Povežimo se

Predstavljamo dom

Stan kao iz čarobnog šešira

Zavirili smo u stan naše poznate klobučarke Staše Čimbur. Prostor u kojem se živi, radi, sanja i stvara, razigran je bojama, okupan radošću, stvoren je iz mašte, a smješten u Zagrebu.

Atelje kao iz bajke

Nadaleko poznati šeširi naše klobučarke Staše Čimbur spoj su umjetnosti, mode i dizajna. Njezin atelje podsjeća na pomno režiranu filmsku bajku, prepunu boja i emocija. 

“Taj prostor je podijeljen vrlo funkcionalno, ovaj ulazni prostor je na neki način izložbeni prostor, ovdje završe svi predmeti koje napravim, iskreiram, na raspolaganju su za isprobavanje. Zadnji predmet koji se uselio ovdje je ovalia, egg chair”, govori Staša.

Riječ je o replici stolice iz ’68. danskog dizajnera Henrika Thor-Larsena. Ovalia Egg chair bila je neizostavni dio interijera sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a njezina popularnost ne jenjava ni nakon više od pola stoljeća otkako je prvi put postavljena na Skandinavskom sajmu namještaja.

“Pobrala je slavu u filmu Men in black. Kad sam je ugledala, bila sam magično privučena ovoj stolici, nisam mogla odolijeti i evo za sada je ona dio ovog prostora. Nadalje, u prostoru se nalazi segment radnog dijela u kojem navlačim šešire, krojim, stvaram, šivam. Ovdje je sve prepuno raznih kutija, materijala”, objašnjava.

Servisna kupaonica

“Ovdje odlažem stvari koje se suše i ovdje je tzv. servisna kupaonica, i to je omiljeno prostorija moje kćerke Eve Lote zato jer je crno bijela.”

U uređenju ove prostrane kupaonice sudjelovala je cijela obitelj i svakome je ispunjena po jedna želja. Neki su dobili kadu, a neki iznenađenje.     

Voli provoditi vrijeme u maloj kuhinji

Na prvom katu je smješten životni prostor. Veća cjelina je podijeljena u tri segmenta. Kuhinja iako mala vrlo je funkcionalna, a Staša je odlučila koketirati s industrijskim dizajnom, pa su zato plohe odabrane u srebrnoj varijanti četkanog čelika sa malim pomičnim funkcionalnim otokom i sa Stašinom omiljenom crvenom bojom za detalje, sve je na dohvat ruke i ovu kuhinju Staša jako voli.

Kombinacija šarenog dnevnog boravka s industrijskim dizajnom kuhinje, kutnom garniturom u klasičnoj plavoj boji koja je proglašena dominantnom bojom u interijerima 2020. godine, raznobojnim jastucima i slikama na zidu prostoru je dala balans.

Kupaonica je zaista posebna

Orijentalni stil prevladava u prostranoj kupaonici s walk-in tušem bez staklene stijene. A osim po stilu, Stašina kupaonica posebna je i po jednom elementu koji se u domovima ne sreće često, a vjerojatno je san svakog muškarca.

Posljednja prostorija koju smo obišli spavaći je prostor Stašine kćeri. Djevojačka soba s malom bibliotekom i slušaonicom. 

Prostor koji ne želite napustiti

Čarolija kojom odišu obje etaže ima nevjerojatnu moć odnijeti vas iz sive svakodnevice i povesti u zaigrani svijet klobučarke koji nećete htjeti napustiti. Uzmete li u obzir da prostor zapravo nikad nije bio namijenjen za stanovanje, priča poprima sasvim drugu dimenziju.

“On je bio strašno zapušten i na neki način uništen, devastiran i kupili smo ustvari samo školjku”, prisjeća se.

A upravo onako kako to školjke čine, i ova je u svojoj unutrašnjosti oblikovala sjajni biser vrijedan divljenja.

Oglas

Predstavljamo dom

Muški brlog u industrijskom stilu

U ovom članku donosimo vam jedan savršeni primjer stana uređenog u industrijskom stilu.

Nebrušeni dijamant

Kad je prvi put ušao u novi stan, njegovih 46 četvornih metara bili su poput slikarskog platna koje čeka da na njima nastane remek djelo. Upravo to Matej Sukara i Ante Jelinčić učinili su od ovog jedno i pol sobnog stana smještenog u zagrebačkom Maksimiru.

“Što se tiče namještaja nije bilo ničega unutra. Sve što vidite u stanu je naknadno ubačeno, osim kuhinje i ormara u hodniku. Generalno je išlo brzo zato jer smo imali viziju toga kako bi taj stan trebao izgledati”, prisjeća se Matej.

Svaki svoj slobodan trenutak iskoristili su za uređenje stana

Ante Jelinčić, inače magistar industrijskog dizajna, prisjeća se kako se sve brzo dogodilo. S obzirom na količinu posla i vremena koju posvećuju drugim projektima, imaju malo vremena za sebe. Iskoristili su svaki slobodan trenutak da urede stan.

Drvena sjenila su već neko vrijeme hit u uređenju interijera, a ovo u Matejevom stanu Antino je idejno rješenje. Baš kao i crna mandala na zidu.

U budističkoj tradiciji mandale su većinom naslikane ili nacrtane strukture koje imaju obrednu namjenu te služe za meditaciju i poboljšanje koncentracije, dok se u arhitekturi koriste kao plan za izgradnju hramova. U ovom slučaju mandala je – izrezana.

“Iz prijašnje firme imam iskustva na laseru pa sam duže vrijeme razmišljao još za svoj jedan stari stan, samo je moja bila bijela na crnom zidu, a tu je obrnuto. Baš sam razvijao nekakav zidni ukras koji je jednostavan, koji se može kompletno izrezati na laseru, a uzorak te mandale uvijek se može izmijeniti po potrebi, dimenzije se mogu promijeniti i dosta se brzo složi, a efekt je stvarno ja mislim da je super ispao”, govori Ante.

Otvoren prostor obilježje je industrijskog stila

Jedno od ključnih obilježja industrijskog stila u kakvom je uređen Matejev stan su otvoreni prostori. Zato ovaj stan bez predsoblja i hodnika s ulaznih vrata vodi direktno u spavaći prostor.

“Ovaj stan šezdesetih godina nije imao taj dio pa se proširio na tavan, zato što je tavanski dio tu. I onda su se proširili tamo i tu je nastala mala sobica i kuhinja koja je pregrađena sa zidom.”

Gotovo cijeli namještaj izradili su sami

Svi komadi namještaja u stanu, izuzev kauča i stolica, djelo su spretnih ruku ove dvojice majstora, a nastali su u njihovom ateljeu, od stana udaljenom tek nekoliko stotina metara.

“Više-manje kolega i ja smo sve izradili sami, od stolova do stola blagovaonskog, do komode, klupčica ispod prozora, lampi, stalaka za vino, komode za TV, letvica po zidu, više-manje je sve naš rad”, navodi Matej.

Komoda je iziskivala poseban trud

Najkompliciraniji komad namještaja za izradu bila je komoda. Skrojena od željezne konstrukcije s hrastovim letvicama i led lampicama, predstavljala je poveći zalogaj već na samom početku izvedbe.

“Prvi put smo to radili, to je baš nešto što je naš proizvod što nismo nikad prije radili za nikog drugog, nego je baš bilo nešto što nam se kuhalo u glavi duže vremena”, prisjeća se Ante.

Želite li svoje kvadrate urediti u industrijskom stilu, zadatak je izazovan ali izvediv. Veliku ulogu imaju rasvjetna tijela čiji dizajn kombinira elemente koji nalikuju cijevima s elementima lanaca ili užadi te komadi namještaja jednostavnih, ravnih linija, bez ukrasa, u neutralnim bojama.

Nastavite čitati

Gradnja

Izolacijom potkrovlja do 20 posto uštede

Lana Klingor Mihić prije nekoliko je godina uređivala potkrovlje obiteljske kuće te ga pretvorila u predivan prostor za druženje i kuhanje. Jedna od najvažnijih stavki bila joj je dobra izolacija. Evo kako je to postigla.

Tavan kao mjesto za život

Mogu li tavanski prostori, koji često završe kao pretrpana spremišta za stvari kojih se ne želimo riješiti, a koje vjerojatno više nikada nećemo koristiti, postati vaš omiljen kutak?

Za ugodan i siguran boravak u potkrovlju, toplinska, zvučna i protupožarna izolacija je ključna, a toga je itekako bila svjesna i Lana Klingor Mihić kada je uređivala svoje potkrovlje.

Kako izbjeći vrućinu u potkrovlju?

Lana je htjela svjetlost, odnosno puno krovnih prozora. Osim toga, bila je svjesna činjenice da su potkrovlja jako vruća pa je često jedino rješenje klima uređaj, više njih.

Istražujući što im sve treba od materijala, Lana je došla do Knauf Insulationa koji se pokazao kao idealno rješenje jer pruža toplinsku i protupožarnu izolaciju.

Prilikom planiranja debljine izolacije, građevinska razvedenost prostora predstavljala je veliki izazov. Na kraju, svaki se trud višestruko isplatio.

“Tu smo kombinirali zaista različite debljine izolacije, trudili smo se da ukupna izolacija bude što veća zato što je to preduvjet za uštedu energije i za zaštitu od velikih vrućina. Bilo je jako izazovno, ali i super zabavno i na kraju krajeva mislim da je postignut super rezultat”, prisjeća se Lana.

Klima im nije trebala

U nekoliko godina klimu su palili svega tri puta jer je izolacija savršeno funkcionirala.

Nije svaka izolacija ista i ulaganje u kvalitetnu izolaciju znači dugotrajno rješenje uz brojne benefite, od kojih je ušteda energije za grijanje i hlađenje samo jedan od njih.

“Dobrom izolacijom potkrovlja uštedjet ćete na energiji, kako na energiji grijanja, tako i na energiji hlađenja. Naravno, sve ovisi o konstrukciji samog potkrovlja, ovisi kako vam je izoliran i drugi dio kuće, kakva vam je stolarija. Međutim, egzaktni izračuni su da sigurno možete uštedjeti 20 % ovakvom izolacijom.”

Što je mineralna vuna?

Knauf Insulation mineralna vuna napravljena je po takozvanoj ECOSE® tehnologiji veziva gdje se umjesto formaldehida koriste materijali iz prirode koji se kombiniraju s visokim postotkom recikliranog materijala, a kako bi se dobili potpuno održivi proizvodi.

Brojni certifikati potvrđuju njenu izvrsnost, među kojima se ističe zlatni certifikat ‘Indoor Air Comfort Gold’ koji jamči visoku kvalitetu zraka u prostoru gdje je ova izolacija ugrađena.

Višestruki benefiti

Knauf Insulation folije vrlo su važan dio sustava izolacije potkrovlja zato što štite prostor od kondenzacije, reguliraju mikroklimu i vlažnost zraka. Ono što je bitno jest da materijal bude prirodan, a Knauf Insulation ECOSE proizvodi vrlo su specifični i unikatni po tom pitanju.

Knauf Insulation izolacija od mineralne vune zbog svoje vlaknaste strukture je i izvrsna zvučna izolacija, negoriva je pa sprječava širenje požara. Proizvodi od kamene i staklene mineralne vune nemaju rok trajanja i kroz vrijeme ne gube svoja svojstva, što znači da će Lanino potkrovlje biti savršeno izolirano sve dok građevina postoji.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice