Gastro
Tjestenine – općenito
U naše kuhinje se uselila talijanska tvrda tjestenina u zadnjih nekoliko godina i potpuno se udomaćila, što Karitasom, što švercom, ali sada je tu. Ja kažem, dobro došla!
Kao i svako novo čeljade u obitelji, zahtijeva novu pažnju i novo ponašanje prema sebi. Ima nekoliko pravila koja treba imati uvijek na umu koristeći ovu tjesteninu. Nadam se da ću neka pravila više puta a i usputno ponoviti jer su važna.
Najprije, tjestenina ide u:
– u meko brašno (00) dodati 20% oštroga jer se bolje povezuje
– jedno jaje ide na 10 dkg brašna, ako želiš pravu tjesteninu
– malo bijeloga vina u brašnu dobro dođe i boji i okusu tjestenine
– lonac s obilato više vode nego obično
– više soli nego obično, jer je tjestenina tvrda i malo upija
– držati se vremena kuhanja označenog na pakiranju, jer su svi različiti
– ne oblijevati nikada i nipošto tjesteninu vodom, kako su neki krivo preveli
– ako se bojiš da se ne prekuha, onda čašom hladne vode zaustavi vrenje
– ne odlijevaj do zadnje kapi jer bacaš na dnu nagomilani korisni škrob
– u vruću tjesteninu stavi kap ulja ili malo margarina i promiješaj
– tek takvu tjesteninu, u koju si sam stavio začine stavljaj pred gosta
– ti ne stavljaj nikada parmezan.
Tjestenina se kuha uvijek na tzv. zub, a to znači da uvijek ostane prije samoga cijeđenja malo bjelkasta, a do kraja će se skuhati u daljnjem postupku cijeđenja i priprave. Talijani kažu da je meno cotto, meglio digerito, a to znači manje kuhano, bolje probavljivo. Kad vam tjestenina pusti bjeličastu boju, ona je kuhana.
Uvijek radije da ostane malo življa nego prekuhana.
Prekuhanu tjesteninu nećete moći začiniti onako kako ste zamislili.
Čistoća i ljepota serviranja nisu nikada suvišni kao ni čistoća pregače onoga koji kuha.
Sve se tjestenine mogu zamjenjivati jedna za drugu u nedostatku željene, osim lasagna, a i u kući se mogu lijepo napraviti najzgodnije rezanci, koji i jesu najljepši. Napravite tijesto malo deblje nego za pitu, s dodatkom jaja i mlijeka i malo soli. Pustite da rastegnuto tijesto malo odahne i režite ga niz dužinu kako vam odgovara od 0,5 cm do 1,5 cm.
Ostavite da se malo osuši, prozrači i postupak je jednak kao i kod onih koje ste imali iz trgovine ili Karitasa.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login