Povežimo se

Predstavljamo dom

Sol et pax na bajkovitom mjestu

Ova kuća sagrađena je na bajkovitoj lokaciji, ali bez javne infrastrukture zbog čega su se morali koristiti prirodni izvori energije. Dobro planiranje osiguralo je najbolje iskorištavanje sunčeve svjetlosti i bezbrižno uživanje na odmoru.

Uklopljene u okoliš

Na jugoistočnoj strani otoka Drvenik Veli nalazi se uvala Novice gdje su izgrađene dvije kuće arhitektonski zamišljene da se uklapaju u okoliš i poštuju običaje gradnje na otocima.

“To je neki klasičan stil s puno kamena, bijela boja, mediteran crijep, sve ono što je nekakav dobar običaj gradnje posebno na otocima i posebno kuće koje su zapravo uz samo more”, govori Marko Franjić.

Samoodržive kuće

Drvenik Veli financiranjem iz EU fondova tek sada uvodi struju na neke dijelove otoka, a vodom se snabdijeva iz vodospremnika. Ove su kuće izdvojene iz naselja te su morale biti rađene kao samoodržive. Zbog toga je izgrađena gustirna za vodu, solarna elektrana te solarni kolektori za toplu vodu.

“Voda se dobiva preko krova, puni se gustirna i nakon tog se koristi u kući, a električna energija je riješena preko solarne elektrane. Na krovovima su opet postavljeni paneli preko kojih prikupljaju sunčevu svjetlost i pretvaraju u energiju i ona se preko dana koristi. Preko dana se puni baterija i onda se noću koristi struja iz baterije.

Samoodržive kuće svu energiju prikupljaju iz prirode i ne koriste nikakvu javnu infrastrukturu.

Sunčeva energija

Kod planiranja gradnje važno je bilo usmjerenje krova istok zapad da bi paneli dobivali što više sunčeve svjetlosti, a elektrana je projektirana da zadovolji sve potrebe kuća. 

“Sama elektrana je četiri kilovata, a baterija jako ovisi, jer što je veća baterija to je bolje, ali mi smo projektirali bateriju da ona traje otprilike tri dana u slučaju da nema punjenja, odnosno da ništa ne dolazi preko sunca, a to je zapravo preko ljeta nemoguće”, objašnjava Marko.

Mogući problemi isti su kao i kod kuće spojene na javnu električnu mrežu

“Ako spojite puno velikih potrošača, to jest ako istodobno spojite sušilo za kosu, električni roštilj, klima uređaj, lako moguće je da će vam nestati struje, da će doći do preopterećenja, iskočit će osigurači i nestat će struje. U tom slučaju, opet kao i u kući koja je spojena na elektru, treba isključiti potrošače i dići osigurače i struja će se ponovno vratiti.”

Ova solarna elektrana je off grid, što znači da ne koristi druge izvore energije te da će višak prikupljene energije pohraniti u baterije za korištenje tijekom večeri, odnosno kad nema sunca.

“Vi unutra u samoj kući nemate nikakav dojam da je to nešto posebno, imate najnormalniji vodovod, najnormalniju kupaonu, pipe, sudoper, imate struju, hladnjake, dakle sav mogući komfor koji imate u bilo kakvoj normalnoj kući.”

Voda iz gustirne nije za piće, a zbog nedostatka kiša ljeti, voda se koristi opreznije nego struja.

Raj za dušu i tijelo

Komfor je postignut ugodnim uređenjem interijera koji donosi smiraj nakon dana provedenog na plaži s kristalno bistrim morem i položenim stijenama.

“Dakle, neki minimalizam, ono što se preporuča u mediteranskom stilu, da su boje neutralne, siva, bijela, sa nekim naglascima, neke slike, ali sve je dosta vrlo neutralno i zapravo ono što je za ovakav tip kuće uvijek najvažnije su velike terase, more je na par metara i mislim da nema ništa bolje nego gledati u plavetnilo mora i uživati, slušati valove i uživati na vjetriću koji pirka jer tu uvijek ima nekog vjetrića”, zaključuje Marko.

Pogled na Šoltu i kristalno čisto more poziv su na uživanje u suncu i miru.

O još jednom prekrasnom obiteljskom resortu na Drveniku čitajte ovdje.

Oglas

Predstavljamo dom

Šarmantan mali stan uređen u boho stilu

Da je prostor odraz naših osobnosti, potvrđuje šarmantni stan mladog para.

Vlasnici stana su dvoje mladih i aktivnih kozmopolita koji žive jednim onako laganim životom i dosta su easy-going općenito. I htjeli su da stan reflektira i njihovu osobnost i da se prilagođava istoj, rekla je Tena Vodopija, dizajnerica interijera.
Svoj su životni prostor od 55 četvornih metara pretvorili u oazu neutralnih tonova kojima svježinu dodaju prirodni materijali.

Bohemian – marokanski stil

Uređen je u bohemijsko-marokansko city stilu. Tako bih ja to nazvala. Zapravo, kada bi išli u širu nekakvu podjelu mogli bismo reći da je soft-minimalism, ali ako idemo baš detaljizirati onda možemo reći da se radi o bohemian-marokanskom stilu, dodala je Vodopija.

Povezivanjem svijetlih elemenata i namještajem od prirodnih materijala postigao se vizualni balans dok je kombinacija različitih tekstura unijela toplinu.

Ormari od ratana kombiniranog s drvom, isto tako komoda u spavaćoj sobi koja je rađena od mikro-cementnog uzorka s ratanom, oni su donijeli toplinu, a ujedno i minimalizam. Tako se zapravo iskombinirala toplinu koju ju klijentica željela, a da stan nije previše natrpan nekakvim nepotrebnim materijalima. Tu su i lusteri, isto od ratana i pločice u marokanskim bojama. Zavjese su od lana, tepih je isto od prozračnih laganih materijala. Kauč je konkretan, malo veći s jednim debljim i kvalitetnijim štofom. Iz razloga što kauč je ipak jedan konkretan dio svakog interijera i svakog stana i na njemu se obitava vrlo mnogo i htjeli smo da on bude i ugodan i vidljivo, odnosno lijep oku, rekla je Vodopija.

Pažljivo uređen hodnik

Na prvi pogled neupotrebljiv kutak u hodniku dobio je na estetskoj važnosti postavljanjem pločica razigranog uzroka, što pokazuje koliko se pažnje posvetilo svakom detalju u prostoru.

Održan Salone del Mobile – kroz njega nas je provela Sunčica Mastelić Ivić

Htjeli smo da on dobije neku statement funkciju zato što u hodnik ulazite prvo, iz njega gledate u ostatak stana. On je vidljivo i značajno povezan s dnevnim boravkom, i kada se u hodnik uđe dobivate dojam zapravo cijelog stana jer se radi o malom stanu.

Zato je vrlo važno kako je taj hodnik dizajniran i da on zapravo odražava i reflektira dojam cijelog stana. S obzirom da on nema prostora imati nekakvu funkciju uporabljivosti, nema mjesta za neku klupu, nego eventualno za odlaganje stvari koje skinete kad tek uđete. Odlučili smo napraviti highlight na tom podu i njime razbiti zapravo te nude, bež i greige nijanse koje smo koristili u ostatku stana. Jer stvarno je sve ostalo smireno i lijepo upasirano, a hodnik onda zapravo naglašava i razbija taj balans, objasnila je Vodopija.

Kuhinja i spavaća soba

Staroj kuhinji živost je udahnuta novim ručkicama zlatne nijanse.

Kuhinja je bila u stanu, u zatečenom stanju. I nju smo odlučili zadržati jer se uklopila u vibe koji smo željeli postići. Isto tako i pločice na podu kuhinje koje zapravo imitiraju lagani marokanski stil. On se može pripisati i Italiji i Grčkoj, ali smo ga lijepo uklopili u ovaj vibe koji smo dobili, rekla je Vodopija.

Zanimljiv estetski izričaj spavaće sobe postignut je zelenom bojom zidova, komplementarnom bojom zavjesa te lusterom od ratana.

Skrivena vrata hit su u uređenju interijera

Klijentica i ja smo se dobro snašle i odabrale smo neke elemente, kao što je uzglavlje kreveta i kao što su fronti od ratana gdje smo uspjeli izblendati tople materijale s tim mikro-cementom. I ona kao takva je vrlo stilizirana, a nije napadna što je jako važno za spavaću sobu, pojasnila je.

Šarm boho stila zrači iz svakog detalja pružajući osjećaj ugodnosti uz dodir bezbrižnosti koja nam svima nedostaje.

Nastavite čitati

Izbor urednice

Interijer koji odiše osobnošću njegovih vlasnika

U srcu predivnog krajolika nedaleko Samobora, nalazi se suvremena kuća od 125 kvadratnih metara koja je dom iz snova za jednu obitelj. Oni su nekadašnju zapuštenu klet pretvorili u svoj epicentar mira, topline i udobnosti. 

Našli smo tu jednu staru klet koja je što se tiče konstrukcije bila u odličnom stanju. Znači nije imala fasadu, ali je imala armirano-betonske serklaže u kutevima i u biti smo prepoznali taj potencijal budući da nije imala susjede. Nalazila se baš u gustoj prirodi, rekla je Larisa Čišić, dipl. ing. arh. 

Prozor kao statement

Prva velika intervencija bila je probijanje prozora u prostoriji otvorenog tlocrta u kojem se nalazi kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica. 

Kako do elegantnog izgleda PVC stolarije

Prozor je neki statement ove kuće. On nije postojao kad smo kuću našli. Radilo se u biti o jednom malom dvokrilnom prozoru koji je imao parapet. Moja neka projektantska odluka je bila da ukinemo parapet, ovaj komad zida od samog prozora do poda, tako da kad stojiš na rubu prozora u biti imaš osjećaj kao da možeš zakoračiti u prirodu i u krošnje, objasnila je Čišić. 

Polica za knjige, prostor za pohranu, a zapravo – stepenice!

Druga veća intervencija bio je multifunkcionalni zid. 

To su stepenice koje su u biti zakamuflirane svojom funkcijom ugradbenog ormara na koji je montirana televizija, a ispod nje je taj prostor za pohranu stvari, a s bočne strane, u samoj širini stubišta su spremišta tj. police za knjige. On završava jednim mostom koji vodi do potkrovlja tj. do galerije koju koristimo za spavanje. 

Balkon kao na brodu

Balkon je postojao u zatečenom stanju. Imao je neke malo ružnije zastarjele keramičke pločice na podu. To su kao montažne kocke koje imaju plastičnu potkonstrukciju; ali gornji sloj im je pravo drvo. Tako da nismo ništa trebali odštemavat ni šarafit u pod već samo smo montirali te kocke tako da imamo taj lijepi, topli doživljaj te drvene palube. Fotelju je izradio Daniel, a ovu lampu smo našli na Hreliću. I ona u biti ima dvostruku funkciju. Ona je u biti bila  onaj kao marokanski lampion u koji se stavlja svjećica, a može se staviti i mirisni štapić tako da dim izlazi van nje. A on je napravio da je iznutra žarulja, ali se također može staviti ovo što sam već navela, rekla je Čišić. 

Autentičan interijer

Svaki kutak pažljivo je ispunjen predmetima iz kućne radionice, poput drvenog stola, lampi i lustera izrađenog od starog bubnja. Poseban detalj čini šarolika kolekcija ručno izrađenih maski na crnoj pozadini, koja stvara kontrast boja i tekstura izloženih predmeta.

Svaka ta maska ima tu neku dozu mističnosti, svoju priču, tako da uvijek kad nađemo neku masku volimo ju ponijeti. Bilo to na putovanjima ili na nekom otpadu ili gdje god zateknemo. Ovdje u svom domu smo odlučili napraviti taj jedan crni zid tako da se maske nekako sklope u tu kompoziciju, da nisu prenapadne jer su one u biti tamnijih nijansi, ali opet, pošto su onako 3D reljefne onda mislim da nekako lijepo funkcioniraju, dodala je. 

Spajanje prirode, japanskog i skandinavskog minimalizma te ručno izrađenih predmeta iz kućne radionice, obogaćeno ljubavlju i pažnjom, rezultiralo je inspirativnim i autentičnim dom uronjenim u idilično okruženje bogato zelenilom.

Naš dom je izraz naših osobnosti, onoga kako provodimo vrijeme i čime se bavimo tako da ništa nije nekako umjetno već sve smo napravili kako nam je došlo iz duše. Sve što je drveno je Danielova umjetnost, a slike su moje. To mi onako nakon arhitektonskog posla dođe kao opuštanje. I obožavamo provoditi vrijeme u svom domu, rekla je za kraj Čišić. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice