Povežimo se

Gastro

Roštilj za svačiji ukus i džep

Mali ili veliki? Na drveni ugljen, plinski ili električni? Pomični ili statični? Sve su to pitanja koja muče kupce roštilja. Mi smo tu da vam pomognemo odabrati. U suradnji s Lesninom XXXL predstavljamo vam roštilje koji će se uklopiti u svaki eksterijer i učiniti vašu gurmansku avanturu nezaboravnom!

Brojne zabave, obiteljska i prijateljska druženja te nedjeljni ručkovi nezamislivi su bez njega. U narodu roštilj zovu i vjesnikom proljeća, jer osim buđenja prirode, u proljeće kreće i njegova sezona.

Opojni mirisi pečenog mesa, ribe ili povrća s roštilja probudit će nepce baš svakog gurmana. No, da bi hrana bila ukusna potreban vam je dobar roštilj. Mnoge muči koji odabrati. Plinski ili električni. Lesnina ima rješenje- oba u jednom.

Multipraktični plinski roštilj je najbrži

Ovaj roštilj ima bočni plamenik što je genijalno rješenje za kuhanje u dvoje. Jer dok se na roštilju peku glavne delicije, sa strane možete kuhati juhu ili pripremati neki prilog. Upravo su dodaci ti koji čine ovaj roštilj multifunkcionalnim. Ljubitelji drvenog ugljena doći će na svoje, jer uz dodavanje umetka za drveni ugljen, roštilj mijenja način pečenja. A umetanjem kamena za pečenje, na ovom roštilju možete ispeći i pizzu.

Mnogi ljubitelji roštilja zamjeraju mu nedostatak dimne, drvene note koju hrana dobije pečenjem na drvenom ugljenu. Tom problemu doskočit će dimilice koje su punjene komadićima drva i daju posebnu aromu pečenju.

Jajasti roštilj na drveni ugljen za male terase

Pomičan i malen, roštilj na drveni ugljen u obliku jajeta odgovarat će svima. Njegova rešetka za pečenje je također pomična pa je, nakon što vatra splasne, možete spustiti razinu niže.

Keramičko čudo za savršenu sočnost pečenja

Kod ovakvog roštilja kružni oblik keramičke posude i nisko strujanje zraka zaslužni su za ravnomjerno kuhanje, ali i očuvanje sočnosti pečenja. Njemu, za razliku od klasičnog roštilja na drveni ugljen, treba duže vremena da se zagrije, no keramika duže ostaje topla pa je potrošnja ugljena manja.

Električni roštilj za balkone

Za male balkone najsigurnije rješenje bit će električni roštilj, jer paljene vatre na pročelju zgrade nije najmudrija odluka. Ovaj električni roštilj ima dodatke: punu ploču za pečenje manjih komadića i mrežicu za obostrano pečenje ribe. Na njemu se može ispeći i peka.

No, prije bilo kakvog pečenja na balkonima ili terasama zgrada pobrinite se da susjede obavijestite o svojoj namjeri kako bi oni mogli na vrijeme ukloniti rublje s vanjskih sušila. Da nema epidemije koronavirusa možda bi ih mogli udobrovoljiti pozivom da se pridruže. Ali, i u ovim okolnostima, roštiljanje i dalje ostaje glavni društveni događaj u proljeće-samo u malo intimnijem, obiteljskom krugu.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Pripremite hladnu pitu od svježih jagoda – jednostavna priprema savršene poslastice

Jagode će zadržati svoj predivan okus, a u desertu ćete uživati!

Potrebno samo 30 minuta za pripremu ove pite od jagoda, pa ako ih imate viška ili ste shvatili da neće još dugo trajati one koje imate u frižideru, iskoristite ih za pripremu ovog savršenog deserta.

Kako se samo dio jagoda peče i koristi se samo malo gustina, ova pita će imati savršen okus po svježim jagodama. Ako ste spremni, evo što je sve potrebno za pripremu.

Limončelo – liker od limuna

Potrebni sastojci:

10 graham krekera
150-200 g šećera (odvojite 4 žlice šećera)
2-3 žlica neslanog maslaca
125 ml soka od brusnice
10-ak velikih jagoda (po želji više), koje je potrebno narezati na tanje kriške, ali ostavite nekoliko cijelih za ukras
1/2 žličice soli
1/2 žličice škroba
115 ml vrhnja za šlag

Upute za pripremu:

Pećnicu je potrebno zagrijati na 170-180 stupnjeva.
U blender stavite graham kekse, 2 žlice šećera dok se sve dobro ne poveže. Sad dodajte maslac i kratko pomiješajte.Smjesu iz blendera stavite u posudu za pečenje i dobro pritisnite i poravnajte. Pecite oko 14 minuta te izvadite van i pustite da se dobro ohladi.

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

U manjoj posudi pomiješajte ostatak šećera (dvije žlice koje ste odvojili ostavite za šlag), sok, narezane jagode, gustin i sol. Nježno vilicom usitnite jagode te pustite neka zakuha i tad smanjite vatru. Potrebno je stalno miješati dok sve ne postane jako gusto. Maknite s vatre i ostavite da se ohlade i tada dodajte svježe jagode.

Sve prebacite na ohlađenu koru od graham keksa te stavite u hladnjak na minimalno 4 sata
U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag, dodajte 2 žlice šećera te ukrasite svoju hladnu pitu.

Ako želite, ukrasite jagodama.

Dobar tek!

Nastavite čitati

Gastro

Invisacook – nevidljiva ploča za kuhanje

Ena Kokanović Nagy ( slavonka.hr ) pripremala je Crep Suzette na svoj način, koristeći burbon viski. Smjesu je pripremila od 3 jaja i tome prilagodila ostale sastojke. Zatim je upalila svoju Invisacook. 

Invisacook nevidljiva je ploča za kuhanje skrivena ispod radne plohe. Može imati 2, 3, 4, ili 5 polja za kuhanje. 

Kako funkcionira Invisiacook

Invisacook – nevidljiva ploča funkcionira na način da je to zamislite klasična indukcijska ploča koja nema gore staklo. Ona se montira isključivo na porculansku radnu ploču i stvara neki pomak od onog konvencionalnog kuhanja stvarajući ravnu ploču na kojoj je moguće kuhati, objasnio je Marko Vrbanc iz Iverpana. 

Kuhinjska drobilica – tako mali, a tako moćan uređaj

Nevidljiva indukcija se ugrađuje isključivo ispod porculanske ploče. Porculan je jedini u mogućnosti izdržati te visoke temperature i zapravo temperaturne šokove prilikom kuhanja, zagrijavanja i hlađenja.

Kako bi magnet od Invisacooka uhvatio tavu, trebamo ju malo samo podesiti i pričekati da prestane treptati broj. 

Ispod tave se nalazi Invisamat silikonski podložak. Podložak služi prvenstveno da bi se zaštitila sama radna površina na kojoj kuhate, a isto tako i da bi se zaštitilo i posuđe te Invisacook indukcija. Ona služi kako ne biste pretjeranu temperaturu iz same posude u kojoj kuhate vraćali u Invisacook i u radnu površinu. To je kao nekakva barijera i ovisno o tome koju Invisacook odaberete, koliko kuhališta uzmete, toliko Invisamata ćete dobiti. Invisimat se obavezno koristi uz Invisacook. 

Crep Suzzete a la Ena

Kad je ispekla palačine, Ena je napravila umak za crep Suzette. 

Treba nam maslac, treba nam korica naranče, malo soka od naranče i burbon viski da to malo zapalimo, pojasnila je Ena Kokanović Nagy. 

Palačinke treba presaviti u trokut i dodati u umak, a kad se preprže sa svake strane, dodati burbon viski i zapaliti. 

I kada prestane gorjeti znači da je alkohol ishlapio, ostao nam je samo lijepi okus burbon viskija i dobar tek. 

Nakon što završim kuhanje sa Invisacook-om, jednostavno maknem Invisamat, pobrišem i ono što je najvažnije da se neću opeći nakon kuhanja, rekla je Ena. 

12 ideja za uređenje kuhinje

Prednosti korištenja nevidljive ploče

Prednosti korištenja ploče su sigurno njezina ta nevidljivost. Ona omogućuje da je prostor čist, lakše se čisti, površina radna više nema nekih kutova, uglova, nego je ravna površina koja se vrlo lagano očisti. Ona štedi prostor, pošto je nevidljiva ona daje mogućnost zapravo iskorištavanja pune radne plohe, nema više standardnog kuhala i imamo cjelokupnu radnu ploču za iskoristivost, dodao je Vrbanc. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice