Povežimo se

Gradnja

Grilje, žaluzine, pergole… Što odabrati za najbolju zaštitu od sunca?

Kvalitetnu zaštitu od sunca u vašem domu možete postići odabirom odgovarajućih sjenila

Kvalitetnu zaštitu od sunca u vašem domu možete postići odabirom odgovarajućih sjenila
Ponuda je danas velika i dobro je prvo se informirati o vrsti zaštite koju nude određena sjenila. Što vam nude grilje, žaluzine ili pak rolete, otkrivamo u nastavku teksta.

Grilje

Aluminijske grilje nude brojna rješenja neovisno radi li se o modernoj ili o tradicionalnoj arhitekturi. Razni modeli A.B.S. aluminijskih grilja mogu odgovoriti i na najstrože arhitektonske zahtjeve. Radi li se o modernoj arhitekturi tu svoje mjesto nalaze modeli kliznih i harmo grilja, modeli predviđeni za ugradnju na stiropor fasadu ili pak grilja bez štoka koja se ugrađuje direktno na okvir prozora.

Kod tradicionalne arhitekture prvo mjesto zauzimaju modeli rustikalnih alu škura. One svojim varijacijama “dalmatinskih” i “istarskih škura”, te sistemima preklopnih škura nude mogućnost ugradnje s okvirom ili bez okvira direktno na kamenu ertu.

Nude više opcija ugradnje pa za duboke špalete sa stiropor izolacijom rješenje nudi grilja s okvirom koji se ugrađuje do samog prozora i tako ne ostavlja prazninu između prozora i grilje. Na određene modele grilja s okvirom moguće je ugraditi vertikalni ili horizontalni komarnik. Model grilja bez okvira može se ugraditi direktno na štok prozora, a neovisno o tome da li se radi o PVC, drvenom ili alu prozoru.

Staklene stijene u službi održivosti

Osnovna prednost kod ugradnje grilje s okvirom je ta što nudi mogućnost da se u okvir grilje ugradi komarnik te da se okvir grilje pričvrsti za okvir prozora.

Rolete

Rolete mogu nuditi zaštitu i ljeti i zimi, a u zatvorenom stanju predstavljaju važan i trajan doprinos toplinskoj izolaciju i uštedi energije. Tako se kod prozora s izolacijskim staklom poboljšava toplinska izolacija u hladnim mjesecima za otprilike 25 posto.

Mala kuća za veliki odmor – krase ju vrhunski dizajn i predivan pogled na more

S automatskim upravljanjem toplinska zaštita funkcionira u svako doba: rolete se zatvaraju kad zahladi i padne mrak, dok se preko dana nalaze u svojoj kutiji, čime je omogućeno prodiranje toplih sunčanih zraka kroz prozore u kuću.

Zvučna izolacija kompletne konstrukcije se dodatno može poboljšati odgovarajućim razmakom između prozora i plašta rolete. Rolete predstavljaju važan element u zaštiti vlasništva i privatnosti doma. U spuštenom položaju daju osjećaj zaštićenosti i sigurnosti, a ako se otvaraju i zatvaraju automatski mogu se podesiti tako da i prilikom duže odsutnosti ostavljaju dojam da je netko uvijek u kući.

One se jednostavno održavaju, a postoji mogućnost ugradnje mrežice za zaštitu od insekata u kutiju. Ispunjavaju najstrože zahtjeve glede toplinske i zvučne izolacije i nude veliku stabilnost zahvaljujući izrazito čvrstim stijenkama. Možete odabrati i razne načine pogona plašta rolete (remen, ručica, motor)

Vanjske žaluzine

Vanjske žaluzine u usporedbi s ostalim sustavima sjenila osiguravaju najbolju kontrolu svjetlosti, zasjenjenja i zaštite od pogleda. One nude izvanrednu toplinsku izolaciju te se stoga dobro opskrbljuju modernoj građevnoj industriji u vremenima ograničenih energetskih resursa.

Zavirite u predivnu vilu u Istri koja oduzima dah!

Zaustavljaju i do 80 posto topline koja bi inače zagrijala prostor. Oni također omogućuju optimalno sjenčanje zbog svoje jednostavne retrofitting sposobnosti. Idealno se uklapaju kao vanjska zaštita od sunca kod modernijih objekata. Funkcioniraju na istom principu kao unutarnje žaluzine samo što su lamele, vodilice i ostali dijelovi znatno masivniji i čvršći. Podizanje i spuštanje lamela, kao i regulacija kuta upada svjetlosti koordinira se iznutra. Upravljanje je moguće izvesti preko , preko elektromotora na tipkalo ili pomoću daljinskog upravljača.

Elegantni dizajn je samo jedna od prednosti koje vam žaluzine po mjeri omogućuju. Uz to, tu je i mogućnost instalacije komarnika, koji se postavljaju pod vanjske žaluzine i sasvim su neprimjetni. Zatamnjenje je slično kao kod roleta, zato će vaš san biti miran, ako se za njih odlučite i u spavaćim prostorima.

Ponekad montaža žaluzina na prozoru nije moguća no može se montirati na fasadu. Idealno je rješenje kod naknadne ugradnje. Vanjske aluminijske žaluzine pogodne su za zasjenjivanje većih staklenih površina.

Pergola

Lamelna pergola s podesivim lamelama je patentirani pokrov za terasu koja kombinira dizajn i funkcionalnost. Njena “bioklimatska” tehnologija pruža kvalitetnu zaštitu od sunca, uz mogućnost regulacije sjenila stvara osvježavajuću ventilaciju i ugodan boravak tijekom ljetnih vrućina. Štiti od štetnih sunčevih zraka i pruža savršeno sklonište u slučaju lošeg vremena te omogućuje zračenje koje sprečava stvaranje efekta staklenika, zadržavajući udobnu hladovinu i protok svježeg zraka.

Prilagođava snagu sunčeve svjetlosti, omogućujući tako ugodan užitak jutarnjeg ili kasnog poslijepodnevnog ambijenta. Lako se upravlja pomoću daljinskog upravljača.

Foto: ABS

Oglas

Gradnja

Stanovanje – osnovna ljudska potreba i stambena politika RH

Praćenjem stanja u stanogradnji utvrđena je potreba za izradom Nacionalnog plana stambene politike do 2030. godine. 

Mi govorimo u ovom trenutku o konceptu stambene politike, to nije dokument koji je od strane Vlade prihvaćen. To su prijedlozi koji proizlaze iz naših iskustva, iz naših analiza. Modeli kako se može aktivirati te stotine tisuća praznih stanova u jednoj državi, nismo mi jedini koji imamo taj problem, su financijsko porezni. Vlada mora odlučit u kom smjeru će ići. Dakle, mi nudimo rješenja, ali konačni smjer mora odlučit vlada, rekao je Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ciljevi stambene politike

Stambena politika imati će za cilj stambeno zbrinjavanje mladih obitelji te neposredno  utjecati na smanjenje iseljavanja, aktiviranjem praznih stambenih jedinica kojih je između 400 i 600 tisuća te kroz četiri osnovne poluge.

Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine

To je financijska poluga, porezna poluga, zemljišna i ekološko energetska. U ovom segmentu aktiviranja praznih stambenih jedinica, jesu li to obiteljske kuće ili su stanovi, imamo dvije poluge s kojima možemo varirati, koja će biti jače upotrjebljena, koja slabije. Hoće li to biti poticaj vlasniku stana da stavi svoj stan u priuštivi najam ili će biti porezna represija ili će biti i jedno i drugo kombinirano, to sad ovisi na odluci Vlade, dodao je Uhlir.

Ove mjere ciljaju na mlade obitelji do 40. godina starosti kojima bi se osigurao jednostavniji put do nekretnine po pristupačnijim cijenama.

Priuštivo stanovanje će omogućiti građanima koji u ovome trenutku na tržištu ne mogu kupit riješit stan ili stambeno pitanje, da li izgradit obiteljsku kuću, kupit stan ili ući u najam, potpuno je svejedno od ta tri modela, imamo dosta građana koji ne mogu riješit stambeno pitanje. Upravo zato se radi stambena politika, da kroz djelovanje ove četiri poluge koje država ima na raspolaganju omogući djelu građana priuštivo stanovanje. Kako? Povećanje ponude, odnosno aktiviranjem ovih praznih stanova ili omogućavanju neprofitnim stambenim zadrugama da više djeluju da se građani mogu samoorganizirati prema svojim potrebama ili treća situacija ili treća opcija je klasična gradnja za prodaju i kupnju stanova, izjavio je Uhlir za Dom na kvadrat.

Moderne montažne kuće su hit

Naglasak na montažnu i modularnu gradnju

Državni tajnik Uhlir istaknuo je kako će se poticati održiva gradnja što uključuje montažnu i modularnu gradnju.

Montažna gradnja kao jedno unaprjeđenje klasične gradnje je ima svoje poglavlje kroz tehničko tehnološki razvoj općenito gradnje u Hrvatskoj, kada moramo poraditi na tome da unaprijedimo razinu naše gradnje sa ekološkog stanovišta i sa stanovišta kružnog gospodarenja, građevinskim materijalima, prostorom i to podrazumijeva isto tako i modularno montažnu gradnju koja ima te karakteristike da se industrijski proizvode građevinski elementi, a čim je uključena industrija to znači veća razina zaštite okoliša, bolja uporaba materijala i to je zapravo smjer koji želimo više potaknut, istaknuo je.

Modularna gradnja pokazala vrhunsku arhitekturu

Stanovanje je osnovna ljudska potreba, a stanogradnja utječe na gospodarstvo države, zato će se stambenom politikom pokušati intervenirati na više razina.

Nastavite čitati

Gradnja

Pet načina za veliku uštedu vode u kućanstvu – iznenađujuće jednostavno

Pametna potrošnja vode važna je stavka za uštedu, ali i očuvanje okoliša

Voda je jedan od najvažnijih prirodnih resursa na planeti i svi dobro znamo da bez nje nema života za ljude, životinje i biljke. Kako je u pitanju limitirani resurs, važno je i da ga koristimo pametno i uštedimo kad god i koliko god možemo.

Na sreću, ušteda vode u kućanstvu je jednostavan zadatak, potrebno je samo uključiti u svakodnevicu jednostavne mjere uštede koje će kroz vrijeme učiniti veliku razliku. Evo kako to jednostavno učiniti.

1. Popravite pipu iz koje kapa voda

Ne samo da kapanje vode iz pipe ili cijevi može učiniti veliku štetu u vašem kućanstvu, u pitanju je i bespotrebno trošenje resursa. Važno je pronaći mjesto gdje voda kapa i popraviti ga. Ako je u pitanju slavina, to vjerojatno možete i sami te imate sav potreban alat, ali ako su u pitanju cijevi, pozovite majstora koji će kvar sigurno popraviti i vi ćete biti mirni još dugo vremena.

Zašto iz klima uređaja curi voda? Ovo su najčešći razlozi

2. Uključite perilicu rublja i posuđa samo kad su pune

Kada je vrijeme za pranje posuđa i rublja, nikada perilice nemojte paliti ako nisu potpuno pune jer ćete tako samo bespotrebno trošiti vodu i električnu energiju. Prema nekim podacima prosječna obitelj u Americi u godini dana perilice upali oko 300 puta, što znači veliku potrošnju vode.

Iako danas skoro svako kućanstvo ima perilicu za posuđe, neki i dalje vole posuđe prati ručno pa je savjet stručnjaka da u tom slučaju zatvorite odvod i napunite sudoper vodom ako želite biti štedljivi.

3. Pametno zalijevanje vrta

Održavanje vrta i travnjaka često zahtijeva puno vode, ali ako odaberete biljke koje se odlićno snalaze u podneblju u kojem živite i kojima nije potrebno toliko vode i koje koriste nutrijente iz zemlje, možete puno uštedjeti. Na vama je samo da se informirate koje su to biljke najbolje za vaš vrt i koje će trebati najmanje dodatne vode za rast.

Vrhunske niskoenergetske montažne kuće tvrtke Domprojekt

4. Kratko ispod tuša

Možda vam je ujutro omiljena stvar stati ispod toplog mlaza vode i tamo provesti 15 minuta, ali niste niti svjesni koliko ste vode potrošili – uzalud. Uz to, svaki put kada se tuširate, trošite i puno energije za zagrijavanje vode.

Ako skratite vrijeme tuširanja možete učiniti puno za vaš kućni budžet, ali valja napomenuti da postoje i “pametne” glave za tuš koje će pomoći pri uštedi vode i energije.

5. Gasite vodu kada perete zube

Ako ostavljate vodu da curi iz pipe kada perete zube, niste sami, to je često navika ljudi koji pritom uopće ne razmišljaju o tome koliko vode troše uzalud.

Zanimljiv podatak; ako svi članovi vaše obitelji nauče zatvarati pipu dok se peru zubi, to donosi uštedu od 30 litara vode u godini dana. Dakle jednostavno je, kada perete zube nemojte pustiti vodu da teće ako želite manje račune za potrošnju vode i energije.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice