Povežimo se

Predstavljamo dom

Mali stan uređen emocijama

Alan Stanković je snimatelj istančanog ukusa za svjetlo, umjetnost i dizajn. Kad je svoje talente primijenio na uređenje interijera, dobio je šarmantan prostor, prepun boja i ugodne atmosfere.

Uređenje malog stana od svega 36 četvorna metra počelo je od emocije utkanom u boje i ugodnost življenja. Bajkovito ispričana priča o interijeru s emocijama, začinjena je zanimljivim detaljima s potpisom obitelji. 

Osnovna ideja – emocija

“Prva osnovna ideja neka emotivna je bila da bi ja htio živit u njemu, to mi je bilo vrlo važno. Zapravo sam htio napraviti stan u kojem će netko kad u njega uđe osjetiti ugodno. Da mu bude lijepo i toplo. Malo je to teško opisati u nekakvom realnom svijetu, realnim riječima, ali zapravo neki osjećaj topline i stanovanja i zadovoljstva.” za Dom na kvadrat govori Alan Stanković, snimatelj i dizajner interijera.

Alan Stanković, snimatelj i dizajner interijera.

Pametno i funkcionalno mali stan pretvara u veliki

Pametnim iskorištavanjem svakog kutka ovaj je prostor pretvorio u vrlo funkcionalan stan. Mali stan se sastoji od kupaonice, spremišta, kuhinje, dnevnog boravka, blagavaone, spavaće sobe i radnog dijela.

Prozračne pregrade omogućavaju privatnost u pojedinim prostorijama dok istovremeno ne stvaraju barijeru koja bi vizualno smanjila stan, a komplementarni materijali daju osjećaj ugode.

“Osnovni elementi koji prostor čine ugodnim na taj način, to je struktura zida. To je materijal koji se koristi za namještaj koji je rađen baš za ovaj prostor, to je hrast. To je podna obloga, to su tkanine. Sam izgled prostora u smislu tog nekakvog laganog čišćenja prolaznosti, prohodnosti, lagano može prolaziti zrak, a tamo gdje može zrak, može i energija.”, nastavlja Stanković.

Boja koja spaja prostor

Blagovaonski stol s četiri stolice u četiri različite boje koje se nadopunjuju odabrala je Alanova supruga Tajana, a oslikala je i tanjuriće na zidu. 

“Moja supruga ima nevjerojatan talent za boje, ja to stalno govorim. Ono što ja moram crtati ili dugo razmišljati, zamišljati, kod nje je trenutak. Zna točno kako će boje izgledati u prostoru i meni je to, baš me fascinira, znam biti ono oduševljen sa tim momentom vrlo jednostavnog rješavanja problema boja u prostoru i kako to bez problema rješava.”, ponosan je Alan.

Namještaj po mjeri duše

Radna soba privlači svojim umirujućim bojama i  ugodnom sofom, a unikatan radni stol podsjeća na neka prošla vremena.

“Stol je zapravo baš onako napravljen od duše i dao je cijelom prostoru određenu, određenu notu. Napravljen je od starih nogu za tehničke stolove i onda je po narudžbi napravljena gornja ploča. Time smo unijeli malo tradicije i nekog starog vremena, to jest nekog vintagea u prostor pa smo onda to podržali sa rolama za film i još nekim detaljima poput zidnih ukrasa koji imaju neku priču, unose neki život u prostor, ne.”

Krevet je napravljen od istog materijala kao i prozračna pregrada koja propušta taman dovoljno dnevnog svjetla, a cijeli je prostor ukrašen efektnim grafikama.

“Grafike su u slučaju ovog stana birane tako da ispričaju priču ali i da se prilagode prostoru. Znači, nismo radili ono što ljudi često rade pa prilagođavaju prostor slikama nego smo slike odnosno grafike apsolutno prilagodili prostoru. Radila ih je, birala ih je supruga Tajana, a radila ih je kćer koja je zapravo stručna osoba u tome.” rekao je Alan.

Profesionalna deformacija kod uređenja prostora

Uz dovoljno dnevnog svjetla, Alan je pažljivo odabrao rasvjetna tijela u čemu mu je pomogla njegova snimateljska profesija. Postigao je jedan mali stan učiniti većim no što on zaista je.

“Eto to je jedna od prednosti snimateljskog posla, da zapravo čovjek zna da nije uvijek previše nešto što će biti dobro, da neki put treba biti, uglavnom, hoću reći da zapravo snimateljski taj neki moment mi je pomogao da izaberem rasvjetu i da ona bude prilagođena prostoru u smislu stvaranja atmosfere, a ne stvaranja dovoljno svjetla da bi se radilo ili da bi se boravilo, ne.”

Oglas

Arhitektura

Kuća Nodi proglašena je najuspješnijim ostvaranjem stambene arhitekture u Hrvatskoj

Kuća Nodi je nastala dogradnjom postojeće male kuće u Ivanić Gradu

Svake godine Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje nagrade za najbolja ostvarenja u nekoliko kategorija. Ove godine nagradu Drago Galić za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje na području stambene arhitekture dobili su Nikola Fabijanić i Jure Glasnović, a mi smo posjetili nagrađeni objekt.

“Kuća Nodi je ustvari nastala dogradnjom postojeće skromne male kuće u Ivanić Gradu.”, navodi dipl. ing. arh. Nikola Fabijanić, a želja investitora bila je proširiti stambeni prostor minimalnom kvadraturom ili minimalnim ulaganjima.

Zadatak Dine Šarića, investitora, je bio isključivo proširenje životnog prostora, ali nakon što su mu predstavili prvi render, shvatio je da stručnjaci znaju o čemu govore i da je upravo to ono što njemu treba – otvorena kuća koja dozvoljava dozu privatnosti, a opet dodir s okolišem.

80 četvornih metara novoizgrađenog dijela objekta koristit će se kao dnevni dio kuće.

“Nadograđeni su dnevni dijelovi, blagovaonica, kuhinja, terasa, dnevni boravak. Ostatak prostora, poput onog za spavanje je riješeno u postojećem objektu s minimalnim prenamjenama prostora. Ta dva dijela se spajaju kroz ulazni prostor. To je jedina točka gdje su oni povezani. I zapravo, znači odmah prilikom ulaska se ulazi ili u novi, ili u stari dio.”, pojasnio je arhitekt.

Tripartitna podjela kuće

Tripartitna podjela kuće – zidani potez prema susjedu, ostakljeni niz dnevnih prostora i trijem prema vrtu, omogućila je dobru povezanost između prostorija.

“Ona joj je dala s jedne strane karakter, tako se barem nama čini. S druge strane je omogućila organizaciju tog prostora u neke vrlo jasne zone koje se onda u trećoj osi “miješaju”: trijem postaje loggia, iz loggie se pretvara u dnevni boravak itd. Ali je u samoj organizaciji omogućila vrlo jasne prateće prostore, glavne životne prostore; i ovaj treći je prostor u kontaktu s vanjskim.” navodi Jure Glasnović, arhitekt.

Velike staklene stijene prostoru osiguravaju mnoštvo dnevne svjetlosti, a osmišljeno je i rješenje za hlađenje.

Arhitekt Glasinović naglašava kako kuća ima velike staklene stijene koje, iako izuzetno kvalitetno napravljene od troslojnog stakla, svejedno ne rješavaju veliko zagrijavanje od strane sunca.

“S obzirom na to pokušali smo s tim nadsvjetlom prema sjevernom rubu dobiti to poprečno provjetravanje koje će onda zapravo ukloniti višak tog toplog zraka u prostoru. Tako da u svakom slučaju omogućuje da prostor bude ugodniji i bolji i evo za sada ne koristi klimatizaciju nego se isključivo prirodnim provjetravanjem stvara ugodan životni prostor.”,

Prilikom gradnje, arhitekti su birali materijal koji će s godinama kuću učinit još dojmljivijom pa se inzistiralo na sirovosti materijala koji će dobro stariti. “To su materijali poput drveta, betona, betonske blok opeke, itd., s kojima pokušavamo baratati da oni ostanu elementarni, sirovi i da s godinama izgledaju, po nama, bolje.”, dodao je arhitekt.

Dvorište je osmišljeno kao integralni dio kuće koje stvara jedinstvenu cjelinu i daje dojam prostranosti.

“Glavna karakteristika i želja zapravo, osnovna želja je bila zapravo afirmirati dvorište i dobiti osjećaj da zapravo živiš na parceli, da živiš u cijelom dvorištu, a ne u samoj kući koja je jako mala. Tako da želja je bila da osjećaj prostora bude puno veći nego što je zapravo kvadratura same kuće. Iako je cijela kuća u staklu privatnost korisnika je velika zato što se radi o zatvorenom dvorištu – atrijskom tipu izgradnje. Nalik panonskoj gradnji išaranog sela. Tako da imamo zapravo na relativno maloj čestici, relativno veliko dvorište koje je izuzetno privatno.”, zaključio je Fabijanić.

Ovaj pažljivo osmišljen arhitektonski projekt učinio je Kuću Nodi ugodnim životnim prostorom.

Nastavite čitati

Interijeri

Moderna klasika u predivnom stanu od samo 38 kvadrata – ključnu ulogu imaju boje

Josipa Dumančić specijalizirala se za klasično uređenje interijera, smatra ga bezvremenskim stilom

Josipa Dumančić specijalizirala se za klasično uređenje interijera, smatra ga bezvremenskim stilom

Stan od svega 38 četvornih metara sastoji se od ulaznog hodnika, kupaonice, kuhinje i jedne veće prostorije u kojoj se nalazi dnevna soba, blagovaonica i spavaća soba, a odvojene su na vrlo zanimljiv način.

Cilj je bio maksimalno iskoristit prostor i učinili smo to da smo ovaj blagovaonski dio i boravak odvojili s odvojili od spavaćeg dijela s drvenim letvicama i tako smo dali jednu prozračnost, prostranost i jednu toplinu doma. Stil je moderna klasika. S puno detalja koji isto daju jednu toplinu, kristalni lusteri i opet ove rozete ukrasne, koje čine prostor jako elegantnim. Baršun isto također daje jednu eleganciju i savršeno se uklapa uz sve ovaj moderan stil.”, pojasnila je dizajnerica interijera Josipa Dumančić.

Što je moderna klasika u interijeru?

Moderna klasika temelji se na povezivanju estetike modernog dizajna interijera s jednostavnosti klasičnog stila stvarajući čiste i upečatljive prostori koji ostaju u sjećanju. U ovom stilu uređenja ključnu ulogu imaju boje.

“Birali smo upravo to, pastelne boje. Klijentica je željela stvoriti jedan udoban, elegantan dom i funkcionalan i koristili smo te pastelne boje koje pružaju zapravo dosta svjetlosti i daju osjećaj, vizualni osjećaj većeg prostora.”, dodaje sugovornica.

Tiffany lampe, baršun, pozlaćene posude…

Kombinacijom modernog namještaja, poput okruglog stola s baršunastim stolcima postignuta je suptilna sofisticiranost, a odabrani klasični detalji poput kristalnih lustera, Tiffany lampe, pozlaćenih posuda, svijećnjaka i mnoštvo svježeg cvijeća savršeno se nadopunjuju.

“Okrugli stol mi je nekako najpraktičniji u manjem prostoru jer jednostavno te moderne linije mi nekako više idu uz taj okrugli stol, da na neki način bude klasični prijelaz klasike i tog modernog stila u prostoru. “, smatra Dumančić.

Modernoj klasici suprotstavljena je kuhinja rustikalnih nota

Rađena je po mjeri u nježnoj boji s dodatkom malenog šanka uz kojeg stoji polubarski stolac kao idealno mjesto za jutarnje rituale.

“Jednostavno klijentica je znala točno što želi i u dogovoru s njom baš smo odlično ovoga odradili taj dio. Htjela baš imati jedan dio za jutarnje ispijanje kave, čitanje, opuštanje i za objedovanje. Taj otvoreni dio je prekrasan i prevladavaju tople, bež nijanse i zidna opeka je postavljena jer ona daj jednu rustikalnu notu tom klasično modernom prostoru i jednostavno imate osjećaj živahnosti prostora.”

Zidna opeka zalijepljena duž cijele kuhinje daje predivan kontrast suvremenom stilu života, a nasuprot nje nalazi se romantičan spavaći dio.

Za uživanje u prvim zrakama sunca, dizajnerica je odlučila zatvoriti balkon.

“Balkon smo baš pretvorili u zimski vrt i to je na neki način oaza za opuštanje od svakodnevnog života uz ispijanje kave, čitanje knjige i na neki način smo htjeli stvoriti i jedan skladišni prostor koji, u kojem možete odložiti dekice, neke predmete, knjige, tako par sitnica.”, otkriva dizajnerica.

Ulazni hodnik i kupaonica uređeni su istom stilu, a dizajnerica je domišljato na komadima namještaja zamijenila ručkice kako bi bolje odgovarali klasičnom stilu. Bezvremenski stil uređenja savršeno se uklopio u ovaj mali stan s mirisom klasike.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice