Povežimo se
Škola za nZEB

Gastro

I pića za ljetna osvježenja svoje čaše imaju

Bez obzira na to koje piće birate, pravilan odabir čaše posebno će istaknuti njegov okus. Međutim, ako niste poznavatelj, lako se naći u dilemi.

Avatar

Objavljeno

u

čaša-margarita-domnakvadrat

Volite li više vino ili pivo? Ili je pak vaš odabir neki fini koktel? Nije važno za što ste se odlučili sve dok je posluženo u odgovarajućoj čaši. Jer ona neodgovarajuća može zatomiti okus pića, prebrzo ga zagrijati i jednostavno umanjiti doživljaj. Osim odabira čaše, važno je voditi računa i o temperaturi na kojoj se pojedino piće poslužuje.

čaše-pića-domnakvadrat

S obzirom na vrstu pića dijele se i čaše pa tako imamo vinske, pivske i one za koktele. No, bez obzira na to o kojoj je čaši riječ, nekoliko osnovnih pravila vrijedi za sve njih. Za početak, moraju biti kvalitetno izrađene, najbolje od stakla.

Ljepotice na stalku

čaša-vino-domnakvadrat

Kao što ni svako vino ne ide uz svako jelo, tako ni svako vino ne ide u svaku čašu. Vina uvijek poslužujte u čašama namijenjenima isključivo vinima, dakle na stalku i nešto većeg obujma. Takve čaše sprječavaju gubitak temperature i arome. Kad je riječ o bijelim i rosé vinima, poslužite ih u čašama oblika tulipana. Za mlada crna vina ili crna vina koja su posredno starila koristite čaše istog tipa, ali malo veće. Zaobljeniju, izduženiju i čašu s lagano zaobljenim rubom koristite za reska bijela vina.

čaša-za-burgundac-domnakvadrat
Foto: Čaša za Burgundac, Lesnina

Trbušaste, veće čaše sa suženjem prema vrhu koristite za crna vina jer takva čaša bolje ističe njihovu aromu. Za desertna vina najbolje će biti manje čaše koje su sužene pri vrhu. S obzirom na to da ova vina imaju veći postotak alkohola i slađa su, manje čaše idealne su za njih. Za pjenušava vina koristite visoke i uske, tzv. flauta čaše koje će sačuvati mjehuriće i istaknuti okus pjenušaca i šampanjaca.

čaša-za-crno-vino-domnakvadrat
Foto: Čaša za crno vino, Lesnina

Držite se osnovnih pravila o temperaturi posluživanja vina. Bijela vina poslužuju se hladnija od crnih. Tako se pjenušci i šampanjci poslužuju na temperaturi između 6 i 8 °C, a na istoj temperaturi se poslužuju i laganija, slađa i suha bijela vina te roséi. Polusuha bijela i mlada, lagana i svježa crna vina poslužuju se na 10 do 12 °C, za obična crna vina idealna je temperatura između 14 i 15 °C. Vrhunska bijela vina poslužuju se na temperaturi između 12 i 14 °C, a vrhunska crna između 16 i 18 °C.+

Za pravi doživljaj piva

čaše-pivo-domnakvadrat

I piva imaju svoja pravila. Možda najklasičnija među čašama svakako je krigla. Napravljena je od čvršćeg stakla jer tako bolje čuva temperaturu piva, a istu funkciju ima i drška. U njoj se najčešće poslužuju pilsneri, lageri, stoutovi, porteri i određeni aleovi. Uz kriglu, pinta je također jedan od klasika kad su čaše u pitanju. Dolaze u veličinama od 473 i 590 ml, a pogodne su za gotovo sve vrste piva.

Visoka čaša ili flute idealna je za pšenična piva, ali i sva ona za koje je bitna čvrsta pjena. Stvorena je za Weizenbock, Dunkelweizen, Hefeweizen, Kristalweizen i Gose vrste piva. Snifter ili konjak čaša namijenjena je za piva jačih aroma, a njezin poseban oblik s kratkom nožicom i zaobljenim tijelom potiče na držanje tako da se pivo lagano zagrijava i time dodatno ističe svoju aromu. U njoj se poslužuju belgijska ALE piva, imperial IPA piva, eisbock piva i slično. Po funkciji, slična ovoj je i tulip čaša u kojoj arome jačih piva posebno dolaze do izražaja. Odlična je za voćna i gotovo sva belgijska ALE piva.

dvodijelni-set-čaša-za-pivu-domnakvadrat
Foto: Čaša za pivo, Lesnina
čaša-za-pivo-domnakvadrat
Foto: Čaša za pivo, Lesnina
2-dijelni-set-čaša-za-pivu-domnakvadrat
Foto: Čaša za pivo, Lesnina

Pehar čaša savršena je za pravljenje mjehurića, a osobito će ju voljeti oni koji uživaju u dugom ispijanju piva. U njoj se najčešće poslužuju njemačka bock piva, belgijska ALE piva, dubbel i druga. Pilsner čaša koristi se za svijetla lager i pilsner piva. Zbog izduljenog oblika dulje čuva gaziranost piva i pjenu.

Slatki kokteli

čaša-koktel-domnakvadrat

Ljubitelji koktela i žestokih pića također znaju da i za njih postoje posebne čaše. Rock čaša (poznata i kao Old Fashioned ili lowball) namijenjena je koktelima i žestokim pićima s ledom ili bez njega. Brandy najčešće pijemo iz istoimene čaše, a sam oblik s malim otvorom zadržava arome unutar čaše. Koktel ili martini čaša plića je, V oblika i na visokoj nožici koja sprječava da se piće zagrije.

čaša-za-long-drink-domnakvadrat
Foto: Čaša za long drink, Lesnina

Viša verzija lowball čaše naziva se highball i koristi se za pića koja sadrže više leda ili više bezalkoholnih sastojaka. Iz nje se ispijaju kokteli poput mohita, Bloody Mary, piña colade, Long Island Ice Tea i slično. Slična joj je collins čaša koja je nešto uža i viša. Žestoka alkoholna pića najčešće pijemo iz shot čaše.

Od ostalih čaša za koktele, tu su cordial (za pića koja se poslužuju nakon jela), irish coffee čaša, Nick & Nora i brojne druge.

čaša-za-rakiju-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaša-za-konjak-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaša-za-vodu-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaša-piće-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaše-za-vodu-stalak-domnakvadrat
Foto: Lesnina
čaša-za-sladoled-domnakvadrat
Foto: Lesnina

Gastro

Njoki s mladom rikulom, bosiljkom i indijskim oraščićima

Savršeni domaći njoki po receptu Irca koji priprema vrhunske gastro specijalitete u Hrvatskoj. Probajte!

Avatar

Objavljeno

u

Autor

njoki-rikula-bosiljak-indijski-orascic-domnakvadrat

Da učenje može biti zabavno dokazuje Inicijativa centar za engleski. Osmislili su Cook & Chat radionice koje su jedinstven spoj sata engleskog i vrhunskog kulinarskog iskustva na kojima čavrljate na engleskom i usvajate novi recept od Stephena Breslina – irca sa stalnom adresom u Hrvatskoj. Ovoga puta na meniju su njoki s mladom rikulom, bosiljkom i indijskim oraščićima.

Za pripremu ovog ukusnog jela bit će vam potrebno:

Za njoke

njoki-kuhani-domnakvadrat

1 kg krumpira

voda

2 žličice soli

250 g oštrog brašna

Za umak

indijski-orascic-parmezan-domnakvadrat

1 šaka mlade rikule (možete koristiti i normalnu rikulu ako ne možete naći mladu)

80 g tostiranih i smrvljenih indijskih oraščića (neke ostavite cijele za dekoraciju)

2 žličice trganog bosiljka

100 ml pilećeg temeljca

60 ml bijelog vina

30 g pecorino/ parmezan

5/6 cherry rajčica

Njoki

Operite krumpire i stavite ih pariti oko 30-40 minuta dok ne omekšaju. Zgnječite krumpire (da dobijete smjesu kao pire) i stavite smjesu na radnu površinu.

Dodajte sol i posipajte pola brašna oko ruba vrućeg krumpira. Polako dodavajte brašno u smjesu krumpira, umješavajući izvana prema unutra dok se smjesa ne poveže, lagano dodavajte ostatak brašna dok ne dobijete glatku smjesu (možda nećete trebati svo brašno).

njoki-priprema-tijesta-domnakvadrat

Izrežite tijesto u nekoliko manjih komada i izrolajte ih u cilindar, otprilike 1,2 cm dijametra. Zatim svaki cilindar izrežite u njoke, otprilike 2 cm dužine. Stavite njoke na pobrašnjenu površinu do korištenja, a možete ih i smrznuti ako ih ne planirate odmah koristiti.

Umak

rikula-indijski-orascic-bosilja-domnakvadrat

Uberite i operite bosiljak i mladu rikolu i stavite sa strane. Tostirajte indijske oraščiće i smrvite ih (neke ostavite cijele za dekoraciju). Reducirajte pileći temeljac i bijelo vino u tavi i dodajte kuhane njoke. Kuhajte dok se tekućina ne reducira i malo zgusne. Ubacite smrvljene indijske oraščiće, bosiljak, rikolu, rajčice, i sir, te začinite soli i paprom po želji.

Dekorirajte gotovo jelo indijskim oraščićima, bosiljkom i svježe mljevenim paprom.

njoki-recept-domnakvadrat

Dobar tek uz ovaj i ostale zanimljive recepte žele vam Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet Experience!

Nastavite čitati

Gastro

Tortellini – savršeno talijansko jelo iz ruku Irca s hrvatskom adresom

Tortellini punjeni pikantnim kobasicama sa češnjakom, smeđim maslacem i tikvicama za savršenu gurmansku avanturu. Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet vam donose recept.

Avatar

Objavljeno

u

Autor

tortellini-inicijativa-domnakvadrat

Učenje kroz praksu nikada nije bilo lakše. Ovoga puta je praksa iznjedrila RECEPT za ukusne tortelline za čiju izradu će vam biti potrebni:

Za tijesto:

430g brašno tip 00/tip400

4 velika jaja

Za punjenje:

200 g mekog sira (ricotta)

50g peccorino sira ili nekog drugog tvrdog naribanog ovčjeg sira

100g fontala ili nekog drugog polutvrdog kravljeg sira

150g mesa iz kobasica (za ovaj recept su korištene pikantne kobasice)

1 češanj češnjaka

1 jaje

1 grančica ružmarina

sol, papar

Za smeđi maslac:

80g maslaca

80g povrća po želji (ja sam koristio tikvice)

1 češanj češnjaka

Tortellini-izrada tijesta

Napravite rupu u sredini brašna, u nju dodajte jaja i razradite ih vilicom. Zatim rukama formirajte lopticu od tijesta te mijesite otprilike 5 min. Stavite tijesto za tortelline u plastičnu vrećicu i pustite da odmara sat vremena u frižideru.

Priprema nadjeva za tortelline

Dok se tijesto za tortelline odmara, nasjeckajte češnjak i ružmarin. Izvadite meso iz kobasice i pomiješajte ga s ostalim sastojcima. Sol i papar dodajte po želji.

Kako oblikovati tortelline

Izvadite tijesto iz frižidera i razdjelite ga na tri dijela. Svaki dio zarolajte u kuglu, a potom razvaljajte da dobijete duguljasti oblik. Razvaljano tijesto provucite kroz stroj za tjesteninu, dok tijesto ne bude 1 do 3mm debelo. Kalupom istisnite krugove i svaki krug pospite grizom.

Stavite otprilike 1 žličicu nadjeva u centar svakog kruga, vodom smočite krajeve te preklopite da dobijete polukrug, istiskujući zrak van. Spojite dva kraja polukruga te ih pritisnite i tako oblikovane pospite grizom.

Stavite tortelline u 500 mililitara kipućeg pilećeg temeljca kojeg ste prethodno napravili. Pripremite smeđi maslac. Narežite češnjak te ga popržite s maslacem dok ne posmeđe. Dodajte tikvice i maknite posudu s vatre. Nakon toga, dodajte maslinovo ulje, sol i papar. Za to vrijeme (7-9min) tortellini će biti kuhani. Izvadite tortelline iz temeljca, na njih stavite maslac i tikvice te ih servirajte s malo svježe mljevenog papra.

Dobar tek uz ovaj i ostale zanimljive RECEPTE žele vam

Centar za engleski jezik Inicijativa i Gourmet Experience!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

dnevni-boravak-dizajn-profokus-domnakvadrat dnevni-boravak-dizajn-profokus-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 3 tjedna

Zanimanje koje volim, želim i znam raditi – Učilište Profokus

Prema mnogim provedenim istraživanjima najveće zadovoljstvo pruža nam posao kojeg volimo i kojeg znamo raditi. Ponekad nas život jednostavno odvede...

soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat soba-za-mlade-bijela-lesnina-xxxl-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 1 mjesec

Počelo je veliko sezonsko sniženje u Lesnini XXXL

Kako osvježiti svoj stambeni prostor, a da to ujedno bude i cjenovno prihvatljivo rješenje? Sezonsko sniženje idealna je prilika upravo...

tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Festival brendova u Lesnini

U prodajnim centrima Lesnine XXXL počeo je Festival brendova koji donosi posebno sniženje cijena na poznate robne marke prepoznatljive kvalitete...

irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

Kupnjom majice podržite projekt “Volim Zagreb”

Nastavlja se priča oko projekta “Volim Zagreb”. Podršku su mu uoči Dana grada Zagreba dali Frano Ridjan, Marko Škugor, Sara...

Dizajn i trendoviprije 4 mjeseca

Tipke za aktiviranje ispiranja u modernom ruhu

Trend usmjeren individualizaciji donosi raznovrsne dizajnerske opcije u kupaonici. Tipke za aktiviranje ispiranja u novom, modernom ruhu s uklađenim tonovima...

kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 4 mjeseca

„Kreativni dom“ – Lesnina

Lesnina XXXL donosi u vaše domove dašak pozitivne energije, visoke estetike i zanimljiv sadržaj.

svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Kupujte iz sigurnosti svog doma

Lesninin webshop radi 24 sata dnevno

Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Čistoća u svakom kutku

Četiri savjeta za čistu kupaonicu

Izbor uredniceprije 6 mjeseci

Kvaliteta stanovanja i čaroban svijet kućnog tekstila

Velike pogodnosti u Lesnini XXXL

nZEB-gradnja-domnakvadrat nZEB-gradnja-domnakvadrat
Arhitekturaprije 6 mjeseci

Projektiranje zgrada prema nZEB standardima

Stručni skup nZEB u praksi