Povežimo se

Predstavljamo dom

Funkcionalan dvoetažni stan

Ona je arhitektica i svoj je dom projektirala zanimljivo. Dvoetažni stan osmišljen je tako da je spavaći dio u suterenu, odnosno gotovo u podrumu. Zašto je to jako funkcionalno rješenje otkriva nam Sunčica Mastelić Ivić.

Tajna dobro uređenog interijera

I zaista zna, ali nije to jednostavan recept. Kaže, kod uređenja nečijeg doma, jedna je stvar osnovna, a to je da, ako imate slobodne ruke, riješite prostor.

‘Ne živimo svi na isti način. Neke obitelji više kuhaju, neke manje, neke obitelji imaju djecu, neke nemaju, neke obitelji rade po čitav dan, dođu navečer u principu samo prespavati, neke obitelji vole biti doma, vole se družiti, svaki od tih načina života je jednako vrijedan’, kaže Sunčica Mastelić Ivić, dipl.ing. arhitekture.

Eksperimenti na dekorima i tekstilu

I zato je važno da ona to kao arhitekt interijerist poštuje. U njezinu dnevnom boravku nije bilo bilo potrebe za uvjeravanjem investitora, a u njemu voli i eksperimentirati.

‘Tu sam radila neke onda pokuse koje ćete vidjeti na nekim elementima, i u nekim tekstilima, dekorima, sa kojima se borim i onda ih promatram, sjednem, vidim, da li je taj rezultat ono što me zadovoljava ili ne, da li je to dobro nešto na idućem projektu primijeniti pa onda recimo u ovom kutku dnevnog boravka razmišljam o tome šta znači crno bijeli kontrast u različitim dekorima, da li onda tome kontriraju neki topliji zemljani tonovi koji su danas jako u trendu, i koliko se možemo upustiti u to’, kaže.

Još jedan eksperiment svakako je zid blagovaonice koji je obojila sama vođena idejom da, ako na njega stavi tapetu, zbog neravnine stropa, spoj s tapetom može izgledati loše.

Jednostavni odabiri u kuhinji

A sada kuhinja. Ona je za potrebe snimanja lišena svega onoga bez čega se u njoj ne može, ali upravo su ti detalji ono na što ne treba zaboraviti kada je uređujete. Začini, krpe, sredstva za čišćenje, voće, sve će se to naći na radnim površinama zato kuhinju birajte jednostavnu u kombinaciji najviše tri materijala bez puno dekora. Kad su u pitanju elementi, savjet je slijedeći.

‘Moje iskustvo kao domaćice je ipak, ja jako volim ladice. Zato jer su one puno ugodnije za sagibanje, puno lakše mi dolazimo do predmeta koji se unutra nalaze, e sad, ova kuhinja ima način otvaranja ormarića vrlo jednostavan, tu su okovi na način da su ormarići zaokretni, postoje one podizne, nemam privatnih iskustava sa podiznim ormarićima, ali tu treba paziti često puta kod podznih ormarića ja bi rekla koliko para, toliko muzike, trebate uistinu investirati u te podizne okove da to drži jer to nešto teži, ta vrata od gornjih ormarića, ali što se donjih elemenata tiče, ja navijam uvijek za ladice’, kaže.

Ulazni hodnik s puno prirodne svjetlosti

Arhitektica kaže da je imala sreću što joj se takva mogućnost otvorila. A evo savjeta kako to riješiti kad je sreće malo manje.

‘Vjerojatno nam tu može pomoći rasvjeta dobro, onda nam mogu ogledala pomoći dobro jer to svi znamo da ogledala šire prostor, samo treba biti oprezan u tome da li imate komad ogledala koji će imati nekakav značajan okvir ili ogledalo tretirate kao dio zida, ja to volim raditi, da mi ogledalo postane dio zida, e onda vi na taj način, kako bi mi to fino rekli, dematerijalizirate prostor, vi ga otvorite, vi ga malo rasplinete i raspršite i to je lijepo’, kaže.

Hodnici su pravo mjesto za uklapanje ugradbenih ormara koji mogu imati i dvojaku funkciju poput ovog ormara za cipele koji služi i kao ograda. Prirodna rasvjeta omogućila je obogaćivanje hodnika velikom količinom biljaka koje oplemenjuju zidove i ublažavaju moćne plohe.

Veliki izazov za uređenje

A sada vas vodimo u donju etažu koja je smještena u suterenu. U njoj je intimniji dio stana. Prohodna garderoba, spavaća soba s kupaonicom i radna soba. Upravo je suterenski prostor bio najveći izazov za uređenje.

‘Kad imate suterensku etažu, onda vam tu prozori diktiraju igru. Ja sam pokušala tome doskočiti na dekorativan način, i rješenje toga vidimo u ovoj spavaćoj sobi. Dakle, kao što se primjećuje, iz prodora svjetla kroz prozore, vidimo da su prozori dosta visoko postavljeni kako to inače u suterenima biva. Da bih smanjila taj efekt malih prozora, iskoristila sam dekorativnu metodu i uzela sam debele lanene zavjese u jednoj svjetlijoj nijansi u natur boji, to je bio još jedan od mojih pokusa kako se sa tkaninama i sa dekorativom pozabaviti’, kaže.

U spavaćoj se sobi nije usudila koristiti jake dezene i dekore , ali tko zna, možda u nekom od njezinih budućih projekata i to dođe na red. Jer ova arhitektica interijeristica ima puno originalnih ideja koje se usudi i isprobati.

Arhitektura

Zanimljiv život u amsterdamskom stanu

Poznat kao Venecija sjevera, arhitektonski potpuno jedinstven, Amsterdam skriva puno stambenih izazova za njegove stanovnike, posebno ako se odluče živjeti u starom centru grada. Otkrivamo vam kako se se prilagođavaju životu u zgradama čiji stupovi propadaju, selidbi po uskim stepenicama i suživotu u limitiranom prostoru.

Zaljubljenici u arthitekturu obožavaju Amsterdam

Impresvine i šarene kuće uz preko 100 kilometara kanala koji prolaze kroz sam grad, čine Amsterdam neponovljivim mjestom za sve zaljubljenike u arhitekturu i inovativna rješenja na području gradnje i dizajna. Sa 160 kanala Amsterdam je s razlogom poznat kao Venecija sjevera. Osim toga, jedan je od prvih urbanistički planiranih gradova sjeverne Europe.

Baš kao i Venecija, i Amsterdam je  građen na stupovima, na pješčanom tlu. Nekoliko stoljeća kasnije stupovi nažalost propadaju, pa je dodatna fascinacija u šarenom gradu činjenica da kuće djeluju kao da im se netko poigrao s ravnotežom, dok su još jedna specifičnost gradnje i iznimno uska i visoka stubišta unutar kuća odnosno zgrada.

Stan koji je zapravo bio spremište

Konstantno velika potražnja za stanovima pretvara svaki neiskorišten dio zgrade u stambenu jedinicu, a kako to izgleda u praksi s nama je podijelio Bojan Gazibara, marketing menadžer, koji je rodnu Hrvatsku zamijenio Amsterdamom.

Ovaj stan zapravo je bio spremište. U Amsterdamu nemaju podrume jer bi inače sve bilo potopljeno, stoga se njihova spremišta nalaze na tavanu. Stan ima otprilike 35 kvadrata, sa kosinama oko 40. u Tako malom stanu većina stvari napravljena je funkcionalno, odnosno bitno je iskoristiti svaki centimetar prostora.

Kuće i zgrade nisu na ravnom tlu

Bojan nam je otkrio kako se on i drugi stanovnici grada nose s činjenicom da kuće i zgrade u centru nisu nužno na ravnom tlu, te koje je on ima izazove zbog toga. 

“Teško je cijelu zgradu srušiti pa ponovno graditi, stoga većina zamijeni stupove na kojima stoje, drugi pak odrežu noge od stola pa naprave da je stol zapravo ravan, jer je inače cijeli pod na koso, ali većina stanova u centru zapravo jesu na koso, moj je malo, ali ne osjećam to previše, mogu pojesti juhu na stolu”, sa osmijehom govori Bojan.

Cijeli stan je zapravo na drvenim gredama koje su negdje odrezane da bi se napravile prostorije, ali drvene grede su i u podu.

Stanovi netipični za naše podneblje

Krenete li u iznajmljivanje stana u Amsterdamu, mogla bi vas dočekati potpuno drugačija situacija nego kod većine stanova u našoj zemlji.

“Kulturni šok koji me dočekao kod iznajmljivanja stana je da stan nije namješten i jako ih se rijetko može naći namještene. Stanovi su prazni i često su bez poda. Jedina stvar koju u stanu dobiješ je kuhinja i wc. Pod možeš otkupiti od nekog tko je živio prije tebe, naravno ako se dogovorite za cijenu ili ga u protivnom sam stavljaš.” Bojan je imao sreću da je dobio i pod i kuhinju, ali ništa drugo, za sve ostalo morao se pobrinuti sam.

Kreativnost je ključna

Upravo u ovakvim stanovima najviše do izražaja dolazi kreativnost njihovih stanovnika, pa su recimo potpuno oduševljenje stari bubnjevi pretvoreni u policu s knjigama koji na taj način štede prostor i čine stan još zanimljivijim. Specifičnost u rasporedu amsterdamskih stanova su i odvojene prostorije za wc od onih za tušranje, gotovo svi stanovi imaju sistem s dvije kupaonice, jer im upravo to donosi više bodova kod prodaje stanova.

Iako malen i tavanski, stan zapravo ima dva kata, dok je drugi napravljen kao galerija koja služi kao spavaća soba. Ono što je tipično za stanove u Amsterdamu je pogled na krovove susjednih zgrada.

Ovaj stan ima svoje minuse, no živjeti u centru Amsterdama je predivno, zaključuje naš sugovornik.

Nastavite čitati

Interijeri

Dizajnerica interijera uređuje vlastiti stan

Kako je to kad vlastiti stan uređuje dizajnerica interijera pokazala nam je Josipa Dumančić. Njezin stan u užem centru Zagreba, ujedno je i vlastiti projekt u koji je uložila i svoje bogato znanje i iskustvo, zaista je pravi dragulj.

Ona je i vlasnica i dizajnerica ovih devedesetak kvadrata u užem centru Zagreba. Ovaj predivan stan također je njezin svojevrstan završni rad.

Još kao dijete bila je vrlo kreativna

Josipina obitelj vrlo je kreativna. Gledajući njih i odrastajući u takvom okruženju, i sama je zavoljela uređenje interijera. Prvo je to činila sebi za gušt ili za svoje prijatelje i obitelj dok se jednog dana nije rodila želja da svoj hobi pretvori u malo ozbiljniju priču.

Prvotna zamisao bila je ovaj prostor urediti za najam s pet zvjezdica

Stan obiluje unikatnim predmetima, odnosno namještajem, no dio je također rađen po mjeri. Cijeli je stan u klasicističkom stilu s modernim detaljima, pa su se odlučili da i spavaća soba bude rađena upravo u tom stilu.

Prije uređenja radila se opsežna adaptacija

Stan se nalazi u strogom centru Zagreba, te je riječ o starom stanu koji je srećom izbjegao posljedice potresa, no, neke stvari bilo je ipak nužno renovirati.

Unutarnju stolariju uspjeli su zadržati te su ju u potpunosti obnovili. Vanjska stolarija je izmijenjena s pvc stolarijom da bi se dobila izvrsna toplinska i zvučna izolacija.

U stanu su kompletno mijenjane i instalacije. Skidana je žbuka te je rađena impregnacija zidova. Njih su dodatno ojačali mrežicom od staklenih vlakana, te su ih dvostruko bojali.

Najveći naglasak stavljen je na dnevni boravak

Josipa se najviše fokusirala na dnevni boravak koji je u klasicističkom stilu. Sav namještaj je izrezbaren s mramornim pločama, a fokus su zapravo predivne štukature, ukrasne lajsne i rozete koje krasi ovaj luster.

Svaki komad namještaja odabrala je Josipa, kao i unikatnu komodu. Posebnost ove komode su predivne ručno rađene intarzije, a na porculanskim pločicama nalaze se i ručno oslikani cvjetići.

Dnevni boravak krase pomno odabrani detalji koji mu daju jedan zanimljiv klasično-modernistički look.

U stanu nema slika na zidovima

Josipa je htjela glavni fokus staviti na ukrasne lajsne i štrukature. U stanu se nalazi samo jedan zid s tapetama koje su vrlo posebne. Riječ je o modernističkoj tapeti, a za nju su se odlučili iz razloga što svi stavljaju pločice te je htjela drugačiju alternativu.

Osim posebne tapete i kuhinja je vrlo posebna, rađena po mjeri, a mijenjan je i prostor kuhinje. Odlučila se za “open space” prostor te da napravi spoj modernog i klasicističkog.

Podovi su kompletno promijenjeni

Od podnih obloga, najinteresantnije su porculanske pločice velikih formata te su one postavljene od samog hodnika i protežu se do kuhinje i kupaonice.

Ovaj stan doista se doima potpuno novim. Kombinacija klasicističkog i modernog štiha ovaj stan čini savršeno dotjeranim domom.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice