Povežimo se

Gradnja

Prozori – na što sve paziti kad ih birate?

Prozori nam omogućuju pogled u svijet, štite nas od vanjskih utjecaja, osiguravaju svjež dotok zraka. Kako i zašto utječu na energetsku uštedu, te na što paziti prilikom njihovog odabira i ugradnje saznali smo od vrhunskih stručnjakinja.

Na povećanje ili smanjenje troškova za energiju utječu i prozori. Čine između 15 i 30 posto vanjske ovojnice zgrade, a kad su u pitanju staklene fasade taj je postotak veći.

„Kad govorimo o samom okviru, bitne su nam karakteristike okvira odnosno materijala. Kad govorimo o staklu, bitna nam je debljina stakla a možda i bitnije od toga, broj stakala, njihov međurazmak, znači na kojem međurazmaku se nalaze, punjenje tog međurostora. Znači da li je samo sa zrakom ili nekim plemenitim plinovima pa čak i jedna vrlo mala komponenta odnosno rub stakla odnosno letvica koja drži ostakljenja na tom međurazmaku. Brtve koje se nalaze prilikom nasjedanja okvira i krila prozora“, kaže nam dr.sc. Marina Bagarić sa Zavoda za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

marina-bagarić-građevinski-fakultet-zagreb
dr.sc. Marina Bagarić, Zavod za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu

Dobri prozori znače manji gubitak energije i veće energetske dobitke

Kvalitetni prozori, obavezno imaju trostruko brtvljenje i veći broj stakala.

Margareta-Zidar-EIHP
Margareta Zidar, Odjel za energetsku učinkovitost EIHP

„Energetski učinkoviti prozori su u pravilu sa tri stakla i imaju veći broj komora u samom profilu. Postoji varijanta i drvo aluminij u kojem još taj dio okvira može biti ispunjen sa toplinskom izolacijom i ovakvi prozori imaju koeficijent prolaska topline između 0.7 i 0.9, znači to je još dvostruko bolje od onog što standard kaže da bi minimalno trebalo imati, između 1.6. i 1.8.“, ističe Margareta Zidar sa Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog instituta Hrvoje Požar.

energetski-učinkoviti-prozori
Energetski učinkoviti prozori

Važan je i razmak između stakala

razmak-izmeđustakala-distanceri

Ti distanceri mogu biti aluminijski ili kompozitni. Ovaj je konkretno kompozitni. Tu možete vidjeti ova zrnca, molekular, čija je prvenstveno uloga da regulira vlagu u tom među prostoru, zapravo da ne dolazi do kondenzacije između stakala. Znači to je njegova primarna funkcija“, objašnjava na primjeru dr.sc. Marina Bagarić.

Što je to low-e premaz stakala?

Energetske gubitke smanjit će i low-e premazi čija je primarna funkcija sprječavanje pregrijavanja ljeti i zadržavanje topline prostora zimi. Low-e premaz je premaz niske emisivnosti, odatle mu i ime – Low emisiviti. To su zapravo tanki tanki, ljudskom oku, golom oku nevidljivi metalizirani premazi“, objašnjava Bagarić.

Ima li staklo vaših prozora Low-e premaz možete vidjeti ako plamen upaljača približite staklu.

low-e _premaz

Ako staklo nema low-e premaz tada će vam, odsjaj, plamen biti narančaste boje, ako ima low-e premaz onda će on biti blago roskaste-ljubičaste boje“, dodaje.

Ugradnja prozora prema RAL smjernicama

Iako danas na tržištu imamo vrhunske prozore, zbog nepravilne ugradnje može doći do njihove smanjene energetske učinkovitosti i problema poput stvaranja vlage i gljivica.

čišćenje-prozora

Dobar prozor je samo dobar, odnosno onoliko dobar koliko je dobro ugrađen. Odnosno, ukoliko je ispravno ugrađen. Danas je tehnologija napredovala, ali ispada da je problem kontakta prozora i samog zida. Da taj kontakt nije dovoljno zrakonepropusan i da nije dovoljno vodonepropusan“ ističe dr.sc. Marina Bagarić sa Zavoda za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Sprječavanje ovog problem riješava ugradnja prozora prema RAL smjernicama.

ugradnja-prozora-prema-RAL-smjernicama

Znači možemo vidjeti unutarnju ral traku, to je ona koja mora biti paronepropusna i vidimo zapravo vanjsku ral traku koja mora biti paropropuna, ali vodonepropusna. I ono što je potrebno, potrebno je koristiti odgovarajuće pjene ili ekpandirajuće brtve na sam … prozora i zida. U ovom slučaju, ovo je specifičan jedan slučaj gdje smo prozore izbacili u sloj toplinske izolacije, a sve s ciljem minizacije toplinskih mostova“, objašnjava.

Ovakva brtvljenja osiguravaju smanjenu potrebu za grijanjem prostora i postizanje veće ugodnosti u prostoru.

Kvalitetni prozori osiguravaju ugodnost u prostoru

Prozori također omogućavaju i bolje dnevno osvjetljenje. Što su veći prozori, veći dio prostora je prirodno osvjetljen i samim tim je i bolja toplinska ugodnost. Tako da u novijim zgradama su uvijek prozori većih površina i ako su još orijentirani na stranu svijeta gdje možemo ostvaritit toplinske dobitke pa samim tim i smanjiti potrebu za grijanjem prostora, onda imamo tu uštedu kroz tu mjeru da na jedan prirodan način, odnosno besplatno uvodimo energiju u prostor“, ističe Margareta Zidar sa Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog instituta Hrvoje Požar.

novi-prozori

Stavljanjem novih prozora povećat ćemo ugodnost u prostoru, ostvariti energetsku uštedu pri grijanju i hlađenju prostora, ali učiniti i veliku stvar za planet Zemlju.

„Ako gledamo da za jedan stan je prosječna potrošnja energije za grijanje 10 tisuća kilovat sati prirodnog plina i ako prozori tu sudjeluju sa nekih 30 posto u ukupnim gubicima, sa ovih 10 tisuća kilovat sati to je godišnja emisija oko 2 tone i ako smanjimo to za 30 posto, znači možemo za nekih 300 kila godišnje uštedjeti samo za energetsku bilancu jednog stana“, kaže Margareta Zidar.

Gradnja

Očekuju li nas novi natječaji za energetsku obnovu?

O planovima Vlade za energetsku obnovu obiteljskih kuća te potencijalnim natječajima u ovoj godini razgovarali smo s ravnateljicom uprave za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, projekte i programe Europske unije – Irenom Križ Šelendić.

Cilj programa energetske obnove obiteljskih kuća

Fond je imao alokaciju od 390 milijuna kuna, a upravo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sve pozive koji se zaprime provodi. Pristiglo je preko 8000 prijava, a oko 5000 prijava je odobreno i ti su pozivi u fazi realizacije.

Poziv je bio raspisan krajem prošle godine, u rujnu 2022., za zgrade oštećene u potresu koje bi uz konstruktivnu ili nekonstruktivnu obnovu provele i energetsku, zajedno ili nakon obnove od potresa.

To je bila alokacija od 100 milijuna kuna, a poziv je trajao do 31.12. S 390 milijuna pokrilo se oko 5000 prijava.

Ovaj program je u fazi nacrta, još uvijek nije donesen, a predviđen je za razdoblje do 2030., te se bavi segmentom obiteljskih kuća koje čine gotovo 50 posto ukupnog fonda.

Ciljevi su podupiranje zelene tranzicije i dekarbonizacije zgrada. Glavni cilj je izražen u metrima kvadratnim, a potrebno je obnoviti oko 11 milijuna kvadratnih metara u obiteljskim kućama do 2030., a ostali ciljevi su izraženi u uštedama energije.

Koje mjere će se sufinancirati?

Izolacija vanjskih zidova, izolacija kosog krova prema negrijanom tavanu, izolacija ravnog krova, izolacija poda prema tlu, vanjska stolarija, zatim mjere ugradnje obnovljivih izvora energije za grijanje, za toplu vodu, za proizvodnju struje, fotonaponski sustavi, solarni sustavi za proizvodnju tople vode, kotlovi na bio masu i dizalice topline.

Ideja je da više ne bude posebnih poziva za obnovljive izvore, nego da to sve bude jedan poziv, pa ovisno o kriterijima građani će odabrati koje mjere žele sufinancirati. Isto tako može se sufinancirati jedna pojedinačna mjera ili više mjera.

Što se očekuje od novog programa za razdoblje do 2030. godine?

Za pojedinačne mjere sufinanciranja predviđa se maksimalna stopa od 40 posto, a one koje idu na integralnu obnovu s kojom se postižu više uštede idu s maksimalnom stopom od 60 posto.

Mogu se očekivati neki noviteti koji će na vrijeme biti objavljeni. Bitno je reći da osim ovih energetskih koristi, kao što je ušteda, energetska neovisnost, također tu je i smanjenje rizika od energetskog siromaštva, smanjenje loših utjecaja na zdravlje, raste vrijednost nekretnina, također u gospodarstvu raste proizvodnja građevinskih proizvoda, povećava se broj radnih mjesta.

Koristi od programa su višestruke, a ono što je najvažnije jest da se iz dugoročne strategije zadovolje ciljevi.

Energetska obnova višestambenih zgrada

U 2023. stupa na snagu zaključak Vlade koji u Ministarstvu moraju provesti. Zaduženje je dobio i Fond, a to je da do rujna raspiše javne pozive i za obiteljske kuće i za višestambene zgrade, a sve skupa to je alokacija od gotovo jedne milijarde kuna.

Pola će ići na obiteljske kuće, pola na višestambene zgrade. Uz to višestambene zgrade se također financiraju i europskim sredstvima. Uz nacionalna sredstva za višestambene zgrade, tu su i europska sredstva za obnovu.

Nastavite čitati

Gradnja

Zdraviji interijeri u energetski samoodrživom domu

Kuća sa suvremenim sistemima za korištenje obnovljivih izvora energije ima puno prednosti. Ona je energetski samoodrživa, a zrak u prostorijama je kvalitetniji. Stručnjaci iz tvrtke Inova Pro pokazali su nam kako stvoriti zdrave interijere s niskom energetskom potrošnjom.

Pametnim kombiniranjem tehnologije do smanjene potrošnje

Kuće gotovo nulte energije standard su već gotovo dvije godine, a da bi se takve kuće izgradile potrebni su izračuni stručnjaka. Kad je riječ o sustavima grijanja, hlađenja i ventilacije, stručnjake smo potražili u tvrtki Inova Pro.

Podno grijanje je električno i u sprezi sa fotonaponskim sustavom, zato jer je na struju i neovisno je od dizalica topline. Sustav je neovisan jer nema vanjsku jedinicu, već radi isključivo na struju i tako umanjujemo potrošnju pomoću fotonaponskog sustava.

U dobro izoliranim novogradnjama jako je važno da imaju dobru ventilaciju. U ovom slučaju s rekuperacijom.

Kako funkcionira?

Na fasadi je postavljen rekuperator topline koji radi reverzibilno. On 70 sekundi izbacuje toplinu van korištenjem keramičkog izmjenjivača topline na kojem se ona skuplja i onda nakon 70 sekundi on u suprotnom smjeru upuhuje svježi zrak. Keramički izmjenjivač u procesu predaje toplinu svježem zraku koheg upuhuje, a sam zrak se u procesu i filtrira.

Tako se iz prostora izbacuje vlaga te se stvaraju zdraviji interijeri. Osim zdravlja, ne treba zanemariti nisku potrošnju takvih sustava.

Osigurava 90% energetskih potreba

“Režije ne bi trebale ići u nebo, zapravo bi fotonaponska elektrana zajedno sa rekuperatorima, zajedno sa ovom stolarijom, dobrom izolacijom, fasadom, termotopom, trebala osigurati nam zadovoljenje 90% naših potreba, ako ne i nešto više, sve ovisi o broju sunčanih sati, tako da dugoročno gledano, iako je u ovoj kući gotovo sve na struju, mi bismo te struje trebali sami proizvoditi dovoljno za svoje potrebe.” predviđa gospodin Mijić.

Grijanje i hlađenje

Za toplu vodu koristit će se dizalica topline zrak – zrak. One mogu služiti i za grijanje i hlađenje, ali u tvrtci Inova Pro uvijek nastoje sustav hlađenja odvojiti od ostalih sustava.

Razlog je taj što u ljetnim danima kada se hladi prostor, a u slučaju kada trebate toplu vodu, morate stati sa hlađenjem i obrnuti cijeli proces dizalice topline i prebaciti se na potrošnu toplu vodu. Time se smanjuje životni vijek samoga izmjenjivača.

Ovo će dom hladiti pomoću split sustava koji ima zidne unutarnje jedinice i vanjske koje služe i za dogrijavanje, pa u slučaju da imamo jako ekstremno niske temperature zimi, moguće je na brzinu dogrijati prostor, a onda ćemo podnim grijanjem nastaviti temperirati taj dio prostora i povećati ugođaj.

Prilagodba vlastitim potrebama

Stručnjaci u Inova Pro uvijek se trude zamršene strojarske sustave prilagoditi svojim korisnicima, a s razinom prilagodbe sustava u ovom je slučaju zadovoljan i investitor.

Kuće koje proizvode gotovo svu energiju koju troše definitivno su budućnost.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice