Gastro
Tortellini – savršeno talijansko jelo iz ruku Irca s hrvatskom adresom
Tortellini punjeni pikantnim kobasicama sa češnjakom, smeđim maslacem i tikvicama za savršenu gurmansku avanturu. Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet vam donose recept.
Učenje kroz praksu nikada nije bilo lakše. Ovoga puta je praksa iznjedrila RECEPT za ukusne tortelline za čiju izradu će vam biti potrebni:
Za tijesto:
430g brašno tip 00/tip400
4 velika jaja
Za punjenje:
200 g mekog sira (ricotta)
50g peccorino sira ili nekog drugog tvrdog naribanog ovčjeg sira
100g fontala ili nekog drugog polutvrdog kravljeg sira
150g mesa iz kobasica (za ovaj recept su korištene pikantne kobasice)
1 češanj češnjaka
1 jaje
1 grančica ružmarina
sol, papar
FOTO: INICIJATIVA I GOURMET EXPERIENCE
Za smeđi maslac:
80g maslaca
80g povrća po želji (ja sam koristio tikvice)
1 češanj češnjaka
Tortellini-izrada tijesta
Napravite rupu u sredini brašna, u nju dodajte jaja i razradite ih vilicom. Zatim rukama formirajte lopticu od tijesta te mijesite otprilike 5 min. Stavite tijesto za tortelline u plastičnu vrećicu i pustite da odmara sat vremena u frižideru.
FOTO: INICIJATIVA I GOURMET EXPERIENCE FOTO: INICIJATIVA I GOURMET EXPERIENCE
Priprema nadjeva za tortelline
Dok se tijesto za tortelline odmara, nasjeckajte češnjak i ružmarin. Izvadite meso iz kobasice i pomiješajte ga s ostalim sastojcima. Sol i papar dodajte po želji.
FOTO: INICIJATIVA I GOURMET EXPERIENCE
Kako oblikovati tortelline
Izvadite tijesto iz frižidera i razdjelite ga na tri dijela. Svaki dio zarolajte u kuglu, a potom razvaljajte da dobijete duguljasti oblik. Razvaljano tijesto provucite kroz stroj za tjesteninu, dok tijesto ne bude 1 do 3mm debelo. Kalupom istisnite krugove i svaki krug pospite grizom.
FOTO: INICIJATIVA I GOURMET EXPERIENCE
Stavite otprilike 1 žličicu nadjeva u centar svakog kruga, vodom smočite krajeve te preklopite da dobijete polukrug, istiskujući zrak van. Spojite dva kraja polukruga te ih pritisnite i tako oblikovane pospite grizom.
FOTO: INICIJATIVA I GOURMET EXPERIENCE
Stavite tortelline u 500 mililitara kipućeg pilećeg temeljca kojeg ste prethodno napravili. Pripremite smeđi maslac. Narežite češnjak te ga popržite s maslacem dok ne posmeđe. Dodajte tikvice i maknite posudu s vatre. Nakon toga, dodajte maslinovo ulje, sol i papar. Za to vrijeme (7-9min) tortellini će biti kuhani. Izvadite tortelline iz temeljca, na njih stavite maslac i tikvice te ih servirajte s malo svježe mljevenog papra.
FOTO: INICIJATIVA I GOURMET EXPERIENCE
Dobar tek uz ovaj i ostale zanimljive RECEPTE žele vam
Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet Experience!
Gastro
Ljubavni napitak za romantičnu večeru
Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te sok od limuna i šećera.
Sastojci i upute
Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo.
Nakon toga dodajemo led u shaker.
U shaker zatim dodajemo:
30 ml gina
30 mililitara teranina
30 mililitara soka od limuna
30 mililitara šećernog sirupa
I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo.
Dodajemo mineralne vode
I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom.
Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci.
Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.
Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija.
Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.
Gastro
Cheesecake u čaši – novogodišnja slastica Darka Kontina
Sastojci
Za podlogu:
- 500 grama bisktivnih keksi
Za kremu:
- 250 grama krem sira
- 200 grama mascarpone sira
- 100 grama milerama
- Začini po želji (aroma vanilije, med…)
Za preljev:
- Malo smeđeg šećera
- 1 pakiranje smrznutog šumskog voća
Postupak
- Malo smeđeg šećera rastopiti u tavi pa dodati šumsko voće. Kuhati dok ne ostane čisti trag u tavi, kad povučete kuhačom.
- U posudi pomiješati sve sireve, šećer i začine po želji pa izmiksati.
- Za podlogu, u blenderu usitnite kekse.
- Serviranje:
- U čašu stavite usitnjene kekse, zatim obilnu količinu kreme, a na vrh stavite preljev od šumskog voća.
- Desert možete završiti s pozlaćenim šećerom.
You must be logged in to post a comment Login