Povežimo se

Predstavljamo dom

Stan u središtu Zagreba iz 1912. obara s nogu

Isprepliće se staro i novo, povijesno i moderno

Vodimo vas u centar Zagreba, u stan iz 1912. godine u kojem se snažno isprepliće staro i novo, povijesno i moderno. Stan je to prepun obiteljskih vrijednosti, uspomena, namještaja ali i pomno odabranih dizajnerskih komada.

aleksandar-jakovac-dom-na-kvadrat

Beethovenova mjesečeva sonata, biser svjetske glazbe i Love story, jedna od najromantičnijih skladbi svih vremena, najbolji su uvod u priču o osebujnom starogradskom zagrebačkom stanu Aleksandra Jakovca i njegove supruge Jolande.

Cijela obitelj je u istoj zgradi

‘Ja sam rođen u ovoj zgradi, supruga se doselila sa šest godina, moji i suprugini roditelji žive u istoj zgradi, tako da je obiteljska povijest vezana isključivo za ovu zgradu’, priča nam Aleksandar Jakovac, proizvođač Tiffany svjetiljki i vlasnik stana.

aleksandar-jakovac-dom-na-kvadrat

Napravljenu 1912. godine prema nacrtima eminentnih arhitekta Viktora Kovačića i Huga Erlicha.

‘Sačuvali smo apsolutno sve što se moglo sačuvati od Erlicha i Kovačića. Napominjem, čak do razine kvaka su iz 1912., stolarija, originalni parketi. Tako da sve što se moglo, sačuvati, revitalizirati i restaurirat, mi smo napravili’, dodaje.

stan-zagreb-dom-na-kvadrat

Moderni namještaj i obiteljsko nasljeđe

133 kvadrata starogradskog stana uredili su modernim namještajem, ali nisu zaboravili na obiteljsko nasljeđe.

‘Ovo je blagovaona koja je u klasičnom građanskom stanu oduvijek imala tu namjenu. Mi smo iskoristili dio obiteljskog namještaja, starog namještaja te ga spojili s dijelovima modernijih niša. Tako da smo moderni stol inkorporirali zajedno s elementima od lustera starog do komada salonskog namještaja’, kaže.

tiffany-svijetiljka-dom-na-kvadrat

Profinjenost su naglasili Tiffany svjetiljkama čijom se proizvodnjom bave godinama. ‘Obzirom da nam je Tiffany rasvjeta život, naravno da smo najljepše primjerke postavili i u našem domu’, kaže.

Slike brojnih hrvatskih autora

U blagovaonici dominira samostojeća tiffanyca magnolija, a u boravku fauna u bronci i staklu. Četverosobni salonski stan krase i brojne slike poznatih hrvatskih autora.

slike-dom-na-kvadrat

‘Centralna slika dnevnog boravka je Murtić iz 74.-te godine. Odabrali smo ga iz razloga da razbije ovu monotoniju prostora, možda čak malo unosi i nemir što nama odgovara u dnevnom dijelu.

Ljubitelji umjetnosti svoj životni prostor obogatili su i brojnim skulpturama. ’15-ak skulptura u našem stanu je od Meštrovića, Radeuša, Kršinića, Ive Lozice, tako da mislimo da su najeminentniji autori zastupljeni.  Nama se izrazito svidjela uloga skulpture u prostoru, danas imamo skulptura podjednako kao i umjetničkih slika što mislim da je dosta specifično’, dodaje Aleksandar.

Le Corbusier s početka 20. stoljeća

Za oko zapinje moderna, minimalistička fotelja, koja je svojom jednostavnošću i elegancijom svijet oduševila još 1928. godine. ‘Šezlon, Le Corbusier, početak 20. stoljeća, jedan od njegovih klasika u svijetu proizvodnje namještaja’, dodaje.

Šezlon - Le Corbusier -dom-na-kvadrat

Brojni su i detalji s putovanja. ‘Puno putujemo, kako privatno, tako i u profesionalnom kontekstu. Ja zbog sporta sam dosta, oko 150 dana godišnje na putovanjima. Prije sam sa svakog putovanja donosio neku sitnicu, ali danas već zbog nedostatka prostora u stanu biramo neke atraktivnije stvari’, tvrdi.

stan-dom-na-kvadrat

U stanu osnivača i predsjednika Hrvatskog saveza za obaranje ruke, svestranog čovjeka koji je uspješno spojio ljubav prema sportu i umjetnosti, mjesto je našao je i električni koncertni klavir. Međutim, klavir nije jedini izvor glazbe u ovom predivnom prostoru.

Jedini izloženi hi-fi eksponat u Momi

‘Interijer je zasluga 99 posto supruge. 1 posto je moja zasluga, a to je hi-fi. Bang & Olufsen, legendarni model Beosound 9000, jedini izloženi hi-fi eksponat u američkoj Momi, tako da je to jedan komad koji sam godinama tražio da bi ga pronašao i kupio, meni vrlo bitan detalj’, kaže Aleksandar.

stan-dom-na-kvadrat

Stan s parketom i kvakama starim 110 godina, prepun vrijednog namještaja, slika, skulptura i detalja, nije samo za gledanje.

‘Goste zovemo, ne radimo neke tulume zbog samog prostora i detalja, da se slučajno nešto ne bi oštetilo, ali gosti su često kod nas’, tvrdi. Jakovčevi su skladno isprepleli staro i novo. Spoj povijesnog i modernog u njihovom stanu dobio je nesvakidašnju i svakako jedinstvenu dimenziju.

Interijeri

Dizajnerica interijera uređuje vlastiti stan

Kako je to kad vlastiti stan uređuje dizajnerica interijera pokazala nam je Josipa Dumančić. Njezin stan u užem centru Zagreba, ujedno je i vlastiti projekt u koji je uložila i svoje bogato znanje i iskustvo, zaista je pravi dragulj.

Ona je i vlasnica i dizajnerica ovih devedesetak kvadrata u užem centru Zagreba. Ovaj predivan stan također je njezin svojevrstan završni rad.

Još kao dijete bila je vrlo kreativna

Josipina obitelj vrlo je kreativna. Gledajući njih i odrastajući u takvom okruženju, i sama je zavoljela uređenje interijera. Prvo je to činila sebi za gušt ili za svoje prijatelje i obitelj dok se jednog dana nije rodila želja da svoj hobi pretvori u malo ozbiljniju priču.

Prvotna zamisao bila je ovaj prostor urediti za najam s pet zvjezdica

Stan obiluje unikatnim predmetima, odnosno namještajem, no dio je također rađen po mjeri. Cijeli je stan u klasicističkom stilu s modernim detaljima, pa su se odlučili da i spavaća soba bude rađena upravo u tom stilu.

Prije uređenja radila se opsežna adaptacija

Stan se nalazi u strogom centru Zagreba, te je riječ o starom stanu koji je srećom izbjegao posljedice potresa, no, neke stvari bilo je ipak nužno renovirati.

Unutarnju stolariju uspjeli su zadržati te su ju u potpunosti obnovili. Vanjska stolarija je izmijenjena s pvc stolarijom da bi se dobila izvrsna toplinska i zvučna izolacija.

U stanu su kompletno mijenjane i instalacije. Skidana je žbuka te je rađena impregnacija zidova. Njih su dodatno ojačali mrežicom od staklenih vlakana, te su ih dvostruko bojali.

Najveći naglasak stavljen je na dnevni boravak

Josipa se najviše fokusirala na dnevni boravak koji je u klasicističkom stilu. Sav namještaj je izrezbaren s mramornim pločama, a fokus su zapravo predivne štukature, ukrasne lajsne i rozete koje krasi ovaj luster.

Svaki komad namještaja odabrala je Josipa, kao i unikatnu komodu. Posebnost ove komode su predivne ručno rađene intarzije, a na porculanskim pločicama nalaze se i ručno oslikani cvjetići.

Dnevni boravak krase pomno odabrani detalji koji mu daju jedan zanimljiv klasično-modernistički look.

U stanu nema slika na zidovima

Josipa je htjela glavni fokus staviti na ukrasne lajsne i štrukature. U stanu se nalazi samo jedan zid s tapetama koje su vrlo posebne. Riječ je o modernističkoj tapeti, a za nju su se odlučili iz razloga što svi stavljaju pločice te je htjela drugačiju alternativu.

Osim posebne tapete i kuhinja je vrlo posebna, rađena po mjeri, a mijenjan je i prostor kuhinje. Odlučila se za “open space” prostor te da napravi spoj modernog i klasicističkog.

Podovi su kompletno promijenjeni

Od podnih obloga, najinteresantnije su porculanske pločice velikih formata te su one postavljene od samog hodnika i protežu se do kuhinje i kupaonice.

Ovaj stan doista se doima potpuno novim. Kombinacija klasicističkog i modernog štiha ovaj stan čini savršeno dotjeranim domom.

Nastavite čitati

Domovi poznatih

Robert Sever otvorio nam je vrata svog prekrasnog stana

Njemu kao modnom dizajneru, ljubitelju mode i umjetnosti, sigurno ne nedostaje kreativnosti i inspiracije. No, koliko mu je to pomoglo ili odmoglo prilikom uređenja osobnog životnog prostora, otkrio nam je Robert Sever u svom zaista posebnom stanu.

Koliko dom može biti osoban i ekstenzija našeg identiteta?

Kada biramo kuhinju, ormar ili samo običnu jastučnicu, biramo ih na temelju našeg vlastitog ukusa i preferenci. Upravo time vodio se i Robert Sever koji je u intervjuu otkrio čime je bio inspiriran prilikom uređenja stana.

U ovaj stan zaljubio se na prvi pogled

U trenutku kada se morao preseliti, budući da je godinama bio podstanar, ovo je bio jedini stan koji je pogledao. Čim je ušao u njega oduševila ga je rasvjeta koja je po njegovom mišljenju bila savršena. Puno prozora i rasvjeta koja se kroz dan mijenja, najviše mu se svidjelo jer je doprinosilo odličnoj atmosferi.

Što se tiče originalnog tlocrta, kaže kako su promijenili dosta toga. Ono što je smatrao suvišnim je maknuo, a dodao je ono što mu je nedostojalo. Kako kaže, sve je potrebno prilagoditi sebi i svojim potrebama, odnosno svom lifestyleu.

Ne voli jednostavnost, kreativnost mu je iznimno bitna

Nije htio da stanom dominira samo jedan stil. Ipak, engleske kuće i veliki francuski apartmani uvijek ga oduševljavaju, no s obzirom da u svome stanu nema potrebne visine, takve ideje ne može realizirati.

Bitno mu je da stan ostavlja “cosy” atmosferu, odnosno da je udoban. Stil svoga stana opisuje kao Sever stil, jer je sve rađeno upravo po njegovom ukusu te ilustrira njegovu osobnost.

Ima strah od praznog prostora

U stanu nema puno praznog prostora, no zato ima puno detalja. Sve je ispunjeno, zidovi, police, svaki kutak.

Priznaje da ima strah od praznog prostora, što je i normalno za osobu poput njega, budući da i u svome poslu voli detalje na svojoj odjeći.

“Bez obzira što je ta odjeća na kraju nosiva, ona mora imati puno dizajniranih elemenata koji leže u detaljima. Na taj način je i stan, koji je baš kao i odjeća jako je nosiv”, zaključuje.

Hobi mu je sakupljanje stvari

Cijeli život skuplja stvari. Od vintage ploča koje je slušao kao klinac, suvenira s putovanja, do stvari iz djetinjstva, sve je tu.

Žene su njegova inspiracija

Robertove kolekcije su ženstvene. Koliko je zapravo i njegov stan ženstven?

“Ja apsolutno radim za žene i žene su moja inspiracija i misija i uvijek ću podrediti svu svoju viziju tome da ispunim potrebe svojih klijentica i žena koje me okružuju, i u tom smislu ovaj stan ima jako puno tih ženskih detalja, od kojih ja naravno ne bježim, jer nema razloga da smatram da je nešto previše ženstveno i previše muževno.”

S vremena na vrijeme mijenja ruho svoga stana

Smatra da je to nužno i da svako malo nešto treba promijeniti da bi neka stvar koja je bila u pozadini zaživjela.

Uz to, vrlo je kreativan i kada su u pitanju pametna rješenja. Tako je svoju klimu u stanu sjajno zakamuflirao. Zašuškao ju je s jednim kaširancem kako ne bi kvarila dojam u stanu o onom dijelu godine kada ju ne koristimo. Istu stvar napravio je i s frižiderom na koji je stavio naljepnicu.

Najdraži kutak u stanu mu je spavaća soba

Spavaća soba pruža mu potrebnu intimu i mirnoću i u njoj najviše voli uživati kada čita knjigu uz upaljenu mirisnu svijeću.

A osim sobe, njegov pas njegova je najveća sreća. Dopušta joj sve, da spava na dizajnerskim jastuicima, da se pokriva dizajnerskom odjećom, ništa joj nije zabranjeno!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice