Povežimo se

Predstavljamo dom

Funkcionalan stan po mjeri

Jedinstveno dizajnersko rješenje, pažljivi odabir boja, materijala i pametno postavljena rasvjeta

Lijepi stanovi su nam uvijek u fokusu. No, pored ljepote u stambenom prostoru mora biti zastupljena i funkcionalnost. Kako uspješno spojiti ta dva elementa pokazala nam je arhitektica Martina Miličević Pojatina.  

Jedinstvenim dizajnerskim rješenjima, odabirom boja, materijala i  pažljivo postavljenom rasvjetom Martina je potpuno preokrenula i preuredila stan od 70 četvornih metara koji je sada pravi spoj ljepote i funkcionalnosti.

Iako se nalazi u novogradnji stan je dugo stajao prazan, priča nam arhitektica. Prije useljenja trebalo je oplemeniti prostor, ali po želji vlasnice – i funkcionalno ga prenamijeniti.

Svijetle boje i prirodni materijali

Martina Miličević Pojatina upustila se u projekt s namjerom da stan pretvori u svevremenski prostor. Ljudi, naime, najčešće žele moderan prostor, ali da on bude i dugotrajan – da ne izađe iz mode za dvije, tri godine. I toj želji se Martina prilagodila i u ovom projektu- tlocrtom i materijalima. Taj pomalo skandinavski ugođaj je stil koji dugo traje i ugodan je. 

Kroz materijale i detalje dogodit će se ta bijela i siva boja, dogodit će se drvo, a ja preferiram hrast kao prirodni domaći materijal, kaže Martina.

Tako neutralan interijer uvijek se može naglasiti bojom u elementu namještaja ili tepihom i naravno – jako je bitna rasvjeta. 

Može stan imati jako lijepe elemente, biti i skupocjeno opremljen, ali ako je loša rasvjeta atmosfera jednostavno neće davati dobar dojam, naglasila je Martina. 

Prije detalja i rasvjete, u stanu su izvedeni i veći radovi, prema novom tlocrtnom rješenju. Blagovaonica je bila uz kuhinju, a sofa je zauzimala središnji dio dnevnog prostora. 

Martina je preokrenula cijelu priču i garnitura talijanskog dizajna sada ima novu komotniju poziciju. Kuhinja je povećana kvadraturom i svo se pospremanje događa unutar nje. 

Blagovaonica po mjeri vlasnice

Veliko blagovanje nije bilo potrebno, tako da su  dovoljna 4 mjesta za sjedenje. 

Dva u jednom, tako je osmišljeno mjesto za odlaganje i blagovanje. 

Ideja je bila da u jednom paketu imamo biblioteku i mjesto za sjedenje, osvijetljeni dio koji će biti centralni dio u stanu. Iz bilo koje kod točke sjedenja imamo pogled na taj prostor, dodaje arhitektica

Stol je svojom plohom oslonjen na biblioteku, te je ojačan čeličnom nogom. Većina namještaja je rađena po mjeri, samo za ovaj prostor.

Zbog novog rasporeda stana,  trebalo je promijeniti i poziciju televizije koja sad stoji na zidu kuhinje, na pomičnom stalku. Problem s kojim se mnogi susreću tek kad je kasno, Martina je preduhitrila. Kabele je sakrila u zidove. 

Rješenje za televiziju smišljeno je unaprijed, naravno, čim je bio odabran tlocrtni postav idejnog rješenja. Sa zida na kojem su osnovne instalacije, kabeli su provučeni kroz zid do nove točke, do nove pozicije televizije. 

Funkcionalna i dobro osvjetljena kuhinja

Na zahtjev vlasnice kuhinja je bijele boje. Kako je prostor ostave postao integralni dio kuhinje trebalo je  osigurati  više mjesta za odlaganje u elementima. 

Zato smo se odlučili za kuhinju s gornjim elementima do stropa. Ubacila sam i malo drva u cijelu priču da nije baš sve kompletno monokromno, objašnjava Martina.  Staklo između elemenata i dalje je popularno jer je funkcionalno, lako se čisti , velike su mogućnosti boja, nekakvih prikaza tako da se i dalje se koriste u kuhinjama.

Crna boja rasvjetnih tijela se provlači kroz sve prostorije. Poseban izazov je prostor osvijetliti na pravi način. Stan je prepun dnevnog svjetla, no vlasnica je ipak htjela sve malo zasjeniti, zakloniti od sunca i buke. 

Prvenstveno je meni bitna atmosfera kada to dnevno svjetlo ode, kaže Miličević Pojatina. Zato imamo puno rasvjetnih tijela koja se točkasto pojavljuju u kutovima stana i indirektnu rasvjetu koja se pojavljuje u više oblika, opet radi atmosfere.

Opuštena atmosfera spavaće sobe

U spavaćoj sobi potpuno je drukčija atmosfera. U želji da se dobije dojam opuštenosti i smirenosti boje su zagasitije. Kombinacija sivosmeđe boje provlači se i kroz zidove i kroz namještaj. 

Treba znati dobro odabrati i spojiti boje sa svim drugim elementima u stanu. 

Ne treba se bojati bojati boja, poručuje Martina. Pogotovo ako imamo interijer koji ima neutralne osnovne elemente. Ovdje gdje se provlače ta nježna siva, bijela, drvo, hrabro možemo uvesti jednu boju. Plava koja se događa u boravku vezana je uz tepih, događa se i u hodniku, a u spavaćoj sobi smo hrabro se išlo na to da je cijela soba u jednoj boji, a elementi su nijansom tamniji.  Tako se dobiva dojam zatvorenosti prostora, a ovdje je to bila individualna želja, ne želi to svatko.

Bilo da je riječ o boji ili ukrasnom predmetu, detalji su ti koji čine razliku u prostoru. A taj završni proces upravo može i pokvariti cijeli dojam. Mnogi se zato i u tom odabiru, primjerice, slika na zidu, prepuštaju arhtektima. 

Za zid spavaće sobe odabrane su slike s motivima cvijeća. Dvije fotografije s detaljima cvijeta kala, prenesene na platno, Martinin su autorski rad. 

Siva i bijela boja, drvo hrasta, tri su osnovna elementa koja se koriste u svevremenskim interijerima. Cijelu atmosferu mogu podići detalji poput plave boje na zidu ili tepihu, ali i jedinstvena dizajnerska rješenja koja i ovaj stan čine ne samo lijepim već i funkcionalnim životnim prostorom.

Predstavljamo dom

Savršen spoj modernog i klasičnog uređenja 

Dizajnerica Lana Banely stvara autentične interijere koji odražavaju obitelj koja u tom stanu živi. Za jednu mladu obitelj kreirala je suvremeni interijer sa savršeno integriranim klasičnim elementima.

Dizajneri interijera uvelike će vam pomoći

Za savršeno funkcionalan prostor baš prema vašoj želji, odmah pri kupnji stana, kontaktirajte dizajnera interijera, koji će ako je potrebno, intervenirati na tlocrtu.

Lana Banely, dizajnerica interijera, čim je ušla u prostor koji će uređivati, odlučila je ukloniti skladišni prostor smješten između kuhinje i dnevne sobe. Dvostruku komunikaciju s kuhinjom iz hodnika i dnevne sobe, zatvorila je gips kartonskim zidom čime je hodnik dobio prostor za garderobne ormare.

Hodnik ima jako puno skladišnog prostora, puno ormara, stoga se odlučila poigrati kombinacijom otvorenih i zatvorenih dijelova, a u svaki je implementirana LED rasvjeta koja stvara posebnu atmosferu i ugođaj.

S druge strane dobio se jedan otvoreni prostor, povezana kuhinja s blagovaonom i dnevnim boravkom, a naglasak je stavljen na lijepoj kuhinji koja je dobila na veličini i prostranstvu.

Savršeno iskorišten prostor

Dobiveni otvoreni prostor dnevne sobe i kuhinje povezan je istim, neutralnim nijansama. Na prvi pogled vrlo jednostavna i elegantna, kuhinja krije velike smještajne kapacitete, a bijelom bojom naglašena je čistoća. Dekorativan luster iznad kuhinjskog stola i otoka u zlatnoj boji daje prostoru dašak glamura.

“Jako je važno da je radna površina kvalitetna, u ovom slučaju imamo iz jednog komada izlivenu površinu sa ugradbenim sudoperom koji se doima kao da je sve jedna cjelina bez vidljivih spojeva, a u radnu površinu je ugrađena automatska izvlačna utičnica proizvođača Livolo, čije smo kristalne senzorske prekidače također koristili u ovom interijeru”, kaže Banely.

Livolo kao firma broji jako široku paletu proizvoda – termostati, portafoni, prekidači, utičnice, kristalno staklo, kaljeno staklo, obični mehanički prekidači…u ponudi imaju za svakoga po nešto.

“Imamo suradnju sa svim poznatijim dizajnerima u regiji. Naši projekti su većinom više nego zvučni, imamo jako puno projekata kao što su resorti, hoteli, stambene zgrade ili kao što je ovaj projekt, lijepi stanovi ili privatne vile”, objasnio je Dalibor Ivanišević, direktor tvrtke Livolo.

Sve je urađeno na visokokvalitetnoj razini

U ovom interijeru uz sve moderne detalje poput ugradbene lampe, koje čine prostor ovako cjelovitim i modernim kakav je, savršeno su integrirane klasične štukature s njihovim ukrasnim kutovima.

Martina Kalšan, direktorica Kalcera, čije štukature su korištene, objasnila je da se štukaturama oplemene prazne plohe zidova, unosi dinamika, a dodatno se intenzitet doživljaja štukatura na zidu pojačao laganim kontrastom tamnije boje zida i nešto svjetlijih štukatura.

Na taj način zidovi sami po sebi postaju ukras, ali isto tako daju mogućnost da se na njih integriraju neki drugi dekorativni elementi rasvjeta ili slike. Pri tome treba paziti o odabiru štukature, njenoj kvaliteti, a za to preporučuju one koje imaju finoću izrade, oštrih bridova jer i oni na taj način osiguravaju kvalitetan i dobar dojam vašeg zida.

Neutralna podloga

Idealna ravnoteža hladnih i toplih materijala s neutralnom bazom boja omogućava igranje akcentima i nešto izraženijim detaljima.

Dječja soba s tapetama rađenim po skicama dizajnerice, rađena je tako da prati odrastanje jednog dječaka bez dodatnih intervencija idućih nekoliko godina. Odmah uz dječju sobu, nalazi se gostinjska soba s dominacijom zlatne boje te glavna spavaonica.

“Zahvaljujući otvorima u spavaćoj sobi, ona ima dovoljnu količinu svjetlosti, s toga sam se tu mogla poigrati s malo tamnijim materijalima, čisto da prostor bude onako malo više „cousy“, objašnjava Lana.

Kombinirajući neutralnu bazu na podu, vrlo efektan zid iza ogledala, glavni zid s bijelim pločicama slaganim da tvore riblju kost, ostvaren je pečat akcentiran vodootpornom tapetom.

Ovaj cjelovit i moderan dizajn, idealnog omjera modernog i klasičnog, posebnost su Lane Banely koja svoj moto – uvijek drugačiji i uvijek svoji, potvrđuje u svakom interijeru.

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Stan sa tisuću lica – Stan Koncept

Stan koji živi kroz tisuću lica smješten je u Zagrebu. Namijenjen je onima koji su spremni sanjati, stvarati i maštati. Kroz njegove faze i uređenje proveo nas je Hrvoje Vukov koji mu je udahnuo dušu.

Multifunkcionalni stan

Već samim ulaskom u stan, Hrvoje je znao da želi stvoriti multifunkcionalni prostor u kojem će živjeti, stvarati i sanjati, ali i posuditi ga klijentima za stvaranje dodanih vrijednosti.

Hrvoje, vlasnik stana, kaže da kada je prvi put ušao u stan, da je odmah dobio jasnu viziju kako želi da stan izgleda. Taj stan bio je upravo onakav prostor kakav je tražio.

Tada kada je ušao u stan, već je bila završna faza uređenja samog prostora, no, u njegovoj viziji taj stan trebao je potpuno renovaciju što je i urađeno.

Stan za sve prigode

Stan Koncept izazvao je veliku pažnju javnosti još i prije samog otvaranja. Nakon renovacije, Hrvoje je u dizajn interijera krenuo sam, znajući da će neutralnije boje lakše prilagođavati.

Pri namještanju prostora Hrvoje je htio imati nešto što je multifunkcionalno u smislu da se može lako premjestit, maknuti, da boje budu vrlo jednostavne, da je sve prilagodljivo različitim situacijama i potrebama.

Bilo da je riječ o svečanom eventu, nekoj večeri ili običnom dnevnom druženju, zapravo je cilj da prostor bude prilagodljiv u bilo kojem trenutku i to se pokazalo kroz ovaj period dobro isplaniranim jer je prostor poslužio za snimanje reklama, organizaciju eventa…

Parfemski ormar dojmljivog sadržaja

Stan Koncept prostire se na 137 metara kvadratnih i podijeljen je u nekoliko zona. Dnevni boravak kao javna zona vizualno je odijeljen drvenim podestom.

Manja, ali potpuno funkcionalna kuhinja razdvojena je šankom od ostatka prostora, a na stol u kombinaciji kamen i staklo, rasipa se dnevna svjetlost. Najviše interesa pak izaziva parfemski ormar dojmljivog sadržaja, no tu su i još dvije prostorije.

U stanu se nalazi i spavaća soba za koju vlasnik kaže da je poprilično velika s obzirom na činjenicu da u njoj provodi najmanje vremena. Postoji i mali hodnik i soba za kozmetiku, odnosno taj neki parfemski dio njegove kolekcije, tu je i walk in ormar te ured kao jedan zasebni radni dio u kojem se nalazi Hrvojev kreativni nered, i naravno kupaonica.

Prostor koji neprestano iznenađuje

U Stan Konceptu organizirana su razna druženja, lansirali su se novi proizvodi, snimane su emisije, ali tu su i razni eventi koji su vlastita produkcija, npr. mirisne večere ili nekakva druga druženja privatnih osoba, intimni rođendani ili partiji ili neke lijepe večere koje su tematizirane i osmišljene kroz još neki dodatni sadržaj.

Prostoru koji nadahnjuje i potiče kreativnost, dana je mogućnost da se transformira prema godišnjim dobima i raspoloženjima. On konstantno živi kroz vrijeme i događaje.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Oglas

Izbor urednice