Povežimo se

Predstavljamo dom

Stan u središtu Zagreba iz 1912. obara s nogu

Isprepliće se staro i novo, povijesno i moderno

Vodimo vas u centar Zagreba, u stan iz 1912. godine u kojem se snažno isprepliće staro i novo, povijesno i moderno. Stan je to prepun obiteljskih vrijednosti, uspomena, namještaja ali i pomno odabranih dizajnerskih komada.

aleksandar-jakovac-dom-na-kvadrat

Beethovenova mjesečeva sonata, biser svjetske glazbe i Love story, jedna od najromantičnijih skladbi svih vremena, najbolji su uvod u priču o osebujnom starogradskom zagrebačkom stanu Aleksandra Jakovca i njegove supruge Jolande.

Cijela obitelj je u istoj zgradi

‘Ja sam rođen u ovoj zgradi, supruga se doselila sa šest godina, moji i suprugini roditelji žive u istoj zgradi, tako da je obiteljska povijest vezana isključivo za ovu zgradu’, priča nam Aleksandar Jakovac, proizvođač Tiffany svjetiljki i vlasnik stana.

aleksandar-jakovac-dom-na-kvadrat

Napravljenu 1912. godine prema nacrtima eminentnih arhitekta Viktora Kovačića i Huga Erlicha.

‘Sačuvali smo apsolutno sve što se moglo sačuvati od Erlicha i Kovačića. Napominjem, čak do razine kvaka su iz 1912., stolarija, originalni parketi. Tako da sve što se moglo, sačuvati, revitalizirati i restaurirat, mi smo napravili’, dodaje.

stan-zagreb-dom-na-kvadrat

Moderni namještaj i obiteljsko nasljeđe

133 kvadrata starogradskog stana uredili su modernim namještajem, ali nisu zaboravili na obiteljsko nasljeđe.

‘Ovo je blagovaona koja je u klasičnom građanskom stanu oduvijek imala tu namjenu. Mi smo iskoristili dio obiteljskog namještaja, starog namještaja te ga spojili s dijelovima modernijih niša. Tako da smo moderni stol inkorporirali zajedno s elementima od lustera starog do komada salonskog namještaja’, kaže.

tiffany-svijetiljka-dom-na-kvadrat

Profinjenost su naglasili Tiffany svjetiljkama čijom se proizvodnjom bave godinama. ‘Obzirom da nam je Tiffany rasvjeta život, naravno da smo najljepše primjerke postavili i u našem domu’, kaže.

Slike brojnih hrvatskih autora

U blagovaonici dominira samostojeća tiffanyca magnolija, a u boravku fauna u bronci i staklu. Četverosobni salonski stan krase i brojne slike poznatih hrvatskih autora.

slike-dom-na-kvadrat

‘Centralna slika dnevnog boravka je Murtić iz 74.-te godine. Odabrali smo ga iz razloga da razbije ovu monotoniju prostora, možda čak malo unosi i nemir što nama odgovara u dnevnom dijelu.

Ljubitelji umjetnosti svoj životni prostor obogatili su i brojnim skulpturama. ’15-ak skulptura u našem stanu je od Meštrovića, Radeuša, Kršinića, Ive Lozice, tako da mislimo da su najeminentniji autori zastupljeni.  Nama se izrazito svidjela uloga skulpture u prostoru, danas imamo skulptura podjednako kao i umjetničkih slika što mislim da je dosta specifično’, dodaje Aleksandar.

Le Corbusier s početka 20. stoljeća

Za oko zapinje moderna, minimalistička fotelja, koja je svojom jednostavnošću i elegancijom svijet oduševila još 1928. godine. ‘Šezlon, Le Corbusier, početak 20. stoljeća, jedan od njegovih klasika u svijetu proizvodnje namještaja’, dodaje.

Šezlon - Le Corbusier -dom-na-kvadrat

Brojni su i detalji s putovanja. ‘Puno putujemo, kako privatno, tako i u profesionalnom kontekstu. Ja zbog sporta sam dosta, oko 150 dana godišnje na putovanjima. Prije sam sa svakog putovanja donosio neku sitnicu, ali danas već zbog nedostatka prostora u stanu biramo neke atraktivnije stvari’, tvrdi.

stan-dom-na-kvadrat

U stanu osnivača i predsjednika Hrvatskog saveza za obaranje ruke, svestranog čovjeka koji je uspješno spojio ljubav prema sportu i umjetnosti, mjesto je našao je i električni koncertni klavir. Međutim, klavir nije jedini izvor glazbe u ovom predivnom prostoru.

Jedini izloženi hi-fi eksponat u Momi

‘Interijer je zasluga 99 posto supruge. 1 posto je moja zasluga, a to je hi-fi. Bang & Olufsen, legendarni model Beosound 9000, jedini izloženi hi-fi eksponat u američkoj Momi, tako da je to jedan komad koji sam godinama tražio da bi ga pronašao i kupio, meni vrlo bitan detalj’, kaže Aleksandar.

stan-dom-na-kvadrat

Stan s parketom i kvakama starim 110 godina, prepun vrijednog namještaja, slika, skulptura i detalja, nije samo za gledanje.

‘Goste zovemo, ne radimo neke tulume zbog samog prostora i detalja, da se slučajno nešto ne bi oštetilo, ali gosti su često kod nas’, tvrdi. Jakovčevi su skladno isprepleli staro i novo. Spoj povijesnog i modernog u njihovom stanu dobio je nesvakidašnju i svakako jedinstvenu dimenziju.

Oglas

Predstavljamo dom

Šarmantan mali stan uređen u boho stilu

Da je prostor odraz naših osobnosti, potvrđuje šarmantni stan mladog para.

Vlasnici stana su dvoje mladih i aktivnih kozmopolita koji žive jednim onako laganim životom i dosta su easy-going općenito. I htjeli su da stan reflektira i njihovu osobnost i da se prilagođava istoj, rekla je Tena Vodopija, dizajnerica interijera.
Svoj su životni prostor od 55 četvornih metara pretvorili u oazu neutralnih tonova kojima svježinu dodaju prirodni materijali.

Bohemian – marokanski stil

Uređen je u bohemijsko-marokansko city stilu. Tako bih ja to nazvala. Zapravo, kada bi išli u širu nekakvu podjelu mogli bismo reći da je soft-minimalism, ali ako idemo baš detaljizirati onda možemo reći da se radi o bohemian-marokanskom stilu, dodala je Vodopija.

Povezivanjem svijetlih elemenata i namještajem od prirodnih materijala postigao se vizualni balans dok je kombinacija različitih tekstura unijela toplinu.

Ormari od ratana kombiniranog s drvom, isto tako komoda u spavaćoj sobi koja je rađena od mikro-cementnog uzorka s ratanom, oni su donijeli toplinu, a ujedno i minimalizam. Tako se zapravo iskombinirala toplinu koju ju klijentica željela, a da stan nije previše natrpan nekakvim nepotrebnim materijalima. Tu su i lusteri, isto od ratana i pločice u marokanskim bojama. Zavjese su od lana, tepih je isto od prozračnih laganih materijala. Kauč je konkretan, malo veći s jednim debljim i kvalitetnijim štofom. Iz razloga što kauč je ipak jedan konkretan dio svakog interijera i svakog stana i na njemu se obitava vrlo mnogo i htjeli smo da on bude i ugodan i vidljivo, odnosno lijep oku, rekla je Vodopija.

Pažljivo uređen hodnik

Na prvi pogled neupotrebljiv kutak u hodniku dobio je na estetskoj važnosti postavljanjem pločica razigranog uzroka, što pokazuje koliko se pažnje posvetilo svakom detalju u prostoru.

Održan Salone del Mobile – kroz njega nas je provela Sunčica Mastelić Ivić

Htjeli smo da on dobije neku statement funkciju zato što u hodnik ulazite prvo, iz njega gledate u ostatak stana. On je vidljivo i značajno povezan s dnevnim boravkom, i kada se u hodnik uđe dobivate dojam zapravo cijelog stana jer se radi o malom stanu.

Zato je vrlo važno kako je taj hodnik dizajniran i da on zapravo odražava i reflektira dojam cijelog stana. S obzirom da on nema prostora imati nekakvu funkciju uporabljivosti, nema mjesta za neku klupu, nego eventualno za odlaganje stvari koje skinete kad tek uđete. Odlučili smo napraviti highlight na tom podu i njime razbiti zapravo te nude, bež i greige nijanse koje smo koristili u ostatku stana. Jer stvarno je sve ostalo smireno i lijepo upasirano, a hodnik onda zapravo naglašava i razbija taj balans, objasnila je Vodopija.

Kuhinja i spavaća soba

Staroj kuhinji živost je udahnuta novim ručkicama zlatne nijanse.

Kuhinja je bila u stanu, u zatečenom stanju. I nju smo odlučili zadržati jer se uklopila u vibe koji smo željeli postići. Isto tako i pločice na podu kuhinje koje zapravo imitiraju lagani marokanski stil. On se može pripisati i Italiji i Grčkoj, ali smo ga lijepo uklopili u ovaj vibe koji smo dobili, rekla je Vodopija.

Zanimljiv estetski izričaj spavaće sobe postignut je zelenom bojom zidova, komplementarnom bojom zavjesa te lusterom od ratana.

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

Klijentica i ja smo se dobro snašle i odabrale smo neke elemente, kao što je uzglavlje kreveta i kao što su fronti od ratana gdje smo uspjeli izblendati tople materijale s tim mikro-cementom. I ona kao takva je vrlo stilizirana, a nije napadna što je jako važno za spavaću sobu, pojasnila je.

Šarm boho stila zrači iz svakog detalja pružajući osjećaj ugodnosti uz dodir bezbrižnosti koja nam svima nedostaje.

Nastavite čitati

Izbor urednice

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

U srcu predivnog krajolika nedaleko Samobora, nalazi se suvremena kuća od 125 kvadratnih metara koja je dom iz snova za jednu obitelj. Oni su nekadašnju zapuštenu klet pretvorili u svoj epicentar mira, topline i udobnosti. 

Našli smo tu jednu staru klet koja je što se tiče konstrukcije bila u odličnom stanju. Znači nije imala fasadu, ali je imala armirano-betonske serklaže u kutevima i u biti smo prepoznali taj potencijal budući da nije imala susjede. Nalazila se baš u gustoj prirodi, rekla je Larisa Čišić, dipl. ing. arh. 

Prozor kao statement

Prva velika intervencija bila je probijanje prozora u prostoriji otvorenog tlocrta u kojem se nalazi kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica. 

Kako do elegantnog izgleda PVC stolarije

Prozor je neki statement ove kuće. On nije postojao kad smo kuću našli. Radilo se u biti o jednom malom dvokrilnom prozoru koji je imao parapet. Moja neka projektantska odluka je bila da ukinemo parapet, ovaj komad zida od samog prozora do poda, tako da kad stojiš na rubu prozora u biti imaš osjećaj kao da možeš zakoračiti u prirodu i u krošnje, objasnila je Čišić. 

Polica za knjige, prostor za pohranu, a zapravo – stepenice!

Druga veća intervencija bio je multifunkcionalni zid. 

To su stepenice koje su u biti zakamuflirane svojom funkcijom ugradbenog ormara na koji je montirana televizija, a ispod nje je taj prostor za pohranu stvari, a s bočne strane, u samoj širini stubišta su spremišta tj. police za knjige. On završava jednim mostom koji vodi do potkrovlja tj. do galerije koju koristimo za spavanje. 

Balkon kao na brodu

Balkon je postojao u zatečenom stanju. Imao je neke malo ružnije zastarjele keramičke pločice na podu. To su kao montažne kocke koje imaju plastičnu potkonstrukciju; ali gornji sloj im je pravo drvo. Tako da nismo ništa trebali odštemavat ni šarafit u pod već samo smo montirali te kocke tako da imamo taj lijepi, topli doživljaj te drvene palube. Fotelju je izradio Daniel, a ovu lampu smo našli na Hreliću. I ona u biti ima dvostruku funkciju. Ona je u biti bila  onaj kao marokanski lampion u koji se stavlja svjećica, a može se staviti i mirisni štapić tako da dim izlazi van nje. A on je napravio da je iznutra žarulja, ali se također može staviti ovo što sam već navela, rekla je Čišić. 

Autentičan interijer

Svaki kutak pažljivo je ispunjen predmetima iz kućne radionice, poput drvenog stola, lampi i lustera izrađenog od starog bubnja. Poseban detalj čini šarolika kolekcija ručno izrađenih maski na crnoj pozadini, koja stvara kontrast boja i tekstura izloženih predmeta.

Svaka ta maska ima tu neku dozu mističnosti, svoju priču, tako da uvijek kad nađemo neku masku volimo ju ponijeti. Bilo to na putovanjima ili na nekom otpadu ili gdje god zateknemo. Ovdje u svom domu smo odlučili napraviti taj jedan crni zid tako da se maske nekako sklope u tu kompoziciju, da nisu prenapadne jer su one u biti tamnijih nijansi, ali opet, pošto su onako 3D reljefne onda mislim da nekako lijepo funkcioniraju, dodala je. 

Spajanje prirode, japanskog i skandinavskog minimalizma te ručno izrađenih predmeta iz kućne radionice, obogaćeno ljubavlju i pažnjom, rezultiralo je inspirativnim i autentičnim dom uronjenim u idilično okruženje bogato zelenilom.

Naš dom je izraz naših osobnosti, onoga kako provodimo vrijeme i čime se bavimo tako da ništa nije nekako umjetno već sve smo napravili kako nam je došlo iz duše. Sve što je drveno je Danielova umjetnost, a slike su moje. To mi onako nakon arhitektonskog posla dođe kao opuštanje. I obožavamo provoditi vrijeme u svom domu, rekla je za kraj Čišić. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice