Gastro
Njoki s mladom rikulom, bosiljkom i indijskim oraščićima
Savršeni domaći njoki po receptu Irca koji priprema vrhunske gastro specijalitete u Hrvatskoj. Probajte!
Da učenje može biti zabavno dokazuje Inicijativa centar za engleski. Osmislili su Cook & Chat radionice koje su jedinstven spoj sata engleskog i vrhunskog kulinarskog iskustva na kojima čavrljate na engleskom i usvajate novi recept od Stephena Breslina – irca sa stalnom adresom u Hrvatskoj. Ovoga puta na meniju su njoki s mladom rikulom, bosiljkom i indijskim oraščićima.
Za pripremu ovog ukusnog jela bit će vam potrebno:
Za njoke
1 kg krumpira
voda
2 žličice soli
250 g oštrog brašna
Za umak
1 šaka mlade rikule (možete koristiti i normalnu rikulu ako ne možete naći mladu)
80 g tostiranih i smrvljenih indijskih oraščića (neke ostavite cijele za dekoraciju)
2 žličice trganog bosiljka
100 ml pilećeg temeljca
60 ml bijelog vina
30 g pecorino/ parmezan
5/6 cherry rajčica
Njoki
Operite krumpire i stavite ih pariti oko 30-40 minuta dok ne omekšaju. Zgnječite krumpire (da dobijete smjesu kao pire) i stavite smjesu na radnu površinu.
Dodajte sol i posipajte pola brašna oko ruba vrućeg krumpira. Polako dodavajte brašno u smjesu krumpira, umješavajući izvana prema unutra dok se smjesa ne poveže, lagano dodavajte ostatak brašna dok ne dobijete glatku smjesu (možda nećete trebati svo brašno).
Izrežite tijesto u nekoliko manjih komada i izrolajte ih u cilindar, otprilike 1,2 cm dijametra. Zatim svaki cilindar izrežite u njoke, otprilike 2 cm dužine. Stavite njoke na pobrašnjenu površinu do korištenja, a možete ih i smrznuti ako ih ne planirate odmah koristiti.
Umak
Uberite i operite bosiljak i mladu rikolu i stavite sa strane. Tostirajte indijske oraščiće i smrvite ih (neke ostavite cijele za dekoraciju). Reducirajte pileći temeljac i bijelo vino u tavi i dodajte kuhane njoke. Kuhajte dok se tekućina ne reducira i malo zgusne. Ubacite smrvljene indijske oraščiće, bosiljak, rikolu, rajčice, i sir, te začinite soli i paprom po želji.
Dekorirajte gotovo jelo indijskim oraščićima, bosiljkom i svježe mljevenim paprom.
Dobar tek uz ovaj i ostale zanimljive recepte žele vam Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet Experience!
Gastro
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Pašticada je bogato mesno jelo s umakom od crnog vina, dok su njoki klasičan prilog koji se servira uz ovaj tradicionalni dalmatinski specijalitet.
Sastojci:
Za pašticadu:
- 1 kg goveđeg mesa (često se koristi plećka)
- 4-5 češnja češnjaka, nasjeckana
- 2 mrkve, sitno narezane
- 2 crvena luka, sitno narezana
- 2 dl crnog vina
- 2 dl crvenog vina
- 2 dl paradajz soka (ili pasirane rajčice)
- 2 žlice osmice
- 2 žlice šećera
- 2 lovorova lista
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- Sol i papir po ukusu
- Maslinovo ulje
Za njoke:
- 500 g krumpira
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- Prstohvat soli
Upute:
- Prvo pripremite pašticadu:
- Meso narežite na manje komade i začinite solju, paprom, nasjeckanim češnjakom, mljevenim kimom i crvenom paprikom.
- Zagrijte maslinovo ulje u dubokom loncu i pržite meso dok ne postane smjesa sa svih strana. Izvadite meso iz lonca i stavite ga na stranu.
- U istom loncu pržite sitno nasjeckani luk i mrkve dok ne omekšaju.
- Vratite meso u lonac s povrćem, dodajte lovorov list, crno i crveno vino, ocat, šećer i paradajz sok. Pomiješajte sve sastojke i pustite da zavre.
- Smanjite vatru na nisku temperaturu i pustite da se krčka 2-3 sata, povremeno miješajući. Dodajte vodu po potrebi ako se umak previše reducira.
- Kada je meso mekano i umak je gustoće po vašem ukusu, pašticada je gotova. Uklonite lovorov list i pripremite se za njoke.
- Priprema njoka:
- Ogulite krumpire, narežite ih na manje komade i skuhajte u slanoj vodi dok ne postanu mekani.
- Ocijedite kuhane krumpire i propasirajte ih u glatku masu.
- Dodajte jaje i malo soli, a zatim postupno dodajte brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto.
- Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u valjak, a zatim narežite na male komade.
- Svaki komad lagano pritisnite vilicom kako biste dobili tradicionalni oblik njoka.
- Kuhajte njoke:
- U velikom loncu prokuhajte slanu vodu.
- Dodajte njoke u kipuću vodu i kuhajte ih dok se ne isplivaju na površinu (obično traje 2-3 minute).
- Ocijedite njoke i prebacite ih u posudu s pašticadom.
- Posluživanje:
- Poslužite pašticu s njokima, pospite svježim peršinom po vrhu i poslužite toplo.
Uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom hrvatskom jelu! Dobar tek!
Gastro
Zdrava prehrana za zaposlene: brzi i uravnoteženi obroci za aktivne ljude
U današnjem užurbanom svijetu, balansiranje između profesionalnih obaveza i aktivnog načina života može biti izazovno, ali zdrava prehrana ostaje ključna za održavanje energije i dobrog zdravlja.
U ovom članku istražujemo praktične i ukusne načine kako zaposlenici mogu pripremiti brze, uravnotežene obroke koji će podržati njihovu vitalnost i produktivnost.
Planiranje je ključ
Najvažniji korak ka uspješnoj zdravoj prehrani za zaposlene je planiranje. Unaprijed odredite svoj obrok za naredni dan ili nedjelju kako biste izbjegli impulzivno biranje nezdravih opcija.
Doručak – energija za početak dana
Jednostavne i brze opcije poput:
- Zobena kaša sa svježim voćem i orašastim plodovima.
- Grčki jogurt sa chia sjemenkama i bobičastim voćem.
- Sendvič sa integralnim kruhom, avokadom i jajima.
Pripremite unaprijed
Vikendom pripremite veće količine hrane i podijelite je u porcije za sljedeće dane. Tako ćete uvijek imati zdrave opcije pri ruci, umjesto da posegnete za brzom hranom.
Ukusni ručkovi
Za ručak, fokusirajte se na:
- Salate sa raznovrsnim povrćem, belančevinama (piletina, riba, tofu) i zdravim masnoćama (maslinovo ulje, avokado).
- Integralnu tjesteninu sa povrćem i proteinskim izvorima.
- Kvinoja ili riža sa povrćem i mahunarkama.
Užine za održavanje energije
Spriječite pad energije tijekom popodneva uz zdrave užine kao što su:
- Voće poput jabuke sa kikiriki maslacem.
- Humus sa mrkvama ili integralnim krekerima.
- Čaša mlijeka badema sa nekoliko badema ili oraha.
Večera – lagana i hranljiva
Za večeru birajte lakše i hranljivije opcije kako biste olakšali varenje prije spavanja:
- Piletina sa pečenim povrćem.
- Riba sa blitvom i integralnom rižom.
- Salata od kvinoje sa tunjevinom i povrćem.
Hidratacija je važna
Ne zaboravite na hidrataciju. Voda je ključna za održavanje energije i koncentracije tijekom radnog dana.
Zdrave grickalice
Ako osjećate potrebu za grickanjem, birajte zdrave opcije poput:
- Svježeg voća kao što su jagode, grožđe ili kriške lubenice.
- Orašastih plodova.
- Prirodnih voćnih ili orašastih energetskih pločica.
Planirajte cheat day
Povremeno dozvolite sebi da uživate u omiljenim obrocima kako biste izbjegli osjećaj odricanja.
Pametno biranje i priprema zdrave hrane za zaposlene može biti jednostavna i korisna praksa. Ovi brzi i ukusni obroci ne samo da će vam pomoći da održite energiju i vitalnost, već će vam omogućiti da postignete najbolje u svom profesionalnom i osobnom životu.
You must be logged in to post a comment Login