Povežimo se

Uradi sam

Brzo i jednostavno: Evo kako se pravilno čisti tepih od jute

Tepih od jute je otporan zahvaljujući čvrstim vlaknima, ali kada dođe vrijeme za njegovo čišćenje, dolazimo do problema…

Ako ste već čistili tepih od jute onda vam je poznata činjenica da ponekad svu prljavštinu koja se u njemu nalazi ne može otkloniti niti jako snažan usisavač. Iako je teško, nije nemoguće, donosimo savjete stručnjaka kako očistiti tepih od jute.

Kako očistiti tepih od jute

U ovom slučaju ne možete koristiti uređaje za pranje tepiha jer ćete ga oštetiti, potrebno je malo više vaše snage za ovaj posao. Stručnjaci isto tako upozoravaju da se prilikom čišćenja ne bi trebala koristiti voda.

Iskoristite usisivač

Vlasnik velike tvrtke za čišćenje, Adam Moore, navodi kako će se usisavačem ukloniti površinska prljavština, a najbolje je koristiti nastavak sa četkom.

Otopina za mrlje

Ona se koristi prilikom kemijskog čišćenja tepiha i odlična je opcija za osjetljiva prirodna vlakna poput jute. Specijalist za čišćenje tepiha Ali Mashhadi navodi kako je najbolje na rubu tepiha prvo isprobati kako otopina djeluje, a onda ju nježno nanesite na dijelove na kojima su moguće mrlje. Ona neće pomoći kod tek nastalih mrlja ali uspješno rješava one stare.

Boho stil: Inspiracija i savjeti za uređenje prostora s boho šarmom

Prah za suho čišćenje tepiha

Otopinu je potrebno ostaviti neko vrijeme da djeluje, a kada isperete možete dodati i sredstvo za suho pranje na mrlje. Ali savjetuje da koristite malu četkicu pomoću koje ćete utrljati prah u vlakna kako bi on mogao ukloniti i one duboke mrlje.

Ostavite da stoji 30-ak minuta kako bi se apsorbirao u vlakna.

Usisavanje suhe komponente

Završite kako ste započeli – usisavanjem tepiha kako bi se oslobodila sva prljavština iz vlakana, ali važno je preči nekoliko puta usisivačem preko tepiha kako bi se sve potrebno i uklonilo.
Kada je proces čišćenja gotov, tepih ostavite na zraku nekoliko sati kako bi se uklonio ostatak prljavštine ali i neugodni mirisi iz tepiha.

Kako dodati dozu luksuza spavaćoj sobi? Ovim se trikovima služe dizajneri

Kako ukloniti svježu mrlju iz tepiha od jute?

Suhi prah neće biti dovoljan za uklanjanje svježe mrlje, ali ju je važno očistiti što prije kako ne bi postala tvrdokorna. Kako se radi o prirodnim vlaknima, nikako ne smiju ostati dugo mokra pa je pametno izbjegavati vodu prilikom čišćenja.

Ako su u pitanju male mrlje, najbolje i samo njih tretirati. Baš kao i kad uklanjate mrlju s bijele majice, uzmite suhu krpicu i tapkajte po mrlji kako bi ona upila višak tekućine.

Stručnjaci napominju kako je važno dobro osušiti to područje kako ne bi ostale tamne mrlje. Ne izlažite ih direktnoj toplini jer se mogu oštetiti vlakna. Najbolje ostaviti tepih i u ovom slučaju da se suši na suncu

Oglas

Uradi sam

Kako popraviti vrata koja škripe? Uz pomoć pet jednostavnih trikova riješite problem

Iako je zvuk neugodan, često nije u pitanju veliki kvar

Ako svaki dan kad se vratite kući čim stavite ključ u bravu poželite kupiti nova vrata, vjerojatno se ne radi o tako velikom problemu. Škripanje često otkriva samo da se vrata trljaju u okvir.

To je problem koji se lako da riješiti, a sve potrebno vjerojatno imate kod kuće. Evo kako sami možete popraviti vrata koje škripe.

Koristite lak za kosu

Tko bi rekao da nešto što stavljamo u kosu može pomoći i kod problema s vratima. Lak za kosu će napraviti polimer oko šarki za vrata i to će spriječiti nastanak neugodnog zvuka škripanja. Sam postupak ne može biti jednostavniji, uzmite lak i pošpricajte direktno na šarke.Iako je odlična opcija, neće dugo potrajati pa ćete za nekoliko dana postupak ponavljati…

Jednostavna pravila za održavanje perilice i sušilice rublja

Koristite sapun

Masnoće i ulja koja se nalaze u sapunu sadrže lubrikant koji će riješiti vaš problem, sve što trebat je koristiti sapun s visokim udjelom masti, namočite ga s malo vode i pređite preko mjesta gdje se zvuk javlja. Nekoliko puta otvorite i zatvorite vrata kako bi višak otpao i kako biste provjerili je li problem riješen.

Koristite maslinovo ulje

Maslinovo ulje je dobro imati pri ruci ako vam škripe vrata, a kako biste olakšali posao, uzmite kapaljku kako ono ne bi završili posvuda već samo na potrebnom mjestu. Ako ste čuli da možete koristiti majonezu, nemojte to raditi jer neće pomoći.

Pet prirodnih pripravaka koji će ukloniti neugodne mirise u prostoru

Koristite vazelin

Vazelin osim za ispucale usne možemo koristi u razne svrhe, a služe kao pomoć kod vrata koja škripe. Baš kao i sve navedene proizvode, uzmite malu količinu vazelina te nekoliko puta otvorite i zatvorite vrata kako bi dospio u svaki potreban kutak šarke. Ako vam vrata jako škripe, potrebno je skinuti šarku i cijelu obložiti vazelinom te ukloniti višak.

Koristite svijeću

Neki tvrde da nema boljeg lubrikanta od parafinskih svijeća, pa zašto ne isprobati? Prije korištenja je potrebno svijeću zapaliti i nakapati vosak po šarkama. Malo izvucite igle u šarkama prije nego nakapate vosak i pazite da se ne opečete.

Kada ste gotovi vratite ih u šarke i nekoliko puta provjerite škripe li vrata i dalje. Ako problem nije riješen, sve ponovite nekoliko puta.

Nastavite čitati

Uradi sam

Jednostavna pravila za održavanje perilice i sušilice rublja

Ako želite da vam dugo služe, potrebno je na neke stvari obratiti pažnju

Uz nekoliko jednostavnih strategija možete produljiti život kućanskim aparatima, ali i utjecati na uštedu i to dugoročno. Evo što biste trebali raditi kako biste sačuvali perilicu i sušilicu rublja.

Redovno čišćenje

Ovo je važan kora, a čistiti ih možete mokrom krpom izvana i iznutra kako biste uklonili sve prljavštine i prašinu. Očistite gumu oko vrata i pretince u koje se stavlja deterdžent i omekšivač nakon svakog korištenja.

Provjerite žice

Kako biste spriječili curenje ili oštećenja nastala vodom, važno je provjeriti sve spojeve i žice ako postoje bilo kakve pukotine ili mjesta gdje bi voda mogla curiti, potrebno ih je popraviti.

Vrijeme je za generalku! Profesionalna čistačica otkriva pet trikova za lakše čišćenje

Provjerite nagib

Za što bolje rezultate pranje, pazite da aparati stoje na ravnim površinama kako biste spriječili bilo kakve vibracije ili pomake mašine dok radi. Tako ćete se zaštiti od buke ali ćete i zaštiti perilicu od mogućih udaraca i oštećenja.

Provjeravajte filtere

Filteri imaju važnu ulogu jer zaustavljaju svu prljavštinu i ostale čestice i tako sprječavaju začepljenje. Ako želite da vaši aparati dobro rade, redovito provjeravajte filtere i očistite ih ako je potrebno.

Provjerite ventilaciju sušilice za rublje

Ako je ima, često se na tom mjestu nakuplja prljavština koja može prekinuti dotok zraka što može dovesti do zapaljenja. Redovito provjeravajte i čistite, a bilo bi dobro da jednom godišnje stručnjak pregleda vašu sušilicu te je očisti.

Možete i sami! Evo kako jednostavno popraviti velike i male rupe u zidu

Pregledajte bubanj u perilici

Ako se redovno ne čisti, na njemu će se nakupiti ostaci praška, omekšivača i plijesni što će uzrokovati neugodan miris odjeće.

Ako vam se na pogled čini da je bubanj prljav, koristite poseban sredstava za čišćenje ili kombinirajte vrelu vodu i ocat. Sve dobro očistite čistom krpom kako biste spriječili razvoj neugodnih mirisa.

Rade li svi gumbi?

Kontrolna ploča na perilicama i sušilicama služi kako bismo mogli odabrati program koji želimo koristiti, ali i njih je ponekad potrebno pregledati i provjeriti rade li i jesu li oštećeni. Ako naiđete na problem, pozovite stručnjaka kako bi ga popravio.

Reagirajte na čudne zvukove

Neobični zvuci ili vibracije koji se javljaju dok perilica radi mogu ukazivati na probleme i treba ih odmah popraviti.

Sami možete zaključiti odakle buka dolazi, ako perilica lupa kada pere možda ste stavili premalo rublja, ako čujete škripanje, možda je otišao remen. Ispravite sve probleme na vrijeme kako biste dugo mogli koristite svoje aparate.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice