Gastro
Kako napraviti domaći ajvar koji je preukusan
Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama.
Ajvar je autohtono jelo nadaleko poznate balkanske kuhinje gdje se već stoljećima tradicionalno priprema. Izvrsno odgovara uz roštilj, a posebno uz čevapčiće ili neka fina mesna jela. Ajvar je zapravo domaći umak za kojeg su vam potrebni patlidžan, paprike, rajčica, sol i malo ulja. Ako ste ljubitelji ajvara pravo je vrijeme da pripremite vlastitu zimnicu.
Sastojci:
- 5 kg očišćene paprike (crvena roga)
- 2.5 kg oguljenih patlidžana
- 3 l vode
- 1 l alkoholnog octa
- šaka soli
- 10-15 zrna papra
- glavica češnjaka
- 7,5 dl suncokretovog ulja
- ljute papričice (po želji)
Priprema
- Prokuhati 1 minutu očišćene paprike, presječene na pola i oguljene patlidžane (isječene uzdužno na 4-6 traka) u otopini koja se sastoji od 3 l vode, 1 l alkoholnog octa, šake soli i 10-15 zrna crnog papra.
- Zajedno s jednom očišćenom glavicom česnjaka papriku i patlidžane izvaditi, ostaviti da se ocijede i ohlade i samljeti kroz mlin za meso.
- U velikom loncu zagrijte 5 litara vode s octom i velikom žlicom soli. Kad voda uzavre stavite kuhati paprike 5 – 10 minuta dok ne omekšaju.
- Pustiti da se ajvar krčka na laganoj vatri dok voda ne ishlapi uz konstantno miješanje (3-4 h).
- Pred kraj dodajte sol ovisno o slanoći koju preferirate i ljute sjeckane papričice po želji.
- Vrući ajvar sipajte u prethodno zagrijane (na 100 stupnjeva) teglice i ostavite ih u pećnici da se potpuno ohlade, barem 6-7 sati.
- U svaku teglicu naspite malo ulja i dobro je zatvorite poklopcem. Ajvare spremite na hladno i tamno mjesto, a otvorene teglice obavezno držite u hladnjaku.
Gastro
Ljubavni napitak za romantičnu večeru
Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te sok od limuna i šećera.
Sastojci i upute
Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo.
Nakon toga dodajemo led u shaker.
U shaker zatim dodajemo:
30 ml gina
30 mililitara teranina
30 mililitara soka od limuna
30 mililitara šećernog sirupa
I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo.
Dodajemo mineralne vode
I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom.
Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci.
Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.
Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija.
Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.
Gastro
Cheesecake u čaši – novogodišnja slastica Darka Kontina
Sastojci
Za podlogu:
- 500 grama bisktivnih keksi
Za kremu:
- 250 grama krem sira
- 200 grama mascarpone sira
- 100 grama milerama
- Začini po želji (aroma vanilije, med…)
Za preljev:
- Malo smeđeg šećera
- 1 pakiranje smrznutog šumskog voća
Postupak
- Malo smeđeg šećera rastopiti u tavi pa dodati šumsko voće. Kuhati dok ne ostane čisti trag u tavi, kad povučete kuhačom.
- U posudi pomiješati sve sireve, šećer i začine po želji pa izmiksati.
- Za podlogu, u blenderu usitnite kekse.
- Serviranje:
- U čašu stavite usitnjene kekse, zatim obilnu količinu kreme, a na vrh stavite preljev od šumskog voća.
- Desert možete završiti s pozlaćenim šećerom.