Povežimo se

Predstavljamo dom

Stan koji je konceptualno osmišljen sa snažnim karakterom

Konceptualno osmišljen stan zrači snažnim karakterom a ima i ured koji služi kao showroom.

Odmah na početku vodimo vas u ured i stan mladog arhitekta. Riječ je o interijeru sa snažnim karakterom koji je konceptualno osmišljen.

Uzrečica “u postolara najgore cipele” svakako ne vrijedi u slučaju arhitekta Andreja Došena jer njegov ured, osim što ostavlja upečatljiv dojam, može služiti i kao showroom.

Ured kao dio stana

‘Mislim da je bitno da se vide nekakvi detalji koje se onda mogu isprezentirati klijentu kako će se kod njega izvesti. Ja dosta volim umjetnine, prvenstveno slike tako da, s obzirom da su slike u nekim bojama, onda sam nastojao sa samom bojom zidova i namještaja ići sa nekom neutralnom bojom, u ovom slučaju crna ili tamnosiva’, kaže Andrej Došen, mag.ing.arhitekture.

I ulaz ispred ureda je reprezentativan, a ujedno odiše toplinom, neovisno o boji koja je arhitektu očito draga. A sada vas vodimo u carstvo koje se nalazi iza staklenih vrata. Jer, ured je dio Andrejeva stana.

Ormari izrađeni po mjeri

‘U njemu su svakako najreprezentativnija staklena vrata koja su iza mene, koja su u punoj širini i visini hodnika. Osim umjetnina, tu je i jedan ugradbeni ormar, tako da nastojao sam u čitavom interijeru koristiti niše u kojima su skriveni ormari’, kaže.

Ideja je bila sve niše koje su se stvorile u interijeru pretvoriti u spremišni prostor. Ormar u hodniku dobio je i dvostruku namjenu, služi i kao vješalica. Iako je stan bazično crn, Andrej je u sobi za goste ipak dozvolio malo boje.

Nasuprot gostinjskoj sobi nalazi se spavaća soba. Ona je doslovno obložena ormarima izrađenima po mjeri. Njih je izradila tvrtka Akwood & SDI interijeri.

‘Ova soba je bila jako zahtjevan projekt jer je Andrej to zamislio da ovdje u nišu se slože ormari, da ide zidna obloga na zid, budući da je ovo stara kuća, stara zgrada, ti zidovi nisu bili ravni. Trebalo je puno truda, puno mjerenja, puno kontrole da bi se uopće to ugradilo, da bi dobili ravninu ovu cijelu gdje su ormari’, kaže Krešo Marčan, Akwood & SDI Interijeri.

Iz master spavaće sobe ulazi se u kupaonicu koja i dalje slijedi zadanu crnu temu stana. A sada je vrijeme da vam pokažemo da nije sve tako crno.

‘Konceptualno sam ja htio da stan bude podijeljen točno po polovici na dva dijela, znači jedan, prvi dio kroz koji se prolazi i koji sadrži manje prostorije je crni, i generalno su prostorije tamo niže. Iz tog, crnog dijela stana se ulazi u dio koji je potpuno bijeli i koji je u visini’, kaže Andrej Došen.

Okrenuti tlocrt stana

Naime, kad je kupovao stan, na jug i prema glavnoj ulici bile su orijentirane spavaće sobe što Andreju nije imalo logike. Zato je u potpunosti srušio zidove i okrenuo tlocrtnu dispoziciju stana.

‘U potkrovlju su se nalazile drvene grede i stupovi koji za mene nisu bili na odgovarajućim mjestima, tako da, ja sam njih zamijenio sa čeličnim gredama i sa čeličnim stupovima, dio od kojih je skriven u zidovima, a ova konkretno, ovaj stup koji je na sredini dnevnog boravka, obučen je u ogledalo’, kaže.

Kuhinja izrađena po mjeri

Dio ovog otvorenog prostora je i kuhinja koja je isto izrađena po mjeri s obzirom na to da ju je trebalo prilagoditi visokom prostoru. A evo što stručnjacima treba da izrade idealnu kuhinju prilagođenu potrebama stanara.

‘Moramo imati kao prvo arhitekta kao što je Andrej. Koji točno zna što želi. Nema kompromisa, a izvedivo je sve, samo je bitna volja i želja da se to napravi. Kompromis jedino postoji u tome na koji način ćemo to izvesti. Samo, znači, pristup kako ćemo dobiti ovo, kako ćemo dobiti ovaj kut, ovaj kut’, kaže.

Vlastita proizvodnja namještaja po mjeri

Naime, imaju vlastitu proizvodnju u kojoj proizvode namještaj po mjeri od različitih materijala, te se mogu prilagoditi svim potrebama. A ono što je možda najveća prednost kod domaće proizvodnje je da od finalnih mjera do izvedbe treba samo 4 – 5 tjedana. Vratimo se stanu.

Andrej je veliki ljubitelj hrvatskih umjetnina, pa mu je neutralna podloga dobro došla za njihovo izlaganje. Uz to, voli i vrhunski dizajn kojeg kod nas ima sve više.

‘Ja stvarno mislim da imamo dobre dizajnerske firme, tako da ja sam njih u interijeru nastojao kombinirati sa svjetskim klasicima dizajna, primjerice, tu je jedna lampa koja je kultni dizajnerski   primjerak iz šezdesetih godina, koja je postavljena uz jednu hrvatsku lampu. Isto tako u interijeru se na nekoliko mjesta nalaze, ajmo reći jedna do druge svjetski klasici dizajna i naši dizajnerski primjerci iz Hrvatske i iz regije’, kaže.

I svi ti detalji kombinirani zajedno čine vrhunsku crno bijelu simbiozu.

Predstavljamo dom

Stan sa tisuću lica – Stan Koncept

Stan koji živi kroz tisuću lica smješten je u Zagrebu. Namijenjen je onima koji su spremni sanjati, stvarati i maštati. Kroz njegove faze i uređenje proveo nas je Hrvoje Vukov koji mu je udahnuo dušu.

Multifunkcionalni stan

Već samim ulaskom u stan, Hrvoje je znao da želi stvoriti multifunkcionalni prostor u kojem će živjeti, stvarati i sanjati, ali i posuditi ga klijentima za stvaranje dodanih vrijednosti.

Hrvoje, vlasnik stana, kaže da kada je prvi put ušao u stan, da je odmah dobio jasnu viziju kako želi da stan izgleda. Taj stan bio je upravo onakav prostor kakav je tražio.

Tada kada je ušao u stan, već je bila završna faza uređenja samog prostora, no, u njegovoj viziji taj stan trebao je potpuno renovaciju što je i urađeno.

Stan za sve prigode

Stan Koncept izazvao je veliku pažnju javnosti još i prije samog otvaranja. Nakon renovacije, Hrvoje je u dizajn interijera krenuo sam, znajući da će neutralnije boje lakše prilagođavati.

Pri namještanju prostora Hrvoje je htio imati nešto što je multifunkcionalno u smislu da se može lako premjestit, maknuti, da boje budu vrlo jednostavne, da je sve prilagodljivo različitim situacijama i potrebama.

Bilo da je riječ o svečanom eventu, nekoj večeri ili običnom dnevnom druženju, zapravo je cilj da prostor bude prilagodljiv u bilo kojem trenutku i to se pokazalo kroz ovaj period dobro isplaniranim jer je prostor poslužio za snimanje reklama, organizaciju eventa…

Parfemski ormar dojmljivog sadržaja

Stan Koncept prostire se na 137 metara kvadratnih i podijeljen je u nekoliko zona. Dnevni boravak kao javna zona vizualno je odijeljen drvenim podestom.

Manja, ali potpuno funkcionalna kuhinja razdvojena je šankom od ostatka prostora, a na stol u kombinaciji kamen i staklo, rasipa se dnevna svjetlost. Najviše interesa pak izaziva parfemski ormar dojmljivog sadržaja, no tu su i još dvije prostorije.

U stanu se nalazi i spavaća soba za koju vlasnik kaže da je poprilično velika s obzirom na činjenicu da u njoj provodi najmanje vremena. Postoji i mali hodnik i soba za kozmetiku, odnosno taj neki parfemski dio njegove kolekcije, tu je i walk in ormar te ured kao jedan zasebni radni dio u kojem se nalazi Hrvojev kreativni nered, i naravno kupaonica.

Prostor koji neprestano iznenađuje

U Stan Konceptu organizirana su razna druženja, lansirali su se novi proizvodi, snimane su emisije, ali tu su i razni eventi koji su vlastita produkcija, npr. mirisne večere ili nekakva druga druženja privatnih osoba, intimni rođendani ili partiji ili neke lijepe večere koje su tematizirane i osmišljene kroz još neki dodatni sadržaj.

Prostoru koji nadahnjuje i potiče kreativnost, dana je mogućnost da se transformira prema godišnjim dobima i raspoloženjima. On konstantno živi kroz vrijeme i događaje.

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Moderan stan s daškom prošlosti u centru Zagreba

U zgradi iz 1910. godine, u kojoj se liftom vozite na vlastitu odgovornost, na trećem katu nalazi se  stan modernog uređenja s daškom prošlosti. Kroz njega nas je provela dizajnerica interijera i otkrila kako je spojila sadašnjost i prošlost.

Renovacija nakon gotovo pola stoljeća

U centru Zagreba, na savršenoj lokaciji nalazi se stan koji je prvi put nakon četrdesetak godina renoviran, čime mu je udahnut potpuno novi život, za nove stanare.

Arhitektica Mira Matulović Burazin ispričala nam je kako je tekao cijeli proces renovacije. Istakla je kako se jako pazilo da se ništa ne ruši. Riječ je o staroj zgradi i zbog straha od potresa pomno se pazilo na svaki detalj.

Svi žele walk in ormare

Iako je raspored prostorija na sto kvadratnih metara površine ostao skoro isti, smanjena je master soba za devet kvadrata od čega je napravljena walk in garderoba.

Walk in ormar bio je jedan od zahtjeva investitora i napravljen je tako da hodnik i master soba budu povezani, dakle ormar ih zapravo povezuje. Walk in ormar je napravljen kompletno po mjeri po nacrtima i željama investitora.

Kuhinja bez gornjih elemenata

Kroz hodnik i dnevnu sobu provlači se dašak prošlosti kroz bijele štukature na zidovima i vratima. Ulaskom u kuhinju osjeća se prostranost. Moderna kuhinja bez gornjih elemenata, s tri velika crna ormara.

Otok je središnji dio kuhinje, sa savršeno glatkom radnom površina iz jedne plohe, izrađena od laminama za jednostavnije održavanje. Crna kuhinja, kao potpuni kontrast svijetloj dnevnoj sobi, kojoj posebnu toplinu daju dva drvena ormarića.

Mira je klijentima pokazala stoliće iz svoje linije koje je sama dizajnirala, a koji su se klijentima jako svidjeli te su se odlično uklopili u prostor.

Zanimljiva rasvjeta daje osjećaj razigranosti

Pažljivo odabrana rasvjeta u isto je vrijeme skrivena, naglašena, crna i bijela, papirnata i dekorativna, čime je strop dobio razigranost.

Jedino što su klijenti odlučili zadržati iz prijašnjeg stana su lampe zidne, jer su dizajnerske pa su ih htjeli prebaciti i slijedom njih i s kombinacijom stropne rasvjete dobili su vrlo neobično, ali zanimljivu i efektnu rasvjetu.

Slučajna nesreća dovela je do prekrasne kupaonice

Tlocrtno nije bilo promjene u stanu, pa je dnevna soba nešto manja, a njen centralni dio je garnitura za sjedenje, lanene bež boje, savršeno uklopljene u prostor. Jedna izmjena u rasporedu zidova dogodila se u kupaonici.

No, do te izmjene nije došlo namjerno, već se za vrijeme renovacije slučajno urušio zid što im je onda dalo mogućnost da ga pomaknu. Slučajna nesreća na kraju se pokazala kao pun pogodak i kupaonica je ispala baš onako kako treba.

Starinska, restaurirana vrata na sobama nasuprot modernom uređenju s puno svjetla, ovaj stan čine posebno ugodnim za stanovanje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice