Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Vrtlari na Instagramu – ovih 10 inspirativnih profila vrijedi zapratiti

Ovo su Instagram superzvijezde – vrtlari koje preporučamo pratiti.

Rachel de Thame – @racheldethame

Spisateljica, televizijska voditeljica i glumica Rachel de Thame popularnost je stekla na BBC-jevom programu Gardener’s World, a njen šarmantni Instagram profil donosi vam trenutke iza kulisa emisije, kao i izvještaje iz njenog vlastitog vrta u Cotswoldu.

Rachel je uvijek aktivna u svijetu vrtlarstva, pa je ovo odlično mjesto za pronalaženje drugih vrtlara koje možete pratiti.

Charlie Harpur – @charlie.harpur

Vrtlar Charlie Harpur, obučen u Kewu dijeli inspirativne slike svojih projekata i rada na Knepp Estateu u West Grinsteadu.

Piet Oudolf – @pietoudolf

Nizozemski dizajner je vođa modernog pokreta trajnih biljaka, pratitelji mogu očekivati očaravajuće slike prekrasnih trava i bujnih granica ispunjenih svjetlom i pokretom. Cvatuće trajnice – ukrasite vrt ovim ljepoticama

Tom Stuart Smith – @tomstuartsmith

S međunarodnom reputacijom jednog od najistaknutijih pejzažnih dizajnera u Velikoj Britaniji, Tom je poznat po svojim velikim, bogato teksturiranim zasadima trajnih biljaka koji su istovremeno održivi i lijepi. Njegov Instagram profil dokumentira njegovu okolinu i rad.

Arne Maynard – @arnemaynardgardendesign

Između vlastitog vrta u Walesu i onih na kojima radi, Arneove fotografije ispunjene su klasičnim, elegantnim dizajnima po kojima je poznat.

Jo Thompson – @jothompsongarden

Jo Thompson poznata je po mekim, romantičnim zasadima, a njezin Instagram to savršeno prikazuje. Tijekom prošlog adventa, objavljivala je po jednu ružu dnevno za svoje pratitelje. Koje ruže posaditi?

Fernando Martos – @fernandomartosjardines

Sa sjedištem u Madridu, mladi španjolski dizajner vrtova Fernando je osoba koju vrijedi pratiti za sunčane mediteranske vrtove. Nedavni projekti na Mallorci i u Meksiku pravi su užitak za gledanje. Mediteranski stil u uređenju doma – ovo su glavna obilježja i značajke

Aaron Bertelsen – @aaronbertelsenofficial

Vrtlar iz Great Dixtera i stručnjak za uzgoj povrća, Aaron vjeruje da svatko može uzgajati nešto i potiče taj osjećaj na svom Instagramu. Biodinamičkim vrtlarenjem do kvalitetne hrane – uzgajajte prateći mjesečeve mijene

Nigel Dunnett – @nigel.dunnett

Sa filozofijom ‘niskih ulaganja, ali visokog učinka’ u vrtlarstvu, Nigel stvara dinamične vrtove usklađene s prirodom. Očekujte livade divljeg cvijeća i puno boje.

Verde Flowers – @verdeflowerco

Verde Flower Co. vodi Roisin Taylor, uzgajivačica cvijeća, cvjećarka, aktivistica i istraživačica koja radi u svijetu održivog rezanog cvijeća.

Ovi instagram profili će osvojiti sve biljkoljupce (i one koji će to tek postati)

Interijeri

Myoutdoorkitchen vanjske kuhinje: Švedski dizajn i funkcionalnost za svako dvorište

Švedski dizajn odlikuje se snagom, funkcionalnošću i osjećajem, a upravo tim principima vodili su se kad su kreirali vanjske kuhinje koje će uljepšati svako dvorište.

Ništa se ne može usporediti s užitkom ručka na otvorenom, osobito ako se priprema u modernoj vanjskoj kuhinji. 

“Naša firma predstavlja Švedsku firmu LS Bolagen i na ovogodišnjem sajmu predstavljamo tri linije vanjskih kuhinja, to su Stainless kolekcija, Black kolekcija i Nordic kolekcija. Prednost naših kuhinja, što su modularne, što su odmah isporučive i sadržavaju velik broj modularnih dijelova koji se mogu složiti prema potrebi.”, navodi Zoran Koprek, direktor Komotela.

Svoju vanjsku kuhinju možete izraditi od robusnih, samostojećih vanjskih modula atraktivnog dizajna izrađenih od nehrđajućeg čelika koji su prilagođeni vanjskoj upotrebi, a za instalaciju nisu potrebni posebni preduvjeti. 

“Prvo izaberemo što nam u biti treba, da li nam treba roštilj, da li nam treba hladnjak i koja boja nas zanima. Kada to sve znamo, onda smo već došli do rješenja naše konačne kuhinje.”, ističe.

Black kolekcija sastoji se antracit modula visoke otpornosti na koroziju i jednostavnog se održavaju, a mogu se rasporediti u obliku koji najbolje odgovara vašem dvorištu. Nordic linija omogućuje kreiranje jedinstvene vanjske kuhinje visoke kvalitete, modernog i minimalističkog dizajna, dok je Stainless kolekcija inspirirana klasičnim američkim asortimanom te nudi prikladne pakete za svaki dom. 

Hladnjaci za vanjsku kuhinju

U ponudi se nalaze moduli roštilji, sudoperi i radne površine, kao i velik broj pomoćnih elemenata kao što su ormarići i ladičari. Osim toga, nezaobilazan element u svakoj kuhinji, pa tako i vanjskoj, su hladnjaci. Hladnjaci koji su namijenjeni za vanjske prostore su posebne vrste hladnjaka koje su od napravljeni od inoksa kako bi mogli izdržati i vanjske uvjete. 

Ovi su hladnjaci konstruirani za pružanje optimalne temperature za svaku vrstu vina, a odlikuju se niskom potrošnjom električne energije te privlačnim dizajnom. 

“U našoj ponudi nalaze se i hladnjaci za vina i hladnjaci za pića. Hladnjaci za vina su namijenjeni za unutarnje prostore i tu imamo dvije grube podjele – ugradbeni modeli i samostojeći modeli.”, navodi sugovornik.

Ljubitelji vina razumiju važnost skladištenja vina u odgovarajućim uvjetima, a najbolji način je držati ih u za to predviđenom hladnjaku. 

Idealne uvjete za čuvanje vine svakako čini konstantna temperatura u hladnjaku bez vibracija. Zato pripazite da se unutar hladnjaka nalaze drvene police jer drvo najbolje upija vibracije. Svjetlost ubrzava proces starenja vina i zato hladnjak treba biti opremljen čvrstim ili staklenim vratima sa UV zaštitom i isključivo LED rasvjetom. 

U ponudi se nalaze i hladnjaci za vino koji su danas postali nezaobilazni uređaji u modernim kuhinjama. Tako u našoj ponudi možete naći hladnjake koji se ugrađuju ispod radne ploče i hladnjake koji se ugrađuju iznad radne ploče. 

Samostojeći hladnjaci fleksibilniji za postavljanje u prostor dok su ugradbeni hladnjaci pomno su izrađeni kako bi se besprijekorno uklopili u dizajn svake kuhinje. 

Hladnjaci koji su namijenjeni ispod radne ploče oni mogu biti različite širine, dok hladnjaci koji se ugrađuju iznad radne ploče ili integrirani, oni su uvijek iste širine ali različitih visina. 

Hladnjak birajte prema vlastitim preferencijama i potrebama, baš kao i vanjsku kuhinju. Skeldervik vanjske kuhinje ujedinjuju stil i funkcionalnost, a kreirane su za ugodno korištenje na europskim klimatskim uvjetima cijele godine.

Nastavite čitati

Bilje

Kako održavati i njegovati bonsai u zatvorenom prostoru? Ovi će savjeti pomoći

Njihova kompaktna priroda je šarmantna i nudi potpuno drugačiju privlačnost od većih sobnih biljaka

Uzgoj bonsaija ostaje specijalizirana niša, ali učenje umjetnosti bonsaija danas je dostupnije nego ikada. Prikupili smo savjete za uzgoj bonsaija u zatvorenom prostoru, uključujući savjete Tonija Adžića, zagrebačkog stručnjaka za bonsai. Evo najboljih savjeta za njegu bonsaija u zatvorenom prostoru – i kako ga zapravo održati na životu!

Bonsai – drvo u posudi

Bonsai u prijevodu znači drvo u posudi. Iako izvorno potiče iz Kine, tehnika izrade usavršena je u Japanu. Umjetnost bonsaija tradicionalno se prakticirala na otpornim biljkama na otvorenom, što je dijelom razlog zašto imaju reputaciju da umiru u zatvorenom prostoru. Obožavate li stabla, a ograničeni ste prostorom da biste posadili vlastito, pokušajte s drvenom japanskom tehnikom koja drvo pretvara u pravo umjetničko djelo.

Stabala koja možete uzgojiti u posudama: Dodajte boju i visinu vašim terasama i dvorištima

Bonsai možete napraviti sami od bilo koje vrste drveta, poput javora ili glicinije, a jednako dobro izgledaju i zimzelena i listopadna stabla. Adžić objašnjava da je zabluda da se za bonsai mora koristiti posebna vrsta drveta, ne mora biti patuljasta vrsta.

Kako napraviti bonsai

Njega bonsaija

Postavite biljku na indirektno svjetlo. Pronađite mjesto za vaš bonsai u dijelu kuće s puno jakog, ali neizravnog svjetla. Pripazite jer mnogi prostori odmah uz prozore mogu biti problematični. Izravno sunce je preoštro, a bonsai treba držati podalje od hladnih propuha i izravne topline radijatora, koji su često postavljeni ispod prozora.

Kako napraviti bonsai

Održavajte vlažnost, ali ne prelijte vodom. Procijenite potrebe za vodom vašeg bonsaija kao što biste to učinili s bilo kojom drugom biljkom: Ubodite prst u tlo. Ako je suho, temeljito zalijte. Idealno je zalijevati kad tlo počne gubiti vlagu, što može biti svaki dan tijekom sezone rasta ili svaki drugi dan, odnosno i rjeđe kad je drvo u fazi mirovanja zimi.

Ako primijetite žućenje listova ili crne vrhove, moguće je da korijenje truli zbog previše vode. Dopustite biljci da se potpuno osuši, zatim je ponovno zalijte i pustite da se djelomično osuši prije sljedećeg zalijevanja. Ako problem potraje, tlo možda ne odvodi vodu dovoljno dobro, pa će biti potrebno presađivanje.

“Zemlja za bonsai treba dobro zadržavati vlagu, a propuštati višak vode van kroz posudu jer korijen ne smije biti potopljen u vodi. Zato što se uzgaja u plitkim, glinenim posudama, u toplijim danima, bonsai treba svakodnevno zalijevati, a treba li presađivanje to svakako treba napraviti u vrijeme mirovanja stabla, od jeseni do proljeća“, savjetuje Toni.

Bonsai, iako malen, i dalje je drvo pa većinu svojih hranjivih tvari dobiva iz sunca i zraka. Međutim, budući da su bonsai stabla ograničena na male posude s malo hranjivih tvari u tlu, na kraju će trebati gnojivo kako bi se nadomjestile hranjive tvari u tlu.

Kako presaditi bonsai u zatvorenom prostoru

Bonsai treba presađivati svake jedne do tri godine, ovisno o biljci, pa to ne morate odmah učiniti. Međutim, ako je vaš bonsai prodan u posudi bez drenažnih rupa, trebali biste ga što prije presaditi u posudu s njima.

Za održavanje bonsaija za početnike su potrebne samo škare za orezivanje i pinceta za uklanjanje osušenih listova i sitnog korova.

Nastavite čitati

Kolumne

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice