Povežimo se

Zelena gradnja

Zelena gradnja

Zelenilo u domu povezuje nas s prirodom oko nas. Nažalost, urbana središta velikih gradova imaju sve manje prirodnih elemenata. Ekološki osviješteni arhitekti odlučili su stoga odjenuti kuće u zeleno.

Objavljeno

u

 

Jedan od najvećih potrošača prirodnih resursa zasigurno je graditeljstvo, pa je ekološki pristup u toj branši od iznimne važnosti. Loše projektirane zgrade kao i one izgrađene od nekvalitetnih materijala, crpe prirodne izvore i uništavaju okoliš. U današnje smo vrijeme suočeni s vrtoglavim cijenama energentata koje i dalje rastu, a prirodnog okruženja istovremeno je sve manje. Potreba za energetski učinkovitom i održivom arhitekturom zbog toga je postala nužnost.

Poznato je da se za grijanje prostora koristi čak 70% energije u kućanstvu. Klimatske promjene koje smo potaknuli dodatno povećavaju potrošnju energije kako bi se grijali tijekom veoma hladnih zima, a hladili u ekstremno vrućim ljetnim mjesecima.

Dnevni boravak Dom2

Glavni ciljevi zelene gradnje su: smanjenje otpada, zagađenja i drugih negativnih utjecaja na okoliš, optimalno i učinkovito trošenje vode, energije i ostalih resursa i zaštita zdravlja stanara. Međutim, zelenu gradnju ne treba poistovjećivati s pasivnim kućama koje donose samo energetsku učinkovitost. Zelena gradnja podrazumijeva sve ekološke aspekte – od potrošnje vode, do emisije ugljičnog dioksida.

“Zelena arhitektura” nastaje i živi u skladu s prirodom. Ona poštuje ekološke zakonitosti, koristi prirodnu, obnovljivu energiju, a u prirodu se uklapa kao živi organizam. Sve se češće mogu vidjeti i zgrade čije fasade prekrivaju različite biljne vrste. Takve građevine pročišćavaju i poboljšavaju kvalitetu zraka stvarajući nužan kisik, dok su vizualno veoma atraktivne, a transformiraju se i promjenom godišnjih doba. Biljke uz to, prekrivaju krute geometrijske forme i cijeli objekt čine mekšim i usklađenim s prirodom.

Zelena gradnja Dom2

Zelena gradnja usklađuje interese samog korisnika, ekološku osviještenost i ekonomsku isplativost. Iako u Hrvatskoj nema niti jedne certificirane zgrade po principima zelene gradnje, energetska certifikacija objekata i gradnja prema suvremenim europskim standardima, obveza je koju će i Hrvatska morati ispoštivati s ulaskom u Europsku uniju.

Autor: Erick Velasco Farrera, arhitekt

www.avp.hr

Gradnja

Održivi materijali kao izvrsne izolacije

Kad se spomene toplinska izolacija prvo vam na pamet padaju stiropor i kamena vuna. Međutim, danas na tržištu postoje i održivi materijali za izolaciju koji se sve više probijaju na tržištu.

Objavljeno

u

Autor

odrzivi-izolacijski-materijali-dom2
Foto: DOMnaKVADRAT

 

Kad govorimo o održivim materijalima, važna je i njihova dostupnost na prostoru na kojem ih trebate. Upravo zato na prvom mjestu spominjemo vunu. Docent na Zavodu za materijale zagrebačkog Građevinskog fakulteta dr.sc. Bojan Milovanović kaže da, prema nekim izvorima, 2.000 tona ovčje vune se u Hrvatskoj godišnje baci. Ona se preporučuje za izolaciju krovova s obzirom na to da nema mehanička svojstva.

 

odrzive-izolacije-vuna-dom2-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Osim vune, za izolaciju možete koristiti i industrijsku konoplju, drvene ploče, odnosno vune, ploče od pluta, reflektivne folije, vakuum izolacijske ploče, celuloza, otpadni mljeveni papir, pamuk i reciklirana odjeća. Tim je materijalima zajedničko da bolje utječu na okoliš, a i zdraviji su.

 

odrzive-izolacije-materijali-dom2-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Ono što docent naglašava je da ti materijali trebaju proći ispitivanja i biti deklarirani kao izolacijski materijali sa svojim svojstvima. Zato napominje da postoji jedan popularan materijal za izolaciju koji u Hrvatskoj nema status građevinskog proizvoda.

 

Više videa o građevinskim materijalima potražite na našem YouTube kanalu!

 

Nastavite čitati

Lifestyle

Ekološka osviještenost kao dodatna turistička ponuda

Korištenje obnovljivih izbora energije u turizmu

Objavljeno

u

Autor

Foto: Villa Pere, Makarska

 

U posljednje vrijeme sve se češće govori o važnosti energetske obnove, kako javnih zgrada, tako i privatnih. Jedna od tema na Međunarodnom sajmu investicijskih projekata REXPO-u 2017, koji se održao 20. studenog i 01. prosinca 2017. godine bila je Promocija energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u turizmu.

 

energetska ucinkovitost u turizmu dom2

Foto: DOMnaKVADRAT

Na panel raspravi su govorili Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Snježana Turalija, pročelnica upravnog odjela za razvoj grada, gospodarstvo i EU fondove u Gradu Karlovcu, Marko Markić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, te Miroslav Madžar, izvršni direktor hotela Olympia Vodice.

 

Što su istaknuli i kako vide energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u turizmu pogledajte u videu!

 

 

Nastavite čitati

Gradnja

Green priznanja za projekte iz 2017.

Dodijeljena GREEN priznanja za projekte koji su obilježili 2017. godinu na zajedničkom domjenku triju udruga – HSZG-HUEC-HUPFAS

Objavljeno

u

Autor

Foto: Hrvatski savjet za zelenu gradnju

 

Hrvatski savjet za zelenu gradnju, kao neprofitna udruga osnovana 2009. godine, nakon višegodišnjeg iskustva i stvaranja široke mreže članova i partnera u Hrvatskoj koji promišljaju i djeluju na zeleni način, u suradnji s Hrvatskom udrugom energetskih certifikatora i Hrvatskom udrugom proizvođača toplinsko – fasadnih sustava, povodom blagdanskog druženja na kraju vrlo uspješne 2017. godine, organizirala je dodjelu priznanja za posebno istaknute dionike nekretninskog sektora u Hrvatskoj s ciljem daljnjeg poticanja izvrsnosti u promociji i implementaciji zelenih principa u graditeljstvu.

Uvodni dio moderirale su: Petra Škevin, predsjednica Upravnog odbora i Tanja Marković, voditeljica projekata ispred Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju. Pozdravne govore održali su: Goranka Tropčić Zekan, novoizabrana predsjednica udruge HUEC te Dorijan Rajković, predsjednik udruge HUPFAS. Predstavljen je i novi izvršni direktor Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, gospodin Dean Smolar, koji je održao zanimljivu prezentaciju na temu: „Vijesti i najave iz zelene gradnje“ gdje je prezentirao postignuća tokom godine te plan i aktivnosti za naredni period.

 

nagrade za green projekte 2017 dom2 4

 

Priznanja su dodijeljena u 7 kategorija od strane predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, gospođe Maje-Marije Nahod, pomoćnice ministra za graditeljstvo i energetsku učinkovitost u zgradarstvu i gospodina Dubravka Ponoša, direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji su na početku i kratko pozdravili sve okupljene sudionike.

 

nagrade za green projekte 2017 dom2 3

 

U kategoriji GREEN PROJEKTI OBRAZOVNOG SEKTORA za promoviranje, projektiranje i gradnju prema principima zelene gradnje, priznanje je bilo dodijeljeno trima projektima: projektu STUDENTSKI DOM VARAŽDIN koji je zahvaljujući multidisciplinarnom suradnjom svih sudionika u projektiranju postao kompleks gotovo nulte energije. Priznanje je preuzeo ravnatelj, gospodin Nenad Milijaš. Nadalje, priznanje u istoj kategoriji dodijeljeno je i AMERIČKOJ MEĐUNARODNOJ ŠKOLI U ZAGREBU gdje je priznanje preuzeo ravnatelj škole, gospodin Paul Buckley te projektu VRTIĆ „KATARINA FRANKOPAN“ KRK, vrtiću za 21. stoljeće – drveno montažne građevine za čiju su realizaciju najviše zaslužni gospodin Robert Anton Kraljić, načelnik općine Malinska – Dubašnica i gospodin Marko Franković, arhitekt, kojima je priznanje i uručeno.

 

nagrade za green projekte 2017 dom2 1

 

U kategoriji GREEN TURISTIČKI PROJEKT za razvoj turizma grada Karlovca, ostvarenje strateških ciljeva Karlovca: briga za radna mjesta, turizam u funkciji razvoja grada i viša kvaliteta života stanovnika Karlovca, priznanje je dodijeljeno javnoj ustanovi AQUATIKA -SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC, a priznanje je osobno preuzela ravnateljica, gospođa Margarita Maruškić Kulaš.

U kategoriji GREEN GRADSKA UPRAVA za poticanje implementacije principa zelene gradnje u javnim projektima, priznanje je dodijeljeno GRADU KRKU.

U kategoriji GREEN ARHITEKTI za iznimni doprinos u projektiranju zgrada prema principima zelene gradnje priznanja su dodijeljena trojici arhitekta: gospodinu Vedranu Pedišiću, gospodinu Ericku Velasco Farrerai te akademiku, gospodinu Nikoli Bašiću.

U kategoriji GREEN OFFICE BUILDING idejno rješenje za jačanje i razvoj tržišta zelene gradnje s naglaskom na implementaciju međunarodnog certifikata zelene gradnje – LEED u postupku planiranja i projektiranja, priznanje je dodijeljeno gospodinu Arnu Willemsu, direktoru tvrtke GTC MATRIX d.o.o.

U kategoriji GREEN CONCEPT za proizvod i donacijski program ZelEn, kao dobar primjer društveno odgovornog projekta koji uključuje zaštitu okoliša, promociju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, izvedbu mjera energetske učinkovitosti i suradnju s ustanovama javnog sektora priznanje je dodijeljeno tvrtkama HEP OPSKRBA i HEP ESCO, a priznanje je preuzela direktorica HEP ESCOa i voditeljica Odbora ZelEn, gospođa Vlasta Zanki.

 

nagrade za green projekte 2017 dom2 2

 

U posljednjoj kategoriji priznanje je dodijeljeno gospođi Snježani Turaliji, dosadašnjoj direktorici HSZGa, za izniman doprinos u promicanju zelene gradnje.

Na svečanosti je sudjelovalo više od 150 osoba, redom članovi, partneri, suradnici, predstavnici različitih nadležnih institucija kao i predstavnici lokalne i regionalne samouprave triju neprofitnih udruga, organizatora domjenka.

 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

POPULARNO