Povežimo se

Interijeri

Zašto je višeslojni parket dobar odabir? Ovo su osobine i prednosti dvoslojnih i troslojnih parketa

Danas su najzastupljenija varijante parketa oni dvoslojni i troslojni, a većina podržava postavu na podno grijanje koje se ugrađuje u sve više kuća i stanova

Kada su u pitanje obrade drva, najzastupljenije je u hrastu, tu je američki orah i neke vrste jasena. Većina Europskih vrsta drveta su odlične za podno grijanje, dok one egzotične nisu toliko stabilne pa se ne preporučuju.

Višeslojni parketi se dijele na dvoslojne i troslojne, dvoslojni dolaze obično u manjim formatima, tanji su i manjih dimenzija ali su i nešto bolji odabir za podno grijanje jer bolje provode toplinu. Često se koriste kao format parketa klasična riblja kost ili chevron.

Karakteristika troslojnih je ta da često dolaze u click opciji i tada se mogu polagati suhomontažno, kao plivajući pod, iako se mogu i lijepiti što je dugoročno uvijek bolji odabir. Oni su obično u većim formatima, a često se proizvode kao modeli seljačkog poda. Evo koje specifičnosti izdvaja ovih parketa izdvaja Mladen Skitanić, direktor prodaje u Happy flour u Zagrebu.

Troslojni parket hrast, lakirani mat

Troslojni hrastov parket je najtraženiji

Zanimljiv je kupcima jer dolazi u raznim završnim obradama a to se odnosi na veličinu daske i format te završnu obradu – je li je samo lakiran, četkan i lakiran ili je uljen. Kod uljanog je posebnost ta što ostaju naglašene karakteristike drva, ne zatvara pore.

Obnova bez majstora: Obojite drvene podne obloge na terasi i balkonu

Kod održavanja je važno paziti da on tvornički zaštićen vrhunskim uljem koje mu daje otpornost na razne vanjske faktore, mrlje od vode neće ostaviti niti će on izgledati “potrošeno”. Potrebno je kroz 3-5 godina opet premazati uljem parket ali to možete učiniti i sami, bez micanja velikih komada namještaja, što nije slučaj kod lakiranja parketa. On se ne mora brusiti samo dobro očistiti, potrebno je malo vremena i ne treba vam majstor. Kroz 10-15 godina je potrebno pozvati profesionalca da strojem dubinski očisti drvo i ispolira ga te naulji. Ako dođe do lokalnog oštećenja, lako se samo taj dio može sanirati.

Seljački troslojni parket hrast, uljen

Ono što je preporučljivo ovakvog parketa je korištenje profesionalnih sredstava za čišćenje i održavanje jer se time parket njeguje, obnavlja i prolongira se naknadno uljenje.

Uljani parketi neće naškoditi zdravlju jer se ulje kojim se premazuje dobije od prirodnih smola drveta, pa će odgovarati i astmatičarima, siguran je za djecu i ljubimce.

Odabir boje u stanu kreće od poda

Američki orah je specifičan odabir

Obično je u pitanju parket tamnije boje, specifičan po tome što nakon nekog vremena uslijed prirodne oksidacije poprima crvenkasto narančaste nijanse. Ovakav će parket dominirati prostorom pa je potrebno pažljivo urediti interijer. Prostoru će pružiti dozu luksuza i ekskluzivnosti, relativno je skup parket kojeg mogu činiti daske manjeg ali i većeg formata. Može se lakirati i uljiti, traje dugo kao i svi ostali. Ako ga odlučite lakirati, on će se lakše održavati, potrebno ga je brustiti nakon 15-20 godina.

Američki orah, troslojni, mat lakiran

Seljački pod i dalje iznimno moderan

On je idealan odabir za moderne interijere, do izražaja dolazi u kombinaciji s modernim namještajem ravnih linija. Način postavljanja i održavanja jednak je kao kod ostalih troslojnih parketa.

Seljački troslojni parket hrast, uljeni

Lakirane se održava profesionalnim sredstvom za čišćenje koji pruža dubinsku zaštitu i impregnaciju. Uvijek je u pitanju završna uljena ili mat obrada kod lakiranih modela.
Hrast i jasen nude najveći spektar raznih boja i obrada, dok europski ili američki orah pruža dodatnu težinu i ekskluzivnost prostoru. Najzastupljenije vrste troslojnih parketa su hrast, jasen, europski i američki orah. Hrast je najbolji odabir jer je najizdržljiviji, otporan te prilagodljiv.

Foto: HappyFloor

Oglas

Interijeri

Wellness i udobnost u dizajnu interijera: Kako stvoriti harmoniju u domu?

Koncept koji postaje sve važniji

U današnjem ubrzanom svijetu, naš dom postaje utočište mira i opuštanja. Kroz promišljeni dizajn interijera, možemo kreirati prostore koji ne samo da izgledaju lijepo, već i poboljšavaju naše fizičko i mentalno zdravlje.

Temelj ovog pristupa leži u konceptu wellnessa i udobnosti, koji postaje sve važniji u dizajnu interijera.

Optimizacija kvalitete zraka

Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru izravno utječe na naše zdravlje i dobrobit. Dizajneri interijera sve više pažnje posvećuju ventilaciji i odabiru materijala koji ne ispuštaju štetne kemikalije. Uvođenje biljaka u interijer ne samo da poboljšava estetiku prostora, već i doprinosi pročišćavanju zraka.

Biljke poput aloje, sanseverije i fikusa učinkovito uklanjaju toksine iz zraka.

biljka-aloe-vera-domnakvadrat

Korištenje prirodnog svjetla

Prirodno svjetlo ima pozitivan utjecaj na naše raspoloženje i energiju. Veliki prozori, svjetlarnici i otvoreni prostori omogućuju maksimalan unos dnevnog svjetla.

Strategije kao što su korištenje prozirnih zavjesa ili strateško postavljanje ogledala koje reflektiraju svjetlost, dodatno poboljšavaju osvjetljenje prostora.

Ergonomija i namještaj

Ergonomski dizajniran namještaj smanjuje fizički stres i potiče pravilno držanje tijela. Stolice, stolovi i radni prostori trebali bi biti prilagođeni individualnim potrebama korisnika. Pravilno odabrani ergonomski komadi namještaja mogu smanjiti rizik od bolova u leđima, vratu i ramenima, što je posebno važno za one koji rade od kuće.

Povratak staklenih blokova u interijere: Moderna interpretacija klasičnog elementa

Akustika i zvuk

Zvuk ima značajan utjecaj na našu udobnost i produktivnost. Dobra akustika može smanjiti stres i poboljšati kvalitetu sna. Ugradnja zvučne izolacije, korištenje tepiha, zavjesa i tapeciranog namještaja može značajno smanjiti razinu buke.

Također, uvođenje umirujućih zvukova poput zvukova prirode može dodatno unaprijediti osjećaj mira.

krzneni-tepih-domnakvadrat

Boje i materijali

Boje igraju ključnu ulogu u našem emocionalnom stanju. Neutralne i prirodne boje poput bež, bijele, zelene i plave često se koriste za stvaranje umirujućeg okruženja. Prirodni materijali poput drva, kamena i pamuka također pridonose osjećaju povezanosti s prirodom i stvaraju toplu, ugodnu atmosferu.

Organizacija i skladištenje

Dobro organiziran prostor može smanjiti osjećaj stresa i povećati produktivnost. Pametni sustavi za skladištenje, poput ugrađenih ormara, višenamjenskog namještaja i skrivenih prostora za pohranu, pomažu u održavanju urednosti i funkcionalnosti prostora.

Minimalizam, kao stil dizajna, naglašava važnost rješavanja nepotrebnih stvari i fokusiranja na ono što je zaista važno.

walk-in-ormar-garderoba-domnakvadrat

Personalizacija i individualnost

Važno je da se prostor u kojem živimo osjeća kao naš vlastiti. Dodavanje osobnih detalja, poput fotografija, umjetničkih djela ili suvenira s putovanja, stvara emocionalnu vezu s prostorom. Personalizacija prostora pomaže u stvaranju okruženja koje odražava našu osobnost i stil života, čineći ga ugodnijim i privlačnijim.

Kako urediti mali vrt i balkon poput stručnjaka? Pratite ove važne savjete

Integracija tehnologije za wellness

Pametne kućne tehnologije mogu značajno poboljšati kvalitetu života. Sustavi za pametno upravljanje rasvjetom, grijanjem i hlađenjem omogućuju prilagodbu okruženja prema našim potrebama. Također, uređaji koji prate kvalitetu zraka, razinu vlage i razinu buke mogu pomoći u održavanju optimalnih uvjeta za wellness.

Zaključak

Wellness i udobnost u dizajnu interijera nisu samo trendovi, već nužnost za stvaranje harmoničnih životnih prostora. Kroz pažljivo planiranje i implementaciju ovih elemenata, možemo postići balans koji ne samo da zadovoljava estetske kriterije, već i značajno poboljšava kvalitetu našeg života.

Dizajn interijera koji se usredotočuje na wellness i udobnost potiče zdravlje, produktivnost i sreću, čineći naš dom pravim utočištem mira i blagostanja

Autor teksta: Matej Kušević, Krajobrazni arhitekt, Dizajner interijera i vlasnik studija M1st design

Nastavite čitati

Interijeri

Ove pločice želimo! Ručna izrada i posebna glazura oduševljavaju ljepotom

Svaka od njih je unikat!

Suradnja mlade umjetnice Klasje Habjan i Iverpana rezultirala je predivnim ručno oslikanim pločicama koje čine mural izraženih boja. A izradila ih je jedna vrlo posebna portugalska tvornica.

Klasja Habjan mlada je ilustratorica, dizajnerica i suautorica predivnog murala u Iverpanovom Izlogu ideja koji osim što ukrašava prostor, predstavlja portugalsku tvornicu keramičkih pločica.

Direktor Iverpana, Mladen Jambrović ističe kako su pločice Viuva Lamego portugalske tvrtke posebne po tome što su jedne od rijetkih koje su praktički manufakturno izrađene:

“Izrađene su rukom, nisu industrijske, a posebne su po svojim glazurama. Rijetko ćete naći bilo gdje kod bilo kojeg proizvođača glazure koje imaju isti efekt kao njihove. Riječ je o tradiciji koja traje više od 170 godina i mnogi portugalski, a i svi drugi umjetnici i arhitekti poput Alvaro Siza Viera su veliki pobornici njihovih proizvoda. Kada smo otvarali izlog ideja u Draškovićevoj, ideja je bila da jedan zid napravimo u muralu.

Od brojnih umjetnika mi smo izabrali, odnosno zamolili Klasju i Zitu da se uključe u to i kad su prvi put došle ovdje nije bilo ničega, bili su u tijeku građevinski radovi. Međutim, dopala im se ideja i vrlo brzo su izašle sa 6, 7 prijedloga tog murala. Jedan smo odabrali, a taj vizual je otišao u Portugal, oni su predložili dimenzije pločica. Ispekli su boje zapravo koje su Klasja i Zita odlučile koristiti na ovome zidu. Kako boja ne izgleda isto nakon pečenja, oni su ispekli nekoliko primjera kako bismo postigli pravu boju. Kada su dame rekle da je to to, onda je napravljen mural. On je prvo složen u Portugalu i označen, svaka pločica ima svoje slovo i broj, tako da je naknadno postavljanje super jednostavno.”

Klasja Habjan, ilustratorica i dizajnerica imala je čast s Iverpanom ostvariti taj projekt, a primjer je koji prezentira i svatko se može javiti toj tvornici preko Iverpana i naručit custom pločice koje nisu printane.

“Ručno su aplicirane pa te teksture na drugi način zažive i stvarno je svaka unikat. Oni rade sve ručno, od procesa tih modula do biranja pločica do crtanja po njima, do pečenja i jako je inspirativno vidjet koliko strasti ulažu u svaki taj segment i tako prezentiraju svoju kulturu.”, navela je dizajnerica.

Ove su keramičke pločice limitirane samo u svojoj veličini, 30 puta 30 centimetara, dok ograničenja u dizajnu ne postoje. Sve što umjetnik zamisli, ručno se oslikava na pločice. Detalji im mogu dati i dubinu, a ne samo širinu i visinu. Ova mala tvrtka, Viuva Lamego, ne može se mjeriti s velikim korporacijama po brzini izrade i velikim količinama, ali su apsolutno nenadmašni kada je u pitanju prilagođavanje ideji umjetnika i prostoru, pojasnila je Habjan te dodala:

“Pa meni se sviđa da moji radovi, koji su obično sitni, zažive i na nekom drugom mediju i u nekom drugom formatu, a pločice ipak imaju naravno i utilitarnu stranu, tako da nekako se uklapa u život nekog drugog, neki drugi interijer i ima neku svoju priču, a opet je umjetnički rad koji ima i svoju nezavisnu stranu.”

Klasja ovoga ljeta odlazi u Portugal na rezidenciju gdje će usavršavati svoju vještinu oslikavanja keramičkih pločica.

“Sviđa mi se taj mali format pločice, svaka je za sebe i ono što smo komentirali, možda je jedna dovoljna da jedan zid učini posebnim. Takve pločice koje imaju neku malo grafiku, po meni odgovaraju u možda jednostavniji interijer, u okruženje pločica koje su možda iz te kolekcije samo bez aplikacije.”, zaključila je.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice