Povežimo se
Miele - granice ne postoje

Dnevni boravci

Kako odabrati idealan televizor?

Treba vam novi televizor, ali u moru ponude ne znate za kakav se odlučiti? Pripremili smo vam mali vodič.

Objavljeno

u

Pametan, ravan, zakrivljen, s kolikom rezolucijom? Ponuda na današnjem tržištu televizora zaista je raznolika. Međutim, kod odluke o tome koji nabaviti – za početak je najvažniji odgovor na pitanje – koja vam veličina treba?

Kako biste odabrati pravu veličinu televizora, trebali bi pripaziti na to s koje daljine gledate TV prijemnik. Nepisano je pravilo je 3 dijagonale – ako TV gledamo s tri metra udaljenosti, televizor ne bi trebao biti veći od 100 – 108 cm.

Današnji je standard LED televizor u full HD razlučivosti. Treba naglasiti da su oni spremni za novi sustav emitiranja koji se uvodi ove godine. A za one koji žele nešto više, tu su smart televizori. Oni se razlikuju od klasičnih televizora po tome što imaju mogućnost odlaska na Internet. Na takve se televizore mogu spojiti tipkovnica i miš, pa je njima lakše rukovati.

Ipak, kada je riječ o surfanju Internetom, smart televizori ne zamjenjuju u potpunosti računala, već su ograničeni na nekoliko aplikacija. Malo napredniji sustav je sustav android televizora. Oni su poboljšana verzija smarta, odnosno na njih možete staviti aplikacije koje vi želite.

Kao što smo napomenuli, kada je u pitanju slika, HD razlučivost je standard, a što je onda slijedeća stepenica?

OLED tehnologija je  najnovija tehnologija koja se odlikuje po iznimno čistom kontrastu, a takve televizore krasi i izrazito tanki dizajn. OLED se radi i u verziji smarta i u verziji androida.

I dok se mnogi pitaju je li preporučljivo nabaviti 4K televizor, treba znati da na tržištu postoji jako mali broj sadržaja koji su prilagođeni toj rezoluciji, pa neovisno o televizoru, malo je sadržaja kojeg možete gledati u 4K. Isto tako, takvi televizori često imaju veliku cijenu, a i ako nađete 4K sadržaj, on dolazi do izražaja isključivo na većim televizorima.

Kod televizora je važno i koliko ima Hertza. Riječ je o broju koji kazuje koliko se puta osvježava slika u jednoj sekundi. Većini je dovoljno 100Hz, a budete li štedjeli na tom broju, može vam se dogoditi da ne bude zadovoljni kvalitetom slike iako ste kupili televizor s najvećom rezolucijom.

televizor-upravljač-daljinski

I za kraj – zakrivljeni ili ravni televizor? Kažu da zakrivljeni televizori pružaju bolje iskustvo gledanja, bolji osjećaj dubine, ljepši kontrast i manju refleksiju iz okoline. No, s obzirom na to da se često radi o televizorima koji su ujedno 4K i OLED, oni većinom dolaze u većim dimenzijama i samim time su skuplji.

Naravno, kao i kod svih ostalih stvari, vrijedi pravilo – tko voli i može si to priuštiti, neka izvoli.

 

Dnevni boravci

Top 5 komada namještaja za industrijski stil

Svjetski trendovi kažu da industrijski stil više nije u modi. Međutim, na našim prostorima interijeri se još uvijek uređuju u tom stilu. Pa za ljubitelje industrije imamo pet komada namještaja kojima ćete taj stil unijeti u svoj dom. Izdvojila ih je arhitektica Izabela Galović Ninić.

Objavljeno

u

Autor

Industrijski stil je još uvijek moderan, čak i vrlo prihvaćen i raširen na našim prostorima, rekla bih i kako bismo zapravo uredili prostor u tom stilu, potrebno je odabrati nekoliko svega osnovnih elemenata da bismo dobili industrijski ugođaj. Ono što je osnovna karakteristika industrijskog stila je metal, znači odabirom jedne ovako vrlo jednostavne metalne police koja je bojana u crno, najčešće najtipičnije za industrijski stil, koja je u kombinaciji drveta ili kompletno izvedena u metalu, postić ćemo vrlo jednostavan efekt industrijskog ugođaja.

Metalne police za industrijski dizajn

Jedan od važnijih elemenata industrijskog stila su svakako i zidovi. Ono što je bitno u ovom stilu da zidovi izgledaju staro, pohabano, popucano, nedovršeno, grubo i to je onaj efekt koji možemo postići različitim obradama, jednostavniji način kako ćemo postići takav efekt je da upotrijebimo tapetu koja zapravo vrlo vjerno prikazuje takav dojam. Na taj način ćemo dobiti cijelu površinu zida upravo u onom efektu koji nam je potreban ili samo jedan dio zida, ovisno o zoni na kojoj ga želimo upotrijebiti, u ovom primjeru on pripada tom glavnom zidu dnevnog boravka na kojem se nalazi i komoda za dnevni boravak.

Pohabani zid i fotelja za industrijski dizajn

Idealan odabir fotelje za industrijski stil je fotelja inspirirana razdobljem iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća koja svojom izvedbom u drvetu bojanom u crno sa tankim čistim linijama savršeno se upotpunjuje sa metalnim efektima koji su nužni u industrijskom stilu. Njen tapacirung u tkanini koja ponovno dočarava taj apšisani i pohabani efekt je idealan odabir tako da jedna ovakva foteljica obavezan element prostora.

metalne police sa lampom

Nastavite čitati

Dnevni boravci

Dnevni boravak uređen prema pravilima feng shuia

Dnevni boravak je najvažnija prostorija u domu jer tamo provodimo najaktivniji dio svog slobodnog vremena. U današnje doba to je prostorija koja se sastoji od 3 cjeline i to kuhinje, blagovaonice i boravka te ga arhitekti tako i projektiraju kako bi zadovoljili moderan i užurban način života.

Objavljeno

u

Autor

feng-shui-uredjenje-dnevnog-boravka-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Prvi korak

Kao i uvijek  prostor moramo osloboditi suvišnih stvari kako bi  njime mogla proteći zdrava i svježa energija.

Pozicija

Idealna pozicija za dnevni boravak je na jugozapadu (sjeverna polulopta), no može biti i na jugu, zapadu te ponekad na istoku i jugoistoku.

O stilu i ukusima nećemo raspravljati, no ono što je bitno i praksa je Feng Shuia je da se izbjegavaju oštri kutovi namještaja i da ako boravak nije u preporučenim zonama, trebamo zadovoljiti  poziciju po školi krajolika. Naglasak je da pri sjedenju imate pregled nad što većim dijelom dnevnog boravka, a to znači da glavni komad sjedeće garniture postavite naslonjen na puni zid jer time stvarate zaštitu iz leđa. Ostale fotelje ili sofe postavite tako da sve zajedno u cjelini tvori  pravilan oblik,  obliku kruga ili potkove.

dnevni-boravak-uredjen-po-feng-shuiu-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Kada uđete u svoj dnevni boravak, trebali biste osjetiti prozračnost, lakoću, dobru osvijetljenost, udobnost i dobrodošlicu. Da biste stvorili takav ugođaj izaberite radije pastelne smirujuće tonove, a odabir boja treba prilagoditi teoriji pet elemenata i kompasnoj orijentaciji prostorije. No, svakako su poželjni više zemljani tonovi kao što su svijetlo žuta, bež, terakota, naročito ako je boravak na jugozapadu ili zapadu.

Raspored

Raspored namještaja u dnevnoj sobi treba biti takav da omogućuje neometano kretanje osoba po prostoriji. Pazite i na količinu namještaja  jer njegova veličina bi trebala odgovarati dimenzijama sobe a to znači  naći odgovarajući oblik i veličinu. Jedna predimenzionirana kutna garnitura ”pojest”  će veći dio dnevnog boravka i neće vam ostaviti mjesta za normalno kretanje. Veće komade namještaja i boju zidova birajte u neutralnijim bojama, a  dekorativne predmete u izražajnijim bojama, kako vam prostor ne bi djelovao  bezlično.

zelenilo-u-interijeru-feng-shui-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Biljke, osim na prozor, možete postaviti i u kuteve kako biste spriječili stagnaciju energije, a listovi biljaka neka budu više zaobljeni, mesnati. Svi predmeti napravljeni od prirodnih materijala doprinijet će udobnom i opuštajućem ozračju prostorije, što će se pozitivno odraziti i na prehranu.

Gdje sjediti u sobi

Mjesto gdje sjedite utjecat će na vaše raspoloženje tako da, što duže sjedite na određenom mjestu, utjecaj određene energije bit će jači.

Sjedenje na jugu gledajući na sjever je najmirnije i dobro je za opuštanje i meditaciju.

Sjedenje na jugoistoku gledajući na sjeverozapad otvara komunikaciju i ujedno brigu za obiteljske odnose.

Sjedenje na istoku gledajući za zapad potiče aktivnost te ljubav, užitke i zadovoljstvo.

Sjedenje na sjeveroistoku gledajući jugozapad pomoći će kod motivacije i potiče oprez, praktičnost, obiteljske odnose i sklad.

Sjedenje na sjeveru gledajući jug donijet će mirnu energiju uz poticaj na otvorenost, društvenost, skretanje pažnje na sebe, kao i za nove ideje.

Sjedenje na sjeverozapadu gledajući na jugoistok je položaj vođe te ujedno potiče  skladniji napredak i povoljno je za komunikaciju i kreativnost.

Sjedenje na zapadu gledajući na istok je dobro za ljubav i užitke i može pomoći u razvijanju ambicija i aktivnosti.

Sjediti na jugozapadu gledajući sjeveroistok potiče obiteljske odnose, sklad te potencira motivaciju, smisao postojanja i natjecateljski duh.

prirodni-materijali-pastelne-boje-feng-shui-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Što izbjegavati

 • Nedostatak danjeg svjetla
 • Mračan ugođaj
 • Loša osvijetljenost prostora
 • Jako taman i glomazan namještaj
 • Sjedenje ispod stropnih greda
 • Namještaj od stakla, oštrih rubova
 • Prenatrpanost detaljima
 • Tmurne slike
 • Plastične ili umjetne materijale
 • Pokvarene ili oštećene stvari
 • Stalna buka

 

ravnoteza-u-interijeru-feng-shui-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Gotovo niti jedan stambeni prostor nije idealan no u svakom prostoru može se postići najbolja moguća ravnoteža za život ukućana.

Moj savjet za kraj je : Težite ravnoteži, harmoniji, dobrom dizajnu i funkcionalnosti prostora i na kraju unesite svoju osobnost i ne zaboravite pri uređenju koristiti što prirodnije materijale. Tada će vaš prostor izgledati kao prava oaza u kojoj ćete se osjećati ugodno, opušteno i inspirirajuće.

Piše: Lana Anderson, savjetnica za cjeloviti feng shui

 

Tražite li više Feng Shui savjeta, pretplatite se na naš YouTube kanal!

 

Nastavite čitati

Dnevni boravci

Šest sjajnih komada namještaja za svaki dio doma

Tražite praktičan i funkcionalan komad namještaja koji će, uz to, biti i zamijećen u interijeru? Imamo čak šest prijedloga. Zasigurno će vam se neki svidjeti.

Objavljeno

u

Autor

sest-sjajnih-multifunkcionalnih-komada-namjestaja-za-svaki-dio-doma-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Iako mnogi danas vole prozračne interijere s puno otvorenih polica, kad ih budete krenuli čistiti, onda će vam biti jasno zašto predlažemo zatvoreni namještaj.

zanimljiva-drvena-komoda-na-metalnim-nogicama-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Zanimljive komode isto tako mogu djelovati prozračno u prostoru, a istovremeno ga ne gušiti. Bilo da je riječ o drvenim primjercima na metalnim nogama…

retro-komoda-na-visokim-nogicama-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

… ili elegantnom crnom komadu klasičnijeg izgleda.

moderna-komoda-povisena-od-poda-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

U današnje vrijeme moderno je da namještaj bude povišen od poda. Zbog toga prostor odiše prozračnošću a praktična strana priče je da se pod ispod takvog namještaja lako održava čistim.

male-komode-unose-dinamicnost-u-interijer-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Želite li postići posebnu dinamiku u interijeru, birat ćete više manjih komada namještaja.

zanimljiva-drvena-komoda-na-metalnim-nogicama-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Ljubitelje geometrije i crno bijelih interijera mogla bi zaintrigirati ova „umjetnička instalacija“.

drvena-komoda-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

A ovu komodu vidimo u maloj kolibi u nekom planinarskom kraju.

Koja vam se god od šest ideja sviđa, jedno je sigurno. Komoda je vrlo praktičan komad namještaja koji iza svojih vrata može skrivati sav vaš životni nered, a ujedno služi i kao dodatna polica. Zato se može uklopiti u dom od hodnika do dnevnog ili kuhinjskog prostora. Sve ovisi o vašim potrebama.

Tražite još zanimljivih prijedloga praktičnih komada namještaja? Pretplatite se na naš YouTube kanal!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

Izbor uredniceprije 31 minuta

ACI Marina Rovinj – otvorena!

Rovinj, 26.04.2019. Svečano je otvorena ACI Marina Rovinj.

Izbor uredniceprije 3 tjedna

70 joj je godina tek

Lesnina XXXL, vodeći lanac trgovina za opremanje doma u Hrvatskoj i regiji slavi svoj veliki, jubilarni 70. rođendan i donosi...

Interijeriprije 3 tjedna

Neočekivan potez hrvatskog proizvođača namještaja

SALONE DEL MOBILE MOLANO 09.- 14.04.2019. Prostoria u suradnji s našim priznatim dizajn kolektivom Numen/For Use hrabrim pristupom želi privući...

blagovaonski-stol-slavlje-lesnina-domnakvadrat blagovaonski-stol-slavlje-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 1 mjesec

Lesnina XXXL ima puno razloga za slavlje

Lesnina slavi 70. rođendan, prvu godišnjicu Lesnine XXXL Pula te sedmu Lesnine XXXL Zagreb West

ljudi-obitelj-domnakvadrat ljudi-obitelj-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

5300 mladih riješilo stambeno pitanje zahvaljujući subvencioniranju kredita

Štromar: Mladima osigurati dom je prioritet

muo-izlozba-cestitka-bozic-domnakvadrat muo-izlozba-cestitka-bozic-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Izložba blagdanskih čestitki

Izložba je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt i traje do veljače 2019.

Stancija-Vigini-dnevni-boravak-dvosjed-fotelja-rustikalno-domnakvadrat Stancija-Vigini-dnevni-boravak-dvosjed-fotelja-rustikalno-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Fotogalerija koja će vas nadahnuti!

Zavirili smo o unutrašnjost predivne, rustikalno uređene vile u srcu Istre

espresso-krups-aparat-kava-tipka-domnakvadrat.png espresso-krups-aparat-kava-tipka-domnakvadrat.png
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Krups Evidence potpuno automatizirani espresso aparat – tajna savršenog espressa

Pripremite kavu baš prema vašem ukusu!

Lesninaxxxl-kredit-namještaj Lesninaxxxl-kredit-namještaj
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

XXXL SUPER KREDIT

9. listopad – 30. studeni

zavjese-koje-vas-cine-sretnim-lesnina-domnakvadrat zavjese-koje-vas-cine-sretnim-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Zavjese koje vas čine sretnima

Lesnina XXXL predstavlja nove trendove i posebne pogodnosti za uživanje u toplini doma

POPULARNO