Povežimo se
Daikin klima na poklon

Gastro

Tortellini – savršeno talijansko jelo iz ruku Irca s hrvatskom adresom

Tortellini punjeni pikantnim kobasicama sa češnjakom, smeđim maslacem i tikvicama za savršenu gurmansku avanturu. Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet vam donose recept.

Avatar

Objavljeno

u

tortellini-inicijativa-domnakvadrat

Učenje kroz praksu nikada nije bilo lakše. Ovoga puta je praksa iznjedrila RECEPT za ukusne tortelline za čiju izradu će vam biti potrebni:

Za tijesto:

430g brašno tip 00/tip400

4 velika jaja

Za punjenje:

200 g mekog sira (ricotta)

50g peccorino sira ili nekog drugog tvrdog naribanog ovčjeg sira

100g fontala ili nekog drugog polutvrdog kravljeg sira

150g mesa iz kobasica (za ovaj recept su korištene pikantne kobasice)

1 češanj češnjaka

1 jaje

1 grančica ružmarina

sol, papar

Za smeđi maslac:

80g maslaca

80g povrća po želji (ja sam koristio tikvice)

1 češanj češnjaka

Tortellini-izrada tijesta

Napravite rupu u sredini brašna, u nju dodajte jaja i razradite ih vilicom. Zatim rukama formirajte lopticu od tijesta te mijesite otprilike 5 min. Stavite tijesto za tortelline u plastičnu vrećicu i pustite da odmara sat vremena u frižideru.

Priprema nadjeva za tortelline

Dok se tijesto za tortelline odmara, nasjeckajte češnjak i ružmarin. Izvadite meso iz kobasice i pomiješajte ga s ostalim sastojcima. Sol i papar dodajte po želji.

Kako oblikovati tortelline

Izvadite tijesto iz frižidera i razdjelite ga na tri dijela. Svaki dio zarolajte u kuglu, a potom razvaljajte da dobijete duguljasti oblik. Razvaljano tijesto provucite kroz stroj za tjesteninu, dok tijesto ne bude 1 do 3mm debelo. Kalupom istisnite krugove i svaki krug pospite grizom.

Stavite otprilike 1 žličicu nadjeva u centar svakog kruga, vodom smočite krajeve te preklopite da dobijete polukrug, istiskujući zrak van. Spojite dva kraja polukruga te ih pritisnite i tako oblikovane pospite grizom.

Stavite tortelline u 500 mililitara kipućeg pilećeg temeljca kojeg ste prethodno napravili. Pripremite smeđi maslac. Narežite češnjak te ga popržite s maslacem dok ne posmeđe. Dodajte tikvice i maknite posudu s vatre. Nakon toga, dodajte maslinovo ulje, sol i papar. Za to vrijeme (7-9min) tortellini će biti kuhani. Izvadite tortelline iz temeljca, na njih stavite maslac i tikvice te ih servirajte s malo svježe mljevenog papra.

Dobar tek uz ovaj i ostale zanimljive RECEPTE žele vam

Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet Experience!

Gastro

Top recept za krem juhu od bundeve

Vrijedi isprobati

Avatar

Objavljeno

u

Autor

juha-od-bundeve-domnakvadrat

Jesen je godišnje doba koje najviše volimo zbog plodova koje nam daje. Među njima su i bundeve. Ako niste ljubitelj, ovaj recept će vas brzo preobratiti jer će juha spravljena po njemu biti prefina da biste je propustili.

bundeve-luk-domnakvadrat
Foto: K. Markov

Za krem juhu od bundeve za šest osoba potrebno je:

  • 1,5 kg bundeve
  • 2 krumpira
  • 1 glavica luka
  • 1,5 l povrtnog temeljca
  • 2 žličice svježe naribanog đumbira
  • 1/2 žličice curryja
  • 2 žličice sušenog ili svježeg peršina
  • 1,5 žlica ulja
  • 0,5 l vode

Postupak:

sjeckanje-bundeve-domnakvadrat
Foto: K. Markov

1. Bundevu očistite od sjemenki, ogulite koru i isjeckajte na kockice 1,5 x 1,5 cm. Krumpir također ogulite i isjeckajte na kockice iste veličine.

nasjckani-krumpir-bundeva-juha-domnakvadrat
Foto: K. Markov

2. Glavicu luka isjeckajte na kockice i prodinstajte na ulju. Dodajte 0,5 l temeljca (ako nemate domaći, napravite ga s povrtnom kockom). Pričekajte da malo prokuha, dodajte nasjeckanu bundevu i krumpir te zalijte preostalim temeljcem.

nasjckani-krumpir-bundeva-domnakvadrat
Foto: K. Markov

3. Vodu dodajte prema potrebi tako da je razina tekućine u istoj razini sa sastojcima. Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri dok bundeva i krumpir potpuno ne omekšaju.

4. Kada krumpir i bundeva omekšaju, maknite ih s vatre i izmiksajte štapnim mikserom dok ne dobijete ujednačenu smjesu.

miksanje-juha-domnakvadrat
Foto: K. Markov

5. U smjesu ubacite naribani svježi đumbir te još malo promiksajte.

začini-kuhanje-domnakvadrat
Foto: K. Markov

6. Vratite na vatru i dodajte curry i usitnjeni peršin. Promiješajte i pustite da još jednom kratko prokuha. Ako mislite da je pregusto, dodajte malo vode dok ne bude zadovoljavajuće gustoće. I spremno je za posluživanje.

juha-od-bundeve-domnakvadrat
Foto: K. Markov
Nastavite čitati

Gastro

Rezana paprika s vinobranom u 5 koraka

Avatar

Objavljeno

u

Autor

paprika-crvena-žuta-domnakvadrat

Paprika je idealno povrće za spremanje zimnice. Ako je imate u vrtu i ne biste da propadne, ovaj recept je idealan. Ako je pravilno pripremite, imat ćete je tijekom cijele zime. Kako bi bila što ukusnija, u nju se stavlja vinobran. Razlog tome je što vinobran sprječava vrenje i oksidaciju soka pa je izvrsno sredstvo za konzerviranje povrća koje će zadržati hrskavost i prirodnu boju. Evo recepta.

Za pripremanje rezane paprike potrebno je:
  • 10 kg paprike
  • 30 dag šećera
  • 1 dcl vode
  • 10 dcl octa
  • 1 vinobran
  1. Papriku očistite, narežite na manje komade i stavite u veću posudu.
  2. Šećer, vodu, ocat i vinobran pomiješajte u drugoj posudi i dobivenom tekućinom zalijte papriku i izmiješajte. Uz povremeno miješanje, pustite da odstoji 24 sata na hladnom mjestu.
  3. Papriku ocijedite i stavite je u staklenke koje ste prethodno sterilizirali.
  4. Kada su staklenke pune, papriku zalijte sokom koji je pustila.
  5. Staklenke zatvorite i pohranite na hladno i tamno mjesto do upotrebe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

hotel-ulaz-rovinj-domnakvadrat hotel-ulaz-rovinj-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Grand Park Hotel Rovinj dobitnik prestižne nagrade

Radi se o jednoj od najprestižnijih nagrada u hotelskoj industriji

Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Hrvatska priča s međunarodnom nagradom

Brigadi BigSEE Interior Design Award za dizajn izložbe o 20 godina kreativne suradnje Adrisa i Bruketa&Žinić&Grey

dizajn-vrtova-uciliste-profokus-domnakvadrat dizajn-vrtova-uciliste-profokus-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Kako se kvalitetno obrazovati za dizajnera vrtova

Učilište Profokus osmislio je jedinstven oblik izvođenja nastave za dizajnere vrtova

dnevni-boravak-dizajn-profokus-domnakvadrat dnevni-boravak-dizajn-profokus-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Zanimanje koje volim, želim i znam raditi – Učilište Profokus

Prema mnogim provedenim istraživanjima najveće zadovoljstvo pruža nam posao kojeg volimo i kojeg znamo raditi. Ponekad nas život jednostavno odvede...

soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Počelo je veliko sezonsko sniženje u Lesnini XXXL

Kako osvježiti svoj stambeni prostor, a da to ujedno bude i cjenovno prihvatljivo rješenje? Sezonsko sniženje idealna je prilika upravo...

tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Festival brendova u Lesnini

U prodajnim centrima Lesnine XXXL počeo je Festival brendova koji donosi posebno sniženje cijena na poznate robne marke prepoznatljive kvalitete...

irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Kupnjom majice podržite projekt “Volim Zagreb”

Nastavlja se priča oko projekta “Volim Zagreb”. Podršku su mu uoči Dana grada Zagreba dali Frano Ridjan, Marko Škugor, Sara...

Dizajn i trendoviprije 8 mjeseci

Tipke za aktiviranje ispiranja u modernom ruhu

Trend usmjeren individualizaciji donosi raznovrsne dizajnerske opcije u kupaonici. Tipke za aktiviranje ispiranja u novom, modernom ruhu s uklađenim tonovima...

kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

„Kreativni dom“ – Lesnina

Lesnina XXXL donosi u vaše domove dašak pozitivne energije, visoke estetike i zanimljiv sadržaj.

svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Kupujte iz sigurnosti svog doma

Lesninin webshop radi 24 sata dnevno