Povežimo se

Predstavljamo dom

Funkcionalan dvoetažni stan

Ona je arhitektica i svoj je dom projektirala zanimljivo. Dvoetažni stan osmišljen je tako da je spavaći dio u suterenu, odnosno gotovo u podrumu. Zašto je to jako funkcionalno rješenje otkriva nam Sunčica Mastelić Ivić.

Tajna dobro uređenog interijera

I zaista zna, ali nije to jednostavan recept. Kaže, kod uređenja nečijeg doma, jedna je stvar osnovna, a to je da, ako imate slobodne ruke, riješite prostor.

‘Ne živimo svi na isti način. Neke obitelji više kuhaju, neke manje, neke obitelji imaju djecu, neke nemaju, neke obitelji rade po čitav dan, dođu navečer u principu samo prespavati, neke obitelji vole biti doma, vole se družiti, svaki od tih načina života je jednako vrijedan’, kaže Sunčica Mastelić Ivić, dipl.ing. arhitekture.

Eksperimenti na dekorima i tekstilu

I zato je važno da ona to kao arhitekt interijerist poštuje. U njezinu dnevnom boravku nije bilo bilo potrebe za uvjeravanjem investitora, a u njemu voli i eksperimentirati.

‘Tu sam radila neke onda pokuse koje ćete vidjeti na nekim elementima, i u nekim tekstilima, dekorima, sa kojima se borim i onda ih promatram, sjednem, vidim, da li je taj rezultat ono što me zadovoljava ili ne, da li je to dobro nešto na idućem projektu primijeniti pa onda recimo u ovom kutku dnevnog boravka razmišljam o tome šta znači crno bijeli kontrast u različitim dekorima, da li onda tome kontriraju neki topliji zemljani tonovi koji su danas jako u trendu, i koliko se možemo upustiti u to’, kaže.

Još jedan eksperiment svakako je zid blagovaonice koji je obojila sama vođena idejom da, ako na njega stavi tapetu, zbog neravnine stropa, spoj s tapetom može izgledati loše.

Jednostavni odabiri u kuhinji

A sada kuhinja. Ona je za potrebe snimanja lišena svega onoga bez čega se u njoj ne može, ali upravo su ti detalji ono na što ne treba zaboraviti kada je uređujete. Začini, krpe, sredstva za čišćenje, voće, sve će se to naći na radnim površinama zato kuhinju birajte jednostavnu u kombinaciji najviše tri materijala bez puno dekora. Kad su u pitanju elementi, savjet je slijedeći.

‘Moje iskustvo kao domaćice je ipak, ja jako volim ladice. Zato jer su one puno ugodnije za sagibanje, puno lakše mi dolazimo do predmeta koji se unutra nalaze, e sad, ova kuhinja ima način otvaranja ormarića vrlo jednostavan, tu su okovi na način da su ormarići zaokretni, postoje one podizne, nemam privatnih iskustava sa podiznim ormarićima, ali tu treba paziti često puta kod podznih ormarića ja bi rekla koliko para, toliko muzike, trebate uistinu investirati u te podizne okove da to drži jer to nešto teži, ta vrata od gornjih ormarića, ali što se donjih elemenata tiče, ja navijam uvijek za ladice’, kaže.

Ulazni hodnik s puno prirodne svjetlosti

Arhitektica kaže da je imala sreću što joj se takva mogućnost otvorila. A evo savjeta kako to riješiti kad je sreće malo manje.

‘Vjerojatno nam tu može pomoći rasvjeta dobro, onda nam mogu ogledala pomoći dobro jer to svi znamo da ogledala šire prostor, samo treba biti oprezan u tome da li imate komad ogledala koji će imati nekakav značajan okvir ili ogledalo tretirate kao dio zida, ja to volim raditi, da mi ogledalo postane dio zida, e onda vi na taj način, kako bi mi to fino rekli, dematerijalizirate prostor, vi ga otvorite, vi ga malo rasplinete i raspršite i to je lijepo’, kaže.

Hodnici su pravo mjesto za uklapanje ugradbenih ormara koji mogu imati i dvojaku funkciju poput ovog ormara za cipele koji služi i kao ograda. Prirodna rasvjeta omogućila je obogaćivanje hodnika velikom količinom biljaka koje oplemenjuju zidove i ublažavaju moćne plohe.

Veliki izazov za uređenje

A sada vas vodimo u donju etažu koja je smještena u suterenu. U njoj je intimniji dio stana. Prohodna garderoba, spavaća soba s kupaonicom i radna soba. Upravo je suterenski prostor bio najveći izazov za uređenje.

‘Kad imate suterensku etažu, onda vam tu prozori diktiraju igru. Ja sam pokušala tome doskočiti na dekorativan način, i rješenje toga vidimo u ovoj spavaćoj sobi. Dakle, kao što se primjećuje, iz prodora svjetla kroz prozore, vidimo da su prozori dosta visoko postavljeni kako to inače u suterenima biva. Da bih smanjila taj efekt malih prozora, iskoristila sam dekorativnu metodu i uzela sam debele lanene zavjese u jednoj svjetlijoj nijansi u natur boji, to je bio još jedan od mojih pokusa kako se sa tkaninama i sa dekorativom pozabaviti’, kaže.

U spavaćoj se sobi nije usudila koristiti jake dezene i dekore , ali tko zna, možda u nekom od njezinih budućih projekata i to dođe na red. Jer ova arhitektica interijeristica ima puno originalnih ideja koje se usudi i isprobati.

Oglas

Predstavljamo dom

Hrabri odabir i zemljani tonovi za prekrasan interijer

Obiteljska kuća organizirana na tri etaže od kojih svaka ima oko 70 četvornih metara, uređena je u eklektičnom stilu, a statički zahtjevi odredili su tlocrte pojedinih prostorija. 

Radi se o renovaciji stare kuće, to je bila odluka investitora kako bi se lakše realizirao projekat, i uspjeli smo statički riješiti oslobađanje unutarnjeg dijela prostora, odnosno neki su potporni zidovi pretvoreni u stupove i tako smo dobili open space koncept u većini prostora, rekla je za Dom na kvadrat dizajnerica interijera Iva Kutija. 

Dnevna soba, blagovaonica i kuhinja

Dnevna soba, blagovaonica i kuhinja otvorenog tlocrta djelomično su odvojene zanimljivom policom i kaminom na bio etanol iza kojeg se skriva statički stup. 

U jedan od novonastalih nosivih stupova, Iva je integrirala skrivenu rasvjetu te dobila interesantnu igru svjetla i sjene, što je prostoru dalo razigranost. Elegantna boja kuhinje s crnom pozadinom savršeno se stapa s otokom koji razdvaja kuhinju od blagovaonice u kojoj baršun daje dozu luksuza. Od istog su materijala, u predivno sivoj boji napravljeni dvosjedi u dnevnoj sobi, a nijansa je birana prema pločicama na nasuprotnom zidu gdje se nalaze i konzolne stepenice. Od iste je XXL keramike napravljen kuhinjski otok i korištena je u dnevnoj sobi, što je sjajna poveznica kroz prostor. 

Ta pločica, ta intenzivna keramika ima tih zemljanih tonova i ustvari izvučete iz njega ono najbolje, ono što vas privuče i nemojte se bojati igrati različitim teksturama, različitim bojama i različitim tonovima, savjetuje Iva Kutija, dizajnerica interijera. 

Konzolne stepenice od prirodnog su drveta, čija je boja nijansirana po boji parketa, a ista tonovi provlače se kroz čitav interijer kojem zrcala daju posebnu notu i vizualno povećavaju prostor. 

U prizemlju smo napravili tri prozora monumentalna, izdužena, moderna, velike dvije staklene stijene sa druge strane prema dvorištu, ali ono što nam je nedostajalo je bila upravo ta prostranost na katu. I to smo odlučili dobiti zrcalima. Kako ipak ne bi bilo previše dućanski, odlučili smo se za zrcala tonirana u bronci, što se savršeno uklopilo u zemljane tonove koji prevladavaju u interijeru, rekla je Iva Kutija.  

Spavaći prostor

Prvi kat je intimniji dio. Tu su smještene tri dječje sobe gotovo identičnog prostornog razmještaja, a samo osobni detalji čine razliku te glavna spavaća soba koja se sastoji od walk in ormara s otokom u sredini i vlastite kupaonice u tamnim nijansama, koja je ovdje doista pokazala svoju moćnost. 

Na istom katu, dječaci imaju svoju kupaonicu za kojoj su baznoj keramici dodane Terazzo pločice u plavima i narančastim nijansama, čime je dobiven razigran i veseo prostor za djecu. 

Potkrovlje

Potkrovlje je rezervirano za dječju igraonicu, vešeraj i kupaonicu. Svaka kupaonica u kući je različita, a ona gostinjska nježna i umirujućih tonova, specifična je po tapeti. 

Priča oko tapete je vrlo interesantna, počela je kroz smijeh Iva. Tapeta je ustvari tu došla jer prvo smo krenuli u potragu za keramikom i imali smo viziju što bi to trebalo biti, nešto u rozim tonovima i pronašla sam pločicu koja bi odgovarala tim zahtjevima, međutim nije bilo odgovarajućih dimenzija, a jednostavno ljubav za tu pločicu je pala. Onda smo odlučili poigrati se tapetom jer nam današnja tehnologija omogućava da kreativnost postane funkcionalna, ispričala nam je Iva. 

Interijer s puno čistih linija, neutralnih boja i hrabrih odabira, upotpunjen je zanimljivom rasvjetom i detaljima koji ga čine savršenim domom za jednu obitelj. 

Nastavite čitati

Interijeri

Složne ruke majke i kćeri 

Monika je svojoj kćeri odlučila urediti malu garsonijeru u kući, a sve je počelo zajedničkim planom i dogovorom.

Prvo smo gledali koji namještaj možemo iskoristiti, je li vlaga poprimila prostor, na koji način će reagirat garsonijera, i onda smo počeli sve trgat van. Naši su se prvotni planovi promijenili kad smo vidjele da laminat ipak nije za očuvat. Kad smo skinule stari laminat, prvo se radila termoizolacija, poravnavanje podova te postavljanje pločica, rekla je Monika Šavorić.

Osobno prilagođen prostor

Najveći izazov ovog procesa bile su financije, ali kreativnost i dobre ideje svladale su i tu prepreku. 

Moja nekakva životna vodilja u uređivanju prostora je da se namještaj može koristit neko vrijeme, da nije financijski preskup, i da ga možeš ukoliko ti se više ne sviđa kroz par godina zamijeniti, rekla je Monika te objasnila da su inspiraciju za završno uređenje diktirale želje kćeri i mogućnosti prostora. 

Njena želja je bila povišeni krevet i prema tome smo birale dalje, a poseban karakter prostoru daju osobni detalji –  slike obitelji, njezin prostor, slike s dečkom, neke slike koje označavaju nju kroz određene etape života, crteži koje je kći napravila, zatim crteži koje sam ja za nju napravila, izjavila je Monika Šavorić za Dom na kvadrat. Cijeli ovaj proces trajao je nešto više od mjesec dana, a Monikina kćer od useljenja uživa u svojoj maloj oazi privatnosti.

Najbitniji je dobar plan

Prije upuštanja u ovakav projekt najvažnije je napraviti dobar plan. Biti prvenstveno siguran da se doista želiš upustit u određene stvari jer koliko god nešto izgleda jednostavno na internetu, u praksi zna deset stvari zakočit se, kad vi krenete u određeni prostor može vam se dogodit niz problema koje niste očekivali, rekla je Šavorić. 

Ako imate volju i želju upustiti se u sličan projekt, sigurno ćete pronaći način za rješavanje svih prepreka. Pustite mašti na volju jer je u konačnici najvažnije da se prostor kojeg uređujete sviđa vama.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice