Povežimo se

Predstavljamo dom

Stan u središtu Zagreba iz 1912. obara s nogu

Isprepliće se staro i novo, povijesno i moderno

Vodimo vas u centar Zagreba, u stan iz 1912. godine u kojem se snažno isprepliće staro i novo, povijesno i moderno. Stan je to prepun obiteljskih vrijednosti, uspomena, namještaja ali i pomno odabranih dizajnerskih komada.

aleksandar-jakovac-dom-na-kvadrat

Beethovenova mjesečeva sonata, biser svjetske glazbe i Love story, jedna od najromantičnijih skladbi svih vremena, najbolji su uvod u priču o osebujnom starogradskom zagrebačkom stanu Aleksandra Jakovca i njegove supruge Jolande.

Cijela obitelj je u istoj zgradi

‘Ja sam rođen u ovoj zgradi, supruga se doselila sa šest godina, moji i suprugini roditelji žive u istoj zgradi, tako da je obiteljska povijest vezana isključivo za ovu zgradu’, priča nam Aleksandar Jakovac, proizvođač Tiffany svjetiljki i vlasnik stana.

aleksandar-jakovac-dom-na-kvadrat

Napravljenu 1912. godine prema nacrtima eminentnih arhitekta Viktora Kovačića i Huga Erlicha.

‘Sačuvali smo apsolutno sve što se moglo sačuvati od Erlicha i Kovačića. Napominjem, čak do razine kvaka su iz 1912., stolarija, originalni parketi. Tako da sve što se moglo, sačuvati, revitalizirati i restaurirat, mi smo napravili’, dodaje.

stan-zagreb-dom-na-kvadrat

Moderni namještaj i obiteljsko nasljeđe

133 kvadrata starogradskog stana uredili su modernim namještajem, ali nisu zaboravili na obiteljsko nasljeđe.

‘Ovo je blagovaona koja je u klasičnom građanskom stanu oduvijek imala tu namjenu. Mi smo iskoristili dio obiteljskog namještaja, starog namještaja te ga spojili s dijelovima modernijih niša. Tako da smo moderni stol inkorporirali zajedno s elementima od lustera starog do komada salonskog namještaja’, kaže.

tiffany-svijetiljka-dom-na-kvadrat

Profinjenost su naglasili Tiffany svjetiljkama čijom se proizvodnjom bave godinama. ‘Obzirom da nam je Tiffany rasvjeta život, naravno da smo najljepše primjerke postavili i u našem domu’, kaže.

Slike brojnih hrvatskih autora

U blagovaonici dominira samostojeća tiffanyca magnolija, a u boravku fauna u bronci i staklu. Četverosobni salonski stan krase i brojne slike poznatih hrvatskih autora.

slike-dom-na-kvadrat

‘Centralna slika dnevnog boravka je Murtić iz 74.-te godine. Odabrali smo ga iz razloga da razbije ovu monotoniju prostora, možda čak malo unosi i nemir što nama odgovara u dnevnom dijelu.

Ljubitelji umjetnosti svoj životni prostor obogatili su i brojnim skulpturama. ’15-ak skulptura u našem stanu je od Meštrovića, Radeuša, Kršinića, Ive Lozice, tako da mislimo da su najeminentniji autori zastupljeni.  Nama se izrazito svidjela uloga skulpture u prostoru, danas imamo skulptura podjednako kao i umjetničkih slika što mislim da je dosta specifično’, dodaje Aleksandar.

Le Corbusier s početka 20. stoljeća

Za oko zapinje moderna, minimalistička fotelja, koja je svojom jednostavnošću i elegancijom svijet oduševila još 1928. godine. ‘Šezlon, Le Corbusier, početak 20. stoljeća, jedan od njegovih klasika u svijetu proizvodnje namještaja’, dodaje.

Šezlon - Le Corbusier -dom-na-kvadrat

Brojni su i detalji s putovanja. ‘Puno putujemo, kako privatno, tako i u profesionalnom kontekstu. Ja zbog sporta sam dosta, oko 150 dana godišnje na putovanjima. Prije sam sa svakog putovanja donosio neku sitnicu, ali danas već zbog nedostatka prostora u stanu biramo neke atraktivnije stvari’, tvrdi.

stan-dom-na-kvadrat

U stanu osnivača i predsjednika Hrvatskog saveza za obaranje ruke, svestranog čovjeka koji je uspješno spojio ljubav prema sportu i umjetnosti, mjesto je našao je i električni koncertni klavir. Međutim, klavir nije jedini izvor glazbe u ovom predivnom prostoru.

Jedini izloženi hi-fi eksponat u Momi

‘Interijer je zasluga 99 posto supruge. 1 posto je moja zasluga, a to je hi-fi. Bang & Olufsen, legendarni model Beosound 9000, jedini izloženi hi-fi eksponat u američkoj Momi, tako da je to jedan komad koji sam godinama tražio da bi ga pronašao i kupio, meni vrlo bitan detalj’, kaže Aleksandar.

stan-dom-na-kvadrat

Stan s parketom i kvakama starim 110 godina, prepun vrijednog namještaja, slika, skulptura i detalja, nije samo za gledanje.

‘Goste zovemo, ne radimo neke tulume zbog samog prostora i detalja, da se slučajno nešto ne bi oštetilo, ali gosti su često kod nas’, tvrdi. Jakovčevi su skladno isprepleli staro i novo. Spoj povijesnog i modernog u njihovom stanu dobio je nesvakidašnju i svakako jedinstvenu dimenziju.

Oglas

Predstavljamo dom

Bajkovit stan pun detalja

Pratite li uređenje interijera na društvenim mrežama, sigurno ste primijetili Ledin bajkovit stan. Posjetili smo ga i oduševili se detaljima, bojama te odabranim stilom uređenja.

Stan koji oduševljava na prvu

Svijetao i prozračan životni prostor mladog bračnog para, nalazi se u Varaždinu, a krasi ga ujednačenost u stilu uređenja svake prostorije.

“Veličina prostora je 90 kvadrata i sastoji se od kuhinje, dnevnog boravka, spavaće sobe, jedne gostinjske sobe, radne, dvije kupaonice i prostora koji trenutno je spremište, plus špajza”, objašnjava Leda Bosnić.

Prostorom prevladavaju nježne boje, poput bijele i bež, što daje dojam svježine i čistoće, a urednost prostora postignuta je kutijicama za pohranu koje odgovaraju stilu uređenja.

Jednostavnost u detaljima

“Htjeli smo ići u tom nekom farm house američkom stilu, bijela baza, drvene površine, da je jednostavno, a da ima neku dušu, da je malo, da nije hladno, nismo minimalisti ni blizu, više detalja, to nam je ljepše.”

Bijela kuhinja s drvenom radnom plohom šarm je dobila ciglicama na zidovima. Iako su kupljene betonske cigle, Leda i njen suprug sami su ih obojali u bijelo te nanijeli zaštitni sloj koji olakšava održavanje.

Nasuprot kuhinje nalazi se dnevna soba s mnoštvom slika na zidovima za koje je Leda koristila poseban program da bi ih složila u skladnu kompoziciju. Prostor je to u kojem ružičasta boja daje poseban osjećaj topline, a suprotstavljena je detaljima od prirodnih materijala i različitim teksturama.

Nije sve ružičasto kako se čini

“Zapravo smo zajedno birali sve i od onog u roza boji najveći detalj je kauč, a ovo ostalo su sve neki detalji. Tako da zapravo i nema toliko roze koliko se možda čini na slikama.”

Svaki kutak ovog interijera dobio je svoju svrhu i detalj koji ga čini posebnim. Natpisi na vratim stiliziranog fonta, kao i na prostoru kojeg koristi njihova mačka Emily, usklađeni su sa uređenjem i zajedno daju bajkovit osjećaj.

“Išli smo da bude sve povezano, svaka prostorija da je povezana sa cijelom kućom, a baza nam je bila bijelo i bež. I onda kasnije uz to lako dodajemo neke detalje, drvo…”

Kupaonica u prizemlju manje je kvadrature, a Leda je odabrala bijelu keramiku za zidove te crno bijelu za pod, što se savršeno spaja s galanterijom u cijeloj kupaonici. Kupaonica na katu kuće prava je mala oaza za opuštanje u kojoj dominira samostojeća kada te zlatni detalji uz besprijekorno bijelu boju.

Modna dizajnerica i njen suprug na uređenju kuće radili su sami

“Zapravo svi neki detalji, sama baza kuće od gletanja, krečenja, podova, to je sve odradio moj suprug. U kuhinji ciglice koje imamo, sve je to on postavio, a ovi neki poslovi poput kupaonice, to smo morali angažirati baš majstora, a ovo ostalo smo se trudili sve sami raditi.”

Baš poput klavira koji je kupljen preko oglasnika. Originalna boja se nije uklapala u njihov dizajn interijera pa su ga sami preuredili.

“Suprug ga je doveo doma, ošmirglao, kupili smo letvice, sve se na njemu izbrusilo koliko se moglo, prelakiralo i sad je kao nov.”

Leda obožava detalje i oni prostoru daju specifičan izgled. Pomalo bajkovit, pomno osmišljen, ugodan i topao.

“Mijenjamo ih po sezonama, u proljeće, ljeto, jesen, zima, kad je Božić to sve šljašti, jesen isto bude toplo sa nekim narančastim detaljima, dekicama, bundevicama i onda se dobije topla atmosfera.”

U ovom stanu nema dizajnerskih komada namještaja, supružnici su većinu poslova napravili sami, zamijenili su ručkice na komodama da bi se bolje uklopile u njihov stil i kroz devedeset kvadrata provukli iste boje, zanimljivu rasvjetu te mnoštvo detalja koji stvaraju dom.

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Kreativna rješenja arhitektice Gordane Đerić

Arhitektica Gordana Đerić majstorica je preobrazbi prostora. Tako je jedan stari, mračni stan u centru Varaždina pretvorila u prostor pun skladišnog prostora i dnevnog svjetla.

Majstorica svog zanata

Arhitektica Gordana Đerić na ovom je projektu angažirana u fazi kupnje stanja, a svoje je majstorsko umijeće savršenih tlocrtnih rješenja primijenila i ovdje.

“Ovo je bio stan od dvije velike sobe, jedne velike kuhinje, kupaonice i ostave. Mračan, stari stan. Moji klijenti su ljudi pred mirovinom i odlučili su se osamostaliti od svoje djece. Veliku kuću ostavljaju sinu i kćerki, a svoju starost žele provesti u miru sa svojim psom. Bio im je potreban funkcionalan, beskrajno funkcionalan stan koji će poštivati sve njihove prioritete i navike koje su veoma različite”, objašnjava arhitektica.

Napravljene su dvije odvojene spavaće jedinice, za nju i njega. Njena je funkcionalno odvojena prozirnim vratima koja dopuštaju ulazak dnevnog svjetla u zajednički prostor gdje je smještena garderoba.

Stan ukrašen umjetninama

“Garderoba je napravljena u zlatnom iveralu. Pod je prvenstveno zamišljen u tamnoj boji što apsolutno ovaj prostor ne podnosi, onda sam sugerirala da idemo na svjetlu priču.”

Vlasnik stana ljubitelj je umjetnosti, a svoju je kreativnost izrazi lusterom kojeg je izradio od naplavina.

Njegova spavaonica ima svoju malu prostoriju s pisoarom koja je gotovo prekrivena galerijom slika.

“Imali smo veliki problem izlaganja tih slika i onda sam odlučila da galerija slika bude u odajama gospodina, a to znači da smo sve slike, većinu slika koju smo odabrali, stavili na zid u spavaćoj sobi i sa galerijom slika se protegli i u pisoar da bude veseli.”

Dnevni boravak i blagovaonica su povezani

Dnevni prostor pun je dnevnog svjetla, a odvažna kuhinja s frontama u dvije boje, odabrana je kako ne bi vizualno smanjila prostor. Funkcionalni kutni ormarići te zanimljiv oblik cijele kuhinje pridonijeli su posebnosti prostora.

“Napravili smo dnevni boravak i blagovaonicu sve zajedno, budući da su oni ljudi koji imaju dosta godina iskustva, prijatelja, vole druženja, ovo im je mali prostor za druženje. Onda smo išli na varijantu klub stola koji se diže, razvlači u stol za blagovaonicu i koji može primiti puno više gostiju nego što to izgleda na prvi pogled.”

Efektan prostor postignut je korištenjem svijetlih boja uz malo zlatne koja daje dojam luksuza, a mnoštvo skladišnog prostora skriveno je na najneočekivanija mjesta. 

Maksimalno iskorišten prostor

“Trudila sam se da svaki milimetar prostora iskoristim maksimalno, vešeraj je dio prostora, sakriven je velikim kliznim vratima u ogledalu, unutra je i garderoba za goste. Kad se uđe uvijek je taj stan čist i uredan, a sve je sklonjeno iza, i mašina, sušilica, sredstva za čišćenje i ostalo, što nam uvijek stvara problem.”

Ovaj unikatan interijer dodatno je razigran zanimljivom funkcionalnom i ambijentalnom rasvjetom.

“Budući da je prostor svijetao i jednostavan, manje-više sterilan, onda smo to htjeli razbiti sa rasvjetom, igrom tih sjena i svijetla noću, zato smo išli na različite oblike i prilagođavali smo rasvjetu svakom prostoru. Napravili smo geometrijsku igru. Kod gospođe smo stavili nježnu, romantičnu lampu koja je periva, ostalo je funkcionalno, imamo puno LED rasvjete skrivene koja je funkcionalna i veoma efektna.”

M2B

Minimalistička rasvjeta različitih geometrijskih oblika odabrana je u M2B s kojim Gordana ima dugogodišnju suradnju.

Elektromaterijal Sesvete tvrtka je koja se bavi izvođenjem elektro instalacija, od idejnog projekta do izvođenja same instalacije, a u ponudi imaju sve vrste rasvjete i ostale opreme potrebne za uređenje doma i industrijskih prostora.

Trenutno u ponudi imaju najmodernije magnetne tračne šine, reflektore i ostale svjetiljke.

Elektromaterijal Sesvete također nakon realizacije i montaže nudi održavanje i popravke sustava.

Efektan, prozračan, svijetao i unikatan prostor od 60 kvadrata, Gordana je kreirala za svoje klijente koji će mirovinu provesti u skladu boja i oblika.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice