Povežimo se

Gastro

Tortellini – savršeno talijansko jelo iz ruku Irca s hrvatskom adresom

Tortellini punjeni pikantnim kobasicama sa češnjakom, smeđim maslacem i tikvicama za savršenu gurmansku avanturu. Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet vam donose recept.

tortellini-inicijativa-domnakvadrat

Učenje kroz praksu nikada nije bilo lakše. Ovoga puta je praksa iznjedrila RECEPT za ukusne tortelline za čiju izradu će vam biti potrebni:

Za tijesto:

430g brašno tip 00/tip400

4 velika jaja

Za punjenje:

200 g mekog sira (ricotta)

50g peccorino sira ili nekog drugog tvrdog naribanog ovčjeg sira

100g fontala ili nekog drugog polutvrdog kravljeg sira

150g mesa iz kobasica (za ovaj recept su korištene pikantne kobasice)

1 češanj češnjaka

1 jaje

1 grančica ružmarina

sol, papar

Za smeđi maslac:

80g maslaca

80g povrća po želji (ja sam koristio tikvice)

1 češanj češnjaka

Tortellini-izrada tijesta

Napravite rupu u sredini brašna, u nju dodajte jaja i razradite ih vilicom. Zatim rukama formirajte lopticu od tijesta te mijesite otprilike 5 min. Stavite tijesto za tortelline u plastičnu vrećicu i pustite da odmara sat vremena u frižideru.

Priprema nadjeva za tortelline

Dok se tijesto za tortelline odmara, nasjeckajte češnjak i ružmarin. Izvadite meso iz kobasice i pomiješajte ga s ostalim sastojcima. Sol i papar dodajte po želji.

Kako oblikovati tortelline

Izvadite tijesto iz frižidera i razdjelite ga na tri dijela. Svaki dio zarolajte u kuglu, a potom razvaljajte da dobijete duguljasti oblik. Razvaljano tijesto provucite kroz stroj za tjesteninu, dok tijesto ne bude 1 do 3mm debelo. Kalupom istisnite krugove i svaki krug pospite grizom.

Stavite otprilike 1 žličicu nadjeva u centar svakog kruga, vodom smočite krajeve te preklopite da dobijete polukrug, istiskujući zrak van. Spojite dva kraja polukruga te ih pritisnite i tako oblikovane pospite grizom.

Stavite tortelline u 500 mililitara kipućeg pilećeg temeljca kojeg ste prethodno napravili. Pripremite smeđi maslac. Narežite češnjak te ga popržite s maslacem dok ne posmeđe. Dodajte tikvice i maknite posudu s vatre. Nakon toga, dodajte maslinovo ulje, sol i papar. Za to vrijeme (7-9min) tortellini će biti kuhani. Izvadite tortelline iz temeljca, na njih stavite maslac i tikvice te ih servirajte s malo svježe mljevenog papra.

Dobar tek uz ovaj i ostale zanimljive RECEPTE žele vam

Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet Experience!

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način

Uskrsna tradicija na drugačiji način.

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

Neobična pita od sira i mladog luka

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Gastro

Ljubavni napitak za romantičnu večeru

Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te  sok od limuna i šećera. 

Sastojci i upute

Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo. 

Nakon toga dodajemo led u shaker. 

U shaker zatim dodajemo:

30 ml gina 

30 mililitara teranina

30 mililitara soka od limuna

30 mililitara šećernog sirupa

I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo. 

Dodajemo mineralne vode

I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom. 

Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci. 

Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.

Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija. 

Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice