Povežimo se

Predstavljamo dom

Funkcionalan dvoetažni stan

Ona je arhitektica i svoj je dom projektirala zanimljivo. Dvoetažni stan osmišljen je tako da je spavaći dio u suterenu, odnosno gotovo u podrumu. Zašto je to jako funkcionalno rješenje otkriva nam Sunčica Mastelić Ivić.

Tajna dobro uređenog interijera

I zaista zna, ali nije to jednostavan recept. Kaže, kod uređenja nečijeg doma, jedna je stvar osnovna, a to je da, ako imate slobodne ruke, riješite prostor.

‘Ne živimo svi na isti način. Neke obitelji više kuhaju, neke manje, neke obitelji imaju djecu, neke nemaju, neke obitelji rade po čitav dan, dođu navečer u principu samo prespavati, neke obitelji vole biti doma, vole se družiti, svaki od tih načina života je jednako vrijedan’, kaže Sunčica Mastelić Ivić, dipl.ing. arhitekture.

Eksperimenti na dekorima i tekstilu

I zato je važno da ona to kao arhitekt interijerist poštuje. U njezinu dnevnom boravku nije bilo bilo potrebe za uvjeravanjem investitora, a u njemu voli i eksperimentirati.

‘Tu sam radila neke onda pokuse koje ćete vidjeti na nekim elementima, i u nekim tekstilima, dekorima, sa kojima se borim i onda ih promatram, sjednem, vidim, da li je taj rezultat ono što me zadovoljava ili ne, da li je to dobro nešto na idućem projektu primijeniti pa onda recimo u ovom kutku dnevnog boravka razmišljam o tome šta znači crno bijeli kontrast u različitim dekorima, da li onda tome kontriraju neki topliji zemljani tonovi koji su danas jako u trendu, i koliko se možemo upustiti u to’, kaže.

Još jedan eksperiment svakako je zid blagovaonice koji je obojila sama vođena idejom da, ako na njega stavi tapetu, zbog neravnine stropa, spoj s tapetom može izgledati loše.

Jednostavni odabiri u kuhinji

A sada kuhinja. Ona je za potrebe snimanja lišena svega onoga bez čega se u njoj ne može, ali upravo su ti detalji ono na što ne treba zaboraviti kada je uređujete. Začini, krpe, sredstva za čišćenje, voće, sve će se to naći na radnim površinama zato kuhinju birajte jednostavnu u kombinaciji najviše tri materijala bez puno dekora. Kad su u pitanju elementi, savjet je slijedeći.

‘Moje iskustvo kao domaćice je ipak, ja jako volim ladice. Zato jer su one puno ugodnije za sagibanje, puno lakše mi dolazimo do predmeta koji se unutra nalaze, e sad, ova kuhinja ima način otvaranja ormarića vrlo jednostavan, tu su okovi na način da su ormarići zaokretni, postoje one podizne, nemam privatnih iskustava sa podiznim ormarićima, ali tu treba paziti često puta kod podznih ormarića ja bi rekla koliko para, toliko muzike, trebate uistinu investirati u te podizne okove da to drži jer to nešto teži, ta vrata od gornjih ormarića, ali što se donjih elemenata tiče, ja navijam uvijek za ladice’, kaže.

Ulazni hodnik s puno prirodne svjetlosti

Arhitektica kaže da je imala sreću što joj se takva mogućnost otvorila. A evo savjeta kako to riješiti kad je sreće malo manje.

‘Vjerojatno nam tu može pomoći rasvjeta dobro, onda nam mogu ogledala pomoći dobro jer to svi znamo da ogledala šire prostor, samo treba biti oprezan u tome da li imate komad ogledala koji će imati nekakav značajan okvir ili ogledalo tretirate kao dio zida, ja to volim raditi, da mi ogledalo postane dio zida, e onda vi na taj način, kako bi mi to fino rekli, dematerijalizirate prostor, vi ga otvorite, vi ga malo rasplinete i raspršite i to je lijepo’, kaže.

Hodnici su pravo mjesto za uklapanje ugradbenih ormara koji mogu imati i dvojaku funkciju poput ovog ormara za cipele koji služi i kao ograda. Prirodna rasvjeta omogućila je obogaćivanje hodnika velikom količinom biljaka koje oplemenjuju zidove i ublažavaju moćne plohe.

Veliki izazov za uređenje

A sada vas vodimo u donju etažu koja je smještena u suterenu. U njoj je intimniji dio stana. Prohodna garderoba, spavaća soba s kupaonicom i radna soba. Upravo je suterenski prostor bio najveći izazov za uređenje.

‘Kad imate suterensku etažu, onda vam tu prozori diktiraju igru. Ja sam pokušala tome doskočiti na dekorativan način, i rješenje toga vidimo u ovoj spavaćoj sobi. Dakle, kao što se primjećuje, iz prodora svjetla kroz prozore, vidimo da su prozori dosta visoko postavljeni kako to inače u suterenima biva. Da bih smanjila taj efekt malih prozora, iskoristila sam dekorativnu metodu i uzela sam debele lanene zavjese u jednoj svjetlijoj nijansi u natur boji, to je bio još jedan od mojih pokusa kako se sa tkaninama i sa dekorativom pozabaviti’, kaže.

U spavaćoj se sobi nije usudila koristiti jake dezene i dekore , ali tko zna, možda u nekom od njezinih budućih projekata i to dođe na red. Jer ova arhitektica interijeristica ima puno originalnih ideja koje se usudi i isprobati.

Oglas

Predstavljamo dom

Kreativno uređen mali stan

U vrijeme kada cijene nekretnina u gradovima nezaustavljivo rastu, malo tko si, a posebice mlađe generacije, mogu priuštiti komforne stanove s velikom kvadraturom. No, odaberete li dobre zavjese, uredite kreativno i pametno mali stan, možete postići efekt dubine i luksuza.

Stan je bio u derutnom stanju

Uređenje malog stana poseban je izazov i zahtijeva velik angažman u uređenju interijera. U tome nije iznimka ni stan smješten u staroj zgradi u samom centru Zagreba. U samo četrdeset kvadrata smjestile su se kuhinja, blagovaonica, velika spavaća soba, kupaonica i zaseban toalet.

“Ovaj stan je bio u jako derutnom stanju i njega je bilo potrebno u potpunosti adaptirati, od podova, zidova, stropova, instalacija, apsolutno je sve novo i promijenjeno”, govori Snješka Kožul, dizajnerica interijera.

Dobio je novo ruho

Četveromjesečna adaptacija udahnula je novi život stanu namijenjenom za iznajmljivanje. Efektne tamne gumene lajsne na zidovima štite od oštećenja na koja se uvijek mora računati ako se prostor uređuje za najam, a skučeni prostor vizualno se proširio korištenjem svijetlih tonova.

Prvi dojam i emocija nekog prostora započinje ulaznim vratima i ulaskom u stan. Zato je Snješka predvorje osmislila tako da već s prvim pogledom u unutrašnjost onoga tko ulazi potakne na planiranje dnevnih aktivnosti.

“Htjela sam napraviti jedan dodatni sadržaj za ljude koji će tu boraviti, kratko ili dugo, ali da imaju nekakav radni kutak gdje mogu sjesti i mislim da sam u tome uspjela”, kazala je Snješka.

Savršeno iskorišten prostor

Svoju funkciju imaju i ugradbeni skladišni prostori, odnosno ormari. Inače, zahvaljujući svojoj ekonomičnoj, praktičnoj i estetskoj ulozi, ugradbeni ormari su u posljednjih desetak godina postali najtraženiji komadi namještaja. Tajna njihove popularnosti su brojne opcije koje nude – od vrste materijala, završnih obrada, ekonomične unutrašnjosti, pa sve do estetskih detalja poput kvaka i ručki. Ovaj mali, moderan stan njima obiluje.

Posebnu pozornost u predvorju Snješka je posvetila radijatoru koji je uspješno zakamuflirala u dekorativnu masku koja može poslužiti kao polica. Uz dekorativnu, ovakve maske imaju i praktičnu ulogu jer štite zid iznad radijatora, ne ometaju njegovu funkciju, već ravnomjerno raspoređuju toplinu cijelom površinom.

Njegova funkcija na taj način nije obezvrijeđena. Dakle, on i dalje grije. Toplina izlazi iz njega, ali izgleda drugačije. 

Velika spavaća soba

Nakon funkcionalnog predvorja koje nam je otkrilo emociju stana selimo u nesvakidašnje prostranu spavaću sobu za čije je uređenje Snješka dobila ideju na svojim putovanjima. Prisjetila se razočaranja koje bi uslijedilo nakon ulaska u apartmane koji su na fotografijama obećavali više nego što su u zbilji pružili.

Bez obzira na kvadraturu stana, htjela je da spavaća soba zaista ima jedan prostor za kretanje, za prilaženje krevetu, za odlaganje, za prozore i ostalo.

Iako je mali, ima sve što je potrebno

Iz spavaće sobe selimo u open space kuhinju i dnevni boravak. Zahtjev klijenta, s obzirom na to da je stan namijenjen za najam, bio je da oni koji ga iznajmljuju u njemu imaju sve ono što je potrebno, a inače stane u 70 do 80 kvadrata.  

“Da imate odvojen prostor u kojem blagujete, dnevno boravite, da imate prostor gdje možete nešto odraditi u miru, gdje možete držati svoje papire, kompjutere i slično. Zatim prostor koji je dobar za odlaganje stvari, od garderobe, cipela i svega ostalog, da je kupaona velika i prostrana i po mogućnosti da još ima odvojeni, posebni zasebni toalet”, objašnjava Snješka.

Mala, ali slatka kuhinja

Kod projektiranja kuhinje moralo se razmišljati o svakom centimetru. Odlučila se za šank s barskim stolicama jer mu je potreban uži, odnosno manji prostor. S njegove prednje strane nalazi se skladišni, to jest odlagališni prostor za namirnice i kuhinjski pribor.

Osim što je onako zgodan, ljepuškast i vrlo je funkcionalan, ne zauzima puno prostora što je jako važno uvijek kad projektirate ovako male stanove, male kvadrature.

Vizualnim trikovima do većeg izgleda strana

Dizajnerica je posebno ponosna na vizualni dojam pregrade kuhinje od dnevnog boravka. Učinila je to pomoću viseće stalažice, ručnog rada njezinih bravara. 

“Kada u malom prostoru imate i kuhinju i blagovanje i sjedenje i to nije omeđeno zidovima, to je sve jedan prostor, no uvijek se čovjek koji boravi u njemu bolje i ljepše osjeća ako ima nekakvu vizualnu barikadu, odnosno pregradu između jednog, drugog ili trećeg prostora”, zaključuje.

Za kraj nam je Snješka otkrila i na što je potrebno paziti kad se projektira stan ove veličine s ograničenim budžetom. Naime, čim krenete s adaptacijom, morate imati na umu da nećete biti u mogućnosti implementirati raskoš u pogledu namještaja ili stila, već morate raditi na praktičnoj osnovi koja će prolaziti kroz sve segmente stana.

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Topla obiteljska oaza uređena prirodnim materijalima 

Kreativna ekonomistica Suzana Hrnjak svoje slobodno vrijeme voli ispunjavati fotografiranjem, slikanjem, kuhanjem i uređenjem interijera. Projekt koji je probudio tu ljubav bio je uređenje vlastitog stana. U samo šest mjeseci, Suzana je napravila toplu obiteljsku oazu.

Terazzo uzorak bio je vodilja za uređenje stana

Dom obitelji Hrnjak prostire se na 70 četvornih metara i sastoji se od dvije spavaonice, kupaonice, zasebnog toaleta te povezanog prostora dnevne sobe s kuhinjom i blagovaonicom. Interijer koji odiše obiteljskom toplinom, prvotno je krenuo odabirom terazzo pločica za kupaonicu.

“Terazzo uzorak je danas vrlo trendi, atraktivan i uzorak koji se meni jako dopao jer sadrži zemljane tonove i upravo to nam je bila neka vodilja kroz cijeli stan jer smo željeli zemljane tonove ukombinirati u cijelu priču”, objašnjava Suzana.

Savršeno ogledalo pronašla je u Poljskoj

Ugradbenim policama potpuno je iskorišten prostor kupaonice, a ogledalo čija svijetlost prostoru daje poseban ugođaj, naručeno je putem Interneta.

U Hrvatskoj nije uspjela pronaći ogledalo koje će imati i prednji i stražnji sjaj koji pruža ambijentalni ugođaj. Put ju je odveo do Poljske gdje je pronašla ono što je tražila jer je upravo to ogledalo dalo prekrasan efekt u cijeloj kupaonici.

Industrijski stil u kombinaciji s drvenim dekorom

Hodnik opločen mozaikom vodi do otvorenog prostora u kojem prevladavaju zemljani tonovi i prirodni elementi – drvo, metal i beton. 

Zamišljeni cilj bio je da se postigne industrijski stil, no, htjela ga je malo razbiti kako bi dobila topliju atmosferu što je učinila s prirodnim materijalima kao što je drveni dekor.

Kuhinja kao glavna prostorija u stanu

Budući da u kuhinji provode dosta vremena odlučila se za šank za kojim se mogu družiti. Kuhinja rađena po mjeri, sive boje s drvenim detaljima, dodatno je obogaćena zlatnim profilima koji daju dozu elegancije.

“Feniks materijal nam je glavni materijal u cijeloj kuhinji i s tim materijalom sam htjela početi. Pinterest pruža mogućnost da pretražujete prema materijalima i onda su mi iskakale razne kombinacije, a ja sam odabrala meni pet najdražih i od svake sam uzela ono što želim u svojoj kuhinji”, govori Suzana.

Radna ploha u kuhinji je od materijala kompakt koji je danas na tržištu vrlo popularan zbog svoje izdržljivosti, jednostavan je za održavanje i izgleda efektno. Crna jezgra mu daje industrijsku dozu, a s obzirom da je beton vrlo atraktivan danas, odlučili su da žele u kuhinji imati upravo beton.

Zidna obloga je također od istog materijala, a Suzana ističe kako nemaju brige hoće li im pregorjeti kod kuhanja jer je vrlo izdržljiva.

Pomno birana rasvjeta, glavna i ambijentalna za ugodnu atmosferu, zahtijevale su posebne radove koji su izvedeni nakon useljenja.

“Knauf smo stavili naknadno nakon useljenja jer je izvođač namijenio samo jedno rasvjetno tijelo u kuhinji koja je zaista velika te smo smatrali da je to nedovoljno svjetla za cijeli taj prostor. Knauf je bila jednostavnija opcija i mogli smo raspodijeliti rasvjetna tijela i dovoljno rasvjetnih tijela kroz knauf”, objašnjava Suzana.

Fotografije obogaćuju svaki prostor

U srcu dnevne sobe smješten je moderan kauč boje konjaka koji prostoriji daje retro efekt, a industrijski stil dodatno je naglašen tapetom s imitacijom opeke. 

Zidovi u prostorijama ukrašeni su fotografijama obitelji i životinjskim uzorkom, dok je u hodniku Suzanina fotografija napravljena na medenom mjesecu.

Zidove je htjela zaokružiti u cjelinu i svaki zid ima svoj kolaž. Nekome je to možda previše, netko kaže da je kič, ali opet sve je stvar ukusa, mišljenja je Suzana koja smatra da je prostor time bogatiji jer ne izgleda prazno, već izgleda toplije i svaki zid ima svoju priču, a uklapa se u prostor u kojem se nalazi.

Većina namještaja naručena je preko Interneta, s čim je Suzana imala prilično dobro iskustvo.

Neutralne boje u spavaćoj sobi

Spavaća soba uređena je gotovo suprotno od ostatka stana. Dok tamo dominiraju boje, ovdje umirujući tonovi za bolji san. 

Oko spavaće sobe nisu htjeli raditi nauku, htjeli su što neutralnije tonove jer je to ipak spavaća soba u kojoj se moraju opustiti. Upravo zato odlučili su se za neutralne, bež tonove i eventualno pokoji zlatni detalj za dozu elegancije. Tapeta je stavka koja je podigla cijeli prostor i učinila ga još elegantnijim.

Oaza mira s obiljem druženja zaokružena je sjećanjima na zidovima, detaljima s putovanja i svime onime što za ovu obitelj znači sreća.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice