Povežimo se

Bilje

Najbolja kombinacija biljaka u sadnji za brži rast i zdraviji vrt

Cilj svakog vrtlara je dobiti maksimum od svojih biljaka, a kako bi tome pridonijeli poželjno je kombinirati kompatibilne biljke i poznavati njihove potrebe.

Travanj je mjesec u kojem se radi priprema tla, sijanje ili sadnja odabranih kultura, te ako kasnije želite izbjeći upotrebu umjetnih gnojiva i pesticida potrebno je pažljivo izabrati koje biljke želite saditi jednu pored druge. Poželjno je napraviti plan plodoreda kako bi i sljedeće godine imali pametnu sadnju.

Također svaka biljka ima svoj karakterističan rast, i zato treba poštovati njenu veličinu kako bi joj osigurali dovoljno prostora za rast i razvoj. Važno je ne zaboravit ostaviti odgovarajući razmak između biljaka. Što i kako kombinirati u sadnji otkriva Terezija Radoš, ing. vinarstva iz vrtnog centra Šestine.

Jasmin, glicinija, pavitina… Ove će penjačice u vrt donijeti dašak Mediterana

Evo na što paziti kod kombiniranja prilikom sadnje

Kombinacija jednogodišnjih i višegodišnjih, začinskih biljaka i cvijeća čini vrt zdravijim i bogatijim. Biljke pomažu jedna drugoj, međusobno si potiču rast, pojačavaju okuse ali i štite od zaraza, no ako posadite zajedno nekompatibilne vrste može doći do kontra efekta, odnosno najčešće sporijeg rasta.

Mahunarke nikako ne idu u paru s paprikama, te biljkama koje imaju lukovicu. Poželjno je izbjegavati i kombinaciju kupusa i jagoda i luka i graha. Od izuzetne važnosti su i hranjivi elementi koji su neophodni za uspješan rast.

Bijeli luk je odličan primjer jer biljke posađene u njegovoj blizini su zaštićene od pojave štetočina: lisnih uši, gljivica, puževa te je on prirodni fungicid. Kako on pomaže drugim kulturama tako i on ima korist od drugih, kao naprimjer od kamilice koja mu poboljšava okus.

Ako sadite luk u svojem vrtu treba obrati pažnju da se pored njega ne nađu grah, grašak ili peršin jer on usporava njihov rast. Ako želite pojačati njihov rast zasadite presadnice origana.
Najpoznatiji primjer kultura koje si pomažu su bosiljak i rajčica. Bosiljak pomaže da rajčica ima intenzivniji rast i okus, a kasnije kada ih konzumiramo tijekom ljetnih mjeseci odlično zajedno pašu u salatama, salsi i sl…

Artičoka u vašem vrtu ili na terasi – saznajte kako se sadi i njeguje ova ukusna biljka

Rajčica je dobar susjed s mrkvom, salatama, lukom, blitvom no ne i s paprikom, krastavcem i krumpirom.

Kod planiranja sadnje u vrtu nikako nemojte izostaviti začinske biljke jer njihova korist je velika. U isto vrijeme njihovi cvjetovi privlače razne oprašivače, odnosno pčele i druge kukce a u isto vrijeme svojim intenzivnim mirisom odbijaju nametnike, lisne uši, grinje i komarce.

Origano i mažuran djeluju pozitivno na sve biljke koje su u okolini, kamilica poboljšava kvalitetu tla, kopriva čini cvijeće otpornije, pelin odbija insekte a stolisnik odbija mrave. Bezbroj je pogodnosti koje ove biljke nose posađene u vrtu ali i nakon što ih uberete dat će doprinos vašim jelima ili nakon sušenja imat ćete spremno bilje za odlične domaće čajeve.

Kadifica je jedna od najboljih cvjetnih vrsta unutar gredica u vrtu. Korisna je gotovo svim kulturama a naročito za rajčicu. Ona odbija nemetode koje napadaju korijen povrća.
Uz kadifu popularan cvijet u vrtu je i dragoljub. On štiti tlo od isušivanja, kupusnjače od lisnih usiju i gusjenica a stabla jabuke od krvavih ušiju.

Više saznajte na društvenim mrežama instagram i facebook stranici

Oglas

Bilje

5 navika koje negativno utječu na zdravlje i izgled vaših biljaka

Njih je potrebno izbjegavati

Uzgoj biljaka može biti izuzetno zadovoljavajući hobi, ali kako biste postigli uspjeh, važno je voditi računa o zdravlju biljaka. Nažalost, postoje neke loše navike koje mnogi vlasnici biljaka imaju, a koje mogu negativno utjecati na rast i razvoj biljaka.

U ovom ćemo članku istaknuti pet takvih navika koje bi trebalo izbjegavati kako biste održali zdravlje svojih biljaka.

1. Nedostatak ili pretjerano zalijevanje

Pravilno zalijevanje ključno je za zdravlje biljaka. Nedostatak vode može dovesti do dehidracije, dok pretjerano zalijevanje može izazvati truljenje korijena. Važno je prilagoditi zalijevanje potrebama svake biljke i pažljivo pratiti vlažnost tla.

2. Nedovoljna ili prevelika količina svjetlosti

Svjetlost je bitna za fotosintezu biljaka. Nedovoljno osvjetljenje može dovesti do izduživanja stabljike i gubitka boje lišća, dok prejaka svjetlost može izazvati opekline na lišću.

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

Informirajte se o optimalnoj količini svjetlosti potrebnoj za svaku vrstu biljke koju uzgajate i pružite joj odgovarajući stupanj osvjetljenja.

3. Nepravilno gnojenje

Biljkama su potrebne hranjive tvari kako bi se pravilno rasle i razvijale. Ignoriranje pravilnog gnojenja može dovesti do nedostatka hranjivih tvari ili njihovog pretjeranog unosa, što može imati štetne posljedice po biljke.

4. Nedovoljno ili nepravilno rezidba

Pravilna rezidba biljaka može imati pozitivan utjecaj na njihov rast i oblik. Nedovoljna rezidba može dovesti do zagušenja biljke, dok nepravilna rezidba može narušiti njen prirodni oblik.

Redovita rezidba biljaka pomaže poticanju zdravog rasta, poboljšanju cirkulacije zraka i uklanjanju oštećenih ili bolesnih dijelova biljke.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

5. Zanemarivanje adekvatne drenaže

Dobro drenirano tlo omogućuje biljkama pravilno upijanje vode i zadržavanje viška vode koje može dovesti do truljenja korijena. Zanemarivanje adekvatne drenaže može dovesti do gušenja biljaka i smanjenja njihove sposobnosti apsorpcije hranjivih tvari.

Provjerite jesu li posude za biljke opremljene rupama za odvod vode i koristite li dobro drenirajući supstrat..

Nastavite čitati

Bilje

10 biljaka koje će otjerati komarce – još nije kasno da ih zasadite

Toplo vrijeme volimo svi, pa i insekti…

Pravo je vrijeme za pripremu protiv najezde komaraca, a to možete učiniti tako da na vrijeme zasadite biljke koje će ih cijelo ljeto držati podalje od vaše kuće svojim mirisom.
Dobra je vijest da je izbor velik, mi donosimo popis biljaka koje se lako održavaju, a vi odaberite onu koja će se odlično uklopiti u vaš vrt.

1. Limunska trava

Možda se radi i o najpoznatijoj biljci koja tjera komarce, a sve zahvaljujući intenzivnom mirisu citrusa koji komarci jako ne vole. Ako niste spremni za sadnju limunske trave možete koristiti i svijeće koje nude isti miris i jednako dobro štite od komaraca.

2. Kadifa

Sade i radi predivnih boja ali i mirisa koji tjera komarce i druge insekte. Ova se biljka jednostavno održava, ali ako redovno odstranjujete stare svjetove i lišće ona će dugo cvjetati i štiti vas od insekata.

kadulja-biljka-domnakvadrat

3. Kadulja

Odličan je dodatak jelima ali i vašem vrtu ako se želite riješiti komaraca. Odlično uspijeva u vrtu i u povišenim gredicama, a možete je zasaditi uz biljke koje često napadaju životinje, a ona će ih štititi svojim intenzivnim mirisom.

Kako izgraditi povišenu vrtnu gredicu i koje su njene prednosti?

4. Ukrasni luk

Većina će cvjetati u proljeću, prije prave sezone komaraca, ali kako se temperature zraka mijenjaju iz godine u godinu, možemo lako računati da će se i oni pojaviti dok traje proljeće. Lako se održavaju ali pružaju jako zaštitu od insekata.

5. Pelargonija

Ona se često sadi u vrtu, a kako ima i citrusni miris, može vas štititi od komaraca. Najbolje ju je saditi blizu ulaza u kuću.

6. Bosiljak

Osim što je idealan za razno razne gastro kombinacije, bosiljak će vam biti od koristi i u borbi protiv ugriza komaraca. Naime, bosiljak je jedan od najjačih repelenata, točnije, tvari koja se nanosi na kožu, odjeću ili druge površine koje odvraćaju insekte. Bosiljak će svojim mirisom otjerati komarce, i druge insekte. Bit će djelotvoran i ako vas komarac ugrize. Protrljajte mjesto ugriza listovima bosiljka i smanjit ćete svrbež.

bosiljak-biljka-domnakvadrat

7. Ružmarin

Komarci i ružmarin se nikako ne vole! Teglicu ružmarina stavite na dasku od prozora, i tako ste onemogućili komarcima ulaz u prostoriju, pogotovo kada je ružmarin u cvatu. Ako želite ekstra rastjerati dosadne insekte, protresite teglicu ružmarina i tako dodatno pojačajte njegovu učinkovitost.

10 najljepših vrsta cvijeća na svijetu – uživajte u njima!

No, ako se koji uporni komarac ipak provuče kroz zasjedu i ugrize vas, ružmarin će vam opet biti od pomoći. Lišće ove biljke ublažit će svrbež nastao ugrizom. Ne čudi stoga da se od eteričnog bilja ružmarina rade preparati protiv ugriza komaraca i drugih insekata.

8. Lavanda

Opće je poznato da je lavanda itekako učinkovita u borbi protiv moljaca, te ju stoga mnogi sušenu stavljaju u platnene vrećice u ormare. No, ova biljka nije samo djelotvorna na tom polju. Lavanda svojim mirisom tjera i komarce, a ujedno osvježava prostor te utječe na raspoloženje.

9. Neven

Još jedna biljka koja se našla na našem popisu je neven. Osim što cijelo ljeto svojim cvijetom uljepšava prostor, neven itekako ima još jednu bitnu ulogu. Svojom mirisom neven će otjerati komarce i druge insekte, a djeluje i na valjkaste crve, nematode, i druge nametnike u zemlji.

10. Menta

Osim što nikako s komarcima nije na ‘ti’ i tjera ih, menta će svojim mirisom otjerati i mrave, buhe i razne druge insekte. Buketići suhe mente pak imaju neugodan miris za miševe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice