Povežimo se

Gradnja

Prozori – na što sve paziti kad ih birate?

Prozori nam omogućuju pogled u svijet, štite nas od vanjskih utjecaja, osiguravaju svjež dotok zraka. Kako i zašto utječu na energetsku uštedu, te na što paziti prilikom njihovog odabira i ugradnje saznali smo od vrhunskih stručnjakinja.

Na povećanje ili smanjenje troškova za energiju utječu i prozori. Čine između 15 i 30 posto vanjske ovojnice zgrade, a kad su u pitanju staklene fasade taj je postotak veći.

„Kad govorimo o samom okviru, bitne su nam karakteristike okvira odnosno materijala. Kad govorimo o staklu, bitna nam je debljina stakla a možda i bitnije od toga, broj stakala, njihov međurazmak, znači na kojem međurazmaku se nalaze, punjenje tog međurostora. Znači da li je samo sa zrakom ili nekim plemenitim plinovima pa čak i jedna vrlo mala komponenta odnosno rub stakla odnosno letvica koja drži ostakljenja na tom međurazmaku. Brtve koje se nalaze prilikom nasjedanja okvira i krila prozora“, kaže nam dr.sc. Marina Bagarić sa Zavoda za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

marina-bagarić-građevinski-fakultet-zagreb
dr.sc. Marina Bagarić, Zavod za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu

Dobri prozori znače manji gubitak energije i veće energetske dobitke

Kvalitetni prozori, obavezno imaju trostruko brtvljenje i veći broj stakala.

Margareta-Zidar-EIHP
Margareta Zidar, Odjel za energetsku učinkovitost EIHP

„Energetski učinkoviti prozori su u pravilu sa tri stakla i imaju veći broj komora u samom profilu. Postoji varijanta i drvo aluminij u kojem još taj dio okvira može biti ispunjen sa toplinskom izolacijom i ovakvi prozori imaju koeficijent prolaska topline između 0.7 i 0.9, znači to je još dvostruko bolje od onog što standard kaže da bi minimalno trebalo imati, između 1.6. i 1.8.“, ističe Margareta Zidar sa Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog instituta Hrvoje Požar.

energetski-učinkoviti-prozori
Energetski učinkoviti prozori

Važan je i razmak između stakala

razmak-izmeđustakala-distanceri

Ti distanceri mogu biti aluminijski ili kompozitni. Ovaj je konkretno kompozitni. Tu možete vidjeti ova zrnca, molekular, čija je prvenstveno uloga da regulira vlagu u tom među prostoru, zapravo da ne dolazi do kondenzacije između stakala. Znači to je njegova primarna funkcija“, objašnjava na primjeru dr.sc. Marina Bagarić.

Što je to low-e premaz stakala?

Energetske gubitke smanjit će i low-e premazi čija je primarna funkcija sprječavanje pregrijavanja ljeti i zadržavanje topline prostora zimi. Low-e premaz je premaz niske emisivnosti, odatle mu i ime – Low emisiviti. To su zapravo tanki tanki, ljudskom oku, golom oku nevidljivi metalizirani premazi“, objašnjava Bagarić.

Ima li staklo vaših prozora Low-e premaz možete vidjeti ako plamen upaljača približite staklu.

low-e _premaz

Ako staklo nema low-e premaz tada će vam, odsjaj, plamen biti narančaste boje, ako ima low-e premaz onda će on biti blago roskaste-ljubičaste boje“, dodaje.

Ugradnja prozora prema RAL smjernicama

Iako danas na tržištu imamo vrhunske prozore, zbog nepravilne ugradnje može doći do njihove smanjene energetske učinkovitosti i problema poput stvaranja vlage i gljivica.

čišćenje-prozora

Dobar prozor je samo dobar, odnosno onoliko dobar koliko je dobro ugrađen. Odnosno, ukoliko je ispravno ugrađen. Danas je tehnologija napredovala, ali ispada da je problem kontakta prozora i samog zida. Da taj kontakt nije dovoljno zrakonepropusan i da nije dovoljno vodonepropusan“ ističe dr.sc. Marina Bagarić sa Zavoda za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Sprječavanje ovog problem riješava ugradnja prozora prema RAL smjernicama.

ugradnja-prozora-prema-RAL-smjernicama

Znači možemo vidjeti unutarnju ral traku, to je ona koja mora biti paronepropusna i vidimo zapravo vanjsku ral traku koja mora biti paropropuna, ali vodonepropusna. I ono što je potrebno, potrebno je koristiti odgovarajuće pjene ili ekpandirajuće brtve na sam … prozora i zida. U ovom slučaju, ovo je specifičan jedan slučaj gdje smo prozore izbacili u sloj toplinske izolacije, a sve s ciljem minizacije toplinskih mostova“, objašnjava.

Ovakva brtvljenja osiguravaju smanjenu potrebu za grijanjem prostora i postizanje veće ugodnosti u prostoru.

Kvalitetni prozori osiguravaju ugodnost u prostoru

Prozori također omogućavaju i bolje dnevno osvjetljenje. Što su veći prozori, veći dio prostora je prirodno osvjetljen i samim tim je i bolja toplinska ugodnost. Tako da u novijim zgradama su uvijek prozori većih površina i ako su još orijentirani na stranu svijeta gdje možemo ostvaritit toplinske dobitke pa samim tim i smanjiti potrebu za grijanjem prostora, onda imamo tu uštedu kroz tu mjeru da na jedan prirodan način, odnosno besplatno uvodimo energiju u prostor“, ističe Margareta Zidar sa Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog instituta Hrvoje Požar.

novi-prozori

Stavljanjem novih prozora povećat ćemo ugodnost u prostoru, ostvariti energetsku uštedu pri grijanju i hlađenju prostora, ali učiniti i veliku stvar za planet Zemlju.

„Ako gledamo da za jedan stan je prosječna potrošnja energije za grijanje 10 tisuća kilovat sati prirodnog plina i ako prozori tu sudjeluju sa nekih 30 posto u ukupnim gubicima, sa ovih 10 tisuća kilovat sati to je godišnja emisija oko 2 tone i ako smanjimo to za 30 posto, znači možemo za nekih 300 kila godišnje uštedjeti samo za energetsku bilancu jednog stana“, kaže Margareta Zidar.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Modularne kuće iz Hrvatske

Modularna gradnja nije i montažna. Ne izrađuju se pojedinačni elementi već se proizvode čitave prostorije, a onda se na terenu spajaju. Jedna od prvih takvih tvrtki u Hrvatskoj je Modular living čije kuće mogu biti baš po vašem ukusu.

Prvi u Hrvatskoj

Zbog sve bolje kvalitete i brojnih arhitektonskih opcija, modularna gradnja postaje sve zanimljivija. Jedna od najvećih koncertnih dvorana u Europi, Munchenski Gasteig izrađena je modularnom tehnikom. Hrvatski proizvođač Modular living krenuo je u osvajanje tržišta još prije osam godina.

“Mi najviše što radimo, radimo obiteljske objekte. Sama modularna gradnja je još gotovo pa nepoznata u Hrvatskoj, mi smo neka vrsta pionira te gradnje u Hrvatskoj, a da je budućnost svijetla, jako je svijetla”, optimističan je Tonči Viljac iz Modular livinga.

Nadodaje da su njihove kuće poznate po tome što su jedini proizvođač modularne gradnje u Hrvatskoj. To je jedan od razloga, a drugi je razlog taj što jedini koriste čeličnu konstrukciju u proizvodnji i nemaju limit u gradnji. 

Ispunjavaju želje klijenata

Modular living ne proizvodi tipske kuće već personalizirane, po mjeri korisnika, a zbog korištenja čelika za izradu konstrukcije nema ograničenja te se objekti mogu raditi do veličine devet katova. Jedna od prednosti modularne gradnje je kontrola troškova i rokova.

“Budući da mi radimo po narudžbi dovoljno je da dođete sa jednom skicom na komadu papira i onda napravimo jedan sastanak. Nakon toga sastanka svi manje-više znamo što bi to moglo biti i koliko bi vas to moglo koštati. Kad napravimo projekt i troškovnik, onda zaista znate koliko će to koštati i naravno kad znate koliko će to koštati, onda znate i koliko će vremena za to trebati i šta dobijete za tu cijenu.”

Fleksibilna i moderna arhitektura

Većina građevinskih radova odvija se u tvornici što onemogućava utjecaj lošeg vremena na gradnju. Projekt modularne gradnje sadrži arhitektonske specifikacije i unaprijed utvrđene materijale, koje korisnik sam bira, a gotov objekt minimalno se razlikuje od objekta klasične gradnje.

Modularna gradnja je fleksibilna i moderna arhitektura, prilagođena korisnicima s visoko postavljenim zahtjevima energetske učinkovitosti.

“Mi radimo i termoizolaciju i hidroizolaciju. Dakle, radimo kompletan objekt. Što se tiče termoizolacije mi u 80 centimetara imamo ekvivalent 35 centimetara termo vune. To je sloj naših materijala koje koristimo u proizvodnji.”

Velika ušteda za klijente

Modularni objekti također zahtijevaju građevinsku dozvolu, osim ako lokacijska ne nalaže drugačije, a nakon svih dobivenih dozvola treba pripremiti i zemljište za postavljanje kuće.

“Priprema zemljišta je naravno potrebna, ali za naše objekte nije potrebna ravna betonska ploča što je velika ušteda klijentima. Z objekt od pedeset kvadrata treba između šest i sedam tisuća eura betonskih radova što je dobra ušteda za sam namještaj u objektu, tako da za naše objekte, budući da ne treba betonska ploča, radimo natakarske stope i objekti konstantno stoje u zraku”, objašnjava Tonči.

Sve su popularnije

Individualni pristup svakom projektu i maksimalna posvećenost omogućuju dodatne korekcije na objektu sve do završetka čelične konstrukcije i spajanja na terenu. Modularne kuće hrvatske proizvodnje sve su traženije na tržištu. 

Modular living objekti smatraju se mobilnima, bez obzira što nemaju kolica, no način postavljanja omogućuje prenošenje na drugu lokaciju. Korištenjem održivih materijala i postizanjem visoke razine energetske učinkovitosti čini ih poželjnim objektima za stanovanje. 

Nastavite čitati

Gradnja

Visina i veličina prostora određuju jačinu klima uređaja

Porast žive u termometru podsjeća nas da je idealno vrijeme za kupnju klima uređaja. Potražili smo savjete stručnjaka o najboljem odabiru i mjestu postavljanja vanjske i unutarnje jedinice kao i rješenja za apartmane.

O čemu treba voditi računa pri odabiru klima uređaja?

Svi klima uređaji rade na istom principu – uklanjaju toplinu i vlagu iz zraka u interijeru i vraćaju ohlađeni zrak. Većina klimatskih jedinica to radi korištenjem plina za hlađenje, kompresorom te zavojnicom kondenzatora i isparivača koji zajedno isporučuju hladan zrak.

Kad odabira klima uređaja razmislite o svom budžetu, klimi u kojoj živite te veličini i rasporedu svog doma.

“Klima uređaj je najbitnije odabrati prema veličini prostora koji se misli hladiti ili i dodatno i grijati, jer o snazi klime ovisi učinak samog hlađenja ili eventualno grijanja. Najbitnije je napomenuti da se kod klima uređaja gleda kvadratura prostora, ali je jako bitno napomenuti da utječe i visina samog stropa, a općenito i izolacija prostora”, objašnjava Igor Maričić iz Pevexa.

“Kroz staklo, pogotovo ako su vani visoke temperature, topli zrak jače prodire u prostoriju, te ju treba jače hladiti. Zato je bitno znati kod odabira klima uređaja kakav je prostor”, nadodaje Igor.

Snaga klima uređaja ovisi o veličini prostora

Klima od tri i pol kilovata je namijenjena za prostor od otprilike 35 kvadrata sa nekakvom normalnom izolacijom, normalnom visinom stropa.

Koristite li klimu redovito, odaberite onu s antibakterijskim filterima i filterima za prašinu. Bolje hlađenje i veću energetsku učinkovitost imaju klime s inverter tehnologijom. Inverter će održavati zadanu temperaturu i raditi minimalnom snagom te tako znatno uštedjeti na struji.

Osim učinkovitosti, treba uzeti u obzir i trošak instalacije

“Kod montaže klima uređaja u cijenu montaže ulazi tri metra cijevi. Od vanjske do unutarnje jedinice. Može biti i deset metara, ali automatski klima gubi na plinu. Zašto? Jer ona mora deset metara gurati plin iz jedinice, što bi značilo da treba napraviti dodatno punjenje plinom”, objašnjava Igor.

Kupnjom klima uređaja u Pevexu osigurana je montaža od ovlaštenih i stručnih osoba te samim time automatski i garancija koja može biti dvije do pet godina ovisno o modelu klima uređaja.

Svaka klima ima svoju vanjsku i unutarnju jedinicu, a ako nema prostora za postavljanje više vanjskih jedinica na raspolaganju su split sistemi vrhunskih performansi i odličnih značajki.

Mono i split sistemi

“Mono sistem je znači jedna vanjska jedinica jedna unutarnja klime, a multi split sistem je kad je jedna vanjska jedinica, a više unutarnjih. Znači, to može biti tri, četiri, pet klima uređaja u različitim prostorijama.

Prednosti split sistema klima su bolja učinkovitost hlađenja i grijanja, manja razina buke u unutarnjem prostoru i bolja energetska učinkovitost.

Svaka unutarnja jedinica unutar multi split sistema ima svoj upravljač i potpuno je neovisna o drugim unutarnjim jedinicama. Snaga vanjske jedinice automatski se raspoređuje na sve unutarnje, a korisnik ne osjeća nikakvu razliku u korištenju. Ako ne postoji opcija postavljanja vanjske jedinice klime, treća je opcija prijenosna klima.

Prijenosne klime – prednosti i mane

Prednost prijenosnih klima je što se može koristiti u više prostorija jer je prenosiva, dok je mana je to što je kompresor u samom prostoru pa je malo bučnije. Buka prijenosne klime je oko 50 decibela otprilike, ovisno o jačini i mora imati odvod zraka spojeno negdje van, bio to dimnjak, kroz prozor.

Prijenosne klime se u prosjeku kreću maksimalno do nekakvih tri i pol otprilike kilovata, to je za prostor maksimalno trideset do trideset pet kvadrata.

Održavanje odgovarajuće temperature interijera energetski je izazovan proces, zato prema navedenim parametrima izaberite najbolju opciju za sebe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice