Povežimo se

Interijeri

Funkcionalan stan po mjeri

Jedinstveno dizajnersko rješenje, pažljivi odabir boja, materijala i pametno postavljena rasvjeta

Lijepi stanovi su nam uvijek u fokusu. No, pored ljepote u stambenom prostoru mora biti zastupljena i funkcionalnost. Kako uspješno spojiti ta dva elementa pokazala nam je arhitektica Martina Miličević Pojatina.  

Jedinstvenim dizajnerskim rješenjima, odabirom boja, materijala i  pažljivo postavljenom rasvjetom Martina je potpuno preokrenula i preuredila stan od 70 četvornih metara koji je sada pravi spoj ljepote i funkcionalnosti.

Iako se nalazi u novogradnji stan je dugo stajao prazan, priča nam arhitektica. Prije useljenja trebalo je oplemeniti prostor, ali po želji vlasnice – i funkcionalno ga prenamijeniti.

Svijetle boje i prirodni materijali

Martina Miličević Pojatina upustila se u projekt s namjerom da stan pretvori u svevremenski prostor. Ljudi, naime, najčešće žele moderan prostor, ali da on bude i dugotrajan – da ne izađe iz mode za dvije, tri godine. I toj želji se Martina prilagodila i u ovom projektu- tlocrtom i materijalima. Taj pomalo skandinavski ugođaj je stil koji dugo traje i ugodan je. 

Kroz materijale i detalje dogodit će se ta bijela i siva boja, dogodit će se drvo, a ja preferiram hrast kao prirodni domaći materijal, kaže Martina.

Tako neutralan interijer uvijek se može naglasiti bojom u elementu namještaja ili tepihom i naravno – jako je bitna rasvjeta. 

Može stan imati jako lijepe elemente, biti i skupocjeno opremljen, ali ako je loša rasvjeta atmosfera jednostavno neće davati dobar dojam, naglasila je Martina. 

Prije detalja i rasvjete, u stanu su izvedeni i veći radovi, prema novom tlocrtnom rješenju. Blagovaonica je bila uz kuhinju, a sofa je zauzimala središnji dio dnevnog prostora. 

Martina je preokrenula cijelu priču i garnitura talijanskog dizajna sada ima novu komotniju poziciju. Kuhinja je povećana kvadraturom i svo se pospremanje događa unutar nje. 

Blagovaonica po mjeri vlasnice

Veliko blagovanje nije bilo potrebno, tako da su  dovoljna 4 mjesta za sjedenje. 

Dva u jednom, tako je osmišljeno mjesto za odlaganje i blagovanje. 

Ideja je bila da u jednom paketu imamo biblioteku i mjesto za sjedenje, osvijetljeni dio koji će biti centralni dio u stanu. Iz bilo koje kod točke sjedenja imamo pogled na taj prostor, dodaje arhitektica

Stol je svojom plohom oslonjen na biblioteku, te je ojačan čeličnom nogom. Većina namještaja je rađena po mjeri, samo za ovaj prostor.

Zbog novog rasporeda stana,  trebalo je promijeniti i poziciju televizije koja sad stoji na zidu kuhinje, na pomičnom stalku. Problem s kojim se mnogi susreću tek kad je kasno, Martina je preduhitrila. Kabele je sakrila u zidove. 

Rješenje za televiziju smišljeno je unaprijed, naravno, čim je bio odabran tlocrtni postav idejnog rješenja. Sa zida na kojem su osnovne instalacije, kabeli su provučeni kroz zid do nove točke, do nove pozicije televizije. 

Funkcionalna i dobro osvjetljena kuhinja

Na zahtjev vlasnice kuhinja je bijele boje. Kako je prostor ostave postao integralni dio kuhinje trebalo je  osigurati  više mjesta za odlaganje u elementima. 

Zato smo se odlučili za kuhinju s gornjim elementima do stropa. Ubacila sam i malo drva u cijelu priču da nije baš sve kompletno monokromno, objašnjava Martina.  Staklo između elemenata i dalje je popularno jer je funkcionalno, lako se čisti , velike su mogućnosti boja, nekakvih prikaza tako da se i dalje se koriste u kuhinjama.

Crna boja rasvjetnih tijela se provlači kroz sve prostorije. Poseban izazov je prostor osvijetliti na pravi način. Stan je prepun dnevnog svjetla, no vlasnica je ipak htjela sve malo zasjeniti, zakloniti od sunca i buke. 

Prvenstveno je meni bitna atmosfera kada to dnevno svjetlo ode, kaže Miličević Pojatina. Zato imamo puno rasvjetnih tijela koja se točkasto pojavljuju u kutovima stana i indirektnu rasvjetu koja se pojavljuje u više oblika, opet radi atmosfere.

Opuštena atmosfera spavaće sobe

U spavaćoj sobi potpuno je drukčija atmosfera. U želji da se dobije dojam opuštenosti i smirenosti boje su zagasitije. Kombinacija sivosmeđe boje provlači se i kroz zidove i kroz namještaj. 

Treba znati dobro odabrati i spojiti boje sa svim drugim elementima u stanu. 

Ne treba se bojati bojati boja, poručuje Martina. Pogotovo ako imamo interijer koji ima neutralne osnovne elemente. Ovdje gdje se provlače ta nježna siva, bijela, drvo, hrabro možemo uvesti jednu boju. Plava koja se događa u boravku vezana je uz tepih, događa se i u hodniku, a u spavaćoj sobi smo hrabro se išlo na to da je cijela soba u jednoj boji, a elementi su nijansom tamniji.  Tako se dobiva dojam zatvorenosti prostora, a ovdje je to bila individualna želja, ne želi to svatko.

Bilo da je riječ o boji ili ukrasnom predmetu, detalji su ti koji čine razliku u prostoru. A taj završni proces upravo može i pokvariti cijeli dojam. Mnogi se zato i u tom odabiru, primjerice, slika na zidu, prepuštaju arhtektima. 

Za zid spavaće sobe odabrane su slike s motivima cvijeća. Dvije fotografije s detaljima cvijeta kala, prenesene na platno, Martinin su autorski rad. 

Siva i bijela boja, drvo hrasta, tri su osnovna elementa koja se koriste u svevremenskim interijerima. Cijelu atmosferu mogu podići detalji poput plave boje na zidu ili tepihu, ali i jedinstvena dizajnerska rješenja koja i ovaj stan čine ne samo lijepim već i funkcionalnim životnim prostorom.

Interijeri

Odlično rješenje za svaki prostor – Stretch stropovi

I u ovoj sezoni donosit ćemo vam nove trendove, kako one u uređenju interijeru tako i one u gradnji. Trendi rješenje za svaki interijer mogu biti stretch stropovi.

I u ovoj sezoni donosit ćemo vam nove trendove, kako one u uređenju interijeru tako i one u gradnji. Trendi rješenje za svaki interijer mogu biti stretch stropovi.

Šta su to stretch stropovi

Oni su lijepi, praktični i u jednom danu mogu obogatiti svaki interijer. Stoga i ne čudi da su se upravo stretch stropovi nametnuli kao trend u uređenju interijera.

Stretch stropovi su izrađeni od tanke PVC folije ili tkanine s poliuretanom. Po rubu folije se zavari jedna guma, takozvana harpun ili keder, ona se montira u profile koji idu samo po okviru sobe.

Prednosti stretch stropova

Zbog svoje težine od svega 150 grama po kvadratnom metru, ova folija ne opterećuje nosivu konstrukciju, a može se montirati u komadu do čak 150 kvadrata.

 Klasični strop od 10, 20, 30 kvadrata može se riješit u pola dana. Ta folija se dobro zagrije do nekakvih 50, 60 stupnjeva i onda se popusti i kad se napne ona napravi idealno ravnu površinu’, kaže Dmitrii Serdiukov izvođač stretch stropova.

Koja je antistatička pa se za nju ne lijepi prašina. Istovremeno je vatrootporna, otporna na vlagu i gljivice te štiti od poplave.

‘Stretch strop izdržava 150 litara po kvadratnom metru. Čak već sam imao nekoliko slučajeva tu u Hrvatskoj, i stvarno taj strop on je zaštitio cijelu kuću od poplave. Mi smo došli, ispustili smo vodu, zagrijali tu foliju i ona se opet vratila u prvobitno stanje’, tvrdi.

Tvornička garancija im je 15 godina, međutim mogu služiti i 30 godina, tvrdi nam Dmitri koji je došavši pred 10 godina u Hrvatsku shvatio kako kod nas nema službenog naziva za ovakve stropove.

Osim što će i nakon 10 godina izgledati kao nov, stretch strop će u svaki prostor unijeti nešto posebno i vizualno ga povećati, bilo da se radi o verziji s printom ili bez njega.

Opcije stropova

‘Bilo koja folija može se printat, ali najbolja je opcija kad se printa poluprozirna folija. Znači poluprozirna folija je namijenjena taman za te svijetleće stropove i ona propušta svijetla. I znači kad upališ svjetlo onda slika dobije nekakvu dubinu, izgleda puno ljepše. Znači ispod tog stropa montira se led rasvjeta. Montira se svakih 10-15 centimetara da bude ravnomjerno osvijetljen taj strop’, kaže.

Pa se tako stretch strop može koristiti i kao osnovna rasvjeta što je posebno preporučljivo u kuhinji u kojoj će svaki centimetar biti ravnomjerno osvjetljen te će time i kuhanje biti lakše.

Druga opcija je ugradnja klasične rasvjete.

‘Onda mi napravimo jednu malu laganu podkonstrukciju, onda izrežemo rupu u toj foliji i kroz tu rupu ugradimo bilo koju vrstu lampice  ili luster. Tako da sve se da ugradit i napravit s tom folijom. Isto ko i s klasičnim stropom’, tvrdi.

Ispod platna stretch stropa moguće je montirati i toplinske te zvučno izolacijske materijale, a ono što uza sve navedene prednosti doista oduševljava je raznolikost efekata i paleta boja, mogućnost montiranja u baš svaki interijer i pristupačna cijena.

Nastavite čitati

Interijeri

Stan za najam – 50 kvadrata čistog luksuza

Uvijek volimo posjetiti lijepe stanove uređene stručnom rukom dizajnera.

Uvijek volimo posjetiti lijepe stanove uređene stručnom rukom dizajnera. Ovotjedni dom na kvadrat uredila je dizajnerica interijera Iva Celio-Cega, a riječ je o luksuznom stanu za dugoročni najam.

Pedeset kvadrata čistog luksuza, tako bismo mogli nazvati stan za najam čiju je kompletnu adaptaciju osmislila dizajnerica Iva Celio-Cega.

Dugoročni plan

Prvotna ideja je bila čisto malo ušminkati prostor kako bi i dalje bio u najmu, no međutim tokom projektiranja, klijenti su nekako shvatili da je dugoročno puno bolja opcija da se napravi potpuna adaptacija prostora i kao takav da ide u dugoročni najam.

Kako bi se stan svidio što većem broju ljudi koji bi ga htjeli unajmiti, Iva se odlučila za funkcionalni moderni minimalizam u neutralnim tonovima.

Ulaz u stan

‘Na samom ulazu u stan bilo je potrebno smjestiti ormar za odlaganje odjeće i obuće te poličar za odlaganje ključeva i torbice i takvih sitnica. S obzirom da je prostor vrlo skučen fronte smo obukli u tonirano ogledalo što je uvijek odlično rješenje za male prostore’, kaže Iva Celio-Cega, dizajnerica interijera.

Kuhinja u 4 kvadrata

Problem malog prostora izvrsno je riješen i u kuhinji. Cijela kuhinja je rađena po mjeri, u tri boje, taupe, antracit sivoj i u bijeloj boji. Materijal koji smo koristili je lakirani mediapan. Kuhinja ima jedva četiri kvadrata, a interesantni nam je ovaj zid koji se nalazi u niši. Na podu smo stavili keramiku calacata mramora, a na zid smo stavili oblogu u toniranom staklu.

Od toniranog stakla i lakiranog mediapana napravljena je i do stropa visoka vitrina.

Prozračni blagovaonski prostor

Blagovaonica nam je isto vrlo oskudne kvadrature pa smo odlučili smjestiti okrugli stol u dekoru crnog drva, a kako bi prostor zadržao svoju prozračnost, odlučili smo se na stolce od poliuretana’, tvrdi. Sa  vitrinom je povezan blagovaonski prostor i kuhinja te je napravljena jedna vitrinu u kojoj se držae čaše, koje su opet pri ruci kod blagovaone.

Blagovaonicu krasi zlatna visilica koja u cijeli prostor unosi dodatni dašak luksuza, elegancije i topline. Toplinu dnevnom prostoru daju i plisirana kutna garnitura, hrastov parket, ali i elementi klasike koji se nalaze na zidovima u vidu štukaturnih letvica.

Funkcionalan dnevni boravak

‘Najveći problem u dnevnoj zoni nam je bio zid koji razdvaja dnevni boravak i spavaću sobu, jer su, na njemu su se nalazila dupla klizna vrata od kojih jedna nisu bila u funkciji jer su ulazila u okvir staklene stijene balkona.  Sva vrata klizna smo odlučili eliminirati iz projekta i jedna smo zamijenili filomuro vratima sa skrivenim dovratnicima’, kaže dizajnerica interijera.

Elegantni radni kutak i spavaća soba

Bočni dio spavaće sobe obućen je  u staklenu stijenu kako bi omogućili dotok svjetla u spavaći dio sobe.

Dio koji je oduzet sobi pretvoren je u elegantni radni kutak. Spavaća soba ima svega osam kvadrata što je prilično malo, ali su u nju uspjeli smjestiti sve potrebno za spavaći dio. Odmah na ulazu smješten je ugradbeni ormar sa kliznim vratima te veliki bračni krevet sa pripadajućim noćnim ormarićima.

Walk-in tuš u kupaonici

Najveću transformaciju doživjela je kupaonica koja je nekada imala kadu i ružičaste pločice, a sada ima walk-in tuš.

Odlučili su se za keramiku neutralnih tonova u dvije nijanse u dekoru kamena. Staklena stijena od tuša koja pregrađuje ostali dio kupaone je u crnoj boji, jednako kao i sve miješalice i dekoracije u kupaonici nalaze se u crnoj mat završnoj obradi.

I ovdje je dizajnerica domišljato iskoristila skladišni prostor, dizajniravši ormar u koji je osim ručnika i ostalih potrepština stala i perilica rublja koja je na ovaj način vješto skrivena.

Ivina dizajnerska ruka ovaj je mali stan učinila izrazito funkcionalnim, lijepim, modernim i luksuznim. Toliko da su njegovi vlasnici odustali od njegovog iznajmljivanja i zadržali ga za sebe.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice

Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn Lesnina_dječji krevetić All In One_2.490,00kn
Izbor uredniceprije 5 mjeseci

Za bezbrižne i sigurne trenutke s vašim najmilijima

Inspiracija i ideje za uređenje originalnog dječjeg kutka nalazi se u svim Lesnina XXXL trgovinama i na webshopu!

nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat nekretnine-krediti-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Kako do prve vlastite nekretnine subvencioniranim kreditom?

Kupnju svog prvog doma mnogima su olakšali subvencionirani krediti APN-a, namijenjeni mladima. Osim pronalaska odgovarajuće nekretnine, treba odabrati i dobru...

robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat robotska-kosilica-u-radu-al-ko-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Vodič za odabir prave kosilice

U lijepom se vrtu najljepše živi i opušta – pronađite uređaj kojim ćete svoj vrt pretvoriti u oazu mira koju...

Stambene-zgrade-u-Zagrebu Stambene-zgrade-u-Zagrebu
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Isplati li se kupovati nekretnine uz državne subvencije?

Na proljeće kreće novi krug prijava za APN-ove kredite.

stablo stablo
Izbor uredniceprije 8 mjeseci

Otpad koji stvaramo guši naš planet. Što učiniti?

Otpad koji stvaramo guši naš planet, a u stanje ekološkog duga svake godine ulazimo sve ranije. Kada bismo samo koristili...

DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA. DAIKIN-UREĐAJ-ZA-PROČIŠĆAVANJE-I-OVLAŽIVANJE-ZRAKA.
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Daikin ima rješenje za kućno mjerenje kvalitete zraka, pročišćavanje i ovlaživanje

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorima. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

korejska-hrana-dom-na-kvadrat korejska-hrana-dom-na-kvadrat
Gastroprije 9 mjeseci

Tajne korejske kuhinje

U posljednje je vrijeme korejska pop kultura u modi pa zašto ne biste iskušali i korejsku kuhinju?

Izbor uredniceprije 9 mjeseci

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Sretan Božić i novu 2022.godinu želi vam mala ekipa Doma na kvadrat

Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Zašto je bitna kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama?

Čak 90 posto našeg života provodimo u zatvorenim prostorijma. Dovoljan je to razlog za zapitati se kakva je kvaliteta zraka...

marijana-perinic-dom-na-kvadrat marijana-perinic-dom-na-kvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Muke po majstorima s komičarkom Marijanom Perinić

Stres, majstori i nepredviđeni troškovi. Sigurno i vas ove riječi asociraju na renovaciju stana. Kao i u brojnim drugim životnim...