Povežimo se

Predstavljamo dom

Svevremenski uređen stan za radost življenja

Stan grafičke dizajnerice i umjetnice Josipe Maras kojeg je uredila arhitektica Belinda Pušić odlikuje vrhunski dizajn i nježna suptilnost.

Prekrasan stan od 120 kvadrata sastoji se od hodnika, dnevnog dijela, spavaće sobe, dvije dječje sobe i dvije kupaonice.

Govoreći o ideji koju je imala pri samom zamišljanju izgleda svog stana, grafička dizajnerica i umjetnica Josipa Maras rekla je kako je bila sigurna samo u jednu stvar – da će ga uređivati arhitektica Belinda Pušić.

Njena estetika, njene sposobnosti kao arhitektice, mene su svaki put iznova oduševljavale, a njezin pristup kada radi interijere meni je bio vanserijski, izjavila je.

Belinda Pušić, arhitektica i Josipa Maras, grafička dizajnerica i umjetnica

Umirujući tonovi kao nit vodilja

Josipin zahtjev bili su svijetli i umirujući tonovi koji prevladavaju u ovom stanu. Ideja je bila stvoriti u stanu oazu mira i opuštanja. Budući da je Josipin posao vizualno zahtjevan i da je svakodnevno okružena jakim bojama, teksturama i motivima, htjela je da njezin dom bude mjesto gdje će se odmoriti od svih tih podražaja.

Specifičan detalj koji dominira prostorom su nenametljive tapete nježnih nijansi i motiva.

Uklopljene su u stan na način da ih ima svugdje i na svemu, ali kada uđete u stan one nisu ono što prvo primijetite. Prođete cijeli hodnik koji je obljepljen tapetom, ona je na zidu, na vratima, u kupaonici, u tušu, u garderobi, na plafonu… Međutim, kada izađete iz stana nećete imati dojam da je puno tapeta, boja i tekstura, objašnjava arhitektica Belinda Pušić.

Dnevni dio obuhvaća dnevni boravak, kuhinju i blagovaonicu. Osim neutralne palete boja koja djeluje opuštajuće, korišteni su različiti materijali.

Korišteni su razni materijali poput iverala, medijapana, drveta, imitacije drveta. Kako bi se naglasili neki kutci i prostorije, ljepljene su štukature, pojašnjava arhitektica Pušić.


Otvoren Studijo Boutique Factory – Nova oaza umjetnosti zidnih tapeta

Početkom studenog u Zagrebu je svečano otvoren Studijo Boutique Factory, nova oaza umjetnosti koju potpisuje Josipa Maras. Pročitaj više


Dojam topline i nježne suptilnosti

Stanom se proteže ogledalo u boji bronce, kao i ambijentalna rasvjeta koja naglašava korištene materijale, a ujedno i dodaje smirujuću notu.

Iako na jednom zidu vidite više različitih materijala, u oku vam ostaje samo jedna boja. Čak ni komadi namještaja u jačim bojama i nijansama nisu narušili generalni dojam topline i nježne suptilnosti.

U dnevnom boravku nalaze se crni stolić, narančastu fotelja, crni blagovaonski stol, međutim opet, oni u prostoru nisu toliko naglašeni jer ih smiruju ostali materijali, naglašava Pušić.

Kupaonice kao umjetnička djela

U stanu se mogu pronaći i komadi namještaja od frezanog medijapana koji ostavlja dojam modernog i luksuznog, a zbog atraktivnih tapeta poseban dojam ostavljaju kupaonice u kojima se događa zanimljiva igra materijalima. Od materijala su korišteni medijapan, štukature, tapete i pločice.

Josipa i Belinda zadovoljne su izgledom stana čiji karakter unatoč dojmu smiraja i suptilnosti itekako dolazi do izražaja. Karakter održavaju i detalji koji su uvijek osobni izbor vlasnika stana pa tako zaokružuju cjelokupan dojam i dodaju mu osobnu notu.

Oglas

Predstavljamo dom

Hrabri odabir i zemljani tonovi za prekrasan interijer

Obiteljska kuća organizirana na tri etaže od kojih svaka ima oko 70 četvornih metara, uređena je u eklektičnom stilu, a statički zahtjevi odredili su tlocrte pojedinih prostorija. 

Radi se o renovaciji stare kuće, to je bila odluka investitora kako bi se lakše realizirao projekat, i uspjeli smo statički riješiti oslobađanje unutarnjeg dijela prostora, odnosno neki su potporni zidovi pretvoreni u stupove i tako smo dobili open space koncept u većini prostora, rekla je za Dom na kvadrat dizajnerica interijera Iva Kutija. 

Dnevna soba, blagovaonica i kuhinja

Dnevna soba, blagovaonica i kuhinja otvorenog tlocrta djelomično su odvojene zanimljivom policom i kaminom na bio etanol iza kojeg se skriva statički stup. 

U jedan od novonastalih nosivih stupova, Iva je integrirala skrivenu rasvjetu te dobila interesantnu igru svjetla i sjene, što je prostoru dalo razigranost. Elegantna boja kuhinje s crnom pozadinom savršeno se stapa s otokom koji razdvaja kuhinju od blagovaonice u kojoj baršun daje dozu luksuza. Od istog su materijala, u predivno sivoj boji napravljeni dvosjedi u dnevnoj sobi, a nijansa je birana prema pločicama na nasuprotnom zidu gdje se nalaze i konzolne stepenice. Od iste je XXL keramike napravljen kuhinjski otok i korištena je u dnevnoj sobi, što je sjajna poveznica kroz prostor. 

Ta pločica, ta intenzivna keramika ima tih zemljanih tonova i ustvari izvučete iz njega ono najbolje, ono što vas privuče i nemojte se bojati igrati različitim teksturama, različitim bojama i različitim tonovima, savjetuje Iva Kutija, dizajnerica interijera. 

Konzolne stepenice od prirodnog su drveta, čija je boja nijansirana po boji parketa, a ista tonovi provlače se kroz čitav interijer kojem zrcala daju posebnu notu i vizualno povećavaju prostor. 

U prizemlju smo napravili tri prozora monumentalna, izdužena, moderna, velike dvije staklene stijene sa druge strane prema dvorištu, ali ono što nam je nedostajalo je bila upravo ta prostranost na katu. I to smo odlučili dobiti zrcalima. Kako ipak ne bi bilo previše dućanski, odlučili smo se za zrcala tonirana u bronci, što se savršeno uklopilo u zemljane tonove koji prevladavaju u interijeru, rekla je Iva Kutija.  

Spavaći prostor

Prvi kat je intimniji dio. Tu su smještene tri dječje sobe gotovo identičnog prostornog razmještaja, a samo osobni detalji čine razliku te glavna spavaća soba koja se sastoji od walk in ormara s otokom u sredini i vlastite kupaonice u tamnim nijansama, koja je ovdje doista pokazala svoju moćnost. 

Na istom katu, dječaci imaju svoju kupaonicu za kojoj su baznoj keramici dodane Terazzo pločice u plavima i narančastim nijansama, čime je dobiven razigran i veseo prostor za djecu. 

Potkrovlje

Potkrovlje je rezervirano za dječju igraonicu, vešeraj i kupaonicu. Svaka kupaonica u kući je različita, a ona gostinjska nježna i umirujućih tonova, specifična je po tapeti. 

Priča oko tapete je vrlo interesantna, počela je kroz smijeh Iva. Tapeta je ustvari tu došla jer prvo smo krenuli u potragu za keramikom i imali smo viziju što bi to trebalo biti, nešto u rozim tonovima i pronašla sam pločicu koja bi odgovarala tim zahtjevima, međutim nije bilo odgovarajućih dimenzija, a jednostavno ljubav za tu pločicu je pala. Onda smo odlučili poigrati se tapetom jer nam današnja tehnologija omogućava da kreativnost postane funkcionalna, ispričala nam je Iva. 

Interijer s puno čistih linija, neutralnih boja i hrabrih odabira, upotpunjen je zanimljivom rasvjetom i detaljima koji ga čine savršenim domom za jednu obitelj. 

Nastavite čitati

Interijeri

Složne ruke majke i kćeri 

Monika je svojoj kćeri odlučila urediti malu garsonijeru u kući, a sve je počelo zajedničkim planom i dogovorom.

Prvo smo gledali koji namještaj možemo iskoristiti, je li vlaga poprimila prostor, na koji način će reagirat garsonijera, i onda smo počeli sve trgat van. Naši su se prvotni planovi promijenili kad smo vidjele da laminat ipak nije za očuvat. Kad smo skinule stari laminat, prvo se radila termoizolacija, poravnavanje podova te postavljanje pločica, rekla je Monika Šavorić.

Osobno prilagođen prostor

Najveći izazov ovog procesa bile su financije, ali kreativnost i dobre ideje svladale su i tu prepreku. 

Moja nekakva životna vodilja u uređivanju prostora je da se namještaj može koristit neko vrijeme, da nije financijski preskup, i da ga možeš ukoliko ti se više ne sviđa kroz par godina zamijeniti, rekla je Monika te objasnila da su inspiraciju za završno uređenje diktirale želje kćeri i mogućnosti prostora. 

Njena želja je bila povišeni krevet i prema tome smo birale dalje, a poseban karakter prostoru daju osobni detalji –  slike obitelji, njezin prostor, slike s dečkom, neke slike koje označavaju nju kroz određene etape života, crteži koje je kći napravila, zatim crteži koje sam ja za nju napravila, izjavila je Monika Šavorić za Dom na kvadrat. Cijeli ovaj proces trajao je nešto više od mjesec dana, a Monikina kćer od useljenja uživa u svojoj maloj oazi privatnosti.

Najbitniji je dobar plan

Prije upuštanja u ovakav projekt najvažnije je napraviti dobar plan. Biti prvenstveno siguran da se doista želiš upustit u određene stvari jer koliko god nešto izgleda jednostavno na internetu, u praksi zna deset stvari zakočit se, kad vi krenete u određeni prostor može vam se dogodit niz problema koje niste očekivali, rekla je Šavorić. 

Ako imate volju i želju upustiti se u sličan projekt, sigurno ćete pronaći način za rješavanje svih prepreka. Pustite mašti na volju jer je u konačnici najvažnije da se prostor kojeg uređujete sviđa vama.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice