zidu. Budući da su paneli napravljeni tako kad se okrenu jedan uz drugi čine jedinstvenu strukturu.”

Zintru oblikuje bogatstvo boja, uzoraka i tekstura što omogućava kreativna dizajnerska rješenja uz ekološku prihvatljivost i učinkovitu kontrolu buke.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice