Povežimo se

Uradi sam

Ovo je najlakši način za popravak drevnog poda u vašem domu

Popravite i obnovite izgled vašeg drvenog poda ovim jednostavnim trikom

Kada se drveni podovi u vašem domu oštete, razmislite o metodama popravka kako biste uklonili tragove kandži, brazde i ogrebotine.

Dubinsko brušenje električnom brusilicom za pod će ukloniti mnoge ogrebotine, ali brušenje je neuredno i invazivno. Također, brušenje se ne preporučuje na drvenim podovima budući da je gornji sloj furnira od tvrdog drva pretanak. Ostale jednostavne, jeftine mogućnosti brušenja uključuju izblijeđivanje, stapanje i bojanje ogrebotina kako bi se popravio njihov izgled i očuvalo zdravlje vaših drvenih podova.

Odredite vrstu podova

Procijenite podove i ogrebotine i odredite svoju vrstu podova. Podovi izrađeni od punog drva gotovi su na gradilištu, postavljaju se nedovršeni i kasnije se dovršavaju na mjestu. Zbog svoje debljine mogu se više puta brusiti i premazivati.

Ponekad je teško razlikovati obrađeno drvo od konstruiranog drva.

Konstruirano drvo je napravljeno u tvornici i dopremljeno u daskama, obično sa kosinama ili razmacima između dasaka.

Je li luksuzni vinil doista luksuz?

Temeljito očistite drveni pod

Prije početka bilo kakvog popravka ogrebotina, temeljito očistite pod na području ogrebotina.

Prebrišite pod od eventualne prašine, zatim ga operite sa sredstvom za pranje podova. Za posebno prljave podove od tvrdog drva odaberite sredstvo za čišćenje podova s ​​kisikom koje će mjehuriće istjerati prljavštinu s površine.

Planirate premjestiti namještaj? Stručnjaci kažu da ta navika potiče dobro raspoloženje

Ne koristite sredstva za čišćenje koja koriste vosak, pastu ili sredstva za poliranje za zaštitu, sjaj ili premazivanje poda; namjera je samo očistiti ga, a ne zapečatiti. Zatim prijeđite na sljedeće korake kako biste popravili sitne ili dublje ogrebotine.

Kako popraviti sitne ogrebotine

Sitne ogrebotine na drvenim podovima su tanke i plitke. Ogrebotine paralelne sa vlaknima drva mogu se lakše uklopiti u boju nego ogrebotine s križnim vlaknima.

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Za uklanjanje sitnih ogrebotina utrljajte plod oraha po dužini ogrebotine. Trljajte ga oko 30 sekundi. Pričekajte dvije,tri minute dok ulje iz oraha ne prodre u drvo. Prirodna ulja od oraha prodjet će u drvo i pomoći će zacijeliti ružne tragove. Područje zatim nježno ispolirajte krpom od mikrovlakana i vaš pod ( ili drugi drveni namještaj ) izgledati će kao nov!

Duboke ogrebotine

Duboke ogrebotine dubine duge su preko 30cm. Obično su uzrokovane psećim kandžama ili klizanjem teškog namještaja ili uređaja po podu. Ako postoje brojne duboke ogrebotine i imate čvrsti drveni pod, najbolje je da drveni pod u potpunosti izbrusite.

Za više lokaliziranih dubokih ogrebotina, ispunite ih punilom za drvo, a zatim pomiješajte boju. Evo što možete učiniti kako bi spasili vaše drvene podove:

 • Utisnite drveno punilo u ogrebotinu nožem za kit, pažljivo zadržavajući se unutar oštećenog područja.
 • Zagladite mokro punilo.
 • Obrišite višak dok je punilo za drvo još mokro.
 • Ostavite punilo da se suši najmanje dva sata.
 • Nakon što se punilo osuši, izbrusite ga ručno. Izbjegavajte brušenje poda oko mjesta popravka ogrebotina.
 • Nijansirajte stvrdnutu punilu bajcem za drvo da odgovara boji poda.

Ako su udubljenja izuzetno duboka ispod završnog sloja poda i vidite znakove savijanja i čašice, truleži ili oštećenja od vode, vrijeme je da pozovete stručnjaka. Stručnjak za restauraciju drvenih podova može procijeniti i popraviti ploče pomoću veće brusilice, provjeriti razvoj plijesni ili po potrebi zamijeniti neke ploče.

Zašto je višeslojni parket dobar odabir? Ovo su osobine i prednosti dvoslojnih i troslojnih parketa

Oglas

Uradi sam

Heklanje za početnike: Za izradu tabletića je potrebna kukica, konac i puno strpljenja

U svakom ovom tabletiću nekoliko je sati rada, puno strpljenja i ljubavi prema tradiciji

Nakon što je Baby Lasagna popularizirao heklane tabletiće, odlučili smo potražili stručnjakinju koja će nas naučiti kako heklati. Adrianu je baka naučila heklati kad je imala samo 5 godina i otad njene ruke vrijedno rade, a napravila je čak i tabletić sa Stipom.
Da bi naheklali jedan tabletić potrebna je kukica, nešto tanji pamučni konac i puno strpljenja.

Tabletići mogu biti rađeni “u redovima”, a tada se s radom kreće odozdo prema gore, ali najčešće se rade ono okrugli, kod kojih se s radom kreće iz sredine te se zrakasto širi u krugovima, navodi Adriana Meglaj, certificirana instruktorica pletenja i kukičanja. Tabletići mogu biti mali ili veliki, ovisno o željama.

“Da bi započeli s izradom ravnog tabletića koji se radi u redovima,  potrebno sve raditi po redu kako bi se stvorili ti redovi, a ako želimo izraditi jedan uobičajeniji tabletić onda ćemo početi iz sredine bilo kojom debljinom i bojom konca. To će odrediti i veličinu rupica i čipke, a prema čemu se kasnije i mjeri filigranija tog cijelog rada”, navodi Meglaj.

Kako započeti s izradom tabletića?

Za početak je potrebno odabrati pređu i paziti da je  debljina kukice u skladu s tom pređom  – kod deblje pređe koriste se deblje kukice. Pređu možete odabrati u raznim bojama, iako je uvriježeno mišljenje da tabletić mora biti bijele boje, odnosno da su heklani od bijelog konca, to ne mora uvijek biti tako – tu su pastelne nijanse, žuta, crvena i slično…

“Ovdje bismo počeli s lančićem kojeg se oblikuje u prsten pa je za to potrebno izraditi prvo jednu omčicu koju stavimo na kukicu i započnemo heklati – nešto što se zove lančić. On je bazni element kod većine heklanih predmeta i ovdje da bi se izradio tabletić uglavnom se žene služe shemama. Izradila sam nisku od deset lančića koju ću povezati u prsten i za prvi krug i izraditi, prebrojali smo 16 visokih štapića između kojih su lančići. Sad njima krenemo raditi u krug.”, navodi stručnjakinja.

Vježbom i iskustvom ćete steći određenu vještinu i sigurnost pri heklanju.

“Kad malo duže pauziram između dva rada, onda ruke malo i zaborave pa su vam tromije ali to je sa svakom vještinom tako, pa je važno prakticirati rad što češće da biste stekli brzinu. Kad gledamo one stare bake koje izrađuju nekakve heklane predmete, na primjer u našim gradovima uz obalu, one prilično brzo i bez gledanja u principu to rade jer često prakticiraju heklanje i jako puno elemenata naprave dnevno.”, dodaje sugovornica te dodaje da nakon prvog kružnog dijela izrade tabletića, dolazi drugi krug s određenim elementima, i tako se nastavlja te se krug širi i nastaje sve veća ploha.

Adriana je autorica heklanog tabletića posvećenog Baby Lasagne, a više od heklanja voli plesti tabletiće.

“Ovo je pletena čipka i za nju je ipak potrebna malo bolja vještina nego možda za heklanje gdje sama kukica olakšava rad. Kod pletenja kukice nema i onda je to malo teže i  radi se s puno debljim iglama nego što ga pređa traži. Kad imate tabletić, on se ne pegla, on bi se trebao vlažan razvući na nekakvu čvrstu plohu tipa stiropora s pribadačama i ostavit ga da se eventualno poprskan štirkom osuši. Takav se onda stavlja na stol. Ne bi se smjelo peglati jer se tako uništava pamuk, skraćuje vijek trajanja, a još uz to sve skupa se zaglađuju  profilni elementi koji su potrebi da bi dobila čipka i postigla dodatna ljepota”, zaključila je Adriana.  

U svakom ovom tabletiću nekoliko je sati rada, puno strpljenja i ljubavi prema tradiciji.

Nastavite čitati

Uradi sam

Ove tri zamke za komarce možete napraviti sami

Toplo vrijeme donosi sve vrste ljetne zabave natrag u naše živote. Dani su duži i imamo više prilike provesti vrijeme na otvorenom. Ali jedna stvar kojoj se niko ne raduje tokom ove sezone? Komarci. Ovi štetnici ne ostavljaju nas samo s crvenim, svrbežnim ugrizima, već su i prenosioci brojnih bolesti.

Ali to ne znači da morate požuriti u trgovinu da kupite zamke za komarce ili repelente. Učinkovito možete držati štetočine podalje tako što ćete napraviti jednu od ove tri jednostavne zamke za komarce.

Nametnici u domu i kako ih se riješiti

Zamka za komarce s kvascem i šećerom

Kombinacija šećera, kvasca i vode je učinkovit način za hvatanje komaraca u vašem vrtu ili terasi.

Trebat će vam:

 • Prazna plastična boca
 • Bijeli šećer
 • Kvasac
 • Voda
 • Crna tkanina ili marama

Odrežite vrh prazne plastične boce, režući odmah ispod vrata. Na dnu boce, pomiješajte otopinu šećera i kvasca (ako koristite bocu od 2 litre, pomiješajte 1 šalicu tople vode, 4 žlice šećera i 1/3 žličice kvasca; za manju bocu koristite isti omjer i prilagodite količinu u skladu s tim). Okrenite vrh boce tako da bude okrenut prema dolje i formira lijevak. Stavite ga na dno boce. Koristite traku ili ljepilo da držite lijevak na mjestu, pazeći da su svi otvori i pukotine oko rubova zapečaćeni .Zamotajte bocu u nešto crno (ostavljajući vrh nepokriven kako bi komarci mogli ući) tako da je i unutrašnjost i vanjština tamna. Svakih nekoliko dana napunite zamku svježim kvascem i šećerom.

Imate li ventilator kod kuće? Iskoristite ga za hvatanje komaraca

“Većina vrsta komaraca su slabi letači i bilo koji značajan vjetar može ih spriječiti da dođu do vas,” kaže Ian Williams, BCE menadžer tehničkih usluga u Orkinu. “Ventilator postavljen na trijemu ili dobro postavljen kutni ventilator koji puše dalje od područja koje pokušavate zaštititi može pomoći smanjenju ugriza komaraca.” Ako komarci dospiju do stražnje strane ventilatora, zrak će ih usisati i na kraju ih zarobiti.

Postavite kutni ventilator na mjesto gdje provodite vrijeme vani, kao što je trijem ili vrt. Ventilator treba biti postavljen tako da puše zrak dalje od područja koje želite zaštititi. Izrežite komadiće mreže ili tanke tkanine dovoljno velike da prekriju stražnju stranu ventilatora i napravite mrežu. Pričvrstite mrežu na stražnju stranu ventilatora koristeći elastične trake ili vezice. Osigurajte da je mreža čvrsto postavljena kako bi spriječila komarce da pobjegnu nakon što ih ventilator usisa. Uključite ventilator i pustite ga da radi. Komarci koji dospiju do stražnje strane ventilatora bit će usisani zrakom i zarobljeni u mreži.

Zamka za komarce s ustajalom vodom

Komarce privlači ustajala voda, što možete iskoristiti kada je pravilno predstavite.

Napunite zdjelu ili kantu vodom i dodajte nekoliko kapi deterdženta za suđe ili tekućeg sapuna i lagano promiješajte, pazeći da ne napravite previše mjehurića.

Sapuni i deterdženti su surfaktanti, koji smanjuju površinsku napetost vode. Kada komarci pokušaju sletjeti na površinu vode kako bi položili jaja, neće moći ostati na površini i na kraju će se utopiti.

Imajte na umu da ovo djeluje samo na određene vrste komaraca. Samo ženke komaraca koje su već sisale krv aktivno traže ustajalu vodu za polaganje jaja. Dakle, ako planirate koristiti ovu zamku unutra, znajte da će većina komaraca prvo ugristi prije nego što se uhvate.

Skrivaju se i u vašem vrtu: Evo što nikada ne smijete napraviti ako vas ugrize krpelj

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice