Povežimo se

Predstavljamo dom

Stan u središtu Zagreba iz 1912. obara s nogu

Isprepliće se staro i novo, povijesno i moderno

Vodimo vas u centar Zagreba, u stan iz 1912. godine u kojem se snažno isprepliće staro i novo, povijesno i moderno. Stan je to prepun obiteljskih vrijednosti, uspomena, namještaja ali i pomno odabranih dizajnerskih komada.

aleksandar-jakovac-dom-na-kvadrat

Beethovenova mjesečeva sonata, biser svjetske glazbe i Love story, jedna od najromantičnijih skladbi svih vremena, najbolji su uvod u priču o osebujnom starogradskom zagrebačkom stanu Aleksandra Jakovca i njegove supruge Jolande.

Cijela obitelj je u istoj zgradi

‘Ja sam rođen u ovoj zgradi, supruga se doselila sa šest godina, moji i suprugini roditelji žive u istoj zgradi, tako da je obiteljska povijest vezana isključivo za ovu zgradu’, priča nam Aleksandar Jakovac, proizvođač Tiffany svjetiljki i vlasnik stana.

aleksandar-jakovac-dom-na-kvadrat

Napravljenu 1912. godine prema nacrtima eminentnih arhitekta Viktora Kovačića i Huga Erlicha.

‘Sačuvali smo apsolutno sve što se moglo sačuvati od Erlicha i Kovačića. Napominjem, čak do razine kvaka su iz 1912., stolarija, originalni parketi. Tako da sve što se moglo, sačuvati, revitalizirati i restaurirat, mi smo napravili’, dodaje.

stan-zagreb-dom-na-kvadrat

Moderni namještaj i obiteljsko nasljeđe

133 kvadrata starogradskog stana uredili su modernim namještajem, ali nisu zaboravili na obiteljsko nasljeđe.

‘Ovo je blagovaona koja je u klasičnom građanskom stanu oduvijek imala tu namjenu. Mi smo iskoristili dio obiteljskog namještaja, starog namještaja te ga spojili s dijelovima modernijih niša. Tako da smo moderni stol inkorporirali zajedno s elementima od lustera starog do komada salonskog namještaja’, kaže.

tiffany-svijetiljka-dom-na-kvadrat

Profinjenost su naglasili Tiffany svjetiljkama čijom se proizvodnjom bave godinama. ‘Obzirom da nam je Tiffany rasvjeta život, naravno da smo najljepše primjerke postavili i u našem domu’, kaže.

Slike brojnih hrvatskih autora

U blagovaonici dominira samostojeća tiffanyca magnolija, a u boravku fauna u bronci i staklu. Četverosobni salonski stan krase i brojne slike poznatih hrvatskih autora.

slike-dom-na-kvadrat

‘Centralna slika dnevnog boravka je Murtić iz 74.-te godine. Odabrali smo ga iz razloga da razbije ovu monotoniju prostora, možda čak malo unosi i nemir što nama odgovara u dnevnom dijelu.

Ljubitelji umjetnosti svoj životni prostor obogatili su i brojnim skulpturama. ’15-ak skulptura u našem stanu je od Meštrovića, Radeuša, Kršinića, Ive Lozice, tako da mislimo da su najeminentniji autori zastupljeni.  Nama se izrazito svidjela uloga skulpture u prostoru, danas imamo skulptura podjednako kao i umjetničkih slika što mislim da je dosta specifično’, dodaje Aleksandar.

Le Corbusier s početka 20. stoljeća

Za oko zapinje moderna, minimalistička fotelja, koja je svojom jednostavnošću i elegancijom svijet oduševila još 1928. godine. ‘Šezlon, Le Corbusier, početak 20. stoljeća, jedan od njegovih klasika u svijetu proizvodnje namještaja’, dodaje.

Šezlon - Le Corbusier -dom-na-kvadrat

Brojni su i detalji s putovanja. ‘Puno putujemo, kako privatno, tako i u profesionalnom kontekstu. Ja zbog sporta sam dosta, oko 150 dana godišnje na putovanjima. Prije sam sa svakog putovanja donosio neku sitnicu, ali danas već zbog nedostatka prostora u stanu biramo neke atraktivnije stvari’, tvrdi.

stan-dom-na-kvadrat

U stanu osnivača i predsjednika Hrvatskog saveza za obaranje ruke, svestranog čovjeka koji je uspješno spojio ljubav prema sportu i umjetnosti, mjesto je našao je i električni koncertni klavir. Međutim, klavir nije jedini izvor glazbe u ovom predivnom prostoru.

Jedini izloženi hi-fi eksponat u Momi

‘Interijer je zasluga 99 posto supruge. 1 posto je moja zasluga, a to je hi-fi. Bang & Olufsen, legendarni model Beosound 9000, jedini izloženi hi-fi eksponat u američkoj Momi, tako da je to jedan komad koji sam godinama tražio da bi ga pronašao i kupio, meni vrlo bitan detalj’, kaže Aleksandar.

stan-dom-na-kvadrat

Stan s parketom i kvakama starim 110 godina, prepun vrijednog namještaja, slika, skulptura i detalja, nije samo za gledanje.

‘Goste zovemo, ne radimo neke tulume zbog samog prostora i detalja, da se slučajno nešto ne bi oštetilo, ali gosti su često kod nas’, tvrdi. Jakovčevi su skladno isprepleli staro i novo. Spoj povijesnog i modernog u njihovom stanu dobio je nesvakidašnju i svakako jedinstvenu dimenziju.

Predstavljamo dom

Savršen spoj modernog i klasičnog uređenja 

Dizajnerica Lana Banely stvara autentične interijere koji odražavaju obitelj koja u tom stanu živi. Za jednu mladu obitelj kreirala je suvremeni interijer sa savršeno integriranim klasičnim elementima.

Dizajneri interijera uvelike će vam pomoći

Za savršeno funkcionalan prostor baš prema vašoj želji, odmah pri kupnji stana, kontaktirajte dizajnera interijera, koji će ako je potrebno, intervenirati na tlocrtu.

Lana Banely, dizajnerica interijera, čim je ušla u prostor koji će uređivati, odlučila je ukloniti skladišni prostor smješten između kuhinje i dnevne sobe. Dvostruku komunikaciju s kuhinjom iz hodnika i dnevne sobe, zatvorila je gips kartonskim zidom čime je hodnik dobio prostor za garderobne ormare.

Hodnik ima jako puno skladišnog prostora, puno ormara, stoga se odlučila poigrati kombinacijom otvorenih i zatvorenih dijelova, a u svaki je implementirana LED rasvjeta koja stvara posebnu atmosferu i ugođaj.

S druge strane dobio se jedan otvoreni prostor, povezana kuhinja s blagovaonom i dnevnim boravkom, a naglasak je stavljen na lijepoj kuhinji koja je dobila na veličini i prostranstvu.

Savršeno iskorišten prostor

Dobiveni otvoreni prostor dnevne sobe i kuhinje povezan je istim, neutralnim nijansama. Na prvi pogled vrlo jednostavna i elegantna, kuhinja krije velike smještajne kapacitete, a bijelom bojom naglašena je čistoća. Dekorativan luster iznad kuhinjskog stola i otoka u zlatnoj boji daje prostoru dašak glamura.

“Jako je važno da je radna površina kvalitetna, u ovom slučaju imamo iz jednog komada izlivenu površinu sa ugradbenim sudoperom koji se doima kao da je sve jedna cjelina bez vidljivih spojeva, a u radnu površinu je ugrađena automatska izvlačna utičnica proizvođača Livolo, čije smo kristalne senzorske prekidače također koristili u ovom interijeru”, kaže Banely.

Livolo kao firma broji jako široku paletu proizvoda – termostati, portafoni, prekidači, utičnice, kristalno staklo, kaljeno staklo, obični mehanički prekidači…u ponudi imaju za svakoga po nešto.

“Imamo suradnju sa svim poznatijim dizajnerima u regiji. Naši projekti su većinom više nego zvučni, imamo jako puno projekata kao što su resorti, hoteli, stambene zgrade ili kao što je ovaj projekt, lijepi stanovi ili privatne vile”, objasnio je Dalibor Ivanišević, direktor tvrtke Livolo.

Sve je urađeno na visokokvalitetnoj razini

U ovom interijeru uz sve moderne detalje poput ugradbene lampe, koje čine prostor ovako cjelovitim i modernim kakav je, savršeno su integrirane klasične štukature s njihovim ukrasnim kutovima.

Martina Kalšan, direktorica Kalcera, čije štukature su korištene, objasnila je da se štukaturama oplemene prazne plohe zidova, unosi dinamika, a dodatno se intenzitet doživljaja štukatura na zidu pojačao laganim kontrastom tamnije boje zida i nešto svjetlijih štukatura.

Na taj način zidovi sami po sebi postaju ukras, ali isto tako daju mogućnost da se na njih integriraju neki drugi dekorativni elementi rasvjeta ili slike. Pri tome treba paziti o odabiru štukature, njenoj kvaliteti, a za to preporučuju one koje imaju finoću izrade, oštrih bridova jer i oni na taj način osiguravaju kvalitetan i dobar dojam vašeg zida.

Neutralna podloga

Idealna ravnoteža hladnih i toplih materijala s neutralnom bazom boja omogućava igranje akcentima i nešto izraženijim detaljima.

Dječja soba s tapetama rađenim po skicama dizajnerice, rađena je tako da prati odrastanje jednog dječaka bez dodatnih intervencija idućih nekoliko godina. Odmah uz dječju sobu, nalazi se gostinjska soba s dominacijom zlatne boje te glavna spavaonica.

“Zahvaljujući otvorima u spavaćoj sobi, ona ima dovoljnu količinu svjetlosti, s toga sam se tu mogla poigrati s malo tamnijim materijalima, čisto da prostor bude onako malo više „cousy“, objašnjava Lana.

Kombinirajući neutralnu bazu na podu, vrlo efektan zid iza ogledala, glavni zid s bijelim pločicama slaganim da tvore riblju kost, ostvaren je pečat akcentiran vodootpornom tapetom.

Ovaj cjelovit i moderan dizajn, idealnog omjera modernog i klasičnog, posebnost su Lane Banely koja svoj moto – uvijek drugačiji i uvijek svoji, potvrđuje u svakom interijeru.

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Stan sa tisuću lica – Stan Koncept

Stan koji živi kroz tisuću lica smješten je u Zagrebu. Namijenjen je onima koji su spremni sanjati, stvarati i maštati. Kroz njegove faze i uređenje proveo nas je Hrvoje Vukov koji mu je udahnuo dušu.

Multifunkcionalni stan

Već samim ulaskom u stan, Hrvoje je znao da želi stvoriti multifunkcionalni prostor u kojem će živjeti, stvarati i sanjati, ali i posuditi ga klijentima za stvaranje dodanih vrijednosti.

Hrvoje, vlasnik stana, kaže da kada je prvi put ušao u stan, da je odmah dobio jasnu viziju kako želi da stan izgleda. Taj stan bio je upravo onakav prostor kakav je tražio.

Tada kada je ušao u stan, već je bila završna faza uređenja samog prostora, no, u njegovoj viziji taj stan trebao je potpuno renovaciju što je i urađeno.

Stan za sve prigode

Stan Koncept izazvao je veliku pažnju javnosti još i prije samog otvaranja. Nakon renovacije, Hrvoje je u dizajn interijera krenuo sam, znajući da će neutralnije boje lakše prilagođavati.

Pri namještanju prostora Hrvoje je htio imati nešto što je multifunkcionalno u smislu da se može lako premjestit, maknuti, da boje budu vrlo jednostavne, da je sve prilagodljivo različitim situacijama i potrebama.

Bilo da je riječ o svečanom eventu, nekoj večeri ili običnom dnevnom druženju, zapravo je cilj da prostor bude prilagodljiv u bilo kojem trenutku i to se pokazalo kroz ovaj period dobro isplaniranim jer je prostor poslužio za snimanje reklama, organizaciju eventa…

Parfemski ormar dojmljivog sadržaja

Stan Koncept prostire se na 137 metara kvadratnih i podijeljen je u nekoliko zona. Dnevni boravak kao javna zona vizualno je odijeljen drvenim podestom.

Manja, ali potpuno funkcionalna kuhinja razdvojena je šankom od ostatka prostora, a na stol u kombinaciji kamen i staklo, rasipa se dnevna svjetlost. Najviše interesa pak izaziva parfemski ormar dojmljivog sadržaja, no tu su i još dvije prostorije.

U stanu se nalazi i spavaća soba za koju vlasnik kaže da je poprilično velika s obzirom na činjenicu da u njoj provodi najmanje vremena. Postoji i mali hodnik i soba za kozmetiku, odnosno taj neki parfemski dio njegove kolekcije, tu je i walk in ormar te ured kao jedan zasebni radni dio u kojem se nalazi Hrvojev kreativni nered, i naravno kupaonica.

Prostor koji neprestano iznenađuje

U Stan Konceptu organizirana su razna druženja, lansirali su se novi proizvodi, snimane su emisije, ali tu su i razni eventi koji su vlastita produkcija, npr. mirisne večere ili nekakva druga druženja privatnih osoba, intimni rođendani ili partiji ili neke lijepe večere koje su tematizirane i osmišljene kroz još neki dodatni sadržaj.

Prostoru koji nadahnjuje i potiče kreativnost, dana je mogućnost da se transformira prema godišnjim dobima i raspoloženjima. On konstantno živi kroz vrijeme i događaje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice