Povežimo se

Interijeri

Zašto je višeslojni parket dobar odabir? Ovo su osobine i prednosti dvoslojnih i troslojnih parketa

Danas su najzastupljenija varijante parketa oni dvoslojni i troslojni, a većina podržava postavu na podno grijanje koje se ugrađuje u sve više kuća i stanova

Kada su u pitanje obrade drva, najzastupljenije je u hrastu, tu je američki orah i neke vrste jasena. Većina Europskih vrsta drveta su odlične za podno grijanje, dok one egzotične nisu toliko stabilne pa se ne preporučuju.

Višeslojni parketi se dijele na dvoslojne i troslojne, dvoslojni dolaze obično u manjim formatima, tanji su i manjih dimenzija ali su i nešto bolji odabir za podno grijanje jer bolje provode toplinu. Često se koriste kao format parketa klasična riblja kost ili chevron.

Karakteristika troslojnih je ta da često dolaze u click opciji i tada se mogu polagati suhomontažno, kao plivajući pod, iako se mogu i lijepiti što je dugoročno uvijek bolji odabir. Oni su obično u većim formatima, a često se proizvode kao modeli seljačkog poda. Evo koje specifičnosti izdvaja ovih parketa izdvaja Mladen Skitanić, direktor prodaje u Happy flour u Zagrebu.

Troslojni parket hrast, lakirani mat

Troslojni hrastov parket je najtraženiji

Zanimljiv je kupcima jer dolazi u raznim završnim obradama a to se odnosi na veličinu daske i format te završnu obradu – je li je samo lakiran, četkan i lakiran ili je uljen. Kod uljanog je posebnost ta što ostaju naglašene karakteristike drva, ne zatvara pore.

Obnova bez majstora: Obojite drvene podne obloge na terasi i balkonu

Kod održavanja je važno paziti da on tvornički zaštićen vrhunskim uljem koje mu daje otpornost na razne vanjske faktore, mrlje od vode neće ostaviti niti će on izgledati “potrošeno”. Potrebno je kroz 3-5 godina opet premazati uljem parket ali to možete učiniti i sami, bez micanja velikih komada namještaja, što nije slučaj kod lakiranja parketa. On se ne mora brusiti samo dobro očistiti, potrebno je malo vremena i ne treba vam majstor. Kroz 10-15 godina je potrebno pozvati profesionalca da strojem dubinski očisti drvo i ispolira ga te naulji. Ako dođe do lokalnog oštećenja, lako se samo taj dio može sanirati.

Seljački troslojni parket hrast, uljen

Ono što je preporučljivo ovakvog parketa je korištenje profesionalnih sredstava za čišćenje i održavanje jer se time parket njeguje, obnavlja i prolongira se naknadno uljenje.

Uljani parketi neće naškoditi zdravlju jer se ulje kojim se premazuje dobije od prirodnih smola drveta, pa će odgovarati i astmatičarima, siguran je za djecu i ljubimce.

Odabir boje u stanu kreće od poda

Američki orah je specifičan odabir

Obično je u pitanju parket tamnije boje, specifičan po tome što nakon nekog vremena uslijed prirodne oksidacije poprima crvenkasto narančaste nijanse. Ovakav će parket dominirati prostorom pa je potrebno pažljivo urediti interijer. Prostoru će pružiti dozu luksuza i ekskluzivnosti, relativno je skup parket kojeg mogu činiti daske manjeg ali i većeg formata. Može se lakirati i uljiti, traje dugo kao i svi ostali. Ako ga odlučite lakirati, on će se lakše održavati, potrebno ga je brustiti nakon 15-20 godina.

Američki orah, troslojni, mat lakiran

Seljački pod i dalje iznimno moderan

On je idealan odabir za moderne interijere, do izražaja dolazi u kombinaciji s modernim namještajem ravnih linija. Način postavljanja i održavanja jednak je kao kod ostalih troslojnih parketa.

Seljački troslojni parket hrast, uljeni

Lakirane se održava profesionalnim sredstvom za čišćenje koji pruža dubinsku zaštitu i impregnaciju. Uvijek je u pitanju završna uljena ili mat obrada kod lakiranih modela.
Hrast i jasen nude najveći spektar raznih boja i obrada, dok europski ili američki orah pruža dodatnu težinu i ekskluzivnost prostoru. Najzastupljenije vrste troslojnih parketa su hrast, jasen, europski i američki orah. Hrast je najbolji odabir jer je najizdržljiviji, otporan te prilagodljiv.

Foto: HappyFloor

Oglas

Interijeri

Kuhinje po mjeri najbolji su izbor

Do unazad nekoliko godina, za kupnju kuhinje bila  su važna tri osnovna parametra – budžet, mjere i rok izrade. 

Bilo je bitno koliko novaca imate za to, kada vam to treba i koje su dimenzije. Naravno, kao i sve ostalo i kod kuhinja se to uvelike promijenilo. Sada su dosta su u to sve uključene emocije, a kuhinja se predstavlja kao centralni dio doma, kupcima se to pokušava predočit kao nekakvo mjesto za druženje, za provođenje vrijeme s obitelji, zajedničko uz kuhanje, a naravno kuhinje su sad povezane s dnevnim boravkom, nisu više izolirane u nekakvim prostorijama, rekla je Lovorka Bogdanović, voditeljica odjela kuhinja u Lesnini. 

Kuhinje – centralno mjesto doma

Davno su prošli dani kad su kuhinje bile samo sumoran radni prostor. Postavši centralno mjesto doma, kuhinje su dobile boju, veću funkcionalnost i naravno, zanimljiv dizajn. 

Pravo je vrijeme za oslobađanje kreativnosti i stvaranje kuhinje iz snova

Sve više toga se polaže na dizajn i brojne su mogućnosti što se tiče i dekora i elemenata. Kako se sve razvija i napreduje, tako i kuhinjski dodaci. Sve u smislu ugodnijeg provođenja vremena u kuhinji, a opet da bi taj dio koji otpada na rad ostao što kraći, kako bi što više vremena ostalo za druženje, dodala je Bogdanović. 

Pet elemenata na koje treba obratiti pažnju

Pet elemenata tvore kamen temeljac svake kuhinje – stil, raspored, radna ploča, uređaji i napa.  Stil ovisi o kompletnom uređenju interijera, osobito ako se radi o otvorenom tlocrtu, dok se raspored prilagođava veličini i obliku prostora. Ako niste sigurni koji stil i raspored želite, izložbeni prostor u Lesnini pruža odličan pregled  mogućnosti. Njihovi savjetnici napraviti će vam 3D prikaz potencijalne kuhinje u vašem prostoru.

Organizacija kuhinje

Kupac dođe s nekim osnovnim mjerama i onda se prema tim dimenzijama složi ono što se kupcu sviđa. 

Nacrta se nešto što je kupcu interesantno, iskombinira se da je i ta nekakva cijena bude u okvirima koje si je zadao i uplaćuje se akontacija za tu kuhinju. Mi nakon toga nudimo i uslugu naše izmjere, onda naša stručna osoba dolazi u prostor, mjeri kompletan prostor i instalacije,  zatim se onda taj prvo napravljeni nacrt prilagođava tim instalacijama, tom prostoru, objasnila je Bogdanović proces naručivanja kuhinje u Lesnini. 

Kuhinje po mjeri

Tako prilagođene kuhinje, odnosno modularne kuhinje po mjeri, najbolje su rješenje za potpuno iskorištavanje prostora. 

Mi ih nazivamo kuhinje po mjeri, možda neki put krajnji kupac ne doživi to na taj način nego zamišlja da su to elementi po mjeri. Mi ne radimo kao što to rade stolari, to je ipak industrijska proizvodnja ali naravno to se od nekakvih gotovih elemenata u nekakvim određenim dimenzijama, s tim da su sad mogućnosti zaista ogromne i usudila bi se reći da gotovo da nema prostora koji mi ne možemo opremiti kuhinjom, a sama ta industrijska proizvodnja ulijeva kupcima povjerenje, rekla je Bogdanović za Dom na kvadrat. 

Kuhinje po mjeri

Suvremene kuhinje odlikuju pametna rješenja za pohranu, iznimna funkcionalnost i privlačan dizajn, a sve to lako se prilagođava bilo kojoj veličini prostora. 

Nastavite čitati

Dizajn i trendovi

Minimalistički stil uređenje interijera

Minimalistički stil uređenja interijera inspiraciju pronalazi u estetici dalekog Istoka, osobito Japana. On njeguje jednostavnost i ima nekoliko osnovnih principa. 

Jedna od važnih karakteristika minimalističkog stila uređenja je nedostatak dekoracija. Točnije rečeno, ako i ima detalja onda su oni u vrlo kontroliranoj količini, to se radi o jednom do dva predmeta. Nemojte se plašiti takvih prostora, mislim da baš nedostatak dekoracija je nešto što vas navodi na razmišljanje. Ta praznina, ta pauza koju minimalizam ima je nešto što daje napetost prostoru. U ostalom, kao i u najpoznatijem dijelu japanske književnosti i poezije, Haiku pjesme govore koje su sklop vrlo kratkih rečenica kojima definirate esenciju života. Japanska poezija, taj Haiku, uvijek ima u svojoj konstrukciji određenu pauzu. Vi sa pauzom u recitiranju takve poezije definirate vrhunac i definirate rješenje, na istom principu funkcionira i estetika minimalističkog stila uređenja, ispričala je Sunčica Mastelić Ivić dipl. ing. arh.

Multi funkcionalnost – važan element minimalizma

Minimalizam potiče pohranjivanje uspomena u srce i time omogućuje oslobađanje prostora od nepotrebnih stvari. 

Ne smijemo zaboraviti važan element minimalističkog stila uređenja interijera funkcionalnost i da podcrtam, multi funkcionalnost. To znači da minimalistički stil voli prostore, oblike, predmete koji imaju višeznačno korištenje. Evo, jedan jednostavni primjer. U minimalističkom stilu interijera ormar postaje zid, zid postaje ormar. To znači da ćete predmete koje koristite, staviti, sakriti, odložiti u ormar. Taj ormar ujedno može biti dobra pregrada između dva prostora, dodala je Mastelić Ivić. 

Nedostatak dekoracija u prostoru omogućuje uživanje u ljepoti površina, materijala i tekstura. 

Ujednačena skala boja bez jakih dekoracija na tkaninama

Minimalizam ne mora određivati jesu li materijali prirodni ili su imitacija, što više, vrlo vjerna i fina imitacija. Dakle, vi možete koristiti prave drvene furnire, isto tako možete koristiti i imitacije furnira drvenih, možete imati pravu kožu, kao tapecirung materijal za sofe i fotelje, a isto tako da koža može biti eko koža, umjetna koža koja će biti fino obrađena i sa svojom teksturom, bojom, dizajnom će davati onaj pravi moment koji trebamo, rekla je Mastelić Ivić. 

Minimalistički stil uređenja interijera ne trpi jake dekoracije na tkaninama, a skala boja mora biti ujednačena, bez obzira radi li se o svijetlim ili tamnim tonovima. 

Kako je minimalistički stil zavodljiv na jedan vrlo spor način očekuje se da su svi elementi međusobno jako usklađeni i da prostor teče. Da nemate velikih skokova, jakih akcenata, čak i kad imate pauzu, ona nije šokantna i to znači da ćete morati uskladiti elemente sa njihovom teksturom, bojom, tonalitetom, volumenom i načinom kako su organizirani u prostoru, dodala je. 

Filozofija dalekog istoka

Mogli bismo reći da je namještaj dalekog istoka nizak, što proističe iz kulture hrane, funkcioniranja unutrašnjeg prostora i vanjskog prostora, kretanja kroz prostor i naravno da minimalistički namještaj u dobrom dijelu zna biti nizak. Minimalizam nije princip života dalekog istoka prihvatio u svoje oblikovanje, međutim, mogli bismo reći da kod jako velikih, voluminoznih komada namještaja poput sofa, se primjećuje ta usmjerenost prema tlu i primjećujem da namještaj koji je jako voluminozan da je obično i nizak, objasnila je Mastelić Ivić. 

Posebna pažnja rasvjeti

Minimalistički stil uređenja voli puno prirodnog svjetla i specifično postavljenu rasvjetu. 

Naravno da sa rasvjetom ćete obratiti pažnju na površine za koje želite da se posebno osvijetle. Sa rasvjetom morate kreirati atmosferu. Ipak minimalistički stil nije hladan, to mora biti zadatak rasvjete koja mora utopliti prostor. Znači da ga nećete osvijetliti na način da on bljesne nego da fokusirano se označe predmeti koji su bitni, rekla je Mastelić Ivić. 

Haiku poezija prožeta je zenom, baš kao i ovaj stil uređenja interijera koji potiče na uživanje u jednostavnosti. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice