Povežimo se

Gradnja

Prozori – na što sve paziti kad ih birate?

Prozori nam omogućuju pogled u svijet, štite nas od vanjskih utjecaja, osiguravaju svjež dotok zraka. Kako i zašto utječu na energetsku uštedu, te na što paziti prilikom njihovog odabira i ugradnje saznali smo od vrhunskih stručnjakinja.

Na povećanje ili smanjenje troškova za energiju utječu i prozori. Čine između 15 i 30 posto vanjske ovojnice zgrade, a kad su u pitanju staklene fasade taj je postotak veći.

„Kad govorimo o samom okviru, bitne su nam karakteristike okvira odnosno materijala. Kad govorimo o staklu, bitna nam je debljina stakla a možda i bitnije od toga, broj stakala, njihov međurazmak, znači na kojem međurazmaku se nalaze, punjenje tog međurostora. Znači da li je samo sa zrakom ili nekim plemenitim plinovima pa čak i jedna vrlo mala komponenta odnosno rub stakla odnosno letvica koja drži ostakljenja na tom međurazmaku. Brtve koje se nalaze prilikom nasjedanja okvira i krila prozora“, kaže nam dr.sc. Marina Bagarić sa Zavoda za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

marina-bagarić-građevinski-fakultet-zagreb
dr.sc. Marina Bagarić, Zavod za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu

Dobri prozori znače manji gubitak energije i veće energetske dobitke

Kvalitetni prozori, obavezno imaju trostruko brtvljenje i veći broj stakala.

Margareta-Zidar-EIHP
Margareta Zidar, Odjel za energetsku učinkovitost EIHP

„Energetski učinkoviti prozori su u pravilu sa tri stakla i imaju veći broj komora u samom profilu. Postoji varijanta i drvo aluminij u kojem još taj dio okvira može biti ispunjen sa toplinskom izolacijom i ovakvi prozori imaju koeficijent prolaska topline između 0.7 i 0.9, znači to je još dvostruko bolje od onog što standard kaže da bi minimalno trebalo imati, između 1.6. i 1.8.“, ističe Margareta Zidar sa Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog instituta Hrvoje Požar.

energetski-učinkoviti-prozori
Energetski učinkoviti prozori

Važan je i razmak između stakala

razmak-izmeđustakala-distanceri

Ti distanceri mogu biti aluminijski ili kompozitni. Ovaj je konkretno kompozitni. Tu možete vidjeti ova zrnca, molekular, čija je prvenstveno uloga da regulira vlagu u tom među prostoru, zapravo da ne dolazi do kondenzacije između stakala. Znači to je njegova primarna funkcija“, objašnjava na primjeru dr.sc. Marina Bagarić.

Što je to low-e premaz stakala?

Energetske gubitke smanjit će i low-e premazi čija je primarna funkcija sprječavanje pregrijavanja ljeti i zadržavanje topline prostora zimi. Low-e premaz je premaz niske emisivnosti, odatle mu i ime – Low emisiviti. To su zapravo tanki tanki, ljudskom oku, golom oku nevidljivi metalizirani premazi“, objašnjava Bagarić.

Ima li staklo vaših prozora Low-e premaz možete vidjeti ako plamen upaljača približite staklu.

low-e _premaz

Ako staklo nema low-e premaz tada će vam, odsjaj, plamen biti narančaste boje, ako ima low-e premaz onda će on biti blago roskaste-ljubičaste boje“, dodaje.

Ugradnja prozora prema RAL smjernicama

Iako danas na tržištu imamo vrhunske prozore, zbog nepravilne ugradnje može doći do njihove smanjene energetske učinkovitosti i problema poput stvaranja vlage i gljivica.

čišćenje-prozora

Dobar prozor je samo dobar, odnosno onoliko dobar koliko je dobro ugrađen. Odnosno, ukoliko je ispravno ugrađen. Danas je tehnologija napredovala, ali ispada da je problem kontakta prozora i samog zida. Da taj kontakt nije dovoljno zrakonepropusan i da nije dovoljno vodonepropusan“ ističe dr.sc. Marina Bagarić sa Zavoda za materijale Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Sprječavanje ovog problem riješava ugradnja prozora prema RAL smjernicama.

ugradnja-prozora-prema-RAL-smjernicama

Znači možemo vidjeti unutarnju ral traku, to je ona koja mora biti paronepropusna i vidimo zapravo vanjsku ral traku koja mora biti paropropuna, ali vodonepropusna. I ono što je potrebno, potrebno je koristiti odgovarajuće pjene ili ekpandirajuće brtve na sam … prozora i zida. U ovom slučaju, ovo je specifičan jedan slučaj gdje smo prozore izbacili u sloj toplinske izolacije, a sve s ciljem minizacije toplinskih mostova“, objašnjava.

Ovakva brtvljenja osiguravaju smanjenu potrebu za grijanjem prostora i postizanje veće ugodnosti u prostoru.

Kvalitetni prozori osiguravaju ugodnost u prostoru

Prozori također omogućavaju i bolje dnevno osvjetljenje. Što su veći prozori, veći dio prostora je prirodno osvjetljen i samim tim je i bolja toplinska ugodnost. Tako da u novijim zgradama su uvijek prozori većih površina i ako su još orijentirani na stranu svijeta gdje možemo ostvaritit toplinske dobitke pa samim tim i smanjiti potrebu za grijanjem prostora, onda imamo tu uštedu kroz tu mjeru da na jedan prirodan način, odnosno besplatno uvodimo energiju u prostor“, ističe Margareta Zidar sa Odjela za energetsku učinkovitost Energetskog instituta Hrvoje Požar.

novi-prozori

Stavljanjem novih prozora povećat ćemo ugodnost u prostoru, ostvariti energetsku uštedu pri grijanju i hlađenju prostora, ali učiniti i veliku stvar za planet Zemlju.

„Ako gledamo da za jedan stan je prosječna potrošnja energije za grijanje 10 tisuća kilovat sati prirodnog plina i ako prozori tu sudjeluju sa nekih 30 posto u ukupnim gubicima, sa ovih 10 tisuća kilovat sati to je godišnja emisija oko 2 tone i ako smanjimo to za 30 posto, znači možemo za nekih 300 kila godišnje uštedjeti samo za energetsku bilancu jednog stana“, kaže Margareta Zidar.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Želite uštedjeti na energentima? Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja.

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše najviše električne energije u jednom kućanstvu, a smanjiti ih možemo, a i uštedjeti, malim promjenama u svakodnevnim navikama. 

U vrijeme kad se suočavamo s izazovima održivosti, često tražimo način kako smanjiti potrošnju energenata, što pomaže u očuvanju okoliša i omogućuje znatne uštede u kućanstvu.

Energetska obnova

Razmišljate li o energetskoj obnovi, sad je idealno vrijeme za prikupljanje potrebne dokumentacije za dobivanje bespovratnih sredstava od države, jer natječaj će biti raspisan već idući mjesec. Ovakva je investicija dugoročno isplativa i donosi značajne financijske uštede. 

No, želite li smanjiti režije, to možete učiniti minimalnim promjenama životnih navika. 

Potrošnja kućanskih uređaja

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše 20 posto ukupne električne energije potrebne za jedno kućanstvo, a najveći potrošači su hladnjaci i perilice rublja. Zato prilikom kupnje, pripazite na energetski razred. 

Viši energetski razredi su skuplji, ali učinkovitiji i troše čak 50 posto manje energije od onih starije proizvodnje. 

Kako do uštede?

Perilicu rublja punite do dopuštene količine, ne manje i koristite ekonomične programe. 

Odlučite li glačati samo jednom tjedno, umjesto svaki dan manje količine rublja, smanjit ćete potrošnju električne energije. A kad ste završili, svakako isključite glačalo iz struje. 

Hladnjak držite dalje od izvora topline, održavajte čistoću unutrašnjosti, a na potrošnju električne energije utjecat će i prevelika količina namirnica. 

Isključivanjem uređaja koji nisu u upotrebi, poput punjača za mobitel, televizora ili računala možete spriječiti potrošnju u takozvanom stanju pripravnosti. 

Temperatura u domu

Racionalnije upravljanje temperaturom u dom može značajno utjecati na potrošnju energenata. Programibilni termostati olakšavaju prilagodbu temperature, a sustavi za pametno upravljanje kućom koji će automatski zatvarati prozore kad se uključi grijanje, omogućiti će još veće uštede. 

Svjesne promjene u ponašanju uz praktične savjete doprinose globalnom naporu za očuvanje energije, ali i vlastitim financijama. 

Nastavite čitati

Gradnja

Svi koraci renovacije 

Renovacija stana je izazovan proces koji zahtjeva pažljivo planiranje ciljeva i budžeta. Ako obuhvaća i konstruktivne radove, onda iziskuje i  usklađivanje glavnog projekta. 

S čim krenuti kod renovacije doma

Kada sam proučila situaciju postojeću, ako vidim da zakonski ostajemo u gabaritima, onda dalje nastavljamo sa izradom planova, u slučaju da više nije samo renovacija ili adaptacija, nego da se radi o rekonstrukciji, onda uključujem i svoje kolege, projektante drugih struka, zato što moramo ići na potvrde glavnih projekata, objasnila je Anđela Mijić, mag. ing. aedif.

Idejno rješenje uključuje dizajn interijera i strukturne promjene poput proširenja prostora koje pak ovise o stanju građevine. 

U starim, ovakvim objektima, ne može se postupati kao u novogradnji. Zato što ovi zidovi, iako su tanji, oni imaju svoju funkciju, oni su takozvani ukrutni zidovi. Tako da se ne smiju uklanjati tek tako, potrebno je na proračunati otvor, naravno, koji će se napraviti u njemu i adekvatno ga ojačati, najčešće nosivom gredom po statičkom proračunu, rekla je Mijić.  

Prije početka radova, obavijestite susjede o potencijalnoj buci i neugodnostima, osobito u starijim zgradama. 

I uz temeljito planiranje nailazimo na probleme

Ovo su osjetljive konstrukcije i treba drugačije pristupati njima nego armirano betonskim konstrukcijama pa se znalo na primjer dogoditi da u donjem stanu pri jačim vibracijama, pošto je ovo gore trstika i na njoj samo boja, da otpadne strop, odnosno ta trstika s bojom, ispričala je Mijić za Dom na kvadrat. 

Dobro planiranje pak ne može utjecati na nepredviđene situacije koje se događaju na terenu. 

Ne možete predvidjeti dosta toga, zato se i znaju radovi i odužiti. Tako da se na primjer, pretpostavi se da imamo, jednu situaciju u podu, nekakve slojeve, pa kada se krene sa demontažom, shvatite da zapravo nije dovoljno čvrsta možda međukatna konstrukcija, pa treba ići na ojačanje, treba izolaciju i to će odužiti radove i dodati novi trošak, rekla je Mijić. 

Zato je posao planiranja i vođenja renovacija najbolje prepustiti stručnjacima koji će okupiti sve potrebne izvođače radova i nadzirati tijek izvođenja. 

Tako je i u ovom slučaju, gdje će se renovacija izvoditi u dvije faze. Prvi kat pa potkrovlje koji će na kraju biti povezani u jedan prostor. 

Renovacija stana na zagrebačkoj Trešnjevci

Veličina ovog stana je 65 kvadrata i imamo na tavanu još 67 i odlučio sam se za stan jer mi se Trešnjevka sviđa, a renovacija je počela u travnju 2023. i nadam se da će do ljeta ove godine biti gotova, rekao je investitor Josip Horvat. 

Investitoru nije odgovaralo zatečeno stanje pa su srušeni pregradni zidovi, zatim će se raditi konstrukcija za knauf, postavljati nove instalacije i nakon toga počinju završni radovi; obloge poda, zidova i zatim opremanje, rekla je Mijić. 

Najzahtjevniji dio renovacije je to sve planiranje i da kao manje-više stranac  shvatim kakav je sistem ovdje, pogotovo papirologija jer što nisam znao, ono što stoji u gruntovnici ne vrijedi onako kako na primjer vrijedi u Njemačkoj ili u Americi. I tu imamo još nekakve probleme, pa ne možemo nastaviti sa gradnjom i to me već gnjavi, da tako kažem, godinu dana, rekao je Horvat. 

Cilj renovacije obično je poboljšanje funkcionalnosti prostora. Zato prvo razmislite o promjenama koje želite vidjeti u svakoj prostoriji, a savjet stručnjaka pomoći će vam da dobijete baš onakav prostor kakav trebate.  

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice