Povežimo se

Gradnja

Staklene stijene u službi održivosti

Mnogo je dobrih razloga za postavljanje velikih staklenih stijena u domu ili radnom prostoru. Osim što izgledaju elegantno, one osiguravaju maksimalan protok svjetlosti i vizualno povećavaju prostor. 

Današnja moderna arhitektura zahtjeva sve veće i veće dimenzije, što znači sve veće i veće statičke zahtjeve. Arhitekti pa i investitori traže čim više stakla, a čim manje profila, a istodobno sve veće površine. To je sve teže zadovoljit, odnosno pomirit tu statiku i dizajn, rekao je Alen Stanišić, direktor A. B. S. Stolarije. 

Odabir odgovarajućih profila

Ako profili nose statiku, onda profili moraju biti masivni, a ako staklo, šta se danas nekako teži da se staklo i profil spajaju zajedno, pa onda  statiku nosi staklo, onda je to poseban način proizvodnje gdje se ta dva materijala sjedinjuju odnosno lijepe, staklo i aluminijski profil čime se dobiva dodatna statika i onda se zadovoljava ta potreba da te stijene mogu biti tako velikih dimenzija, dodao je.  

Osim inženjerskih elemenata, za savršenu staklenu stijenu treba odabrati i odgovarajuće profile, što pak ovisi o željenom izgledu i veličini stijene. 

Grilje, žaluzine, pergole… Što odabrati za najbolju zaštitu od sunca?

Aluminijski profili ipak prihvatljivi jer su dizajnerski tanji i estetski bolje izgledaju, dok PVC profili u sebi imaju željezna ojačanja i automatski su masivniji i zauzimaju više svjetla. 

Prednost aluminija je kad se traže veliki otvori, a to arhitekti danas traže poprilično jer se rade moderni objekti sa velikim staklenim stijenama do visine 3 metra, širine nema, praktički da nema granice, od 4, 6 i 12 metara, tako da onda u taj segment ulazi aluminij ili kad su nekakve staklene fasade, zimski vrtovi, tu definitivno se preporuča aluminij, objasnio je Stanišić. 

Prozori od poda do stropa

Ogromni prozori od poda do stropa ne samo da pružaju spektakularne poglede već integriraju unutarnji prostor s okolinom, a zbog svoje sposobnosti potpunog iskorištavanja prirodnog osvjetljenja, pri čemu se smanjuje potreba za umjetnom rasvjetom, staklene stijene pridonose očuvanju energije. Tu je osim kvalitetne stolarije vrlo važna profesionalna ugradnja koja prati smjernice za sprječavanje gubitka topline te prodor i kondenzaciju vlage u prostoru. 

Danas su kuće nisko energetske i to treba pratiti, a tu je RAL montaža se pokazala kao najbolje rješenje. 

Tu ima nekoliko vrsta montaže koje zadovoljavaju te norme i te standarde. Ovisno o tipu gradilišta i o zahtjevima, takav tip se primjenjuje. Montaža može biti s tim ekspandirajućim trakama ili membranama koje isto tako zadovoljavaju te standarde, objasnio je Stanišić.  

Odabir stakla

Da bi se postigla maksimalna energetska učinkovitost, iznimno je važan pravilan odabir stakla. 

Koje su glavne razlike kod američkih i europskih prozora?

Ovisno o zahtjevima projekta, odnosno arhitekta ili investitora, mikroklimatskim uvjetima. Ako se želi postići sigurnost, onda se ide na sigurnosna stakla, laminirana, kaljena, ako se želi zaštita od sunca, onda su tu stakla koja imaju bolje solarne faktore koji ne propuštaju toliko toplinsku energiju. Isto tako ako je neki kontinent, kontinentalna klima, onda se tu ide na troslojna stakla da toplinska energija nam ne izlazi van, odnosno da ostane unutra. 

Isto tako ako se želi dobit zaštita od pogleda, onda su tu stop soft stakla koja izgledaju kao zrcala, pa imaju refleksiju, a stakla mogu biti više reflektivna ili manje, ovisno o zahtjevima tako se pristupa svakom projektu, rekao je. 

Bez obzira radi li se o kliznim ili fiksnim staklenim stijenama, A. B. S. Stolarija ponudit će vam visoke izolacijske vrijednosti i maksimalnu energetsku učinkovitost uz moderan dizajn.  

Oglas

Gradnja

Koliki je vijek trajanja električnog bojlera? Odgovor bi vas mogao spasiti od skupih kvarova

Zamjena bojlera prije nego što se pokvari ključna je, a uz ove savjete možete povećati njegov životni vijek i učinkovitost

Razumijevanje životnog vijeka vaše električne grijalice (bojlera) i prepoznavanje znakova njegovog pada ključno je za proaktivno održavanje. Čineći to, možete se pripremiti za zamjenu prije nego što se pokvari.

Iako postoje općenite procjene životnog vijeka bojlera, imajte na umu da na to utječu različiti čimbenici, poput vrste, održavanja, kvalitete vode i načina korištenja. Izračunavanjem specifičnog vremenskog okvira vašeg bojlera možete bolje predvidjeti kada će zamjena biti potrebna.

Trikovi za opremanje kupaonice

Koliko dugo traje električni bojler?

“Životni vijek bojlera nije uklesan u kamen i može varirati ovisno o nekoliko ključnih čimbenika,” objašnjava Mehdi Khachani, izvršni direktor JMK Plumbing. Prvo, značajnu ulogu igra vrsta bojlera koju imate:

Tradicionalni bojleri obično traju između 8 i 12 godina, pod pretpostavkom da se pravilno održavaju. Grijači vode bez spremnika, s druge strane, obično imaju dulji životni vijek, u prosjeku između 10 i 20 godina. To je zahvaljujući njihovom inovativnom dizajnu, koji eliminira potrebu za spremnikom.

Čimbenici koji utječu na trajnost bojlera

  1. Održavanje – jedna od najvećih stvari koje utječu na stvarni životni vijek bojlera je održavanje. Osnovno održavanje grijača vode uključuje saznanje koliko često trebate isprazniti grijač vode i ispiranje spremnika u skladu s tim, provjeru curenja ili korozije, provjeru ventila za smanjenje tlaka i održavanje odgovarajuće temperature.
  2. Kvaliteta vode – tvrda voda s visokim sadržajem minerala može ubrzati koroziju i nakupljanje taloga, skraćujući životni vijek bojlera. Ugradnja omekšivača vode ili korištenje redovitih tretmana za uklanjanje kamenca može pomoći u izbjegavanju nakupljanja kamenca zbog tvrde vode, a povremeno ispiranje može ublažiti ovaj problem i produžiti vijek trajanja vaše jedinice.
  3. Korištenje – teška uporaba, kao što su česti zahtjevi za toplom vodom ili prekomjerni rad grijača vode izvan njegovog kapaciteta, može opteretiti sustav i dovesti do preranog kvara.
  4. Okolišni čimbenici – okruženje u kojem bojler radi također može utjecati na njegov vijek trajanja. Na primjer, izloženost ekstremnim temperaturama, visokoj vlažnosti ili korozivnim kemikalijama može utjecati na njegovu trajnost.
  5. Kvaliteta same električne grijalice vode
  6. Kvaliteta postavljanja bojlera

Zaključak

Ako je moguće, povremeno bi ste trebali dati svoj grijač vode na pregled kvalificiranom vodoinstalateru. To će omogućiti pravovremene popravke ili zamjene i može produžiti ukupni vijek bojlera. Osim toga, povremeno testiranje kvalitete vode može pomoći u otkrivanju problema koji mogu ubrzati koroziju ili nakupljanje taloga u bojleru. Brzo rješavanje problema sa kvalitetom vode može produžiti vijek vašeg električnog grijača vode.

Zašto je mint boja izvrsna opcija za modernu kupaonicu?

Nastavite čitati

Gradnja

Stanovanje – osnovna ljudska potreba i stambena politika RH

Praćenjem stanja u stanogradnji utvrđena je potreba za izradom Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. 

Mi govorimo u ovom trenutku o konceptu stambene politike, to nije dokument koji je od strane Vlade prihvaćen. To su prijedlozi koji proizlaze iz naših iskustva, iz naših analiza. Modeli kako se može aktivirati te stotine tisuća praznih stanova u jednoj državi, nismo mi jedini koji imamo taj problem, su financijsko porezni. Vlada mora odlučit u kom smjeru će ići. Dakle, mi nudimo rješenja, ali konačni smjer mora odlučit vlada, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ciljevi stambene politike

Stambena politika imati će za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te neposredno  utjecati na smanjenje iseljavanja, aktiviranjem praznih stambenih jedinica kojih je između 400 i 600 tisuća te kroz četiri osnovne poluge.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

To je financijska poluga, porezna poluga, zemljišna i ekološko energetska. U ovom segmentu aktiviranja praznih stambenih jedinica, jesu li to obiteljske kuće ili su stanovi, imamo dvije poluge s kojima možemo varirati, koja će biti jače upotrjebljena, koja slabije. Hoće li to biti poticaj vlasniku stana da stavi svoj stan u priuštivi najam ili će biti porezna represija ili će biti i jedno i drugo kombinirano, to sad ovisi na odluci Vlade, dodao je Uhlir.

Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40. godina starosti kojima bi se osigurao jednostavniji put do nekretnine po pristupačnijim cijenama.

Priuštivo stanovanje će omogućiti građanima koji u ovome trenutku na tržištu ne mogu kupit riješit stan ili stambeno pitanje, da li izgradit obiteljsku kuću, kupit stan ili ući u najam, potpuno je svejedno od ta tri modela, imamo dosta građana koji ne mogu riješit stambeno pitanje. Upravo zato se radi stambena politika, da kroz djelovanje ove četiri poluge koje država ima na raspolaganju omogući djelu građana priuštivo stanovanje. Kako? Povećanje ponude, odnosno aktiviranjem ovih praznih stanova ili omogućavanju neprofitnim stambenim zadrugama da više djeluju da se građani mogu samoorganizirati prema svojim potrebama ili treća situacija ili treća opcija je klasična gradnja za prodaju i kupnju stanova, izjavio je Uhlir za Dom na kvadrat.

Moderne montažne kuće su hit

Naglasak na montažnu i modularnu gradnju

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako će se poticati održiva gradnja što uključuje montažnu i modularnu gradnju.

Montažna gradnja kao jedno unaprjeđenje klasične gradnje je ima svoje poglavlje kroz tehničko tehnološki razvoj općenito gradnje u Hrvatskoj, kada moramo poraditi na tome da unaprijedimo razinu naše gradnje sa ekološkog stanovišta i sa stanovišta kružnog gospodarenja, građevinskim materijalima, prostorom i to podrazumijeva isto tako i modularno montažnu gradnju koja ima te karakteristike da se industrijski proizvode građevinski elementi, a čim je uključena industrija to znači veća razina zaštite okoliša, bolja uporaba materijala i to je zapravo smjer koji želimo više potaknut, istaknuo je.

Modularna gradnja pokazala vrhunsku arhitekturu

Stanovanje je osnovna ljudska potreba, a stanogradnja utječe na gospodarstvo države, zato će se stambenom politikom pokušati intervenirati na više razina.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice