Gastro
Tjestenina s morskim plodovima
Ovaj je pojam širok u obje svoje domene budući da ima mnogo vrsta tjestenine i morskih plodova.
Tjestenine su: špageti, rezanci, makaroni svih vrsta, različite duljine i širine, od penne rigatte do canellona veličine 10 cm i širine 2 cm, pa zatim sitne i sitno rezane tjestenine do lasagna.
Morski plodovi koji obično ulaze u sastav ovoga jela jesu: škampi, prstaci, mušule, vongole i rezane sipe i lignje. Međutim, često nećete naći ni polovicu ovoga, jer mnogi koriste talijanske konzerve ili smrznute plodove iz uvoza, pa tako nema mogućnosti izbora već kako je konfekcirano.
Najčešće idu špageti s prstacima, škampima i mušulama.
Tjestenina se kuha tako da se u puno vode stavi dosta soli, jer je tjestenina tvrda i veoma malo upija sol, a puno vode je potrebno da se kasnije ne prekuha tjestenina. U kipuću vodu dodajte tjesteninu i dobro pogledajte koliko je napisano da treba kuhati. Proizvođači tjestenine su različiti, zato je važno pogledati vrijeme kuhanja (tempo di cottura).
Kada je vrijeme isteklo, ocijedite tjesteninu, ne do kraja jer uzaludno bacate škrob. Stavite u posudu malo ulja ili margarina u koju ćete odložiti tjesteninu prije nego je spojite s umakom morskih plodova.
Morske ste plodove pripremili kao i na buzaru škampe, znači treba vam ulje, češnjak, bijelo vino, rajčica, lovor, zatim sol i na koncu kuhanja celer i peršin.
To sve lijepo izmiješajte u posudi prikladne veličine, obrišite bridove, a po vrhu tjestenine izvucite svakako plodove da se vide. Izvucite bolje uzorke prstaca, mušula i škampi.
Parmezan vi nikada ne stavljajte, to čini gost prema svojemu ukusu. Ako je pravi parmezan i ako nije promijenio boju u žutu, jelo vam dobiva preko dvadeset posto na kvaliteti. Parmezan to čini i s drugim jelima.
Neka jela možete dobro spremiti i po pravom talijanskom tradicionalnom receptu, ali ako nemate pravi parmezan ili grana padano, sve vam je uzalud.
Zato prije nego se odlučite pripremati pojedina jela, zavirite što imate, a što nemate, da ne bi kao lude djevice počeli tražiti ulje jer vam se svjetiljka gasi, a parmezan ili ulje daleko od vas, a gost ante portas (pred vratima).
Sve vrste tjestenina idu sa različitim plodovima mora (frutti di mare). Tjestenine kao špageti, makaroni, makarončići, rezanci, fuzili, leptirići ili bilo koja domaća tjestenina, a ona je najbolja, idu sa svim plodovima mora kao što su: škampi, mali jastozi, mogu i veliki ali su preskupi, školjke kao mušule, dagnje, vongole, kamenice (one mogu i sirove ili kao ukras ovom receptu), sipe, lignje, hobotnice, prstaci i još toliki drugi plodovi koje kuhari znaju ukomponirati i život nam uljepšati barem za onaj trenutak za stolom.
Ja sam osobno plodove mora uvijek gledao ukomponirati gledajući subraću koja će blagovati ili goste koji će doći. Po njihovim apetitima i poznavanju ovoga jela sam se ponašao i nikada nisam pogriješio. To jednako radim i sa brudetom jer svi ne znaju jesti tolike vrste riba i morskih plodova.
Dakle! Plodove mora operemo u tekućoj vodi i posušimo ih i polažemo u posudi vreloga miješanoga ulja. Pirjajući ih u većoj posudi dodajemo češnjak i kapulu da se užute. Na ovo ćemo dodati peršin i malo sosa rajčice. Slijedi dobra čaša ili pola litra bijega vina. Čekamo da vino ispari, odnosno ukuha, pa ćemo dodati sol, papar ili feferon po potrebi.
Tjesteninu smo skuhali u bogatoj i osoljenoj vodi. Ne smije se prekuhati. Ocijedimo tjesteninu i stavimo je s malo margarina u plodove mora i polako izmiješamo, odnosno pomiješamo. Ovo se sve treba ujediniti i tjestenina dokuhati i poprimiti aromu plodova mora.
Sada možemo dok je sve zajedno dodati ribanoga parmezana, ali moje iskustvo govori da je bolje ostaviti da svatko sebi stavlja parmezan. Parmezan mora biti parmezan a ne bilo kakva mljevena kora naše jedne poznate firme koja sramoti i kvari sve tjestenine. Radije ga ne stavljajte nego koristiti takav upaljeni i štetni «parmezan». Koliko god ima vrsta tjestenina i plodova mora toliko ima i vrsta dobrih pića uz ovo. No Talijani piju samo dobro vino uz ovakav dobar ukus.
U nas u samostanu rijetko dođe ovaj recept, ali ga sigurno zalijemo čašicom lijepe i dobre Žilavke ili Blatine iz Zadrina podruma.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login