Povežimo se

Gastro

Tjestenina s morskim plodovima

Ovaj je pojam širok u obje svoje domene budući da ima mnogo vrsta tjestenine i morskih plodova.

Tjestenine su: špageti, rezanci, makaroni svih vrsta, različite duljine i širine, od penne rigatte do canellona veličine 10 cm i širine 2 cm, pa zatim sitne i sitno rezane tjestenine do lasagna.

Morski plodovi koji obično ulaze u sastav ovoga jela jesu: škampi, prstaci, mušule, vongole i rezane sipe i lignje. Međutim, često nećete naći ni polovicu ovoga, jer mnogi koriste talijanske konzerve ili smrznute plodove iz uvoza, pa tako nema mogućnosti izbora već kako je konfekcirano.

Najčešće idu špageti s prstacima, škampima i mušulama.

Tjestenina se kuha tako da se u puno vode stavi dosta soli, jer je tjestenina tvrda i veoma malo upija sol, a puno vode je potrebno da se kasnije ne prekuha tjestenina. U kipuću vodu dodajte tjesteninu i dobro pogledajte koliko je napisano da treba kuhati. Proizvođači tjestenine su različiti, zato je važno pogledati vrijeme kuhanja (tempo di cottura).

Kada je vrijeme isteklo, ocijedite tjesteninu, ne do kraja jer uzaludno bacate škrob. Stavite u posudu malo ulja ili margarina u koju ćete odložiti tjesteninu prije nego je spojite s umakom morskih plodova.

Morske ste plodove pripremili kao i na buzaru škampe, znači treba vam ulje, češnjak, bijelo vino, rajčica, lovor, zatim sol i na koncu kuhanja celer i peršin.

To sve lijepo izmiješajte u posudi prikladne veličine, obrišite bridove, a po vrhu tjestenine izvucite svakako plodove da se vide. Izvucite bolje uzorke prstaca, mušula i škampi.

Parmezan vi nikada ne stavljajte, to čini gost prema svojemu ukusu. Ako je pravi parmezan i ako nije promijenio boju u žutu, jelo vam dobiva preko dvadeset posto na kvaliteti. Parmezan to čini i s drugim jelima.

Neka jela možete dobro spremiti i po pravom talijanskom tradicionalnom receptu, ali ako nemate pravi parmezan ili grana padano, sve vam je uzalud.

Zato prije nego se odlučite pripremati pojedina jela, zavirite što imate, a što nemate, da ne bi kao lude djevice počeli tražiti ulje jer vam se svjetiljka gasi, a parmezan ili ulje daleko od vas, a gost ante portas (pred vratima).

 

Tjestenina s morskim plodovima Dom2

 

Sve vrste tjestenina idu sa različitim plodovima mora (frutti di mare). Tjestenine kao špageti, makaroni, makarončići, rezanci, fuzili, leptirići ili bilo koja domaća tjestenina, a ona je najbolja, idu sa svim plodovima mora kao što su: škampi, mali jastozi, mogu i veliki ali su preskupi, školjke kao mušule, dagnje, vongole, kamenice (one mogu i sirove ili kao ukras ovom receptu), sipe, lignje, hobotnice, prstaci i još toliki drugi plodovi koje kuhari znaju ukomponirati i život nam uljepšati barem za onaj trenutak za stolom.

Ja sam osobno plodove mora uvijek gledao ukomponirati gledajući subraću koja će blagovati ili goste koji će doći. Po njihovim apetitima i poznavanju ovoga jela sam se ponašao i nikada nisam pogriješio. To jednako radim i sa brudetom jer svi ne znaju jesti tolike vrste riba i morskih plodova.

Dakle! Plodove mora operemo u tekućoj vodi i posušimo ih i polažemo u posudi vreloga miješanoga ulja. Pirjajući ih u većoj posudi dodajemo češnjak i kapulu da se užute. Na ovo ćemo dodati peršin i malo sosa rajčice. Slijedi dobra čaša ili pola litra bijega vina. Čekamo da vino ispari, odnosno ukuha, pa ćemo dodati sol, papar ili feferon po potrebi.

Tjesteninu smo skuhali u bogatoj i osoljenoj vodi. Ne smije se prekuhati. Ocijedimo tjesteninu i stavimo je s malo margarina u plodove mora i polako izmiješamo, odnosno pomiješamo. Ovo se sve treba ujediniti i tjestenina dokuhati i poprimiti aromu plodova mora.
Sada možemo dok je sve zajedno dodati ribanoga parmezana, ali moje iskustvo govori da je bolje ostaviti da svatko sebi stavlja parmezan. Parmezan mora biti parmezan a ne bilo kakva mljevena kora naše jedne poznate firme koja sramoti i kvari sve tjestenine. Radije ga ne stavljajte nego koristiti takav upaljeni i štetni «parmezan». Koliko god ima vrsta tjestenina i plodova mora toliko ima i vrsta dobrih pića uz ovo. No Talijani piju samo dobro vino uz ovakav dobar ukus.

U nas u samostanu rijetko dođe ovaj recept, ali ga sigurno zalijemo čašicom lijepe i dobre Žilavke ili Blatine iz Zadrina podruma.

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Pripremite hladnu pitu od svježih jagoda – jednostavna priprema savršene poslastice

Jagode će zadržati svoj predivan okus, a u desertu ćete uživati!

Potrebno samo 30 minuta za pripremu ove pite od jagoda, pa ako ih imate viška ili ste shvatili da neće još dugo trajati one koje imate u frižideru, iskoristite ih za pripremu ovog savršenog deserta.

Kako se samo dio jagoda peče i koristi se samo malo gustina, ova pita će imati savršen okus po svježim jagodama. Ako ste spremni, evo što je sve potrebno za pripremu.

Limončelo – liker od limuna

Potrebni sastojci:

10 graham krekera
150-200 g šećera (odvojite 4 žlice šećera)
2-3 žlica neslanog maslaca
125 ml soka od brusnice
10-ak velikih jagoda (po želji više), koje je potrebno narezati na tanje kriške, ali ostavite nekoliko cijelih za ukras
1/2 žličice soli
1/2 žličice škroba
115 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:

Pećnicu je potrebno zagrijati na 170-180 stupnjeva.
U blender stavite graham kekse, 2 žlice šećera dok se sve dobro ne poveže. Sad dodajte maslac i kratko pomiješajte.Smjesu iz blendera stavite u posudu za pečenje i dobro pritisnite i poravnajte. Pecite oko 14 minuta te izvadite van i pustite da se dobro ohladi.

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

U manjoj posudi pomiješajte ostatak šećera (dvije žlice koje ste odvojili ostavite za šlag), sok, narezane jagode, gustin i sol. Nježno vilicom usitnite jagode te pustite neka zakuha i tad smanjite vatru. Potrebno je stalno miješati dok sve ne postane jako gusto. Maknite s vatre i ostavite da se ohlade i tada dodajte svježe jagode.

Sve prebacite na ohlađenu koru od graham keksa te stavite u hladnjak na minimalno 4 sata
U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag, dodajte 2 žlice šećera te ukrasite svoju hladnu pitu.

Ako želite, ukrasite jagodama.

Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice