Povežimo se

Predstavljamo dom

Minimalizam u urbanom betonskom dizajnu

U modernoj zgradi smješten je moderno uređen stan specifičnog oblika kojem odlično pristaje urbani, betonski dizajn.

U urbanom interpolacijskom području grada Velike Gorice, na dugačkoj i uskoj parceli izgrađena je zanimljiva zgrada koja podsjeća na oblik meandra. Dinamika zgrade postignuta je različitim bojama oko prozora, a stanovnici su od nepoželjnih pogleda skriveni na zanimljiv način.

Zbog tih uskih parcela, mi smo se morali zatvarati prema susjedima i da to zatvaranje ne bi stvarno bilo striktno zatvaranje stavili smo tzv. vertikalne brisoleje pod kutem tako da mi iz svakog pogleda dnevnog boravka možemo vidjeti van, a da susjedi kad gledaju prema nama, da nas ne vide, objasnio je arhitekt Hrvoje Hanže Hanzlin.

Stan s urbanim betonskim dizajnom

Prostor kako je bio dosta dugačak i same zgrade, stan je relativno velik i dugačak i ono što je zapravo bilo specifičnost cijelog ovog projekta kojeg je radila Kata Gašpar, arhitektica i dizajnerica interijera, bilo je da probamo napraviti minimalistički stan sa puno detalja poput kuhinje i da zapravo u prvi plan dođu baš detalji, a ne cijeli stan, rekao je Hrvoje Hanže Hanzlin za Dom na kvadrat.

Zidovi u posebnoj obradi betona, minimalistički pod i strop još više naglašavaju otok koji je centralni dio dnevne zone stana.

Otok i stol u nastavku napravljeni su od kvarcita, samo povišeni dio otoka ima vene, baš od prirodnog kamena tako da ispada kao da je stvarni blok jer je rezan na takozvani gerung, pod pravilnim kutom tako da kad gledate izgleda kao da je napravljen iz jednog bloka, a zapravo je kamena ploča. Dok je stol isto duljine preko tri metra  i stvarno je bilo zahtjevno ga unijeti i postaviti tako da je baš bio izazov, rekao nam je Hanže Hanzlin.

Kvarcit je zbog svoje neporoznosti te otpornosti na mehaničke i kemijske utjecaje, odabran i za radnu plohu. U kuhinji on može biti radna ploha, može biti backsplash tako da konkretno u ovom slučaju gdje je cijeli stan bijel, morali smo raditi kontrast, a kvarcit je dosta pogodan za interijere, nastavio je Hanže Hanzlin.

Korištenje mikrocementa

Na svijetlim frontama kuhinje ističu se samo velike plastificirane ručke za izvlačne konzole, a otvoreni kubusi daju razigranost i poseban hedonistički ugođaj za investitore.

Pod u boji slonovače savršeno se stopio sa stropom, zidovima te kuhinjskim frontama, a mladi su arhitekti ovdje koristili mikrocement.

Hrvoje Hanže Hanzlin objasnio je da su mikrocement koristili zato što je jedini bio približno iste teksture kao zid kako bi mogli dobiti doživljaj da je ovo sve jedan minimalistički izložbeni prostor.

Decentnom rasvjetom postignuta je ugodna atmosfera, a dodatnu dozu minimalizma u prostor su unijela skrivena vrata.

Specifičnost tih skrivenih vrata je što se dobije dojam da mi zapravo otvaramo plohu zida, a da ne otvaramo vrata. Jer ta vrata nemaju niti okvira niti štok i kvake i brave svedene na minimum. Tako da taj cijeli prostor zapravo ne upada u prvi plan, izjavio je Hanže Hanzlin tijekom našeg posjeta ovom stanu.

Minimalistička kupaonica svoju je prividnu veličinu dobila postavljanjem velikog kamenog bloka unutar kojeg se nalazi umivaonik sa zrcalom te svijetlim keramičkim pločicama.

Oglas

Predstavljamo dom

Hrabri odabir i zemljani tonovi za prekrasan interijer

Obiteljska kuća organizirana na tri etaže od kojih svaka ima oko 70 četvornih metara, uređena je u eklektičnom stilu, a statički zahtjevi odredili su tlocrte pojedinih prostorija. 

Radi se o renovaciji stare kuće, to je bila odluka investitora kako bi se lakše realizirao projekat, i uspjeli smo statički riješiti oslobađanje unutarnjeg dijela prostora, odnosno neki su potporni zidovi pretvoreni u stupove i tako smo dobili open space koncept u većini prostora, rekla je za Dom na kvadrat dizajnerica interijera Iva Kutija. 

Dnevna soba, blagovaonica i kuhinja

Dnevna soba, blagovaonica i kuhinja otvorenog tlocrta djelomično su odvojene zanimljivom policom i kaminom na bio etanol iza kojeg se skriva statički stup. 

U jedan od novonastalih nosivih stupova, Iva je integrirala skrivenu rasvjetu te dobila interesantnu igru svjetla i sjene, što je prostoru dalo razigranost. Elegantna boja kuhinje s crnom pozadinom savršeno se stapa s otokom koji razdvaja kuhinju od blagovaonice u kojoj baršun daje dozu luksuza. Od istog su materijala, u predivno sivoj boji napravljeni dvosjedi u dnevnoj sobi, a nijansa je birana prema pločicama na nasuprotnom zidu gdje se nalaze i konzolne stepenice. Od iste je XXL keramike napravljen kuhinjski otok i korištena je u dnevnoj sobi, što je sjajna poveznica kroz prostor. 

Ta pločica, ta intenzivna keramika ima tih zemljanih tonova i ustvari izvučete iz njega ono najbolje, ono što vas privuče i nemojte se bojati igrati različitim teksturama, različitim bojama i različitim tonovima, savjetuje Iva Kutija, dizajnerica interijera. 

Konzolne stepenice od prirodnog su drveta, čija je boja nijansirana po boji parketa, a ista tonovi provlače se kroz čitav interijer kojem zrcala daju posebnu notu i vizualno povećavaju prostor. 

U prizemlju smo napravili tri prozora monumentalna, izdužena, moderna, velike dvije staklene stijene sa druge strane prema dvorištu, ali ono što nam je nedostajalo je bila upravo ta prostranost na katu. I to smo odlučili dobiti zrcalima. Kako ipak ne bi bilo previše dućanski, odlučili smo se za zrcala tonirana u bronci, što se savršeno uklopilo u zemljane tonove koji prevladavaju u interijeru, rekla je Iva Kutija.  

Spavaći prostor

Prvi kat je intimniji dio. Tu su smještene tri dječje sobe gotovo identičnog prostornog razmještaja, a samo osobni detalji čine razliku te glavna spavaća soba koja se sastoji od walk in ormara s otokom u sredini i vlastite kupaonice u tamnim nijansama, koja je ovdje doista pokazala svoju moćnost. 

Na istom katu, dječaci imaju svoju kupaonicu za kojoj su baznoj keramici dodane Terazzo pločice u plavima i narančastim nijansama, čime je dobiven razigran i veseo prostor za djecu. 

Potkrovlje

Potkrovlje je rezervirano za dječju igraonicu, vešeraj i kupaonicu. Svaka kupaonica u kući je različita, a ona gostinjska nježna i umirujućih tonova, specifična je po tapeti. 

Priča oko tapete je vrlo interesantna, počela je kroz smijeh Iva. Tapeta je ustvari tu došla jer prvo smo krenuli u potragu za keramikom i imali smo viziju što bi to trebalo biti, nešto u rozim tonovima i pronašla sam pločicu koja bi odgovarala tim zahtjevima, međutim nije bilo odgovarajućih dimenzija, a jednostavno ljubav za tu pločicu je pala. Onda smo odlučili poigrati se tapetom jer nam današnja tehnologija omogućava da kreativnost postane funkcionalna, ispričala nam je Iva. 

Interijer s puno čistih linija, neutralnih boja i hrabrih odabira, upotpunjen je zanimljivom rasvjetom i detaljima koji ga čine savršenim domom za jednu obitelj. 

Nastavite čitati

Interijeri

Složne ruke majke i kćeri 

Monika je svojoj kćeri odlučila urediti malu garsonijeru u kući, a sve je počelo zajedničkim planom i dogovorom.

Prvo smo gledali koji namještaj možemo iskoristiti, je li vlaga poprimila prostor, na koji način će reagirat garsonijera, i onda smo počeli sve trgat van. Naši su se prvotni planovi promijenili kad smo vidjele da laminat ipak nije za očuvat. Kad smo skinule stari laminat, prvo se radila termoizolacija, poravnavanje podova te postavljanje pločica, rekla je Monika Šavorić.

Osobno prilagođen prostor

Najveći izazov ovog procesa bile su financije, ali kreativnost i dobre ideje svladale su i tu prepreku. 

Moja nekakva životna vodilja u uređivanju prostora je da se namještaj može koristit neko vrijeme, da nije financijski preskup, i da ga možeš ukoliko ti se više ne sviđa kroz par godina zamijeniti, rekla je Monika te objasnila da su inspiraciju za završno uređenje diktirale želje kćeri i mogućnosti prostora. 

Njena želja je bila povišeni krevet i prema tome smo birale dalje, a poseban karakter prostoru daju osobni detalji –  slike obitelji, njezin prostor, slike s dečkom, neke slike koje označavaju nju kroz određene etape života, crteži koje je kći napravila, zatim crteži koje sam ja za nju napravila, izjavila je Monika Šavorić za Dom na kvadrat. Cijeli ovaj proces trajao je nešto više od mjesec dana, a Monikina kćer od useljenja uživa u svojoj maloj oazi privatnosti.

Najbitniji je dobar plan

Prije upuštanja u ovakav projekt najvažnije je napraviti dobar plan. Biti prvenstveno siguran da se doista želiš upustit u određene stvari jer koliko god nešto izgleda jednostavno na internetu, u praksi zna deset stvari zakočit se, kad vi krenete u određeni prostor može vam se dogodit niz problema koje niste očekivali, rekla je Šavorić. 

Ako imate volju i želju upustiti se u sličan projekt, sigurno ćete pronaći način za rješavanje svih prepreka. Pustite mašti na volju jer je u konačnici najvažnije da se prostor kojeg uređujete sviđa vama.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice