Povežimo se

Uradi sam

Obnova bez majstora: Obojite drvene podne obloge na terasi i balkonu

Važno je prije bojanja sve dobro pripremiti

Ako ste upravo krenuli s uređivanjem okućnice za ljeto, jedna stvar koju ne biste trebali zaboraviti je sigurno održavanje drvenih podloga na terasi ili balkonu. Osim što ćete ju morati dobro očistiti, drugi aspekt brige o podovima je i bojanje. Tako ćete sigurno uljepšati podove, zaštiti ih od propadanja i produljiti im život.

Iako vam se možda čini kao nemoguć i težak zadatak, potrebno je tako malo da sami uradite taj posao – malo materijala i puno volje.

Koji su materijali potrebni?

Prije bojanja potrebno se opskrbiti stvarima koje će vam pomoći da posao dobro napravite.

Brzo i jednostavno: Evo kako se pravilno čisti tepih od jute

Crijevo za vodu
Brusni papir
Sredstvo za čišćenje drvenih podova
Zaštitne naočale
Rukavice
Sredstvo za uklanjanje mrlja s drvenih podova
Valjak za bojanje
Boja
Ljepljiva zaštitna traka
Krpa

Kako pripremiti drvene podne obloge za bojanje

Prije svega je važno provjeriti kakva su oštećenja nastala, uklonite sav višak koji se na njima nalazi, poput starih šarafa i slično.

Isperite površinu prije bojanja jer upravo prljavština koja se na njoj nalazi može utjecati na završni rezultat. Koristite crijevo pod pritiskom kako bi se sve mrlje, blato i plijesan uklonila s drvenih podova. Provjerite nakon što ste pod isprali ima li na njemu plijesni.

Sad je vrijeme za nanošenje sredstava za čišćenje jer će ono prodrijeti u daske i svu prljavštinu izvući na površinu, što će samo pomoći duljem zadržavanju boje na daskama. Ako ovaj korak preskočite može doći do ljuštenja boje.

Otporne, postojane, lako se održavaju… Evo dobrih razloga zašto odabrati keramičke pločice

Važno je dodati da nije dobro nanositi sredstva za čišćenje ako je vani jako vruće jer će se brzo osušiti i neće doprijeti do prljavštine.

Stavite na lice zaštitne naočale i rukavice te maknite sav namještaj i cvijeće s površine.
Uzmite sredstvo za čišćenje drvenih površina, a važno ga je ravnomjerno nanijeti po cijeloj terasi.

Ako postoje neravne površine ili one koje teško dosežete, koristite metlu ili četku. Ostavite da se sredstvo upije u vanjske podne daske (10 minuta), a sad se površina treba sušiti najmanje 24 sata.

Ako podovi na sebi imaju vodene mrlje, one se moraju ukloniti prije nanošenja novog sloja boje sredstvom za uklanjanje mrlja. Nanesite sredstvo i pričekajte 45 minuta te četkom uklonite sav višak, sad isperite vodom i ostavite 24 sata da se suši.

Kako obojiti drvene podne obloge

Sad kad je površina pripremljena za bojanje i kad ste odabrali boju, vrijeme je za proces nanošenja. Očistite svu prljavštinu koja se možda nakupila dok su se daske sušile.

Zaštitite rubove zaštitnom trakom. Krpom zaštitite biljke koje se nalaze u blizini.

Pomiješajte dobro boju i koristite valjak koji ima pomoćnu dršku kako biste boju nanijeli ravnomjerno.

Sve ponovite dok ne obojite svu površinu. Pustite da se potpuno osuši prije korištenja.

Oglas

Uradi sam

Planirate premjestiti namještaj? Stručnjaci kažu da ta navika potiče dobro raspoloženje

Sretna je osoba ona koja uživa u novim projektima!

Ponekad je premještanje namještaja čista potreba, ali svi znamo što znači premještati namještaj kako bismo malo promijenili prostor u kojem boravimo.

Za mnoge je scenarij premještanja namještaja noćna mora, jer jednom kad se posla primite, morate ga i dovršiti. Ali ako ste barem jednom zaronili u ovaj projekt, dobro vam je poznat osjećaj zadovoljstva koji slijedi kada posao završite.

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Postoji poslovica koja kaže; pokaži mi projekt, i ja ću ti pokazati sretnu osobu, a dr. Carrie Barron, navodi kako ona može otkriti da u pitanju nije novi raspored prostorije već otpuštanju dopamina dok nešto stvaramo. Kako će upuštanje u ovo putovanje djelovati pozitivno na vašu psihu, otkiva liječnica.

Uživanje u trenutku

Prilikom premještanja namještaja svaki predmet koji se nalazi u prostoriji, a dok razmišljate trebate li ga zadržati i što on vama znači, slično je procesu meditacije u kojem ste potpuno prisutni u trenutku.

“Otkrivate tako što volite, a taj je osjećaj oslobađajući. Vaš je ukus povezan s vašim identitetom, a kada svoje stvari dobro rasporedite, ostajte vjerni sebi.

Stvara se osjećaj povezanosti

Namještaj i predmeti u kući često nas vežu za nama drage ljude ili uspomene. Kada predmete koji nam nešto znače uzmemo u ruke kako bismo ih premjestile, javiti se mogu pozitivne emocije zbog kojih ćemo se osjećati dobro.

Pet jednostavnih savjeta kako urediti ugodan i funkcionalan kućni ured

Mijenja se rutina

Prije nego se upustite u avanturu premještanja namještaja, važno se zapitati koje su vam potrebe i kako želite da prostorija u konačnici izgleda, ali nemojte zaboraviti i na druge ukućane jer vaša vizija rasporeda namještaja ne mora odgovarati svima.

“Nekim ljudima se neće svidjeti promjena u prostoru jer se osjećaju sigurno u poznatom i upravo takvo okruženje može poslužiti za oslobađanje kreativnosti”, navodi liječnica.

Ponekad će pozitivan utjecaj na naše raspoloženje premještanje namještaja uzrokovati samo ako se dogodi u pravom trenutku. Isto tako, premještanje stolice iz jednog kuta sobe u drugi neće vaše raspoloženje bitno popraviti. Svakako je važno zapitati se zašto se u taj projekt upuštamo – što je tako važno u ovom trenutku da morate sve promijeniti? Budite sigurni da ste spremni za to.

Nastavite čitati

Uradi sam

Bosiljak, kadulja, ružmarin… Evo kako jednostavno sušiti začinsko bilje

Ako biljke brzo rastu i ne stignete sve koristiti, jednostavno ih osušite

Biljke koristimo tisućama godina kao ukras ali i kako dodatke jelima, radi njihove boje i arome. Dok ćemo tijekom proljeća i ljeta koristiti najčešće svježe začine, ponekad oni tako brzo rastu da ih je nemoguće sve iskoristiti. Lako im možete produljiti život ako ih na vrijeme osušite, pohranite, i koristite za pripremu jela kada više nemate svježe pri ruci.

Sušeni začini su često puno intenzivnije arome i mirisa te puno dulje traju, a najčešće koristimo bosiljak, kadulju, ružmarin… Donosimo najjednostavniji način sušenja začinskog bilja.

Kako sušiti začinsko bilje?

Proces je izuzetno jednostavan i svatko ga može koristiti a potreban vam je samo – zrak.

Uzmite papirnatu vrećicu i napravite rupe.
Uzmite nekoliko biljki i zavežite u malo svežanj.
Stavite ih u papirnatu vrećicu i zavežite ju gumicom.
Objesite ju na mjesto gdje cirkulira zrak.
Ostavite tako par tjedana da se suše i vaši začini su spremni za upotrebu.

Šest jednostavnih trikova kojima ćete produljiti vijek rezanom cvijeću

Kako prepoznati da je bilje suho? Kada je spremno za upotrebu, ono će se početi mrviti. Koliko će vremena biti potrebno za to, ovisi i o temperaturi zraka, vlažnosti ali i začinima koje sušite. Na vama je da prilagodite vrijeme koliko će sušenje trajati.

Kako pohraniti sušeno bilje?

Ovo je važan korak kod sušenja začinskog bilja jer će pravilna pohrana utjecati na njihov okus ali i trajanje. Idealno bi bili pohraniti ih u zatvorene posude na tamno, hladno i suho mjesto. Ako stoje izložene na svjetlu, gube aromu jako brzo.

Koristite staklene posude, jer su najbolje za očuvanje – štite od vlage i insekata.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice