Povežimo se

Predstavljamo dom

Stan koji je konceptualno osmišljen sa snažnim karakterom

Konceptualno osmišljen stan zrači snažnim karakterom a ima i ured koji služi kao showroom.

Odmah na početku vodimo vas u ured i stan mladog arhitekta. Riječ je o interijeru sa snažnim karakterom koji je konceptualno osmišljen.

Uzrečica “u postolara najgore cipele” svakako ne vrijedi u slučaju arhitekta Andreja Došena jer njegov ured, osim što ostavlja upečatljiv dojam, može služiti i kao showroom.

Ured kao dio stana

‘Mislim da je bitno da se vide nekakvi detalji koje se onda mogu isprezentirati klijentu kako će se kod njega izvesti. Ja dosta volim umjetnine, prvenstveno slike tako da, s obzirom da su slike u nekim bojama, onda sam nastojao sa samom bojom zidova i namještaja ići sa nekom neutralnom bojom, u ovom slučaju crna ili tamnosiva’, kaže Andrej Došen, mag.ing.arhitekture.

I ulaz ispred ureda je reprezentativan, a ujedno odiše toplinom, neovisno o boji koja je arhitektu očito draga. A sada vas vodimo u carstvo koje se nalazi iza staklenih vrata. Jer, ured je dio Andrejeva stana.

Ormari izrađeni po mjeri

‘U njemu su svakako najreprezentativnija staklena vrata koja su iza mene, koja su u punoj širini i visini hodnika. Osim umjetnina, tu je i jedan ugradbeni ormar, tako da nastojao sam u čitavom interijeru koristiti niše u kojima su skriveni ormari’, kaže.

Ideja je bila sve niše koje su se stvorile u interijeru pretvoriti u spremišni prostor. Ormar u hodniku dobio je i dvostruku namjenu, služi i kao vješalica. Iako je stan bazično crn, Andrej je u sobi za goste ipak dozvolio malo boje.

Nasuprot gostinjskoj sobi nalazi se spavaća soba. Ona je doslovno obložena ormarima izrađenima po mjeri. Njih je izradila tvrtka Akwood & SDI interijeri.

‘Ova soba je bila jako zahtjevan projekt jer je Andrej to zamislio da ovdje u nišu se slože ormari, da ide zidna obloga na zid, budući da je ovo stara kuća, stara zgrada, ti zidovi nisu bili ravni. Trebalo je puno truda, puno mjerenja, puno kontrole da bi se uopće to ugradilo, da bi dobili ravninu ovu cijelu gdje su ormari’, kaže Krešo Marčan, Akwood & SDI Interijeri.

Iz master spavaće sobe ulazi se u kupaonicu koja i dalje slijedi zadanu crnu temu stana. A sada je vrijeme da vam pokažemo da nije sve tako crno.

‘Konceptualno sam ja htio da stan bude podijeljen točno po polovici na dva dijela, znači jedan, prvi dio kroz koji se prolazi i koji sadrži manje prostorije je crni, i generalno su prostorije tamo niže. Iz tog, crnog dijela stana se ulazi u dio koji je potpuno bijeli i koji je u visini’, kaže Andrej Došen.

Okrenuti tlocrt stana

Naime, kad je kupovao stan, na jug i prema glavnoj ulici bile su orijentirane spavaće sobe što Andreju nije imalo logike. Zato je u potpunosti srušio zidove i okrenuo tlocrtnu dispoziciju stana.

‘U potkrovlju su se nalazile drvene grede i stupovi koji za mene nisu bili na odgovarajućim mjestima, tako da, ja sam njih zamijenio sa čeličnim gredama i sa čeličnim stupovima, dio od kojih je skriven u zidovima, a ova konkretno, ovaj stup koji je na sredini dnevnog boravka, obučen je u ogledalo’, kaže.

Kuhinja izrađena po mjeri

Dio ovog otvorenog prostora je i kuhinja koja je isto izrađena po mjeri s obzirom na to da ju je trebalo prilagoditi visokom prostoru. A evo što stručnjacima treba da izrade idealnu kuhinju prilagođenu potrebama stanara.

‘Moramo imati kao prvo arhitekta kao što je Andrej. Koji točno zna što želi. Nema kompromisa, a izvedivo je sve, samo je bitna volja i želja da se to napravi. Kompromis jedino postoji u tome na koji način ćemo to izvesti. Samo, znači, pristup kako ćemo dobiti ovo, kako ćemo dobiti ovaj kut, ovaj kut’, kaže.

Vlastita proizvodnja namještaja po mjeri

Naime, imaju vlastitu proizvodnju u kojoj proizvode namještaj po mjeri od različitih materijala, te se mogu prilagoditi svim potrebama. A ono što je možda najveća prednost kod domaće proizvodnje je da od finalnih mjera do izvedbe treba samo 4 – 5 tjedana. Vratimo se stanu.

Andrej je veliki ljubitelj hrvatskih umjetnina, pa mu je neutralna podloga dobro došla za njihovo izlaganje. Uz to, voli i vrhunski dizajn kojeg kod nas ima sve više.

‘Ja stvarno mislim da imamo dobre dizajnerske firme, tako da ja sam njih u interijeru nastojao kombinirati sa svjetskim klasicima dizajna, primjerice, tu je jedna lampa koja je kultni dizajnerski   primjerak iz šezdesetih godina, koja je postavljena uz jednu hrvatsku lampu. Isto tako u interijeru se na nekoliko mjesta nalaze, ajmo reći jedna do druge svjetski klasici dizajna i naši dizajnerski primjerci iz Hrvatske i iz regije’, kaže.

I svi ti detalji kombinirani zajedno čine vrhunsku crno bijelu simbiozu.

Oglas

Predstavljamo dom

Bajkovit stan pun detalja

Pratite li uređenje interijera na društvenim mrežama, sigurno ste primijetili Ledin bajkovit stan. Posjetili smo ga i oduševili se detaljima, bojama te odabranim stilom uređenja.

Stan koji oduševljava na prvu

Svijetao i prozračan životni prostor mladog bračnog para, nalazi se u Varaždinu, a krasi ga ujednačenost u stilu uređenja svake prostorije.

“Veličina prostora je 90 kvadrata i sastoji se od kuhinje, dnevnog boravka, spavaće sobe, jedne gostinjske sobe, radne, dvije kupaonice i prostora koji trenutno je spremište, plus špajza”, objašnjava Leda Bosnić.

Prostorom prevladavaju nježne boje, poput bijele i bež, što daje dojam svježine i čistoće, a urednost prostora postignuta je kutijicama za pohranu koje odgovaraju stilu uređenja.

Jednostavnost u detaljima

“Htjeli smo ići u tom nekom farm house američkom stilu, bijela baza, drvene površine, da je jednostavno, a da ima neku dušu, da je malo, da nije hladno, nismo minimalisti ni blizu, više detalja, to nam je ljepše.”

Bijela kuhinja s drvenom radnom plohom šarm je dobila ciglicama na zidovima. Iako su kupljene betonske cigle, Leda i njen suprug sami su ih obojali u bijelo te nanijeli zaštitni sloj koji olakšava održavanje.

Nasuprot kuhinje nalazi se dnevna soba s mnoštvom slika na zidovima za koje je Leda koristila poseban program da bi ih složila u skladnu kompoziciju. Prostor je to u kojem ružičasta boja daje poseban osjećaj topline, a suprotstavljena je detaljima od prirodnih materijala i različitim teksturama.

Nije sve ružičasto kako se čini

“Zapravo smo zajedno birali sve i od onog u roza boji najveći detalj je kauč, a ovo ostalo su sve neki detalji. Tako da zapravo i nema toliko roze koliko se možda čini na slikama.”

Svaki kutak ovog interijera dobio je svoju svrhu i detalj koji ga čini posebnim. Natpisi na vratim stiliziranog fonta, kao i na prostoru kojeg koristi njihova mačka Emily, usklađeni su sa uređenjem i zajedno daju bajkovit osjećaj.

“Išli smo da bude sve povezano, svaka prostorija da je povezana sa cijelom kućom, a baza nam je bila bijelo i bež. I onda kasnije uz to lako dodajemo neke detalje, drvo…”

Kupaonica u prizemlju manje je kvadrature, a Leda je odabrala bijelu keramiku za zidove te crno bijelu za pod, što se savršeno spaja s galanterijom u cijeloj kupaonici. Kupaonica na katu kuće prava je mala oaza za opuštanje u kojoj dominira samostojeća kada te zlatni detalji uz besprijekorno bijelu boju.

Modna dizajnerica i njen suprug na uređenju kuće radili su sami

“Zapravo svi neki detalji, sama baza kuće od gletanja, krečenja, podova, to je sve odradio moj suprug. U kuhinji ciglice koje imamo, sve je to on postavio, a ovi neki poslovi poput kupaonice, to smo morali angažirati baš majstora, a ovo ostalo smo se trudili sve sami raditi.”

Baš poput klavira koji je kupljen preko oglasnika. Originalna boja se nije uklapala u njihov dizajn interijera pa su ga sami preuredili.

“Suprug ga je doveo doma, ošmirglao, kupili smo letvice, sve se na njemu izbrusilo koliko se moglo, prelakiralo i sad je kao nov.”

Leda obožava detalje i oni prostoru daju specifičan izgled. Pomalo bajkovit, pomno osmišljen, ugodan i topao.

“Mijenjamo ih po sezonama, u proljeće, ljeto, jesen, zima, kad je Božić to sve šljašti, jesen isto bude toplo sa nekim narančastim detaljima, dekicama, bundevicama i onda se dobije topla atmosfera.”

U ovom stanu nema dizajnerskih komada namještaja, supružnici su većinu poslova napravili sami, zamijenili su ručkice na komodama da bi se bolje uklopile u njihov stil i kroz devedeset kvadrata provukli iste boje, zanimljivu rasvjetu te mnoštvo detalja koji stvaraju dom.

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Kreativna rješenja arhitektice Gordane Đerić

Arhitektica Gordana Đerić majstorica je preobrazbi prostora. Tako je jedan stari, mračni stan u centru Varaždina pretvorila u prostor pun skladišnog prostora i dnevnog svjetla.

Majstorica svog zanata

Arhitektica Gordana Đerić na ovom je projektu angažirana u fazi kupnje stanja, a svoje je majstorsko umijeće savršenih tlocrtnih rješenja primijenila i ovdje.

“Ovo je bio stan od dvije velike sobe, jedne velike kuhinje, kupaonice i ostave. Mračan, stari stan. Moji klijenti su ljudi pred mirovinom i odlučili su se osamostaliti od svoje djece. Veliku kuću ostavljaju sinu i kćerki, a svoju starost žele provesti u miru sa svojim psom. Bio im je potreban funkcionalan, beskrajno funkcionalan stan koji će poštivati sve njihove prioritete i navike koje su veoma različite”, objašnjava arhitektica.

Napravljene su dvije odvojene spavaće jedinice, za nju i njega. Njena je funkcionalno odvojena prozirnim vratima koja dopuštaju ulazak dnevnog svjetla u zajednički prostor gdje je smještena garderoba.

Stan ukrašen umjetninama

“Garderoba je napravljena u zlatnom iveralu. Pod je prvenstveno zamišljen u tamnoj boji što apsolutno ovaj prostor ne podnosi, onda sam sugerirala da idemo na svjetlu priču.”

Vlasnik stana ljubitelj je umjetnosti, a svoju je kreativnost izrazi lusterom kojeg je izradio od naplavina.

Njegova spavaonica ima svoju malu prostoriju s pisoarom koja je gotovo prekrivena galerijom slika.

“Imali smo veliki problem izlaganja tih slika i onda sam odlučila da galerija slika bude u odajama gospodina, a to znači da smo sve slike, većinu slika koju smo odabrali, stavili na zid u spavaćoj sobi i sa galerijom slika se protegli i u pisoar da bude veseli.”

Dnevni boravak i blagovaonica su povezani

Dnevni prostor pun je dnevnog svjetla, a odvažna kuhinja s frontama u dvije boje, odabrana je kako ne bi vizualno smanjila prostor. Funkcionalni kutni ormarići te zanimljiv oblik cijele kuhinje pridonijeli su posebnosti prostora.

“Napravili smo dnevni boravak i blagovaonicu sve zajedno, budući da su oni ljudi koji imaju dosta godina iskustva, prijatelja, vole druženja, ovo im je mali prostor za druženje. Onda smo išli na varijantu klub stola koji se diže, razvlači u stol za blagovaonicu i koji može primiti puno više gostiju nego što to izgleda na prvi pogled.”

Efektan prostor postignut je korištenjem svijetlih boja uz malo zlatne koja daje dojam luksuza, a mnoštvo skladišnog prostora skriveno je na najneočekivanija mjesta. 

Maksimalno iskorišten prostor

“Trudila sam se da svaki milimetar prostora iskoristim maksimalno, vešeraj je dio prostora, sakriven je velikim kliznim vratima u ogledalu, unutra je i garderoba za goste. Kad se uđe uvijek je taj stan čist i uredan, a sve je sklonjeno iza, i mašina, sušilica, sredstva za čišćenje i ostalo, što nam uvijek stvara problem.”

Ovaj unikatan interijer dodatno je razigran zanimljivom funkcionalnom i ambijentalnom rasvjetom.

“Budući da je prostor svijetao i jednostavan, manje-više sterilan, onda smo to htjeli razbiti sa rasvjetom, igrom tih sjena i svijetla noću, zato smo išli na različite oblike i prilagođavali smo rasvjetu svakom prostoru. Napravili smo geometrijsku igru. Kod gospođe smo stavili nježnu, romantičnu lampu koja je periva, ostalo je funkcionalno, imamo puno LED rasvjete skrivene koja je funkcionalna i veoma efektna.”

M2B

Minimalistička rasvjeta različitih geometrijskih oblika odabrana je u M2B s kojim Gordana ima dugogodišnju suradnju.

Elektromaterijal Sesvete tvrtka je koja se bavi izvođenjem elektro instalacija, od idejnog projekta do izvođenja same instalacije, a u ponudi imaju sve vrste rasvjete i ostale opreme potrebne za uređenje doma i industrijskih prostora.

Trenutno u ponudi imaju najmodernije magnetne tračne šine, reflektore i ostale svjetiljke.

Elektromaterijal Sesvete također nakon realizacije i montaže nudi održavanje i popravke sustava.

Efektan, prozračan, svijetao i unikatan prostor od 60 kvadrata, Gordana je kreirala za svoje klijente koji će mirovinu provesti u skladu boja i oblika.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice