Povežimo se

Predstavljamo dom

Predivan stan dizajnerice cvijeća za vjenčanja Mirele Sušić

Neutralna podloga u uređenju doma omogućuje da on mijenja izgled u svako godišnje doba. Ljubiteljica takvog dinamičnog doma je i dizajnerica cvijeća za vjenčanja Mirela Sušić. Nedavno je preselila u modernu bajku u krošnjama drveća, te nam je odlučila je otvoriti njena vrata.

Neutralna podloga u uređenju doma omogućuje da on mijenja izgled u svako godišnje doba. Ljubiteljica takvog dinamičnog doma je i dizajnerica cvijeća za vjenčanja Mirela Sušić. Nedavno je preselila u modernu bajku u krošnjama drveća, te nam je odlučila je otvoriti njena vrata.

Moderna bajka

Šest je mjeseci trajala Mirelina potraga za domom iz snova. Nakon života u kući u Novom Zagrebu, s obitelji je tražila moderan prostor u zagrebačkoj podsljemenskoj zoni. I našla ga je.

‘ Rekla bih da je to definitivno moderna bajka iz razloga što smo mi u svim segmentima, znači cijeli stan je omeđen sa šumom, i priroda kakvu si možete poželjeti, a opet u drugom kontekstu za deset minuta smo od Kaptola, znači, u samom središtu grada i mislim život u ovakvom prostoru je definitivno blagodat’, kaže Mirela Sušić, dizajnerica cvijeća za vjenčanja.

Terasa je jako važan dio tog doma. To je mjesto gdje je Mirela za zabavu useljenja ugostila čak trideset i petero ljudi, a kaže, nema joj ništa ljepšeg od jutarnjeg ispijanja kave na njoj uz cvrkut ptica. 

Projekt urbanog prostora

Projekt urbane vile u kojoj se stan nalazi djelo je poznatog arhitekta Borisa Fiolića, a za unutarnji dizajn zaslužan je arhitekt Mesud Hudaverdi. Kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak dio su otvorenog prostora koje je Mirela opremila namještajem iz starog doma.

Obzirom da se radi o užasno modernom, urbanom prostoru i prostoru koji je pun svjetlosti, definitivno smo željeli zadržati taj bijeli element namještaja. Znači, to je nešto što je kao glavni postav, a onda s obzirom da stan kroz godišnja doba mijenja i teme, a u stanu nigdje nemamo zavjese, onda smo stavili taj bazni dio, a onda priroda nam daje to mijenjanje kroz godišnja doba’, dodaje.

Stan je i pametan, putem aplikacije može se uključiti i isključiti sustav grijanja i hlađenja, upravljati sjenilima, a vila ima vanjski video nadzor. Kuhinja je nova, izrađena po mjeri.

‘Sam koncept stana je zahtijevao da kuhinja ima otok i hvala bogu, zato što je to bila naša životna želja. Znači, da imamo kuhinju koja ima na sredini otok, iz razloga što je jako lijepo kad su blagdani da se kuha, da se društvo druži oko tog otoka i to nam je bilo isto, uz to zelenilo, taj otok za kuhanje, prioritet, da odaberemo taj stan’, tvrdi.

Mirela i njezin suprug strastveni su ljubitelji istraživanja svih hrvatskih otoka, pa su sa svakog koji su posjetili nešto i donijeli u svoj dom. Ti detalji, kažu predstavljaju djelić ljubavi a kada se okrenu prema njima, sjete se lijepih uspomena. U blagovaonici ima i retro detalja, a jedna nam je korisna dekoracija posebno zapela za oko.

‘Fridu sam odabrala iz razloga što je obožava moja Una, moja kćer. Dakle, ona je rođena Frida, ima neke personalizirane komade odjeće sa Fridom i ona me je zarazila sa time. Znači, naravno, da u takvom modernom prostoru netko bi rekao ni slučajno nemoj staviti ništa retro, ništa Frida. Međutim, par elemenata poput posuđa, pa nekakva daščica za rezanje, nekakav ukrasni jastuk, ovdje u takvom modernom prostoru, čini prostor skroz drugačijim’, kaže.

Spavaća soba

Glavna misao je bila šuma. Okruženi smo šumom, a onda smo u spavaćoj sobi definitivno birali personaliziranu tapetu crno bijelog uzorka da to bude ta, opet moderna, crno bijela šumska priča’, kaže Mirela.

Ulaz i poseban dizajn

Uređenju ulaza u dom Mirela je posvetila posebnu pažnju. Ovdje se kroz uspomene i detalje može odmah upoznati cijela obitelj. Hodnik kojim se ide u dio doma u kojem borave njezina djeca opremila je velikim ugradbenim spremišnim ormarom, te personaliziranim portretima njezine obitelji. 

‘Kreativac glavni je bila moja kćer, vjerovali ili ne, ja sam rekla, ajde, Una, osmisli nam nešto, napravi nam te portrete koji su zaista personalizirani, da se vidi tko ovdje živi, i onda kad nas je ona stavila u ulogu nekakvih kraljeva, prinčeva, mi smo bili oduševljeni. Nakon toga ona pokreće hrvatski brend za koji moram priznati, da ljudi su oduševljeni, narudžbe stižu svakodnevno i nešto što nema na našem prostoru’, objašnjava.

Sobe za mlade

A njezina je soba poput urbane džungle i definitivno odraz umjetničke duše. Druga soba za tinejdžera ima u potpunosti drugačiju temu.

‘ Upravo smo je tako i uredili, osnova je bijela i stavljat će si unutra točno kako bude prolazio kroz koji dob svog života ono što on želi, trenutno je složena apsolutno onako baš ono što on živi i ima interes za par tih stvari i to je to’ kaže.

Kupaonica

I za kraj smo ostavili upečatljivu kupaonicu na katu koju je Mirelina obitelj zavoljela na prvu. Kombinacija kvalitetne španjolske keramike inspirirala ih je da u tom stilu u prostor uklope i kupaonski ormarić te osebujne detalje. A upravo su detalji ti koji u ovaj dom unose posebnu pozitivnu energiju.

Arhitektura

Zanimljiv život u amsterdamskom stanu

Poznat kao Venecija sjevera, arhitektonski potpuno jedinstven, Amsterdam skriva puno stambenih izazova za njegove stanovnike, posebno ako se odluče živjeti u starom centru grada. Otkrivamo vam kako se se prilagođavaju životu u zgradama čiji stupovi propadaju, selidbi po uskim stepenicama i suživotu u limitiranom prostoru.

Zaljubljenici u arthitekturu obožavaju Amsterdam

Impresvine i šarene kuće uz preko 100 kilometara kanala koji prolaze kroz sam grad, čine Amsterdam neponovljivim mjestom za sve zaljubljenike u arhitekturu i inovativna rješenja na području gradnje i dizajna. Sa 160 kanala Amsterdam je s razlogom poznat kao Venecija sjevera. Osim toga, jedan je od prvih urbanistički planiranih gradova sjeverne Europe.

Baš kao i Venecija, i Amsterdam je  građen na stupovima, na pješčanom tlu. Nekoliko stoljeća kasnije stupovi nažalost propadaju, pa je dodatna fascinacija u šarenom gradu činjenica da kuće djeluju kao da im se netko poigrao s ravnotežom, dok su još jedna specifičnost gradnje i iznimno uska i visoka stubišta unutar kuća odnosno zgrada.

Stan koji je zapravo bio spremište

Konstantno velika potražnja za stanovima pretvara svaki neiskorišten dio zgrade u stambenu jedinicu, a kako to izgleda u praksi s nama je podijelio Bojan Gazibara, marketing menadžer, koji je rodnu Hrvatsku zamijenio Amsterdamom.

Ovaj stan zapravo je bio spremište. U Amsterdamu nemaju podrume jer bi inače sve bilo potopljeno, stoga se njihova spremišta nalaze na tavanu. Stan ima otprilike 35 kvadrata, sa kosinama oko 40. u Tako malom stanu većina stvari napravljena je funkcionalno, odnosno bitno je iskoristiti svaki centimetar prostora.

Kuće i zgrade nisu na ravnom tlu

Bojan nam je otkrio kako se on i drugi stanovnici grada nose s činjenicom da kuće i zgrade u centru nisu nužno na ravnom tlu, te koje je on ima izazove zbog toga. 

“Teško je cijelu zgradu srušiti pa ponovno graditi, stoga većina zamijeni stupove na kojima stoje, drugi pak odrežu noge od stola pa naprave da je stol zapravo ravan, jer je inače cijeli pod na koso, ali većina stanova u centru zapravo jesu na koso, moj je malo, ali ne osjećam to previše, mogu pojesti juhu na stolu”, sa osmijehom govori Bojan.

Cijeli stan je zapravo na drvenim gredama koje su negdje odrezane da bi se napravile prostorije, ali drvene grede su i u podu.

Stanovi netipični za naše podneblje

Krenete li u iznajmljivanje stana u Amsterdamu, mogla bi vas dočekati potpuno drugačija situacija nego kod većine stanova u našoj zemlji.

“Kulturni šok koji me dočekao kod iznajmljivanja stana je da stan nije namješten i jako ih se rijetko može naći namještene. Stanovi su prazni i često su bez poda. Jedina stvar koju u stanu dobiješ je kuhinja i wc. Pod možeš otkupiti od nekog tko je živio prije tebe, naravno ako se dogovorite za cijenu ili ga u protivnom sam stavljaš.” Bojan je imao sreću da je dobio i pod i kuhinju, ali ništa drugo, za sve ostalo morao se pobrinuti sam.

Kreativnost je ključna

Upravo u ovakvim stanovima najviše do izražaja dolazi kreativnost njihovih stanovnika, pa su recimo potpuno oduševljenje stari bubnjevi pretvoreni u policu s knjigama koji na taj način štede prostor i čine stan još zanimljivijim. Specifičnost u rasporedu amsterdamskih stanova su i odvojene prostorije za wc od onih za tušranje, gotovo svi stanovi imaju sistem s dvije kupaonice, jer im upravo to donosi više bodova kod prodaje stanova.

Iako malen i tavanski, stan zapravo ima dva kata, dok je drugi napravljen kao galerija koja služi kao spavaća soba. Ono što je tipično za stanove u Amsterdamu je pogled na krovove susjednih zgrada.

Ovaj stan ima svoje minuse, no živjeti u centru Amsterdama je predivno, zaključuje naš sugovornik.

Nastavite čitati

Interijeri

Dizajnerica interijera uređuje vlastiti stan

Kako je to kad vlastiti stan uređuje dizajnerica interijera pokazala nam je Josipa Dumančić. Njezin stan u užem centru Zagreba, ujedno je i vlastiti projekt u koji je uložila i svoje bogato znanje i iskustvo, zaista je pravi dragulj.

Ona je i vlasnica i dizajnerica ovih devedesetak kvadrata u užem centru Zagreba. Ovaj predivan stan također je njezin svojevrstan završni rad.

Još kao dijete bila je vrlo kreativna

Josipina obitelj vrlo je kreativna. Gledajući njih i odrastajući u takvom okruženju, i sama je zavoljela uređenje interijera. Prvo je to činila sebi za gušt ili za svoje prijatelje i obitelj dok se jednog dana nije rodila želja da svoj hobi pretvori u malo ozbiljniju priču.

Prvotna zamisao bila je ovaj prostor urediti za najam s pet zvjezdica

Stan obiluje unikatnim predmetima, odnosno namještajem, no dio je također rađen po mjeri. Cijeli je stan u klasicističkom stilu s modernim detaljima, pa su se odlučili da i spavaća soba bude rađena upravo u tom stilu.

Prije uređenja radila se opsežna adaptacija

Stan se nalazi u strogom centru Zagreba, te je riječ o starom stanu koji je srećom izbjegao posljedice potresa, no, neke stvari bilo je ipak nužno renovirati.

Unutarnju stolariju uspjeli su zadržati te su ju u potpunosti obnovili. Vanjska stolarija je izmijenjena s pvc stolarijom da bi se dobila izvrsna toplinska i zvučna izolacija.

U stanu su kompletno mijenjane i instalacije. Skidana je žbuka te je rađena impregnacija zidova. Njih su dodatno ojačali mrežicom od staklenih vlakana, te su ih dvostruko bojali.

Najveći naglasak stavljen je na dnevni boravak

Josipa se najviše fokusirala na dnevni boravak koji je u klasicističkom stilu. Sav namještaj je izrezbaren s mramornim pločama, a fokus su zapravo predivne štukature, ukrasne lajsne i rozete koje krasi ovaj luster.

Svaki komad namještaja odabrala je Josipa, kao i unikatnu komodu. Posebnost ove komode su predivne ručno rađene intarzije, a na porculanskim pločicama nalaze se i ručno oslikani cvjetići.

Dnevni boravak krase pomno odabrani detalji koji mu daju jedan zanimljiv klasično-modernistički look.

U stanu nema slika na zidovima

Josipa je htjela glavni fokus staviti na ukrasne lajsne i štrukature. U stanu se nalazi samo jedan zid s tapetama koje su vrlo posebne. Riječ je o modernističkoj tapeti, a za nju su se odlučili iz razloga što svi stavljaju pločice te je htjela drugačiju alternativu.

Osim posebne tapete i kuhinja je vrlo posebna, rađena po mjeri, a mijenjan je i prostor kuhinje. Odlučila se za “open space” prostor te da napravi spoj modernog i klasicističkog.

Podovi su kompletno promijenjeni

Od podnih obloga, najinteresantnije su porculanske pločice velikih formata te su one postavljene od samog hodnika i protežu se do kuhinje i kupaonice.

Ovaj stan doista se doima potpuno novim. Kombinacija klasicističkog i modernog štiha ovaj stan čini savršeno dotjeranim domom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice