Povežimo se

Predstavljamo dom

Funkcionalan stan po mjeri

Jedinstveno dizajnersko rješenje, pažljivi odabir boja, materijala i pametno postavljena rasvjeta

Lijepi stanovi su nam uvijek u fokusu. No, pored ljepote u stambenom prostoru mora biti zastupljena i funkcionalnost. Kako uspješno spojiti ta dva elementa pokazala nam je arhitektica Martina Miličević Pojatina.  

Jedinstvenim dizajnerskim rješenjima, odabirom boja, materijala i  pažljivo postavljenom rasvjetom Martina je potpuno preokrenula i preuredila stan od 70 četvornih metara koji je sada pravi spoj ljepote i funkcionalnosti.

Iako se nalazi u novogradnji stan je dugo stajao prazan, priča nam arhitektica. Prije useljenja trebalo je oplemeniti prostor, ali po želji vlasnice – i funkcionalno ga prenamijeniti.

Svijetle boje i prirodni materijali

Martina Miličević Pojatina upustila se u projekt s namjerom da stan pretvori u svevremenski prostor. Ljudi, naime, najčešće žele moderan prostor, ali da on bude i dugotrajan – da ne izađe iz mode za dvije, tri godine. I toj želji se Martina prilagodila i u ovom projektu- tlocrtom i materijalima. Taj pomalo skandinavski ugođaj je stil koji dugo traje i ugodan je. 

Kroz materijale i detalje dogodit će se ta bijela i siva boja, dogodit će se drvo, a ja preferiram hrast kao prirodni domaći materijal, kaže Martina.

Tako neutralan interijer uvijek se može naglasiti bojom u elementu namještaja ili tepihom i naravno – jako je bitna rasvjeta. 

Može stan imati jako lijepe elemente, biti i skupocjeno opremljen, ali ako je loša rasvjeta atmosfera jednostavno neće davati dobar dojam, naglasila je Martina. 

Prije detalja i rasvjete, u stanu su izvedeni i veći radovi, prema novom tlocrtnom rješenju. Blagovaonica je bila uz kuhinju, a sofa je zauzimala središnji dio dnevnog prostora. 

Martina je preokrenula cijelu priču i garnitura talijanskog dizajna sada ima novu komotniju poziciju. Kuhinja je povećana kvadraturom i svo se pospremanje događa unutar nje. 

Blagovaonica po mjeri vlasnice

Veliko blagovanje nije bilo potrebno, tako da su  dovoljna 4 mjesta za sjedenje. 

Dva u jednom, tako je osmišljeno mjesto za odlaganje i blagovanje. 

Ideja je bila da u jednom paketu imamo biblioteku i mjesto za sjedenje, osvijetljeni dio koji će biti centralni dio u stanu. Iz bilo koje kod točke sjedenja imamo pogled na taj prostor, dodaje arhitektica

Stol je svojom plohom oslonjen na biblioteku, te je ojačan čeličnom nogom. Većina namještaja je rađena po mjeri, samo za ovaj prostor.

Zbog novog rasporeda stana,  trebalo je promijeniti i poziciju televizije koja sad stoji na zidu kuhinje, na pomičnom stalku. Problem s kojim se mnogi susreću tek kad je kasno, Martina je preduhitrila. Kabele je sakrila u zidove. 

Rješenje za televiziju smišljeno je unaprijed, naravno, čim je bio odabran tlocrtni postav idejnog rješenja. Sa zida na kojem su osnovne instalacije, kabeli su provučeni kroz zid do nove točke, do nove pozicije televizije. 

Funkcionalna i dobro osvjetljena kuhinja

Na zahtjev vlasnice kuhinja je bijele boje. Kako je prostor ostave postao integralni dio kuhinje trebalo je  osigurati  više mjesta za odlaganje u elementima. 

Zato smo se odlučili za kuhinju s gornjim elementima do stropa. Ubacila sam i malo drva u cijelu priču da nije baš sve kompletno monokromno, objašnjava Martina.  Staklo između elemenata i dalje je popularno jer je funkcionalno, lako se čisti , velike su mogućnosti boja, nekakvih prikaza tako da se i dalje se koriste u kuhinjama.

Crna boja rasvjetnih tijela se provlači kroz sve prostorije. Poseban izazov je prostor osvijetliti na pravi način. Stan je prepun dnevnog svjetla, no vlasnica je ipak htjela sve malo zasjeniti, zakloniti od sunca i buke. 

Prvenstveno je meni bitna atmosfera kada to dnevno svjetlo ode, kaže Miličević Pojatina. Zato imamo puno rasvjetnih tijela koja se točkasto pojavljuju u kutovima stana i indirektnu rasvjetu koja se pojavljuje u više oblika, opet radi atmosfere.

Opuštena atmosfera spavaće sobe

U spavaćoj sobi potpuno je drukčija atmosfera. U želji da se dobije dojam opuštenosti i smirenosti boje su zagasitije. Kombinacija sivosmeđe boje provlači se i kroz zidove i kroz namještaj. 

Treba znati dobro odabrati i spojiti boje sa svim drugim elementima u stanu. 

Ne treba se bojati bojati boja, poručuje Martina. Pogotovo ako imamo interijer koji ima neutralne osnovne elemente. Ovdje gdje se provlače ta nježna siva, bijela, drvo, hrabro možemo uvesti jednu boju. Plava koja se događa u boravku vezana je uz tepih, događa se i u hodniku, a u spavaćoj sobi smo hrabro se išlo na to da je cijela soba u jednoj boji, a elementi su nijansom tamniji.  Tako se dobiva dojam zatvorenosti prostora, a ovdje je to bila individualna želja, ne želi to svatko.

Bilo da je riječ o boji ili ukrasnom predmetu, detalji su ti koji čine razliku u prostoru. A taj završni proces upravo može i pokvariti cijeli dojam. Mnogi se zato i u tom odabiru, primjerice, slika na zidu, prepuštaju arhtektima. 

Za zid spavaće sobe odabrane su slike s motivima cvijeća. Dvije fotografije s detaljima cvijeta kala, prenesene na platno, Martinin su autorski rad. 

Siva i bijela boja, drvo hrasta, tri su osnovna elementa koja se koriste u svevremenskim interijerima. Cijelu atmosferu mogu podići detalji poput plave boje na zidu ili tepihu, ali i jedinstvena dizajnerska rješenja koja i ovaj stan čine ne samo lijepim već i funkcionalnim životnim prostorom.

Oglas

Predstavljamo dom

Vitalna stogodišnjakinja – stara zagorska kuća dobila je novo ruho 

U vrijeme nastanka, ova je stara zagorska kuća služila za stanovanje, a spretne ruke obitelji Kinčić spasili su ju od propadanja i pretvorila u podsjetnik na neka davna vremena. 

“Kućica je sagrađena 1913. godine. S tim da mi kada smo došli ovdje, mi smo se toga trena kada smo ju vidjeli, zaljubili. Kućica nije izgledala baš ovako kako ona momentalno izgleda, ali smo nastojali da ona ostane kao stara, autohtona zagorska hižica i ona se nama kao takva upravo dopala i ona je naša zagorska, stara hižica.”, rekla je Gordana Kinčić, vlasnica kuće. 

S obzirom da je to onako bio jedan onako stariji stil gradnje, ona je u međuvremenu renovirana, ali nas kao takve nije to zadovoljilo. Pa smo ono krenuli od bojanja zidova, kuhinja je u principu ostala kakva je bila, pa smo samo malo ju nakitili, stavili smo rajnglice, lončiće tako da dočaramo u stvari taj nekakav zagorski, starinski štih. Jedino u što smo malo više uložili to je bila kupaonica koja je zaista bila dosta derutna i nije služila svrsi, nastavila je. 

Uređenje kupaonice

Kupaonica uređena u retro stilu savršen je spoj starih i novih vremena. 

“To nam je bila nit vodilja da malo u svu tu starinu dodamo tog nekakvog malo modernog štiha, s obzirom da je ona bila dosta derutna, krenuli smo s njom i napravili smo to što smo napravili, a opet smo gledali da to ne odudara previše od ovoga svega pa smo opet išli na te tople materijale kao što je drvo, malo dodali tog šarenila u pločicama i evo tako da smo ustvari na kraju bili zadovoljni time što smo njome postigli.”, ispričala je Kinčić. 

Detalji koji daju poseban ugođaj prostoru

Seljački pod i lamperija na zidovima daju poseban štih interijeru u kojem su izložene starine emotivne vrijednosti. 

“S obzirom da smo jako veliki ljubitelji starih stvari, starina, to su znali naši prijatelji, naši kumovi, naši rođaci tako da su jednostavno prilikom svakog posjeta nama, donijeli nešto svoje. Tako da evo, svaka većina ovih stvari priča neku svoju priču, ali uglavnom to je nešto što smo dobili od poznanika i dragih ljudi.”, rekla je Kinčić. 

Zavjese pridodaju toplini prostora, a stari tanjuri koji su kroz godine ostali bez svog para stoje na ručno izrađenim policama. 

Autohtoni i resturirani namještaj

“Što se tiče tih polica, to je rad mog supruga, to je on osmislio isto kao i žardinjere sa vanjske strane hižice, znači, one su vrlo slične i to je ustvari rad evo ga, njegov projekt.”, rekla je Kinčić. 

Od pokućstva zatečenog u kući, obitelj je zadržala vitrinu u dnevnoj sobi i blagovaonski stol sa stolcima. 

“On je restauriran, on je bio u lošijem stanju, isto kao i stolice ali s obzirom da se uklopilo u ovaj interijer, nismo htjeli odustat od svega toga pa smo dali restaurirat i sad je to evo sastavni dio našeg dnevnog boravka i smatramo da je to zaista nešto što ovdje paše.”, objasnila je Kinčić. 

Autohtoni kreveti u spavaćoj sobi nisu zadržani zbog komfora, ali novi su rađeni upravo s tim starinskim karakterom, dok atmosferi pridonose obiteljske fotografije. 

“Na fotografijama u spavaćoj sobi je moja baka, Katarina, moja mama pokojna Amalija i na jednoj fotografiji sam ja kao mala djevojčica na klupici na brijegu iznad moje rodne kuće.”, rekla je Kinčić. 

Za potpuno opuštanje i bijeg od vreve grada, obitelj je napravila malu spa zonu okruženu duhom prošlosti. 

Nastavite čitati

Predstavljamo dom

Mali dio Francuske u zagrebačkom stanu

Stan francuske umjetnice sa zagrebačkom adresom, Jessice Gobert obiluje zanimljivim zbirkama umjetnina i namještaja. Ulaskom u stan prepun prirodne svjetlosti, pažnju privlači svježi buket cvijeća koji u kombinaciji s mirisnom svijećom daje toplinu, boju i miris prostoru. Pozitivna karakteristika ovog stana leži u pametno iskorištenom prostoru čime je postignut dojam prostranosti. Staklene površine daju dovoljno dnevnog svjetla za biljke koje unose prirodni element u interijer. 

Dom po vlastitom ukusu

Želim da u svakom trenutku izgledaju najbolje moguće. Za mene je to zapravo hobi i pruža mi osjećaj da doista nastanjujem prostor i mijenjam ga svojim postupcima. Za mene je to „zen“, kad uđem u „zonu“ i samo kružim stanom, obilazim različite biljke i provjeravam je li sve pod kontrolom. Također mislim da je to neka verzije mene koja pokušava zauzeti prostor i ispuniti ga biljkama, ispričala je Jessica Gobert. 

Poigravanje nespojivim elementima uređenja dalo je ovom stanu poseban šarm i privlačnost. Raznovrsnost detalja koji čine razliku, protežu se od serijski proizvedenih komada do dizajnerskih, uključujući i one inspirirane njenom rodnom Francuskom.

Imam svoju tintarnicu za umakanje tinte dok crtam koja je antikvitet iz starijih vremena i meni je vrlo vrijedna. Imam i ormarić koji mi je majka poklonila, a napravljen je od starog drva i također je ukrašen cvjetićima i uzorcima,  veoma je krhak i uglađen. Imam francusku sliku koja je bila vjenčani poklon mojih roditelja. Prikazuje pejzaž mog rodnog mjesta. To je, znate, vrlo „francuski“, pogotovo za mene. Također imam i sliku ilustratorice Elle Coutance, čije radove cijenim. Imam i dosta francuskih knjiga što je možda i najviše francuska stvar u stanu, rekla je Gobert. 

Isticanje osobnih detalja

Jednostavnost bijelih zidova i sivog namještaja, stvorili su idealan prostor za izlaganje umjetnina. Jedna od interesantnijih je stari kip konja s dva jahača. Niz grafičkih radova otkrivaju Jessicin talent za snažne, grafičke linije koje su izložene u najvećoj prostoriji gdje se nalaze  i vesele razglednice. 

Imam kolekciju razglednica koje su mi poslali prijatelji tijekom godina. Veoma su šarolike, prikazuju umjetnička djela, pejzaže i slike. Jako su lijepe. Za mene je to mozaik s pomoću kojeg se osjećam kao da su oni sa mnom ovdje. S druge strane, čuvam i razglednice mojih omiljenih umjetnika koje kupujem u muzejima.Volim crtati predivne pejzaže. Iza mene se nalazi muzej Jacquemart-André u Parizu vrlo cijenjene arhitekture, pa iako ne mogu u stanu imati lukove i kamene stupove, volim ih imati na zidu i crtati ih. Smisao tih radova na zidu je refleksija mene i onoga što želim, ispričala je Jessica. 

Pored dnevnog boravka smještena je  radna soba svijetlih tonova s puno drvenih detalja i biljaka, što ju pretvara u pravu zelenu oazu. Razlika u tonovima, kreativno kombiniranje boja i materijala tvore zanimljivu cjelinu posebne privlačnosti.

Bijeg od minimalizma

Rekla bih da je stil stana pomalo eklektičan. Ima dosta starih stvari. Volim vrlo bogat izgled materijala, ako je drvo onda volim da je u drugačijim nijansama, drugačijim bojama. Ne bih rekla da prevladava minimalizam jer nisam pretjerani ljubitelj takvog stila. Sviđa mi se kada je ambijent topao i udoban. Zato volim imati tepihe, drvene elemente i tople boje. Tople boje su mi broj jedan. Iz tog razloga imam puno biljaka jer mislim da otvaraju prostor. Također smatram da je važan balans i postavljanje određenih stvari na prava mjesta, rekla je Gobert za Dom na kvadrat. 

Eklektičan stan umjetnice Jessice Gobert obiluje raznolikošću, umjetnošću, biljkama i  svjetlošću, stvarajući jedinstveno i inspirativno okruženje. Različiti umjetnički izrazi stvaraju harmoničnu cjelinu i dinamičnu atmosferu, a svaki kutak oživljen umjetničkim djelima daje dojam živopisne galerije.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice