Povežimo se

Predstavljamo dom

Vitalna stogodišnjakinja – stara zagorska kuća dobila je novo ruho 

U vrijeme nastanka, ova je stara zagorska kuća služila za stanovanje, a spretne ruke obitelji Kinčić spasili su ju od propadanja i pretvorila u podsjetnik na neka davna vremena. 

“Kućica je sagrađena 1913. godine. S tim da mi kada smo došli ovdje, mi smo se toga trena kada smo ju vidjeli, zaljubili. Kućica nije izgledala baš ovako kako ona momentalno izgleda, ali smo nastojali da ona ostane kao stara, autohtona zagorska hižica i ona se nama kao takva upravo dopala i ona je naša zagorska, stara hižica.”, rekla je Gordana Kinčić, vlasnica kuće. 

S obzirom da je to onako bio jedan onako stariji stil gradnje, ona je u međuvremenu renovirana, ali nas kao takve nije to zadovoljilo. Pa smo ono krenuli od bojanja zidova, kuhinja je u principu ostala kakva je bila, pa smo samo malo ju nakitili, stavili smo rajnglice, lončiće tako da dočaramo u stvari taj nekakav zagorski, starinski štih. Jedino u što smo malo više uložili to je bila kupaonica koja je zaista bila dosta derutna i nije služila svrsi, nastavila je. 

Uređenje kupaonice

Kupaonica uređena u retro stilu savršen je spoj starih i novih vremena. 

“To nam je bila nit vodilja da malo u svu tu starinu dodamo tog nekakvog malo modernog štiha, s obzirom da je ona bila dosta derutna, krenuli smo s njom i napravili smo to što smo napravili, a opet smo gledali da to ne odudara previše od ovoga svega pa smo opet išli na te tople materijale kao što je drvo, malo dodali tog šarenila u pločicama i evo tako da smo ustvari na kraju bili zadovoljni time što smo njome postigli.”, ispričala je Kinčić. 

Detalji koji daju poseban ugođaj prostoru

Seljački pod i lamperija na zidovima daju poseban štih interijeru u kojem su izložene starine emotivne vrijednosti. 

“S obzirom da smo jako veliki ljubitelji starih stvari, starina, to su znali naši prijatelji, naši kumovi, naši rođaci tako da su jednostavno prilikom svakog posjeta nama, donijeli nešto svoje. Tako da evo, svaka većina ovih stvari priča neku svoju priču, ali uglavnom to je nešto što smo dobili od poznanika i dragih ljudi.”, rekla je Kinčić. 

Zavjese pridodaju toplini prostora, a stari tanjuri koji su kroz godine ostali bez svog para stoje na ručno izrađenim policama. 

Autohtoni i resturirani namještaj

“Što se tiče tih polica, to je rad mog supruga, to je on osmislio isto kao i žardinjere sa vanjske strane hižice, znači, one su vrlo slične i to je ustvari rad evo ga, njegov projekt.”, rekla je Kinčić. 

Od pokućstva zatečenog u kući, obitelj je zadržala vitrinu u dnevnoj sobi i blagovaonski stol sa stolcima. 

“On je restauriran, on je bio u lošijem stanju, isto kao i stolice ali s obzirom da se uklopilo u ovaj interijer, nismo htjeli odustat od svega toga pa smo dali restaurirat i sad je to evo sastavni dio našeg dnevnog boravka i smatramo da je to zaista nešto što ovdje paše.”, objasnila je Kinčić. 

Autohtoni kreveti u spavaćoj sobi nisu zadržani zbog komfora, ali novi su rađeni upravo s tim starinskim karakterom, dok atmosferi pridonose obiteljske fotografije. 

“Na fotografijama u spavaćoj sobi je moja baka, Katarina, moja mama pokojna Amalija i na jednoj fotografiji sam ja kao mala djevojčica na klupici na brijegu iznad moje rodne kuće.”, rekla je Kinčić. 

Za potpuno opuštanje i bijeg od vreve grada, obitelj je napravila malu spa zonu okruženu duhom prošlosti. 

Oglas

Predstavljamo dom

Mali dio Francuske u zagrebačkom stanu

Stan francuske umjetnice sa zagrebačkom adresom, Jessice Gobert obiluje zanimljivim zbirkama umjetnina i namještaja. Ulaskom u stan prepun prirodne svjetlosti, pažnju privlači svježi buket cvijeća koji u kombinaciji s mirisnom svijećom daje toplinu, boju i miris prostoru. Pozitivna karakteristika ovog stana leži u pametno iskorištenom prostoru čime je postignut dojam prostranosti. Staklene površine daju dovoljno dnevnog svjetla za biljke koje unose prirodni element u interijer. 

Dom po vlastitom ukusu

Želim da u svakom trenutku izgledaju najbolje moguće. Za mene je to zapravo hobi i pruža mi osjećaj da doista nastanjujem prostor i mijenjam ga svojim postupcima. Za mene je to „zen“, kad uđem u „zonu“ i samo kružim stanom, obilazim različite biljke i provjeravam je li sve pod kontrolom. Također mislim da je to neka verzije mene koja pokušava zauzeti prostor i ispuniti ga biljkama, ispričala je Jessica Gobert. 

Poigravanje nespojivim elementima uređenja dalo je ovom stanu poseban šarm i privlačnost. Raznovrsnost detalja koji čine razliku, protežu se od serijski proizvedenih komada do dizajnerskih, uključujući i one inspirirane njenom rodnom Francuskom.

Imam svoju tintarnicu za umakanje tinte dok crtam koja je antikvitet iz starijih vremena i meni je vrlo vrijedna. Imam i ormarić koji mi je majka poklonila, a napravljen je od starog drva i također je ukrašen cvjetićima i uzorcima,  veoma je krhak i uglađen. Imam francusku sliku koja je bila vjenčani poklon mojih roditelja. Prikazuje pejzaž mog rodnog mjesta. To je, znate, vrlo „francuski“, pogotovo za mene. Također imam i sliku ilustratorice Elle Coutance, čije radove cijenim. Imam i dosta francuskih knjiga što je možda i najviše francuska stvar u stanu, rekla je Gobert. 

Isticanje osobnih detalja

Jednostavnost bijelih zidova i sivog namještaja, stvorili su idealan prostor za izlaganje umjetnina. Jedna od interesantnijih je stari kip konja s dva jahača. Niz grafičkih radova otkrivaju Jessicin talent za snažne, grafičke linije koje su izložene u najvećoj prostoriji gdje se nalaze  i vesele razglednice. 

Imam kolekciju razglednica koje su mi poslali prijatelji tijekom godina. Veoma su šarolike, prikazuju umjetnička djela, pejzaže i slike. Jako su lijepe. Za mene je to mozaik s pomoću kojeg se osjećam kao da su oni sa mnom ovdje. S druge strane, čuvam i razglednice mojih omiljenih umjetnika koje kupujem u muzejima.Volim crtati predivne pejzaže. Iza mene se nalazi muzej Jacquemart-André u Parizu vrlo cijenjene arhitekture, pa iako ne mogu u stanu imati lukove i kamene stupove, volim ih imati na zidu i crtati ih. Smisao tih radova na zidu je refleksija mene i onoga što želim, ispričala je Jessica. 

Pored dnevnog boravka smještena je  radna soba svijetlih tonova s puno drvenih detalja i biljaka, što ju pretvara u pravu zelenu oazu. Razlika u tonovima, kreativno kombiniranje boja i materijala tvore zanimljivu cjelinu posebne privlačnosti.

Bijeg od minimalizma

Rekla bih da je stil stana pomalo eklektičan. Ima dosta starih stvari. Volim vrlo bogat izgled materijala, ako je drvo onda volim da je u drugačijim nijansama, drugačijim bojama. Ne bih rekla da prevladava minimalizam jer nisam pretjerani ljubitelj takvog stila. Sviđa mi se kada je ambijent topao i udoban. Zato volim imati tepihe, drvene elemente i tople boje. Tople boje su mi broj jedan. Iz tog razloga imam puno biljaka jer mislim da otvaraju prostor. Također smatram da je važan balans i postavljanje određenih stvari na prava mjesta, rekla je Gobert za Dom na kvadrat. 

Eklektičan stan umjetnice Jessice Gobert obiluje raznolikošću, umjetnošću, biljkama i  svjetlošću, stvarajući jedinstveno i inspirativno okruženje. Različiti umjetnički izrazi stvaraju harmoničnu cjelinu i dinamičnu atmosferu, a svaki kutak oživljen umjetničkim djelima daje dojam živopisne galerije.

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Muški minimalizam

Na nešto manje od 90 četvornih metara, prostire se stan minimalističkog uređenja dizajniran za mladog, poslovnog muškarca.

Od starog stana do vrhunskog interijera

To je bio stari gradski stan, vrlo derutan koji je imao dvije sobe, jedan hal koji je bio kao blagovaonica, dvije kupaonice, kuhinju i malu djevojačku sobu. Zatvorili smo hal i napravili smo od njega spavaću sobu sa svojom kupaonicom.

Od dvije sobe smo napravili jednu veliku sobu koja je dnevni boravak i blagovaonica, a kuhinju i djevojačku sobu smo ostavili kakva je, ispričala je Karla Kocijan, dizajnerica interijera.

Vrlo organiziran prostor, čistih linija, kakve preferiraju mladi muškarci, spoj je funkcionalnosti, stila i osobnosti.

Uređenje stana po namjeni

Stan je uređivan za mladog poslovnog čovjeka koji puno putuje, a kada boravi u stanu, onda okuplja puno prijatelja, obitelji, voli kuhati, voli umjetnost i uz kuhanje voli gledati i filmove ili sport tako da je ideja bila napraviti stan za druženje uglavnom i za mirno boravljenje kada se vrati sa puta, rekla je Kocijan.

Velik i udoban kauč tamne boje smješten je u dnevnoj sobi koja je centralni prostor za druženje i uživanje u multimediji.

Niša u dnevnom boravku, tu su ustvari bila vrata koja su vodila u taj hal. Mi smo zatvorili vrata i stavili jednu nišu, u njoj se nalazi jedna umjetnina i gramofon sa pločama jer voli tako slušati glazbu s prijateljima i u niši je jedan dodatni rasvjetni element u prostoru.

Dizajnerska rasvjeta

Rasvjetna tijela koja su po stanu sam dizajnirala zajedno sa Dianom Sokolić, to su i nagrađivane rasvjete. Evo recimo iznad blagovaonskog stola je jedan luster Island, također male Island lampe se nalaze pored kreveta, koje daju dovoljno svjetla za večernje čitanje u krevetu ili tek toliko ujutro kada se probudimo, dok u ostatku stana prevladavaju LED trake koje daju dovoljno rasvjete za boravljenje, rekla je Kocijan.

Pametna rješenja i pomno birani detalji

Osim namještaja po mjeri, stan je opremljen restauriranim namještajem iz 60-tih godina prošlog stoljeća, koji je obiteljsko nasljeđe, baš kao i umjetnine na zidovima koje imaju posebnu emotivnu vrijednost. Zidovi bez umjetnina, iskorišteni su za skladišni prostor.

Ispod prozora se nalaze radijatori i nismo mogli staviti klupu da ih skroz zatvorimo jer moraju nekako grijati tako da smo se odlučili staviti konzolne ormariće iza kojih se nalaze čak i utičnice i struja pa se ponovno imamo puno skladišnog prostora, ujedno za punjenje mobitela, usisavača i tako dalje.

Stan je jednostavnih crnih i bijelih boja, sa dijelovima drveta, hrasta. Parket koji je u stanu je ostao od prije, samo smo ga izbrusili jer je vrlo kvalitetan i dobar. U ostatku stana su pločice, crne i bijele, tako da sve je vrlo jednostavno. Uz te jednostavne boje, ima mnogo umjetnosti, to jest umjetnina i šarenih rasvjetnih tijela, tako da nije dosadan prostor, rekla je Kocijan za Dom na kvadrat.

Minimalistički i funkcionalan prostor

Spavaća soba je relativno mala, ima veliki krevet i ormar, to je jedino što i treba u spavaćoj sobi. Spojena je s kupaonicom koja ima kadu, umivaonik i sve što je potrebno, a u drugoj maloj kupaonici se nalazi toalet i tuš kabina, tako da ta druga kupaonica je neka gostinjska, koja onda se može koristiti kada netko dođe u tu malu gostinjsku sobu. Gostinjska soba je ujedno jedan mali ured, tako da ima više funkcija.

Kuhinja je također u bijelo crnim elementima sa drvenom radnom pločom vrlo geometrijska kao i ostatak stana. Sav namještaj je rađen po mjeri, kuhinja, puna ormara i skladišnog prostora. U stanu u stvari nema puno otvorenih polica, sve je zatvoreno kako jednostavno ne bi skupljalo toliko prašine, objasnila je Kocijan.

Renovacija ovog stana trajala je 6 mjeseci, a od derutnog prostora napravljen je moderan i prozračan stan koji reflektira osobnost njegovog vlasnika.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice