Povežimo se

Predstavljamo dom

Stan koji je konceptualno osmišljen sa snažnim karakterom

Konceptualno osmišljen stan zrači snažnim karakterom a ima i ured koji služi kao showroom.

Odmah na početku vodimo vas u ured i stan mladog arhitekta. Riječ je o interijeru sa snažnim karakterom koji je konceptualno osmišljen.

Uzrečica “u postolara najgore cipele” svakako ne vrijedi u slučaju arhitekta Andreja Došena jer njegov ured, osim što ostavlja upečatljiv dojam, može služiti i kao showroom.

Ured kao dio stana

‘Mislim da je bitno da se vide nekakvi detalji koje se onda mogu isprezentirati klijentu kako će se kod njega izvesti. Ja dosta volim umjetnine, prvenstveno slike tako da, s obzirom da su slike u nekim bojama, onda sam nastojao sa samom bojom zidova i namještaja ići sa nekom neutralnom bojom, u ovom slučaju crna ili tamnosiva’, kaže Andrej Došen, mag.ing.arhitekture.

I ulaz ispred ureda je reprezentativan, a ujedno odiše toplinom, neovisno o boji koja je arhitektu očito draga. A sada vas vodimo u carstvo koje se nalazi iza staklenih vrata. Jer, ured je dio Andrejeva stana.

Ormari izrađeni po mjeri

‘U njemu su svakako najreprezentativnija staklena vrata koja su iza mene, koja su u punoj širini i visini hodnika. Osim umjetnina, tu je i jedan ugradbeni ormar, tako da nastojao sam u čitavom interijeru koristiti niše u kojima su skriveni ormari’, kaže.

Ideja je bila sve niše koje su se stvorile u interijeru pretvoriti u spremišni prostor. Ormar u hodniku dobio je i dvostruku namjenu, služi i kao vješalica. Iako je stan bazično crn, Andrej je u sobi za goste ipak dozvolio malo boje.

Nasuprot gostinjskoj sobi nalazi se spavaća soba. Ona je doslovno obložena ormarima izrađenima po mjeri. Njih je izradila tvrtka Akwood & SDI interijeri.

‘Ova soba je bila jako zahtjevan projekt jer je Andrej to zamislio da ovdje u nišu se slože ormari, da ide zidna obloga na zid, budući da je ovo stara kuća, stara zgrada, ti zidovi nisu bili ravni. Trebalo je puno truda, puno mjerenja, puno kontrole da bi se uopće to ugradilo, da bi dobili ravninu ovu cijelu gdje su ormari’, kaže Krešo Marčan, Akwood & SDI Interijeri.

Iz master spavaće sobe ulazi se u kupaonicu koja i dalje slijedi zadanu crnu temu stana. A sada je vrijeme da vam pokažemo da nije sve tako crno.

‘Konceptualno sam ja htio da stan bude podijeljen točno po polovici na dva dijela, znači jedan, prvi dio kroz koji se prolazi i koji sadrži manje prostorije je crni, i generalno su prostorije tamo niže. Iz tog, crnog dijela stana se ulazi u dio koji je potpuno bijeli i koji je u visini’, kaže Andrej Došen.

Okrenuti tlocrt stana

Naime, kad je kupovao stan, na jug i prema glavnoj ulici bile su orijentirane spavaće sobe što Andreju nije imalo logike. Zato je u potpunosti srušio zidove i okrenuo tlocrtnu dispoziciju stana.

‘U potkrovlju su se nalazile drvene grede i stupovi koji za mene nisu bili na odgovarajućim mjestima, tako da, ja sam njih zamijenio sa čeličnim gredama i sa čeličnim stupovima, dio od kojih je skriven u zidovima, a ova konkretno, ovaj stup koji je na sredini dnevnog boravka, obučen je u ogledalo’, kaže.

Kuhinja izrađena po mjeri

Dio ovog otvorenog prostora je i kuhinja koja je isto izrađena po mjeri s obzirom na to da ju je trebalo prilagoditi visokom prostoru. A evo što stručnjacima treba da izrade idealnu kuhinju prilagođenu potrebama stanara.

‘Moramo imati kao prvo arhitekta kao što je Andrej. Koji točno zna što želi. Nema kompromisa, a izvedivo je sve, samo je bitna volja i želja da se to napravi. Kompromis jedino postoji u tome na koji način ćemo to izvesti. Samo, znači, pristup kako ćemo dobiti ovo, kako ćemo dobiti ovaj kut, ovaj kut’, kaže.

Vlastita proizvodnja namještaja po mjeri

Naime, imaju vlastitu proizvodnju u kojoj proizvode namještaj po mjeri od različitih materijala, te se mogu prilagoditi svim potrebama. A ono što je možda najveća prednost kod domaće proizvodnje je da od finalnih mjera do izvedbe treba samo 4 – 5 tjedana. Vratimo se stanu.

Andrej je veliki ljubitelj hrvatskih umjetnina, pa mu je neutralna podloga dobro došla za njihovo izlaganje. Uz to, voli i vrhunski dizajn kojeg kod nas ima sve više.

‘Ja stvarno mislim da imamo dobre dizajnerske firme, tako da ja sam njih u interijeru nastojao kombinirati sa svjetskim klasicima dizajna, primjerice, tu je jedna lampa koja je kultni dizajnerski   primjerak iz šezdesetih godina, koja je postavljena uz jednu hrvatsku lampu. Isto tako u interijeru se na nekoliko mjesta nalaze, ajmo reći jedna do druge svjetski klasici dizajna i naši dizajnerski primjerci iz Hrvatske i iz regije’, kaže.

I svi ti detalji kombinirani zajedno čine vrhunsku crno bijelu simbiozu.

Oglas

Predstavljamo dom

Šarmantan mali stan uređen u boho stilu

Da je prostor odraz naših osobnosti, potvrđuje šarmantni stan mladog para.

Vlasnici stana su dvoje mladih i aktivnih kozmopolita koji žive jednim onako laganim životom i dosta su easy-going općenito. I htjeli su da stan reflektira i njihovu osobnost i da se prilagođava istoj, rekla je Tena Vodopija, dizajnerica interijera.
Svoj su životni prostor od 55 četvornih metara pretvorili u oazu neutralnih tonova kojima svježinu dodaju prirodni materijali.

Bohemian – marokanski stil

Uređen je u bohemijsko-marokansko city stilu. Tako bih ja to nazvala. Zapravo, kada bi išli u širu nekakvu podjelu mogli bismo reći da je soft-minimalism, ali ako idemo baš detaljizirati onda možemo reći da se radi o bohemian-marokanskom stilu, dodala je Vodopija.

Povezivanjem svijetlih elemenata i namještajem od prirodnih materijala postigao se vizualni balans dok je kombinacija različitih tekstura unijela toplinu.

Ormari od ratana kombiniranog s drvom, isto tako komoda u spavaćoj sobi koja je rađena od mikro-cementnog uzorka s ratanom, oni su donijeli toplinu, a ujedno i minimalizam. Tako se zapravo iskombinirala toplinu koju ju klijentica željela, a da stan nije previše natrpan nekakvim nepotrebnim materijalima. Tu su i lusteri, isto od ratana i pločice u marokanskim bojama. Zavjese su od lana, tepih je isto od prozračnih laganih materijala. Kauč je konkretan, malo veći s jednim debljim i kvalitetnijim štofom. Iz razloga što kauč je ipak jedan konkretan dio svakog interijera i svakog stana i na njemu se obitava vrlo mnogo i htjeli smo da on bude i ugodan i vidljivo, odnosno lijep oku, rekla je Vodopija.

Pažljivo uređen hodnik

Na prvi pogled neupotrebljiv kutak u hodniku dobio je na estetskoj važnosti postavljanjem pločica razigranog uzroka, što pokazuje koliko se pažnje posvetilo svakom detalju u prostoru.

Održan Salone del Mobile – kroz njega nas je provela Sunčica Mastelić Ivić

Htjeli smo da on dobije neku statement funkciju zato što u hodnik ulazite prvo, iz njega gledate u ostatak stana. On je vidljivo i značajno povezan s dnevnim boravkom, i kada se u hodnik uđe dobivate dojam zapravo cijelog stana jer se radi o malom stanu.

Zato je vrlo važno kako je taj hodnik dizajniran i da on zapravo odražava i reflektira dojam cijelog stana. S obzirom da on nema prostora imati nekakvu funkciju uporabljivosti, nema mjesta za neku klupu, nego eventualno za odlaganje stvari koje skinete kad tek uđete. Odlučili smo napraviti highlight na tom podu i njime razbiti zapravo te nude, bež i greige nijanse koje smo koristili u ostatku stana. Jer stvarno je sve ostalo smireno i lijepo upasirano, a hodnik onda zapravo naglašava i razbija taj balans, objasnila je Vodopija.

Kuhinja i spavaća soba

Staroj kuhinji živost je udahnuta novim ručkicama zlatne nijanse.

Kuhinja je bila u stanu, u zatečenom stanju. I nju smo odlučili zadržati jer se uklopila u vibe koji smo željeli postići. Isto tako i pločice na podu kuhinje koje zapravo imitiraju lagani marokanski stil. On se može pripisati i Italiji i Grčkoj, ali smo ga lijepo uklopili u ovaj vibe koji smo dobili, rekla je Vodopija.

Zanimljiv estetski izričaj spavaće sobe postignut je zelenom bojom zidova, komplementarnom bojom zavjesa te lusterom od ratana.

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

Klijentica i ja smo se dobro snašle i odabrale smo neke elemente, kao što je uzglavlje kreveta i kao što su fronti od ratana gdje smo uspjeli izblendati tople materijale s tim mikro-cementom. I ona kao takva je vrlo stilizirana, a nije napadna što je jako važno za spavaću sobu, pojasnila je.

Šarm boho stila zrači iz svakog detalja pružajući osjećaj ugodnosti uz dodir bezbrižnosti koja nam svima nedostaje.

Nastavite čitati

Izbor urednice

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

U srcu predivnog krajolika nedaleko Samobora, nalazi se suvremena kuća od 125 kvadratnih metara koja je dom iz snova za jednu obitelj. Oni su nekadašnju zapuštenu klet pretvorili u svoj epicentar mira, topline i udobnosti. 

Našli smo tu jednu staru klet koja je što se tiče konstrukcije bila u odličnom stanju. Znači nije imala fasadu, ali je imala armirano-betonske serklaže u kutevima i u biti smo prepoznali taj potencijal budući da nije imala susjede. Nalazila se baš u gustoj prirodi, rekla je Larisa Čišić, dipl. ing. arh. 

Prozor kao statement

Prva velika intervencija bila je probijanje prozora u prostoriji otvorenog tlocrta u kojem se nalazi kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica. 

Kako do elegantnog izgleda PVC stolarije

Prozor je neki statement ove kuće. On nije postojao kad smo kuću našli. Radilo se u biti o jednom malom dvokrilnom prozoru koji je imao parapet. Moja neka projektantska odluka je bila da ukinemo parapet, ovaj komad zida od samog prozora do poda, tako da kad stojiš na rubu prozora u biti imaš osjećaj kao da možeš zakoračiti u prirodu i u krošnje, objasnila je Čišić. 

Polica za knjige, prostor za pohranu, a zapravo – stepenice!

Druga veća intervencija bio je multifunkcionalni zid. 

To su stepenice koje su u biti zakamuflirane svojom funkcijom ugradbenog ormara na koji je montirana televizija, a ispod nje je taj prostor za pohranu stvari, a s bočne strane, u samoj širini stubišta su spremišta tj. police za knjige. On završava jednim mostom koji vodi do potkrovlja tj. do galerije koju koristimo za spavanje. 

Balkon kao na brodu

Balkon je postojao u zatečenom stanju. Imao je neke malo ružnije zastarjele keramičke pločice na podu. To su kao montažne kocke koje imaju plastičnu potkonstrukciju; ali gornji sloj im je pravo drvo. Tako da nismo ništa trebali odštemavat ni šarafit u pod već samo smo montirali te kocke tako da imamo taj lijepi, topli doživljaj te drvene palube. Fotelju je izradio Daniel, a ovu lampu smo našli na Hreliću. I ona u biti ima dvostruku funkciju. Ona je u biti bila  onaj kao marokanski lampion u koji se stavlja svjećica, a može se staviti i mirisni štapić tako da dim izlazi van nje. A on je napravio da je iznutra žarulja, ali se također može staviti ovo što sam već navela, rekla je Čišić. 

Autentičan interijer

Svaki kutak pažljivo je ispunjen predmetima iz kućne radionice, poput drvenog stola, lampi i lustera izrađenog od starog bubnja. Poseban detalj čini šarolika kolekcija ručno izrađenih maski na crnoj pozadini, koja stvara kontrast boja i tekstura izloženih predmeta.

Svaka ta maska ima tu neku dozu mističnosti, svoju priču, tako da uvijek kad nađemo neku masku volimo ju ponijeti. Bilo to na putovanjima ili na nekom otpadu ili gdje god zateknemo. Ovdje u svom domu smo odlučili napraviti taj jedan crni zid tako da se maske nekako sklope u tu kompoziciju, da nisu prenapadne jer su one u biti tamnijih nijansi, ali opet, pošto su onako 3D reljefne onda mislim da nekako lijepo funkcioniraju, dodala je. 

Spajanje prirode, japanskog i skandinavskog minimalizma te ručno izrađenih predmeta iz kućne radionice, obogaćeno ljubavlju i pažnjom, rezultiralo je inspirativnim i autentičnim dom uronjenim u idilično okruženje bogato zelenilom.

Naš dom je izraz naših osobnosti, onoga kako provodimo vrijeme i čime se bavimo tako da ništa nije nekako umjetno već sve smo napravili kako nam je došlo iz duše. Sve što je drveno je Danielova umjetnost, a slike su moje. To mi onako nakon arhitektonskog posla dođe kao opuštanje. I obožavamo provoditi vrijeme u svom domu, rekla je za kraj Čišić. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice