Povežimo se
Škola za nZEB

Gastro

Tortellini – savršeno talijansko jelo iz ruku Irca s hrvatskom adresom

Tortellini punjeni pikantnim kobasicama sa češnjakom, smeđim maslacem i tikvicama za savršenu gurmansku avanturu. Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet vam donose recept.

Avatar

Objavljeno

u

tortellini-inicijativa-domnakvadrat

Učenje kroz praksu nikada nije bilo lakše. Ovoga puta je praksa iznjedrila RECEPT za ukusne tortelline za čiju izradu će vam biti potrebni:

Za tijesto:

430g brašno tip 00/tip400

4 velika jaja

Za punjenje:

200 g mekog sira (ricotta)

50g peccorino sira ili nekog drugog tvrdog naribanog ovčjeg sira

100g fontala ili nekog drugog polutvrdog kravljeg sira

150g mesa iz kobasica (za ovaj recept su korištene pikantne kobasice)

1 češanj češnjaka

1 jaje

1 grančica ružmarina

sol, papar

Za smeđi maslac:

80g maslaca

80g povrća po želji (ja sam koristio tikvice)

1 češanj češnjaka

Tortellini-izrada tijesta

Napravite rupu u sredini brašna, u nju dodajte jaja i razradite ih vilicom. Zatim rukama formirajte lopticu od tijesta te mijesite otprilike 5 min. Stavite tijesto za tortelline u plastičnu vrećicu i pustite da odmara sat vremena u frižideru.

Priprema nadjeva za tortelline

Dok se tijesto za tortelline odmara, nasjeckajte češnjak i ružmarin. Izvadite meso iz kobasice i pomiješajte ga s ostalim sastojcima. Sol i papar dodajte po želji.

Kako oblikovati tortelline

Izvadite tijesto iz frižidera i razdjelite ga na tri dijela. Svaki dio zarolajte u kuglu, a potom razvaljajte da dobijete duguljasti oblik. Razvaljano tijesto provucite kroz stroj za tjesteninu, dok tijesto ne bude 1 do 3mm debelo. Kalupom istisnite krugove i svaki krug pospite grizom.

Stavite otprilike 1 žličicu nadjeva u centar svakog kruga, vodom smočite krajeve te preklopite da dobijete polukrug, istiskujući zrak van. Spojite dva kraja polukruga te ih pritisnite i tako oblikovane pospite grizom.

Stavite tortelline u 500 mililitara kipućeg pilećeg temeljca kojeg ste prethodno napravili. Pripremite smeđi maslac. Narežite češnjak te ga popržite s maslacem dok ne posmeđe. Dodajte tikvice i maknite posudu s vatre. Nakon toga, dodajte maslinovo ulje, sol i papar. Za to vrijeme (7-9min) tortellini će biti kuhani. Izvadite tortelline iz temeljca, na njih stavite maslac i tikvice te ih servirajte s malo svježe mljevenog papra.

Dobar tek uz ovaj i ostale zanimljive RECEPTE žele vam

Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet Experience!

Gastro

Rezana paprika s vinobranom u 5 koraka

Avatar

Objavljeno

u

Autor

paprika-crvena-žuta-domnakvadrat

Paprika je idealno povrće za spremanje zimnice. Ako je imate u vrtu i ne biste da propadne, ovaj recept je idealan. Ako je pravilno pripremite, imat ćete je tijekom cijele zime. Kako bi bila što ukusnija, u nju se stavlja vinobran. Razlog tome je što vinobran sprječava vrenje i oksidaciju soka pa je izvrsno sredstvo za konzerviranje povrća koje će zadržati hrskavost i prirodnu boju. Evo recepta.

Za pripremanje rezane paprike potrebno je:
  • 10 kg paprike
  • 30 dag šećera
  • 1 dcl vode
  • 10 dcl octa
  • 1 vinobran
  1. Papriku očistite, narežite na manje komade i stavite u veću posudu.
  2. Šećer, vodu, ocat i vinobran pomiješajte u drugoj posudi i dobivenom tekućinom zalijte papriku i izmiješajte. Uz povremeno miješanje, pustite da odstoji 24 sata na hladnom mjestu.
  3. Papriku ocijedite i stavite je u staklenke koje ste prethodno sterilizirali.
  4. Kada su staklenke pune, papriku zalijte sokom koji je pustila.
  5. Staklenke zatvorite i pohranite na hladno i tamno mjesto do upotrebe.

Nastavite čitati

Gastro

Priprema zimnice: na redu je miješana salata

Nakon što isprobate ovaj recept, miješana salata bit će nezaobilazna u pripremanju zimnice.

Avatar

Objavljeno

u

Autor

zimnica-staklenke-povrće-domnakvadrat

Nakon kralja zimnice – ajvara, danas pripremamo miješanu salatu. Može se pomiješati razno povrće, a mi ćemo samo tri vrste – papriku, rajčicu i kupus. Pripremanje ove zimnice nije komplicirano, ali iziskuje dosta vremena i truda. No, krajnji rezultat je i više nego vrijedan truda.

Kao i onaj za ajvar, i ovaj je recept dobro provjeren. Pa krenimo redom. Za pripremu miješane salate bit će potrebno:

  • 3 kg paprike
  • 3 kg zelene rajčice
  • 3 kg kupusa
  • 15 dag soli
  • 20 dag šećera
  • 1 l octa
  • 1 vinobran

1. Paprike operite, očistite i prerežite na četvrtine. Rajčicu operite i također prerežite na četvrtine. Po želji, možete narezati i na manje komade. Kupus naribajte kao kad radite salatu od kupusa. Povrće zajedno stavite u posudu.

2. U drugoj posudi pomiješajte sol, šećer, ocat i vinobran.

3. Tekućinom zalijte povrće i pustite da odstoji 48 sati uz povremeno miješanje.

4. Povrće nakon 48 sati ocijedite i njime napunite staklenke koje ste prethodno sterilizirali. Zalijte ga ostatkom tekućine, a staklenke poklopite. Kako se salata imala dulji rok trajanja, staklenke pasterizirajte.

Ovakva salata bit će vrlo ukusan dodatak raznim jelima.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

Izbor uredniceprije 3 tjedna

Hrvatska priča s međunarodnom nagradom

Brigadi BigSEE Interior Design Award za dizajn izložbe o 20 godina kreativne suradnje Adrisa i Bruketa&Žinić&Grey

dizajn-vrtova-uciliste-profokus-domnakvadrat dizajn-vrtova-uciliste-profokus-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 4 tjedna

Kako se kvalitetno obrazovati za dizajnera vrtova

Učilište Profokus osmislio je jedinstven oblik izvođenja nastave za dizajnere vrtova

dnevni-boravak-dizajn-profokus-domnakvadrat dnevni-boravak-dizajn-profokus-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Zanimanje koje volim, želim i znam raditi – Učilište Profokus

Prema mnogim provedenim istraživanjima najveće zadovoljstvo pruža nam posao kojeg volimo i kojeg znamo raditi. Ponekad nas život jednostavno odvede...

soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Počelo je veliko sezonsko sniženje u Lesnini XXXL

Kako osvježiti svoj stambeni prostor, a da to ujedno bude i cjenovno prihvatljivo rješenje? Sezonsko sniženje idealna je prilika upravo...

tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Festival brendova u Lesnini

U prodajnim centrima Lesnine XXXL počeo je Festival brendova koji donosi posebno sniženje cijena na poznate robne marke prepoznatljive kvalitete...

irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Kupnjom majice podržite projekt “Volim Zagreb”

Nastavlja se priča oko projekta “Volim Zagreb”. Podršku su mu uoči Dana grada Zagreba dali Frano Ridjan, Marko Škugor, Sara...

Dizajn i trendoviprije 6 mjeseci

Tipke za aktiviranje ispiranja u modernom ruhu

Trend usmjeren individualizaciji donosi raznovrsne dizajnerske opcije u kupaonici. Tipke za aktiviranje ispiranja u novom, modernom ruhu s uklađenim tonovima...

kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

„Kreativni dom“ – Lesnina

Lesnina XXXL donosi u vaše domove dašak pozitivne energije, visoke estetike i zanimljiv sadržaj.

svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina
Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Kupujte iz sigurnosti svog doma

Lesninin webshop radi 24 sata dnevno

Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Čistoća u svakom kutku

Četiri savjeta za čistu kupaonicu